insolventa primarii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dragnea: Zeci de localitati sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre

Dragnea: Zeci de localitati sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre

Zeci de localitati din tara sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre, a spus ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, dezvaluind ca cele mai multe au derulat fonduri europene, au avut probleme in dezvoltarea proiectelor si acum trebuie sa dea banii integral inapoi.

"Sunt cateva situatii de localitati care au arierate foarte mari. De exemplu, sunt comune in care fostii primari au depus si au obtinut finantari europene - in majoritate sunt la PNDR, la Agricultura - si, din varii motive, nu au derulat asa cum trebuie procedurile de achizitie si de implementare a proiectului si sunt obligate, localitatile respective, sa returneze toata suma in euro pe care au primit-o de la programele de la Agricultura. E vorba de cateva zeci, ori 40, ori 60 si ceva de comune", a spus Liviu Dragnea, potrivit Bursa.

Dragnea da 3 milioane de euro pentru Manastirea Putna: E Ierusalimul neamului roman

Ministrul Dezvoltarii Regionale crede ca problema se poate rezolva prin apelul la bugetul de stat, care ar putea sa suporte plata arieratelor acestor localitati, si ca aceasta solutie e discutata in acest moment cu ministrul de Finante si ministrul Agriculturii.

Conditia, spune Dragnea, e ca entitatile administrative care au acumulat datoriile respective sa nu fie implicate in acte de frauda si sa nu fie urmarite penal.

"Toate corectiile financiare care nu sunt insotite de cercetari penale, dosare in instanta sau alte fraude sa poata sa fie suportate de la... mai mult


Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 08:22

5 comentarii
Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE

Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE

Nemultumirea primarilor din mediul rural, grupati in Asociatia Comunelor din Romania (ACOR), fata de Guvern creste in intensitate, chiar daca cei mai multi sunt de la partidele care il sustin, adica PSD si PNL, iar edilii sunt decisi sa mearga pana la sesizarea organismelor internationale sau chiar mitinguri de protest daca nu sunt aplicati, spun presedintele si secretarul general al acestui organism.

"Ce ati vazut in protestul trimis Guvernului sunt mult prea putine din nemultumirile noastre. Suntem nemultumiti din punctul de vedere al neregulilor care se tot produc din 1990 incoace. Le tot spunem si nimic, nimic, nimic! Dar in campanie promit 'da, facem'. Tocmai asta e nemultumirea cea mare a primarilor", a declarat presedintele ACOR, Emil Draghici, pentru Ziare.com.

Edilii critica actele administrative care considera ca vor "ruina" primariile, precum cel referitor la insolventa primariilor, la reducerea cheltuielilor, la comisiile pentru inventarierea terenurilor sau la faptul ca nu vor primi nimic din impozitele agricole, desi ei le colecteaza.

Presa sa fie alaturi de noi!

Primarul din Vulcana-Bai (judetul Dambovita), independent politic, a facut un apel la presa sa-i ajute pe primarii de comune, precizand ca nemultumirea edililor din PSD si PNL e mai mare decat a sa.

"Daca s-a ajuns aici, dati-mi voie, in deplinatatea sinceritatii mele, s-a ajuns si cu sprijinul nemijlocit al mass-media. Daca ar fi fost alaturi de noi, nu s-ar fi ajuns aici. Vin cu un... mai mult


Joi, 22 August 2013, ora 21:02

30 comentarii
Otelul, in insolventa: "Va veni procuratura, va fi deranj mare"

Otelul, in insolventa: "Va veni procuratura, va fi deranj mare"

Otelul Galati, fosta campioana a Romaniei, va intra in insolventa ca urmare a solicitarii actionarului majoritar. Totusi, lucrurile par sa se precipite in orasul de la malul Dunarii, asteptandu-se interventia autoritatilor.

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, sustine ca procurorii vor demara o ancheta la Otelul iar aceasta se va finaliza cu un "deranj mare".

"Va spun eu ce se va intampla. Va intra Procuratura si va fi deranj mare la Otelul. Chiar daca cei de acolo spun ca sunt acoperiti de regulamente, ca ei au preluat o societate comerciala si tot asa, dar de banii de la UEFA nu putea sa se atinga nimeni", a anuntat Dragomir la DolceSport.

Actionarul majoritar al Otelului, miliardarul Adamescu, a solicitat Tribunalului Bucuresti intrarea in insolventa a clubului galatean.

"Miliardarul fara chip", acuzat de devalizarea Otelului Galati

Primarul orasului, Marius Stan, il acuza insa pe acesta ca a devalizat gruparea "ros-alb-albastra", retragand din conturi peste 7 milioane de euro.

M.D. mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:33

1 comentariu
"Miliardarul fara chip" baga Otelul in insolventa! Galatenii ies in strada

"Miliardarul fara chip" baga Otelul in insolventa! Galatenii ies in strada

Dan Adamescu, proprietarul formatiei Otelul Galati, supranumit "miliardarul fara chip" datorita rarelor aparitii in presa, a uimit pe toata lumea solicitand insolventa propriei echipe!

Otelul se afla intr-o stare dezastruoasa. Conturile gruparii de la malul Dunarii sunt blocate de Fisc, exista un sechestru pus pe drepturile federative ale jucatorilor iar salariile n-au mai fost platite de cateva luni bune. Iar acum, actionarul majoritar, compania The Nova Group, controlata de Adamescu, a depus la Tribunalul Bucuresti actele necesare demararii procedurii de insolventa.

Dosarul fostei campioana a Romaniei nu a primit inca un termen, insa oficialii au solicitat judecarea spetei in regim de urgenta.

In aceste conditii, suporterii galateni au initiat protest fata de conducerea clubului si cheama intreaga suflare a orasului in strada.

Mitingul, care este autorizat de Primaria Galati, va avea loc vineri seara, in intervalul orar 19.00 - 20.30.

Dan Adamescu, prin TNG, a preluat Otelul Galati in toamna anului trecut. In acel moment, formatia de la malul Dunarii avea aproximativ 7 milioane de euro in conturi, bani obtinuti in urma participarii in Liga Campionilor si despre care acum nu se mai stie nimic.

Primarul din Galati, Marius Stan, le-a cerut investitorilor sa renunte la echipa daca n-o pot finanta.

M.D. mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:51

7 comentarii
Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventa localitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa.

Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale.

Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata.

"Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale - spre exemplu 'starea de insolventa' sau 'starea de criza financiara'.

Ca orice subiect de drept, si unitatile... mai mult


Vineri, 24 Mai 2013, ora 13:45

6 comentarii
Ministerul Finantelor Publice: 13 comune ar fi in stare de insolventa

Ministerul Finantelor Publice: 13 comune ar fi in stare de insolventa

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca 13 comune ar fi in stare de insolventa, iar 50 de unitati administrativ teritoriale ar fi in criza financiara, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Potrivit unei Ordonante aprobate recent de Guvern, o unitate administrativ-teritoriala este in stare de insolventa daca datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depasesc jumatate din bugetul anual al acelei administratii.

Voinea a spus la Realitatea TV ca din 3.200 de unitati administrativ teritoriale, 1.000 nu au deloc arierate (datorii neachitate mai vechi de 90 de zile), iar 2.000 au plati restante, dar care nu se incadreaza in categoria arieratelor (restantele sunt mai mici de 90 de zile).

"Anul acesta am avut un plafon de 800 milioane lei cu care statul sa imprumute autoritatile locale. Tot plafonul s-a dus pe plata arieratelor. Nu este solutia cea mai buna, pentru ca ii favorizeaza tot pe cei care acumuleaza datorii. Primariile nu trebuie sa mai acumuleze datorii de acum inainte si solutia cea mai corecta este insolventa", a mai spus ministrul delegat pentru buget.

Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, primarii trebuie sa analizeze situatia financiara a unitatii respective si daca se incadreaza in situatia de insolventa trebuie sa solicite deschiderea acestei proceduri.

