inmatriculare masina fara taxa auto

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

Introducerea timbrului de mediu a declansat, precum celelalte forme ale taxei pe poluare pentru autovehicule, numeroase procese pe rolul instantelor impotriva statului, procese castigate in general de soferi.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care unele detalii birocratice pot impiedica succesul demersului, care a vizat fie recuperarea contravalorii timbrului achitat, fie obtinerea dreptului de a inmatricula masina fara a mai plati taxa.

Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

De exemplu, un sofer a depus cererea de chemare in judecata fara sa astepte raspunsul Serviciului de inmatriculari la solicitarea de inmatriculare a masinii fara plata timbrului de mediu, cererea fiind respinsa de tribunal.

Etapele pentru inmatricularea masinii fara a achita taxa auto sunt urmatoarele:

- depunerea unei plangeri prealabile catre Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV ) de pe raza teritoriului domiciliului solicitantului;

- deschiderea actiunii de chemare in judecata a SPCRPCIV dupa primirea raspunsului sau daca plangerea nu a fost solutionata in 30 de zile;

- inmatricularea masinii pe baza sentintei legalizate.

"Etapa privind plangerea prealabila este obligatorie prin legea contenciosului administrativ. Cei carora li se respinge cererea pentru neindeplinirea procedurii prealabile sunt obligati sa indeplineasca aceasta procedura, dupa care pot reintroduce cererea de... mai mult


Miercuri, 07 August 2013, ora 07:13

2 comentarii
Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Contestand timbrul de mediu pentru autovehicule inca din fasa, romanii au gasit diverse metode pentru a ocoli taxa. Unii au mers cu succes in instanta pentru a recupera contravaloarea timbrului achitat sau pentru a-si putea inmatricula masina fara a mai plati.

Altii au descoperit o cale mai simpla si mai sigura de a se sustrage platii, speculand lacunele legislative. Totusi, practica a ajuns la urechile legiuitorilor, care au decis sa ia masuri.

Deoarece ordonanta care introduce timbrul de mediu prevede scutirea de la plata taxei in cazul in care inmatricularea se face in urma partajului, numerosi romani au cumparat masini in coproprietate, s-au prezentat apoi in fata notarului pentru a face partajul de comun acord si au inmatriculat autoturismul fara a mai plati timbrul de mediu.

Ministrul Mediului n-a platit timbrul de mediu

Scutirea a fost impusa pentru evitarea dublei impuneri, in conditiile in care se plateste si o taxa pentru partaj.

"Consideram ca legiuitorul a fost de buna credinta considerand astfel ca in momentul in care se achizitioneaza autoturismul si se inscrie, se plateste si taxa auto, dupa care in mod normal urmeaza partajul. Nu a luat in calcul faptul ca intre contractul de vanzare-cumparare a autoturismului si momentul partajului exista o perioada in care fara a plati timbru de mediu, se poate face partajul", au explicat avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?... mai mult


Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 21:22

2 comentarii
Noua taxa auto: Cum vor fi afectate vanzarile de masini noi si second-hand de timbrul de mediu

Noua taxa auto: Cum vor fi afectate vanzarile de masini noi si second-hand de timbrul de mediu

Introducerea noii taxe auto, denumita timbrul de mediu, va afecta piata auto din Romania, atat in ceea ce priveste masinile noi, cat si cele second-hand.

Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta noul timbru de mediu pe 19 februarie, ce va fi aplicat incepand cu data de 15 martie. Birul se va plati o singura data pe toata durata de functionare a autovehiculului, indiferent daca este vandut de mai mai multe ori.

Timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum. Motivul comunicat de Ministerul Mediului este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.

In plus, timbrul de mediu este mai mare pentru autovehiculele pe motorina decat cele pe benzina, iar masinile electrice sunt scutite de plata taxei auto, deoarece ele nu polueaza.

Potrivit Ministerului Mediului, prin noua formula de calcul a taxei auto se doreste impulsionarea achizitiilor de masini noi.

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Noua taxa auto va afecta, fara indoiala, evolutia pietei... mai mult


Vineri, 01 Martie 2013, ora 07:49

10 comentarii
Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

ICCJ a admis un recurs in interesul legii prin care a stabilit ca actiunile in care se cere obligarea prefecturilor, prin serviciile de specialitate, la inmatricularea masinilor second-hand aduse dintr-un alt stat UE, fara plata taxei de poluare sau parcurgerea procedurii prealabile, sunt admisibile.

Astfel, prin decizia din 14 noiembrie a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-au admis recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instantei supreme.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca "actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 este admisibila".

Astfel, toate instantele sesizate cu cereri privind obligarea serviciilor de specialitate din cadrul prefecturilor la inmatricularea unor autovehicule second-hand aduse din alte state UE vor fi obligate sa le judece si sa ia o decizie de admitere sau de respingere, nemaifiind permisa decizia de a le respinge ca... mai mult


Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:58

1 comentariu
Ce optiuni aveti sa va recuperati taxa auto? Tv Ziare.com

Ce optiuni aveti sa va recuperati taxa auto? Tv Ziare.com

Noua forma a taxei de poluare pe care o propune Executivul, micsorata cu 25%, ramane, in continuare, ilegala, din cauza ca este o taxa discriminatorie si incalca dreptul comunitar, a declarat un reprezentant al Casei de Avocatura Coltuc la televiziunea Ziare.com

"La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie", a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.

Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.

"Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar - eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.

De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania", a mai spus aceasta.

Reprezentantul de la Casa de Avocatura Coltuc precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi... mai mult


Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 09:03

6 comentarii
De ce e periculos sa inmatriculezi masina in Bulgaria? - TV Ziare.com

De ce e periculos sa inmatriculezi masina in Bulgaria? - TV Ziare.com

Inmatricularea masinii in Bulgaria este o portita legala prin care romanii pot scapa de taxa de poluare, insa poate aduce proprietarului mari probleme, a declarat, la TV Ziare.com, avocat Carmen Cretu, de la Biroul de Avocatura Coltuc.

Avocatul a explicat, pentru cititorii Ziare.com, de ce inmatricularea masinii in Bulgaria poate fi o capcana ce aduce mai multe cheltuieli chair si decat taxa de poluare din Romania.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Carmen Cretu

"Costurile pentru inmatricularea masinii in Bulgaria sunt mai mici, ajung la o taxa tot de 500-800 de euro in total, insa exista o serie de riscuri foarte mari", a declarat avocatul.

Pe de o parte, in cazul unui accident, este posibil ca firmele de asigurare din Bulgaria sa nu achite sumele necesare pentru reparatii, iar persoanele pagubite sa incerce sa isi recupereze sumele direct de la proprietar.

"Persoanele cu care ati avut accident va pot face probleme, in sensul ca nu se mai poate circula cu masina", explica avocatul.

Pe de alta parte, exista ordonanta 195/2002, care la Capitolul II, alineatul I, prevede ca "persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si detin autovehicule ori remorci inmatriculate in alte state sunt obligate ca in termen de 90 de zile sa le inmatriculeze in circulatie in Romania".

In plus, romanii apeleaza de obicei la intermediari, pentru a-si inmatricula masinile in Bulgaria, avand in vedere ca nu sunt familiarizari cu... mai mult


Vineri, 26 August 2011, ora 18:14

4 comentarii
Dorintele lui Borbely in Ajun de Craciun: Doua luni fara taxa auto si trei secretari de stat

Dorintele lui Borbely in Ajun de Craciun: Doua luni fara taxa auto si trei secretari de stat

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca doreste stabilirea unei perioade de 60 zile in care persoanele care au adus masini cu Euro 4 si cu capacitate cilindrica sub 2.000 cmc in tara pana la 31 decembrie sa le poata inmatricula fara plata taxei de poluare auto.

"Persoanele care pot dovedi ca au adus masinile - sub 2.000 cmc - in tara pana la 31 decembrie sa aiba o perioada de 60 zile in care sa le poata inmatricula fara taxa", a explicat Borbely.

