inmatriculari auto anula

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevazut in OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotarat miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu.

Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Ilie Nicula, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulata ulterior intrucat era contrara dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.

In cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu resedinta in Romania, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania. Pentru inmatricularea acestui autovehicul in Romania, Nicula a platit, in temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa pe poluare.

Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE).

Instanta a respins insa... mai mult


Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:13

1 comentariu
Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto, cunoscuta oficial ca taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare sau taxa de prima vanzare, achitata de romani incepand cu 2007, poate fi recuperata integral printr-o actiune deschisa in instanta, urmandu-se desigur pasii birocratici greoi specifici unui bir atat de confuz in scop si forma de aplicare.

Modificata in repetate randuri de-a lungul anilor, taxa auto si-a pastrat si consolidat caracterul ilegal, principalele aspecte contestate de soferi si institutiile europene fiind discriminarea creata prin favorizarea produselor nationale in raport cu cele din spatiul Uniunii Europene si interpretarea aberanta a principiului in virtutea caruia a fost introdusa respectiva taxa, si anume "poluatorul plateste".

In acest context, procesele pentru recuperarea taxei auto au cunoscut o mare amploare.

Hatisul legislativ care a stat la baza perceperii taxei auto

Taxa auto a fost introdusa in Codul Fiscal intrat in vigoare in anul 2007, sub denumirea "taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule", fiind reglementata ulterior prin OUG 50/2008, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare, intrata in vigoare in iulie 2008, care stabilea ca taxa este platita de cumparator doar cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei anumite exceptari sau scutiri.

Ordonanta a fost modificata la randul ei de mai multe ori ca urmare a criticilor Comisiei Europene cu privire... mai mult


Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:31

5 comentarii
Prefectura Capitalei a atacat in instanta aproape 80 de inmatriculari auto ilegale

Prefectura Capitalei a atacat in instanta aproape 80 de inmatriculari auto ilegale

Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti a formulat la Tribunalul Municipiului Bucuresti, de la inceputul acestui an, un numar de 78 de actiuni avand ca obiect anularea inscrierii dreptului de proprietate asupra unor autovehicule in evidenta Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, structura aflata in subordinea IPMB.

Acest demers s-a impus avand in vedere faptul ca, asa cum rezulta din prevederile art. 4 lit. a) din O.U.G. nr. 50/2008, pentru prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania (inscrierea in evidenta a dobandirii dreptului de proprietate) este necesara plata taxei de poluare, iar trezoreriile din Capitala au infirmat incasarea acestei taxe si emiterea chitantelor de care se prevaleaza paratii.

S-a constatat astfel ca lipseste una dintre conditiile stabilite de lege pentru prima inmatriculare. mai mult


Vineri, 05 Martie 2010, ora 11:18

Criza a ucis industria auto din estul Europei?

Criza a ucis industria auto din estul Europei?

Recesiunea globala a distrus industria auto din Europa de Est, care a fost motorul cresterii in regiune in ultimii ani, sunt de parere analistii.

Cu exceptia statelor in care exista prime de casare, inmatricularile de masini noi din Europa de Est au scazut dramatic. Insa, mai important este faptul ca industria auto, orientata spre exporturi, si sectoarele aditionale au fost devastate de prabusirea cererii pe pietele esentiale, precum Europa de Vest si Rusia.

Avand in vedere natura flexibila si tehnologia avansata a fabricilor de profil, o redresare economica graduala, atat pe plan intern, cat si pe pietele principale pentru exporturi, ar trebui sa ajute domeniul sa isi revina.

Totusi, planurile ambitioase pe termen mediu si lung, puse la cale inainte de inceperea crizei, au fost abandonate. Intre timp, marile companii auto au renuntat la relocarea activitatilor cu valoare adaugata, cum ar fi cercetarea si dezvoltarea, in zona Europei de Est, asa cum ar fi trebuit sa se intample.

In Rusia, cea mai mare piata din regiune, vanzarile de masini au scazut cu 48%, in prima jumatate din 2009, iar in Ungaria cu 50 de procente. Vanzarile din tarile baltice stau si mai prost, cu un declin de 60 - 70%.

Romania, cel mai mare producator de masini din Europa Centrala, nu a publicat cifrele pentru primele sase luni, insa, cel mai probabil, a inregistrat o contractie in domeniu, potrivit The Economist.

Doar pietele din Slovacia, Cehia si Polonia au reusit sa creasca in... mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 12:40

4 comentarii
Politia a anulat peste 300 de certificate de inmatriculare auto

Politia a anulat peste 300 de certificate de inmatriculare auto

Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a anulat 322 de inmatriculari dupa ce s-a stabilit ca deciziile si chitantele de calcul al taxei de poluare erau contrafacute.

"In perioada 15.05.-15.07.2009, la nivel national a avut loc o ampla actiune de verificare a autenticitatii a peste 165.000 de chitante si decizii de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule, ca urmare a masurilor dispuse de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor in vederea combaterii fraudelor in domeniul inmatricularii vehiculelor.

In urma verificarilor efectuate in aproape 133.000 de documente, s-au descoperit 385 de chitante false, in 322 de situatii au fost sesizate organele de cercetare penala si s-a dispus anularea inmatricularilor, iar alte 58 sunt in curs de documentare in vederea anularii", potrivit unui comunicat remis, marti, Ziare.com.