O legislatie asemanatoare este aplicata si in alte state - SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Polonia. In perioada in care primaria intra sub... mai mult


Vineri, 24 Mai 2013, ora 09:27

1 comentariu
Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie"

Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie"

Legea insolventei primariilor aprobata de Guvern, prin ordonanta de urgenta, ar trebui sa ofere autoritatilor locale inglodate in datorii posibilitatea de a-si reorganiza bugetul. Doar ca textul legii contine greseli de conceptie grave, care pot conduce la coruptie extrema, avertizeaza avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit legii, daca autoritatile locale inregistreaza restante la plata de peste 120 de zile si 50% din buget, conducerea administratiei locale este obligata sa solicite insolventa.

In toata aceasta perioada, finantele autoritatii locale vor fi gestionate de un administrator judiciar, al carui onorariu nu poate depasi cu mai mult de 50% salariul primarului sau al presedintelui de CJ.

"Ce firma cu reputatie in domeniul insolventei se va duce sa administreze un oras ca Bucuresti sau Constanta, pentru un onorariu de, sa zicem, 7.500 de lei pe luna? Niciun profesionist, ci tot felul de ciudati care vor face bani din tot felul de mizerii, avand si protectia tribunalului", apreciaza Piperea.

Potrivit avocatului, in cazul marilor insolvente, de talia unei primarii locale, se plateste un onorariu de succes care poate reprezenta pana la 10% din sumele platite creditorilor.

Afla mai multe despre hibele acestei legi, dar si despre riscurile pe care le implica, in continuarea articolului Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie" pe Business24.ro mai mult


Joi, 23 Mai 2013, ora 19:40

1 comentariu
Orasele cu datorii mari ar putea intra in insolventa, primarii risca puscaria

Orasele cu datorii mari ar putea intra in insolventa, primarii risca puscaria

Orasele, comunele si judetele din Romania vor putea intra in insolventa, potrivit proiectului unei ordonante de urgenta "privind financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale".

De asemenea, primarii si presedintii de consilii au obligatia de a solicita deschiderea procedurii de insolventa in termen de 15 zile de la constatarea starii de insolventa. Daca depasesc acest termen cu 6 luni, risca pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Legislatia pentru insolventa autoritatilor locale a fost asumata de Romania in scrisoarea de intentie adresa FMI in toamna anului 2012, in contextul nivelului ridicat al datoriilor acestor autoritati.

Guvernul trebuie sa adopte proiectul de lege pana la evaluarea pentru intrarea in boardul Fondul Monetar International.

"Avand in vedere ca procedura parlamentara depaseste termenul de evaluare este necesara adoptarea proiectului de act normativ sub forma de ordonanta de urgenta, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate cu finantatorii externi", se arata in Nota de fundamentare care insoteste proiectul.

Potrivit proiectului de OUG, intrarea in insolventa va fi precedata de o etapa intermediara: starea de criza financiara, in cazul in care datoriile lor sunt mai vechi de 90 de zile si depasesc 15% din bugetul general sau daca nu au achitat drepturile salariale ale personalului pentru o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei.

In aceasta etapa, este elaborat un proiect de plan de... mai mult


Miercuri, 22 Mai 2013, ora 21:50

1 comentariu
Primariile cu datorii mai vechi de 90 de zile vor intra in faliment

Primariile cu datorii mai vechi de 90 de zile vor intra in faliment

Unitatile administrativ-teritoriale ce au acumulat datorii mai vechi de 90 de zile, sau mai mari de 15% din bugetul local anual, vor fi considerate insolvente si vor trebuie sa prezinte un plan de redresare financiara si sa-si schimbe conducerea.

Mai mult, procedura de insolventa poate fi declansata si daca institutia respectiva nu mai poate plati salariile angajatilor pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege ce stabileste cadrul general si procedurile pentru acoperirea pasivului unitatilor administrativ-teritoriale aflate in criza financiara urmeaza sa fie dezbatut in Parlament, in procedura de urgenta.

Guvernul a respectat acordul cu FMI neplatindu-si datoriile catre firmele private mai mult


Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:30

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  2. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  3. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  4. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  5. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  6. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  7. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  8. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut
  9. Doi morti la Olimpiada de Sah
  10. O lume nebuna, nebuna, nebuna: bungee jumping cu o masina de curse F1 (Video)