insolventa primarii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul da bani primarilor stramtorati: majoritatea din PSD, vechi sau nou-veniti

Guvernul da bani primarilor stramtorati: majoritatea din PSD, vechi sau nou-veniti

Guvernul a alocat peste 25 de milioane de lei pentru 11 localitati aflate in insolventa, in executare silita sau in imposibilitate de plata.

Noua dintre acestea au primari PSD, unii alesi pe listele USL, iar altii care au trecut acum la social-democrati ca urmare a OUG privind migratia alesilor locali.

Hotararea privind alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara are la baza solicitari ale autoritatilor administratiei publice locale din Aninoasa si Lupeni (jud. Hunedoara), comuna Izvoarele (jud. Giurgiu), comuna Ciocanesti (jud. Dambovita), Resita (jud. Caras-Severin), Ludus (jud. Mures), comunele Teaca, Livezile, Budacu de Jos si Parva (jud. Bistrita-Nasaud), comuna Dudestii Vechi (jud.Timis).

Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale, in unele cazuri, este vorba de datorii si arierate acumulate timp de peste cinci ani.

Primarii din Aninoasa, Lupeni, Izvoarele, Resita, Ludus, Teaca sunt membri PSD, ei candidand in 2012 pe listele USL. Primarii din Ciocanesti, Budacu de Jos si Parva au trecut de la PDL la PSD, dupa aparitia OUG care permite migratia alesilor locali, localitatile conduse de ei primind aproape jumatate din suma totala alocata.

Efectul ordonantei privind migratia primarilor: In Buzau 72 din 87 de edili sunt din PSD

Primarul din Livezile a trecut de la PNL la Partidul Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu, iar primarul din Dudestii Vechi este membru al Uniunii Bulgare.

Aninoasa va primi suma de suma de 3,7 milioane de... mai mult


Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 08:15

Cum a subventionat Primaria Capitalei o schema imobiliara

Cum a subventionat Primaria Capitalei o schema imobiliara

Primaria Capitalei risca sa fie evacuata din cladirea in care isi are sediul cu toate ca putea sa o cumpere in contul chiriei platite pana acum. In patru ani, proprietarii imobilului au incasat peste 11 milioane de euro de la bucuresteni. Primaria a girat schema prin care proprietarii si-au vandut lor insisi cladirea si au obtinut alte 11 milioane de euro de la o banca.

Operatiunea s-a derulat printr-un circuit offshore si a fost garantata cu banii bucurestenilor. La capetele tranzactiei erau doua firme inrudite. Una a ramas cu castigul, iar cealalta cu datoriile si a intrat singura in insolventa.

Miza afacerii a crescut toamna trecuta cand Primaria s-a hotarat sa cumpere cladirea in care statea cu chirie de patru ani. Proprietarii au cerut 26 de milioane de euro, de doua ori mai mult decat evaluarea Municipalitatii. Pana atunci, Primaria le-a platit peste 11 milioane de euro in cei patru ani de chirie. Bani care, conform contractului, puteau fi scazuti din pretul final al cladirii.

Primarul Sorin Oprescu a respins oferta de 26 milioane de euro, iar trei luni mai tarziu firma proprietara Apatel Properties SRL a intrat in insolventa. Negocierile dintre cele doua parti n-au fost facute publice. Citeste mai mult despre Cum a subventionat Primaria Capitalei o schema imobiliara pe Riseproject.ro. mai mult


Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:38

Dragnea: Zeci de localitati sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre

Dragnea: Zeci de localitati sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre

Zeci de localitati din tara sunt in insolventa sau se pregatesc sa intre, a spus ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, dezvaluind ca cele mai multe au derulat fonduri europene, au avut probleme in dezvoltarea proiectelor si acum trebuie sa dea banii integral inapoi.

"Sunt cateva situatii de localitati care au arierate foarte mari. De exemplu, sunt comune in care fostii primari au depus si au obtinut finantari europene - in majoritate sunt la PNDR, la Agricultura - si, din varii motive, nu au derulat asa cum trebuie procedurile de achizitie si de implementare a proiectului si sunt obligate, localitatile respective, sa returneze toata suma in euro pe care au primit-o de la programele de la Agricultura. E vorba de cateva zeci, ori 40, ori 60 si ceva de comune", a spus Liviu Dragnea, potrivit Bursa.

Dragnea da 3 milioane de euro pentru Manastirea Putna: E Ierusalimul neamului roman

Ministrul Dezvoltarii Regionale crede ca problema se poate rezolva prin apelul la bugetul de stat, care ar putea sa suporte plata arieratelor acestor localitati, si ca aceasta solutie e discutata in acest moment cu ministrul de Finante si ministrul Agriculturii.

Conditia, spune Dragnea, e ca entitatile administrative care au acumulat datoriile respective sa nu fie implicate in acte de frauda si sa nu fie urmarite penal.

"Toate corectiile financiare care nu sunt insotite de cercetari penale, dosare in instanta sau alte fraude sa poata sa fie suportate de la... mai mult


Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 08:22

5 comentarii
Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE

Revolta primarilor: Ajutati-ne, Guvernul ne sufoca! Amenintari cu mitinguri si UE

Nemultumirea primarilor din mediul rural, grupati in Asociatia Comunelor din Romania (ACOR), fata de Guvern creste in intensitate, chiar daca cei mai multi sunt de la partidele care il sustin, adica PSD si PNL, iar edilii sunt decisi sa mearga pana la sesizarea organismelor internationale sau chiar mitinguri de protest daca nu sunt aplicati, spun presedintele si secretarul general al acestui organism.

"Ce ati vazut in protestul trimis Guvernului sunt mult prea putine din nemultumirile noastre. Suntem nemultumiti din punctul de vedere al neregulilor care se tot produc din 1990 incoace. Le tot spunem si nimic, nimic, nimic! Dar in campanie promit 'da, facem'. Tocmai asta e nemultumirea cea mare a primarilor", a declarat presedintele ACOR, Emil Draghici, pentru Ziare.com.

Edilii critica actele administrative care considera ca vor "ruina" primariile, precum cel referitor la insolventa primariilor, la reducerea cheltuielilor, la comisiile pentru inventarierea terenurilor sau la faptul ca nu vor primi nimic din impozitele agricole, desi ei le colecteaza.

Presa sa fie alaturi de noi!

Primarul din Vulcana-Bai (judetul Dambovita), independent politic, a facut un apel la presa sa-i ajute pe primarii de comune, precizand ca nemultumirea edililor din PSD si PNL e mai mare decat a sa.

"Daca s-a ajuns aici, dati-mi voie, in deplinatatea sinceritatii mele, s-a ajuns si cu sprijinul nemijlocit al mass-media. Daca ar fi fost alaturi de noi, nu s-ar fi ajuns aici. Vin cu un... mai mult


Joi, 22 August 2013, ora 21:02

30 comentarii
"Miliardarul fara chip" baga Otelul in insolventa! Galatenii ies in strada

"Miliardarul fara chip" baga Otelul in insolventa! Galatenii ies in strada

Dan Adamescu, proprietarul formatiei Otelul Galati, supranumit "miliardarul fara chip" datorita rarelor aparitii in presa, a uimit pe toata lumea solicitand insolventa propriei echipe!

Otelul se afla intr-o stare dezastruoasa. Conturile gruparii de la malul Dunarii sunt blocate de Fisc, exista un sechestru pus pe drepturile federative ale jucatorilor iar salariile n-au mai fost platite de cateva luni bune. Iar acum, actionarul majoritar, compania The Nova Group, controlata de Adamescu, a depus la Tribunalul Bucuresti actele necesare demararii procedurii de insolventa.

Dosarul fostei campioana a Romaniei nu a primit inca un termen, insa oficialii au solicitat judecarea spetei in regim de urgenta.

In aceste conditii, suporterii galateni au initiat protest fata de conducerea clubului si cheama intreaga suflare a orasului in strada.

Mitingul, care este autorizat de Primaria Galati, va avea loc vineri seara, in intervalul orar 19.00 - 20.30.

Dan Adamescu, prin TNG, a preluat Otelul Galati in toamna anului trecut. In acel moment, formatia de la malul Dunarii avea aproximativ 7 milioane de euro in conturi, bani obtinuti in urma participarii in Liga Campionilor si despre care acum nu se mai stie nimic.

Primarul din Galati, Marius Stan, le-a cerut investitorilor sa renunte la echipa daca n-o pot finanta.

M.D. mai mult


Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:51

7 comentarii
Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii

Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventa localitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa.

Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale.

Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata.

"Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale - spre exemplu 'starea de insolventa' sau 'starea de criza financiara'.

Ca orice subiect de drept, si unitatile... mai mult


Vineri, 24 Mai 2013, ora 13:45

6 comentarii
Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie"

Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie"

Legea insolventei primariilor aprobata de Guvern, prin ordonanta de urgenta, ar trebui sa ofere autoritatilor locale inglodate in datorii posibilitatea de a-si reorganiza bugetul. Doar ca textul legii contine greseli de conceptie grave, care pot conduce la coruptie extrema, avertizeaza avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit legii, daca autoritatile locale inregistreaza restante la plata de peste 120 de zile si 50% din buget, conducerea administratiei locale este obligata sa solicite insolventa.

In toata aceasta perioada, finantele autoritatii locale vor fi gestionate de un administrator judiciar, al carui onorariu nu poate depasi cu mai mult de 50% salariul primarului sau al presedintelui de CJ.

"Ce firma cu reputatie in domeniul insolventei se va duce sa administreze un oras ca Bucuresti sau Constanta, pentru un onorariu de, sa zicem, 7.500 de lei pe luna? Niciun profesionist, ci tot felul de ciudati care vor face bani din tot felul de mizerii, avand si protectia tribunalului", apreciaza Piperea.

Potrivit avocatului, in cazul marilor insolvente, de talia unei primarii locale, se plateste un onorariu de succes care poate reprezenta pana la 10% din sumele platite creditorilor.

Afla mai multe despre hibele acestei legi, dar si despre riscurile pe care le implica, in continuarea articolului Legea insolventei primariilor are "un potential imens de coruptie" pe Business24.ro mai mult


Joi, 23 Mai 2013, ora 19:40

1 comentariu
Orasele cu datorii mari ar putea intra in insolventa, primarii risca puscaria

Orasele cu datorii mari ar putea intra in insolventa, primarii risca puscaria

Orasele, comunele si judetele din Romania vor putea intra in insolventa, potrivit proiectului unei ordonante de urgenta "privind financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale".

De asemenea, primarii si presedintii de consilii au obligatia de a solicita deschiderea procedurii de insolventa in termen de 15 zile de la constatarea starii de insolventa. Daca depasesc acest termen cu 6 luni, risca pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Legislatia pentru insolventa autoritatilor locale a fost asumata de Romania in scrisoarea de intentie adresa FMI in toamna anului 2012, in contextul nivelului ridicat al datoriilor acestor autoritati.

Guvernul trebuie sa adopte proiectul de lege pana la evaluarea pentru intrarea in boardul Fondul Monetar International.

"Avand in vedere ca procedura parlamentara depaseste termenul de evaluare este necesara adoptarea proiectului de act normativ sub forma de ordonanta de urgenta, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate cu finantatorii externi", se arata in Nota de fundamentare care insoteste proiectul.

Potrivit proiectului de OUG, intrarea in insolventa va fi precedata de o etapa intermediara: starea de criza financiara, in cazul in care datoriile lor sunt mai vechi de 90 de zile si depasesc 15% din bugetul general sau daca nu au achitat drepturile salariale ale personalului pentru o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei.

In aceasta etapa, este elaborat un proiect de plan de... mai mult


Miercuri, 22 Mai 2013, ora 21:50

1 comentariu
Primariile cu datorii mai vechi de 90 de zile vor intra in faliment

Primariile cu datorii mai vechi de 90 de zile vor intra in faliment

Unitatile administrativ-teritoriale ce au acumulat datorii mai vechi de 90 de zile, sau mai mari de 15% din bugetul local anual, vor fi considerate insolvente si vor trebuie sa prezinte un plan de redresare financiara si sa-si schimbe conducerea.

Mai mult, procedura de insolventa poate fi declansata si daca institutia respectiva nu mai poate plati salariile angajatilor pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege ce stabileste cadrul general si procedurile pentru acoperirea pasivului unitatilor administrativ-teritoriale aflate in criza financiara urmeaza sa fie dezbatut in Parlament, in procedura de urgenta.

Guvernul a respectat acordul cu FMI neplatindu-si datoriile catre firmele private mai mult


Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:30

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  2. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  3. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  4. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  5. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  6. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare
  7. Un nou animal face senzatie pe Internet. E o pisica sau o oaie? (Galerie foto)
  8. Parfum produs de un lant de restaurante fast-food. Ai folosi asa ceva?
  9. Secretul cuplurilor care fac mult sex e la indemana oricui
  10. Putin si Depardieu fac sex in Charlie Hebdo