Activitatea de depistare a documentelor contrafacute folosite pentru inmatricularea autovehiculelor va continua si in perioada urmatoare. mai mult


Marti, 21 Iulie 2009, ora 12:49

1 comentariu
Prefectul de Arges a cerut anularea a inca 10 permise auto obtinute fraudulos

Prefectul de Arges a cerut anularea a inca 10 permise auto obtinute fraudulos

Alte zece cereri de anulare a permiselor de conducere obtinute fraudulos au fost depuse, miercuri, la Judecatoria Pitesti, de catre prefectul judetului Arges, Marcel Proca.

Numarul permiselor pentru care prefectul a cerut anularea ajunge astfel la 76. La fel ca si in primele cazuri, nici in ultimul lot de zece permise nu se afla nici o persoana din judetul Arges.

Motivele care au dus la cererea de suspendare a celor 76 de permise sunt intocmirea ilegala a documentelor de domiciliu, raspunsurile corecte insemnate pe fisele de examen si neindeplinirea conditiilor de participare la examen.

In toate cazurile suspecte de frauda, prin ordin al prefectului, va fi suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru titularii permiselor pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti de anulare.

Ordinul de suspendare va fi comunicat, in termen de doua zile, titularului permisului de conducere, iar acesta, in termen de cinci zile, trebuie sa se prezinte la unitatea de politie de care apartine pentru a preda documentul.

Prefectul Marcel Proca a spus, la inceputul saptamanii, ca in decursul celor doua saptamini de la declansarea operatiunii de verificare a celor 3.500 de dosare ale persoanelor banuite ca au obtinut fraudulos permisele de la SPCRPCIV Arges au fost verificate peste 1.100 de dosare.

DNA a trimis in judecata, pe 6 decembrie 2008, 28 de persoane, dintre care 22 in stare de arest preventiv, in legatura cu fraudarea examenelor pentru... mai mult


Miercuri, 25 Martie 2009, ora 15:42

1 comentariu
Alte articole despre: prefect Arges, suspendare permise auto
Permisele auto obtinute ilegal la Arges vor fi anulate de vineri (Video)

Permisele auto obtinute ilegal la Arges vor fi anulate de vineri (Video)

Dan Nica, a anuntat duminica ca de vineri, 20 februarie, permisele auto obtinute ilegal in Arges vor fi anulate.

"Vreau sa va spun ca am dispus masurile necesare ca incepand cu 20 februarie sa inceapa o actiune de anulare a celor 3.500 de permise auto obtinute ilegal la Pitesti", a declarat Nica, informeaza NewsIn.

La sfarsitul anului trecut, 28 de persoane, dintre care 22 in stare de arest preventiv, in legatura cu fraudarea examenelor pentru obtinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges.

Tot saptamana viitoare va fi rezolvata problema purtatorilor de cuvant care nu exista in toate unitatile de politie, a declarat, duminica, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, in urma videoconferintei pe care a avut-o cu toti prefectii din tara.

"Am cerut cateva lucruri care tin de o buna functionare a activitatilor pe care MAI le desfasoara, printre care si o mai buna comunicare a actiunilor pe care le desfasuram. Am constatat ca nu peste tot exista purtatori de cuvant, ceea ce face ca actiunile sa nu poata sa fie nici comunicate asa cum trebuie, sa nu existe nici o transparenta a acestui gen de actiuni. Acest lucru va fi rezolvat in saptamana imediat urmatoare", a declarat Nica. mai mult


Duminica, 15 Februarie 2009, ora 15:36

26 comentarii
Presa de azi: Premierul taie taxa auto, presedintele isi taie masina

Presa de azi: Premierul taie taxa auto, presedintele isi taie masina

Tariceanu scade taxele pe masina si casa, titreaza Cotidianul. Guvernul va reduce taxele pentru constructia de locuinte destinate oamenilor cu venituri medii si va subventiona, intr-o mai mare masura, achizitia de locuinte prin credit, potrivit unui anunt facut luni seara de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Aceste masuri vin in completarea programului de iesire din criza anuntat de premier saptamana trecuta si ar mai putea fi urmate si de o reducere a taxarii pentru achizitia de masini noi pentru a putea fi protejate locurile de munca ale romanilor care activeaza in industria auto.

"Am avut o a doua intrevedere cu guvernatorul BNR si cu analistii economici pentru a stabili alte masuri care sa se constituie in stimulente. Discutam despre posibilitatea reducerii sau anularii de TVA pentru constructia de locuinte.

Tin sa precizez ca nu se preocupa Guvernul de proiectele mari, de speculatii imobiliare", a spus premierul, precizand ca facilitatea se refera la constructia primei locuinte sau la achizitionarea primului apartament.

Premierul a venit cu o veste buna pentru cei care intentioneaza sa-si cumpere o masina noua - intentioneaza sa suspende pentru o perioada cuprinsa intre trei si sase luni taxa auto la autoturismele noi.

"Eu am spus ca importurile de vehicule second-hand vor omori piata interna si astazi lucrurile se vad si au o amploare deosebita. Exista o mare ingrijorare la Dacia si ma bucura ca presedintele a abordat acest subiect", a spus Tariceanu,... mai mult


Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 07:04

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii