inghetare pensii grupe munca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Inghetarea salariilor si pensiilor: Dovada a precautiei sau efect al risipei?

Inghetarea salariilor si pensiilor: Dovada a precautiei sau efect al risipei?

Decizia Camerei Deputatilor de marti de a ingheta pensiile si salariile bugetarilor pana in 2013, mai ales ca a venit la doar o zi dupa ce reprezentanti de top ai Puterii anuntasera ca acestea vor creste din aprilie anul viitor, a fost dur atacata de Opozitie.

Degeaba au incercat reprezentantii coalitiei de guvernamant sa apeleze la ratiune, avertizand ca situatia economica incerta din Europa si din lume poate afecta grav Romania, Opozitia a strigat intr-un glas: "daca nu risipeati banii pana acum, erau fonduri pentru cresteri".

Unde sunt banii?!?

Deputatul PNL, Mariana Campeanu, considera ca Ordonanta de Urgenta adoptata marti nu vine ca o consecinta a unei situatii economice si ca actuala coalitie nu a fost in stare sa stabileasca salarizarea pe anul viitor.

"Ei nu au fost in stare sa faca o lege care sa stabileasca salarizarea pe anul viitor, ceea ce au facut ei acum nu are nicio legatura cu procedura legislativa, de aceea o sa sesizam si Curtea Constitutionala pentru modul in care au fost trecute intr-o ordonanta de urgenta aceste paragrafe care se refera la viitor", a declarat, pentru Ziare.com, Campeanu.

Deputatul PNL acuza Guvernul ca lucreaza haotic, fara logica si argumente, dar si ca incalca legea bugetului si legea fiscala, in baza prevederii ca cu 6 luni inainte de alegeri nu se fac majorari la salarii si pensii.

"Guvernul ar trebui sa nu mai cheltuiasca banii aiurea, sa nu-i mai cheltuiasca pe parcuri prin paduri, bazine de inot care se... mai mult


Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:36

9 comentarii
Parlamentarii UDMR cer Guvernului sa creasca salariile si pensiile

Parlamentarii UDMR cer Guvernului sa creasca salariile si pensiile

Parlamentarii Uniunii au mandatat conducerea formatiunii sa insiste in Guvern pentru gasirea de solutii care sa permita anul viitor majorari salariale si cresterea pensiilor.

Membrii grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor au avut luni o intalnire cu presedintele Kelemen Hunor si vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, privind proiectul de buget pentru anul viitor, informeaza Mediafax.

In acest sens, parlamentarii UDMR au cerut ca acest subiect sa fie dicutat si in urmatoarele intalniri cu oficialii Fondului Monetar International (FMI), potrivit unor surse din Uniune.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu (PDL), a declarat vineri ca nu exclude scenariul potrivit caruia pensiile ar putea sa nu mai fie indexate anul viitor nici macar cu rata inflatiei, precizand ca deocamdata, in lipsa datelor economice, nu s-a pus problema in acest fel, fiind asteptate previziunile economice ale CE care vor fi date publicitatii saptamana viitoare. mai mult


Luni, 17 Octombrie 2011, ora 17:55

9 comentarii
Sebastian Lazaroiu: Titanicul se scufunda si USL desface sampania

Sebastian Lazaroiu: Titanicul se scufunda si USL desface sampania

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, respinge criticile Uniunii Social Liberale
(USL) privind Strategia Fiscal-Bugetara a Romaniei pentru perioada 2012-2014.

Demnitarul afirma ca "e foarte multa demagogie la USL". Strategia este "cel mai intelept mod de a privi urmatorii trei ani", declara ministrul. Lazaroiu mai precizeaza ca pensiile nu vor ingheta.

Sebastian Lazaroiu justifica prevederile din Strategia Fiscal-Bugetara: "Strategia, asa cum e ea in realitate, reprezinta cel mai intelept mod de a privi urmatorii trei ani pentru Romania, in contextul tulbure din punct de vedere economic la nivel international. Trebuie sa mergem pe scenariul cel mai prudent".

Lazaroiu, despre strategia fiscala: Daca descoperim petrol, putem face si mariri

Ministrul Muncii critica "demagogia" USL. "Sigur, USL ne-a obisnuit de anul trecut cu promisiunile lor de marire de salarii si pensii. E deja foarte multa demagogie in ceea ce spun ei. Titanicul da semne ca se scufunda, ma refer la economia globala si cei de la USL desfac sampania! Guvernul trebuie sa ramana responsabil, in ciuda demagogiei celor din Opozitie", declara el.