Miercuri seara, la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Borbely declara ca vrea sa promoveze saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind taxa auto pentru a scapa macar de una din cele cinci proceduri de infringement motivate pe care le are Romania in prezent de la Bruxelles.

Borbely a mai spus, totodata, ca si-ar dori ca la Ministerul Mediului si Padurilor sa aiba trei secretari de stat, iar in ce priveste numele acestora a precizat ca inca nu a luat o decizie, discutiile in acest sens urmand sa aiba loc incepand de luni.

"As dori trei secretari de stat, pentru ca acum avem si padurile. Ar urma sa fie unul pe domeniul apelor, unul pe cel al padurilor si celalalt pentru protectia mediului. Nu e stabilit cine va fi. Vom discuta saptamana viitoare", a spus Borbely. mai mult


Joi, 24 Decembrie 2009, ora 17:37

6 comentarii
ACR: Fara taxa auto, producatorii si dealerii de masini noi vor pierde enorm

ACR: Fara taxa auto, producatorii si dealerii de masini noi vor pierde enorm

Producatorii si dealerii de autovehicule noi sunt cei ce vor pierde daca se va renunta la taxa de prima inmatriculare, de aceea ei sunt si cei care au sustinut vehement aplicarea acestui act legislativ, a declarat marti, pentru NewsIn, presedintele comisiei juridice a Automobil Clubul Roman (ACR), Horatiu Margoi.

Potrivit reprezentantului ACR, "vanzarile dealerilor de automobile noi au inregistrat o crestere exploziva de la anuntarea taxei". Mai mult, Margoi a declarat ca aceasta taxa este "o bariera tarifara abuziva, prin care se obstructioneaza libera circulatie a marfurilor in Uniunea Europeana".

La randul sau, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca asociatia pe care o conduce nu isi exprima momentan punctul de vedere cu privire la scrisoarea presedintelui Basescu trimisa Guvernului Romaniei si a precizat faptul ca pana la aceasta data nu a fost exprimata nici o alta pozitie a APIA fata de cea declarata anterior cu privire la subiectul taxei de prima inmatriculare.

In luna februarie APIA si-a exprimat acordul fata de utilizarea criteriului emisiei de dioxid de carbon in formula de calcul a taxei auto, deoarece considera ca aceasta va stimula achizitia de autovehicule cu emisii poluante reduse. mai mult


Marti, 11 Martie 2008, ora 17:24

Alte articole despre: masini, noi, dealer, producator, taxa auto
Korodi: Durata de viata a masinii creste taxa auto

Korodi: Durata de viata a masinii creste taxa auto

Cu cat durata de viata a unei masini este mai mare, cu atat taxa de prima inmatriculare creste, a explicat duminica, ministrul Mediului, Attila Korodi, cu ocazia unei conferinte de presa la Palatul Victoria, pe tema taxei auto.

"Guvernul roman nu a inventat aceasta taxa, ea exista in Danemarca, Olanda si Grecia", a adaugat Korodi, explicand ca in Olanda, cuantumul taxei poate atinge 50% din valoarea masinii in timp ce in Danemarca ea poate depasi 100%.

Ministrul Mediului s-a aratat deranjat de faptul ca presa a atins o singura fata a taxei auto si anume problema costului, fara a atinge subiectul delicat al poluarii.

"Bucurestiul este unul dintre cele mai poluate orase, iar noxele produse de automobile sunt o cauza principala...Ca cetatean, sigur ca vreau sa platesc un numar mic de taxe, dar stiu ca nu pot avea un mediu curat fara investitii", a mai spus Korodi.

Ministrul a precizat: "Banii din taxa de prima inmatriculare merg la fondul de mediu". Taxa a fost introdusa de un ministru PD, modificata de un parlamentar PSD si acum este reechilibrata de Guvern, a mai tinut sa precizeze Korodi. mai mult


Duminica, 27 Ianuarie 2008, ora 14:17

7 comentarii
Alte articole despre: taxa, auto, korodi

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  2. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  3. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  4. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  5. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  6. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  7. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  8. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  9. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  10. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)