Sebastian Lazaroiu precizeaza ca "daca lucrurile vor urma un curs pozitiv, nimic nu ne impiedica sa devenim mai generosi in urmatorii trei ani, dar in momentul acesta nu sunt semne ca lucrurile vor merge intr-o directie buna, ma refer la contextul international".

Potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare, anumite pensii vor fi inghetate pana in 2014.... mai mult


Vineri, 12 August 2011, ora 11:33

10 comentarii
Lazaroiu: Pensiile nu sunt inghetate, 100.000 nu cresc. Vezi pe cine acuza de manipulare

Lazaroiu: Pensiile nu sunt inghetate, 100.000 nu cresc. Vezi pe cine acuza de manipulare

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, joi seara, ca posturile de televiziune Realitatea TV si Antena 3 au dezinformat atunci cand au spus ca Strategia Fiscala a Guvernului prevede inghetarea pensiilor, precizand ca e vorba doar de faptul ca cele din grupele 1 si 2 de munca nu mai primesc majorarea in 2012, ci in 2014, iar numarul acestora e de doar 100.000.

"O spun pentru pensionarii care se uita la noi - daca pensionarii vor sa fie dezinformati, sa stea pe Realitatea si Antena 3. Au titrat ca ingheata pensiile pana in 2014. In acel text (Strategia Fiscala a Guvernului n.red) nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor pana in 2014. Daca vrem sa ne mai panicam, stam pe Realitatea si Antena 3.

Pensiile nu ca vor fi inghetate, aveau dreptul sa primeasca niste majorari, cei din grupele 1 si 2 de munca, din minerit, siderurgie, oameni care se expun unor riscuri. E vorba de ei. Pana in 2001 se numeau grupele 1 si 2 de munca. Pana in 2001 au primit aceste majorari - din 2001 se numesc conditii deosebite de munca. Trebuiau primite niste majorari pentru cei care au iesit la pensie dupa 2001. E greu de dat o cifra exacta, vorbim de 100.000 de pensionari care trebuiau sa le primeasca in 2012, le vor primi in 2014", a spus Lazaroiu la B1 TV.

El a explicat faptul ca e greu de estimat numarul exact, dar sefa Casei de Pensii l-a asigurat ca sunt doar in jur de 100.000 de oameni. In opinia lui Lazaroiu, manipularile de la Realitatea TV si Antena 3 vor continua.... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 22:05

21 comentarii
Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor

Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor

Reprezentantii Ministerului Muncii au confirmat, joi, amanarea pana in 2014 a majorarii punctajului lunar pentru pensionarii din fostele grupe de munca I si II, subliniind ca este preocupat "sa plateasca toate pensiile, luna de luna, in ciuda dificultatilor economice pe plan international".

"Guvernul a acordat, incepand cu 1 ianuarie 2011, o majorare a punctajelor anuale realizate de persoane care au desfasurat activitate in fostele grupe de munca I si II, potrivit legii 263/2010. Incepand cu 1 aprilie 2001, aceste locuri de munca au fost incadrate la 'activitati in conditii deosebite de munca'.

Persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca, incadrate in aceasta situatie dupa 1 aprilie 2001, urmau sa beneficieze de o majorare a punctajului lunar incepand cu 1 ianuarie 2012. Noua strategie fiscal bugetara pe perioada 2012 -2014 prevede prorogarea acestui termen la 1 ianuarie 2014", precizeaza reprezentantii ministerului.

In aceeasi strategie este mentionata amanarea aplicarii unui indice de corectie la punctajul mediu anual pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu 1 ianuarie 2011.

Masurile sunt dorite "avand in vedere faptul ca, lipsa asigurarii unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, nr.263/2010, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinte grave in ceea ce priveste acordarea drepturilor de asigurari sociale si majorarea deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat",... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 20:03

11 comentarii
Udrea: Nu spunem nici ca mai cresc salariile, nici ca nu cresc, noi speram (Video)

Udrea: Nu spunem nici ca mai cresc salariile, nici ca nu cresc, noi speram (Video)

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat, joi, ca Guvernul nu a trecut referiri la cresterea salariilor bugetarilor, din 2012, din cauza faptului ca nu e sigur ca marirea lor se va putea realiza, daca va incepe un al doilea val al crizei, dar ca e posibil si ca ele sa fie crescute pana la nivelul din 2012.

"Suntem doar precauti. Datele arata ca am reusit sa ne revenim, dar Romania e precauta. Economia e stabila, am avut crestere economica, dar nu inseamna ca putem sa dam drumul robinetului - cresteri de pensii si salarii. Am vrea sa facem asta. Strategia fiscala nu spune nici ca mai cresc, nici ca nu vor mai creste. Logica e ca noi speram ca vom putea sa revenim la salariile din 2010 in 2012", a declarat Udrea la Realitatea TV.

Ea a spus ca recentele masuri anuntate de Guvern, prin care se amana cresterea pensiilor din grupa 1 si 2 de munca se blocheaza angajarile la stat si alocarea de prime si tichete de masa, va costa electoral Partidul Democrat Liberal, insa acesta face lucrurile necesare.

"N-ar trebui cei care se uita la noi sa creada ca indexarea pensiilor si cresterea cu rata salariului nu se va mai face (...) in contextul acesta fragil economic am hotarat si noi sa amanam recalcularea pensiilor (...)Desi evident ca toate masurile pe care Partidul Democrat liberal le-a luat sunt masuri de dreapta, categoric avem o grija pentru pensionari. Electoral vorbind, nu e bine deloc, cu atat mai mare e responsabilitatea pe care o dovedeste PDL, cu cat... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 19:37

48 comentarii
Sulfina Barbu, PDL: Nu ingheata pensiile, cresc. Vezi cati pensionari nu iau marirea

Sulfina Barbu, PDL: Nu ingheata pensiile, cresc. Vezi cati pensionari nu iau marirea

Deputatul PDL Sulfina Barbu a explicat, joi, ca nu e adevarat ca vor ingheta pensiile prin noua strategie a Guvernului, ci doar ca nu mai cresc cu 25% cele din grupa 1 si 2 de munca, dar ca toate pensiile vor fi indexate si vor creste odata cu salariul minim.

"Referitor la pensii - au aparut informatii ca se ingheata pensiile - nu e vorba de asa ceva. E vorba de pensionarii care sunt in grupa 1 si grupa 2 de munca, era prevazut ca vor primi o marire de 25%. Despre aceasta marire e vorba, ea a fost amanata pe 2014, din lipsa de resurse bugetare, nu se refera la pensii.

Pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei si, in functie de cresterea reala a salariului minim, cu 50% din cresterea salariului", a spus Sulfina Barbu la B1 TV.

Presedintele Organizatiei de Femei a PDL spune ca pensionarii care nu vor beneficia de cresterea suplimentara de 25%, cei din grupa 1 si 2 de munca, sunt in numar de aproximativ 400.000 de oameni, adica mai putin de 10% din totalul lor.

Barbu a mai spus ca aceasta masura a fost luata pentru a avea "predictibilitate", dar recunoaste ca au existat deficiente de comunicare, astfel incat informatia a aparut mai intai pe surse.

"Am convingerea ca in briefingul de presa domnul Ialomitianu a comunicat acest lucru (...) Nu imi explic de ce lucrurile nu au fost comunicate in detaliu. E bine ca ea intra in dezbatere publica, pentru a clarifica niste lucruri, pentru ca cel mai grav e sa apara informatii pe surse", a mai spus deputatul PDL.... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 19:10

15 comentarii
Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale, informeaza Mediafax.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012. Amanarile sunt prevazute in Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, care a fost adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Tot miercuri s-a decis ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului... mai mult


Joi, 11 August 2011, ora 15:49

77 comentarii
Alte articole despre: inghetare pensii, majorare pensii 2014
Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana

Majorarea cu 50% a pensiilor de grad I s-ar putea amana

Majorarea pensiilor cu 50%, respectiv 25%, pentru persoanele cu gradele I si II de munca s-ar putea amana pentru 2011, pentru ca situatia financiara nu permite respectarea programului initial, ce prevedea o ultima crestere in octombrie, a spus ministrul Muncii, Marian Sarbu.

"S-au facut deja trei etape ale majorarii pentru grupele I si II de munca, ultima etapa va fi la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie. O treime din ceea ce prevedea legea la care v-ati referit (OUG 209/2009, n.r.) cred ca va ramane inghetata, cred ca efectele acelei legi vor fi prorogate pentru anul 2011 pentru ca situatia financiara nu o permite", a afirmat Sarbu.

Conform legilor adoptate pe final de mandat de guvenrul Tariceanu, si promulgate de presedintele Basescu, acordarea pensiilor majorate urma sa se faca de la 1 ianuarie 2009. Ulterior, acelasi guvern a amanat cu un an aplicarea prevederilor, iar ministrul Muncii anunta in prezent o noua amane a finalizarii, pentru 2011.

Astfel, in septembrie 2008, Parlamentul a adoptat o Lege care prevedea o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare, astfel ca la un an de munca se reducea varsta de pensionare cu sase luni.

De asemenea, Legea prevedea o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru persoanele cu gradul II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu trei luni).... mai mult


Vineri, 14 August 2009, ora 07:59

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae