institutul national administratie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
De la Cotroceni la Sinaia: Strategia Nationala de Aparare se lucreaza la munte

De la Cotroceni la Sinaia: Strategia Nationala de Aparare se lucreaza la munte

Administratia Prezidentiala anunta sambata ca au avut loc noi consultari pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare.

"In perioada 22 - 23 mai a.c., domnul consilier prezidential Ion Oprisor (foto), seful Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, a organizat la Sinaia dezbateri pe tema liniilor majore ale viitoarei Strategii cu reprezentanti ai mediului academic si cu reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale", arata un comunicat al Departamentului de Comunicare de la Cotroceni.

In urma discutiilor de pe Valea Prahovei s-au conturat niste recomandari referitoare la dinamica mediului de securitate internationala, amenintarile, riscurile si vulnerabilitatile potentiale, precum si directiile pe termen mediu si lung, arata documentul citat.

Klaus Iohannis vrea o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in martie, in cadrul sedintei de bilant a MApN, ca vrea sa prezinte Parlamentului o noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii, care va evalua mediul international de securitate, va prezenta potentialele riscuri, amenintari si vulnerabilitati.

"Nu intamplator, unul dintre primele demersuri politice dupa investirea mea ca presedinte al Romaniei a fost obtinerea consensului politic din partea partidelor parlamentare - pentru prima data dupa 25 ani - pentru cresterea bugetului apararii la 2% din PIB, incepand cu anul 2017.

Mai mult, am... mai mult


Sambata, 23 Mai 2015, ora 17:32

1 comentariu
Greva generala in administratia publica locala - Azi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Greva generala in administratia publica locala - Azi nu gasiti pe nimeni la ghisee (Video)

Membrii de sindicat din administratia publica vor intrerupe joi activitatea, protestand astfel fata de neaplicarea legii salarizarii unitare.

Potrivit lui Petru Dandea, vicepresedinte CNS Cartel Alfa, la nivel national peste de 30.000 de oameni vor fi joi in greva generala.

"Am incercat sa gasim solutii printr-un dialog cu reprezentantii Guvernului, dar nu am putut pana in acest moment sa avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se afla la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administratia publica se afla in zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amanarea acestei legi este complet aberanta din punctul nostru de vedere", a explicat, marti, Petru Dandea, intr-o conferinta de presa.

Greva incepe odata cu demararea programului si va dura intreaga zi de lucru.

Totodata, in fata Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, vor protesta pana la 600 de salariati in intervalul orar 10:00 - 12:00.

Potrivit unui comunicat al CNS Cartel Alfa, remis miercuri AGERPRES, alte revendicari ale sindicalistilor din administratie vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii, incepand cu anul 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor aprobate prin hotarari de consiliu, in masura in care aceste institutii realizeaza si sunt finantate partial si din venituri proprii.

De asemenea, sindicalistii din administratie cer... mai mult


Joi, 30 Aprilie 2015, ora 08:39

3 comentarii
Iohannis a inceput consultarile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare

Iohannis a inceput consultarile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare

Presedintele Klaus Iohannis a initiat procesul de consultari la nivel interinstitutional pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare.

Strategia Nationala de Aparare a Tarii este principalul document care fundamenteaza planificarea apararii la nivel national, alaturi de programul de guvernare in vigoare, si trebuie inaintat Parlamentului in termen de 6 luni de la investirea in functie a presedintelui, transmite Administratia Prezidentiala.

Departamentul Securitatii Nationale, condus de consilierul prezidential George Scutaru, este cel insarcinat cu redactarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii.

George Scutaru si consilierul de stat Sebastian Huluban au avut o intalnire cu membrii comisiei de aparare din Camera Deputatilor, marti, pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Nationale, solicitandu-se din partea deputatilor propuneri in acest sens, iar un demers similar va fi facut in comisia de aparare a Senatului Romaniei, mai transmite comunicatul.

De asemenea, se primesc de la institutii ale statului evaluari privind riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale, informatii care vor fi folosite in elaborarea documentului final, iar procesul de definitivare a Strategiei Nationale va include si discutii cu organizatii nonguvernamentale, care isi desfasoara activitatea in domeniul securitatii nationale, mai anunta Administratia Prezidentiala.

Iohannis: Ne dorim un parlament mai mic. Sa renuntam la... mai mult


Marti, 17 Februarie 2015, ora 18:22

INS: Numarul posturilor din sectorul bugetar a scazut in ultimii doi ani

INS: Numarul posturilor din sectorul bugetar a scazut in ultimii doi ani

Numarul posturilor ocupate in sectorul bugetar a scazut din decembrie 2008 si pana in octombrie 2010 cu circa 107.000, la 1,291 milioane, potrivit datelor anuntate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, daca in decembrie 2008 existau 1,398 milioane posturi ocupate in sectorul bugetar, in decembrie 2009, acest numar a scazut la 1,379 milioane, ajungand in octombrie 2010 la 1,291 milioane posturi, arata datele Ministerului Finantelor Publice, conform datelor raportate de ordonatorii principali de credite, si citate de INS.

De asemenea, in trimestrul III al acestui an existau 2.700 locuri vacante in administratia publica si alte 2.000 locuri vacante in sanatate, domenii ce detin putin peste 10% din totalul locurilor de munca vacante, in timp ce in invatamant erau 1.000 locuri vacante.

In ceea ce priveste castigul salarial mediu net in sectorul bugetar, acesta este caracterizat mai ales de scaderi de la o luna la alta (cu exceptia lunilor in care, conform Legislatiei nationale, s-au acordat premii anuale si ocazionale, sume din alte fonduri inclusiv pentru perioade anterioare).

Potrivit INS, in trimestrul III din acest an s-au inregistrat valorile cele mai scazute ale castigului salarial mediu net din ultimii doi ani, ca urmare a aplicarii prevederilor Legii 118/2010. Astfel, in septembrie 2010, castigul salarial mediu net al bugetarilor era de 1.404 lei, cu 20% mai mic decat cel din octombrie 2009.

Totodata, in trimestrul III 2010, Romania... mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 23:55

1 comentariu
Mircea Cosea si-a dat demisia din PD-L

Mircea Cosea si-a dat demisia din PD-L

Secretarul de stat Mircea Cosea, presedintele Institutului National de Administratie, si-a anuntat demisia din functie, dar si din Partidul Democrat Liberal spunand "ca din pacate interesele politice au incalcat logica economiei".

Mircea Cosea a anuntat ca, de vineri, prin decizia Curtii Constitutionale, care in opinia sa s-a grabit, termenul de judecare fiind stabilit initial pentru 9 decembrie, Institutul National de Administratie a fost desfiintat urmand sa devina serviciu in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

"Sunt de acord cu legea reorganizarii agentiilor de stat, insa nu accept ca sub aceasta umbrela sa se petreaca astfel de anomalii cum este desfiintarea INA. Desfiintarea INA a fost facuta pentru a fi intarita Agentia Nationala a Functionarilor Publici. INA a adus bani la bugetul de stat si va fi absorbita de ANFC care functioneaza din bani de la buget," a declarat Cosea care a precizat ca a trimis dosare lamuritoare tuturor institutiilor care puteau sa aiba un cuvant de spus impotriva deciziei de desfiintare a Institutului.

"Premierul Emil Boc nu m-a primit, iar la telefon mi-a spus ca am exact un minut pentru a explica situatia institutului, intrucat era ocupat cu primirea regelui Belgiei," a spus Mircea Cosea.

El a mai spus ca, in calitate de membru PDL nu a primit niciun fel de sprijin din partea partidului, in schimb, a primit scrisori de sprijin de la Institutul European de Administratie, din partea PSD-PC si PNL.

Cosea a spus... mai mult


Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 12:16

22 comentarii
Romanii au castigat cu trei procente mai putin in luna august

Romanii au castigat cu trei procente mai putin in luna august

Salariul mediu net a scazut cu trei procente, in luna august, comparativ cu iulie, ajungand la valoarea de 1.348 de lei.

De asemenea, salariul mediu nominal brut a scazut cu 2,9 procente, pana la valoarea de 1.845 de lei, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in industria de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (3.370 de lei), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (786 de lei).

Cele mai mari scaderi ale salariilor nete medii, intre 7 - 10%, au fost in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, administratie publica si fabricarea produselor farmaceutice

De asemenea, au scazut cu 5 - 7% salariile din fabricarea produselor textile, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, constructii metalice si produselor din metal.

In fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, captarea, tratarea si distributia apei si alte activitati de servicii, salariile au scazut cu 4 - 5%.

In schimb, s-au inregistrat cresteri salariale cu 14% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si cu 3 - 5% in industria metalurgica, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere si fabricarea bauturilor. mai mult


Luni, 05 Octombrie 2009, ora 19:12

1 comentariu
INS: Salariul mediu a crescut cu peste 25 de procente, anul trecut

INS: Salariul mediu a crescut cu peste 25 de procente, anul trecut

Romanii au avut venituri nete cu 25,6 procente mai mari, in 2008, comparativ cu anul precedent, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, castigul salarial mediu net lunar, anul trecut, a fost de 1.309 lei, se arata intr-un comunicat al INS.

In cazul veniturilor brute, cresterea a fost de 26,1 procente, adica 365 de lei in plus, fata de 2007.

Castigul salarial mediu lunar net a fost de 1.309 lei, in 2008, in timp ce salariul brut mediu a ajuns la 1.761 de lei.

Cele mai mari salarii s-au luat in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor, care au fost de 2,4 ori mai mari decat media pe economie. De asemenea, au fost platiti bine cei din administratia publica (+84,2%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+82,5%), industria extractiva (+74,7%), informatii si comunicatii (+61,9%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+33,6%).

Sub media pe economie s-au situat castigurile salariale medii nete din activitatile de hoteluri si restaurante (-40,9), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-36,2%), agricultura, silvicultura si pescuit (-30,2%), comert (-20,4%), industrie prelucratoare (-19,8%), constructii (-11,2%), activitati de spectacole culturale si recreative (-8,7%).

Potrivit INS, costul mediu lunar al fortei de munca a fost de 2.296 de lei/angajat, in 2008, in crestere cu 25,2 procente fata de anul precedent.

Anul trecut, in... mai mult


Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 11:32

6 comentarii
Institutul National de Administratie vrea un parteneriat cu ONG-urile impotriva coruptiei

Institutul National de Administratie vrea un parteneriat cu ONG-urile impotriva coruptiei

Institutul National de Administratie a propus mai multor organizatii neguvernamentale, printre care Asociatia pentru Implementarea Democratiei si Transparency International, parteneriate in vederea limitarii fenomenului coruptiei in Romania.

In cadrul parteneriatului cu societatea civila, Institutul National de Administratie a propus sesiuni de formare pe tema implicarii si responsabilizarii reprezentantilor administratiei publice fata de problema coruptiei, informeaza NewsIn.

De asemenea, pentru cresterea transparentei activitatilor pe care le desfasoara si in vederea responsabilizarii fata de societate si cetateni, INA a mai propus ONG-urilor si nominalizarea unor observatori din partea lor, care sa participe la desfasurarea concursurilor de admitere si absolvire a programelor INA, precum si la concursurile de ocupare a functiilor publice si la procedurile de achizitii publice.

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat dupa raportul din iulie ca este multumit de referirile la domeniul sau, dar a afirmat ca "este evident ca in ceea ce priveste MIRA mai sunt lucruri de facut". mai mult


Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 16:35

Angajatorii cauta maistri si tehnicieni

Angajatorii cauta maistri si tehnicieni

Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de tehnicieni, maistri si asimilati, informeaza Evenimentul Zilei, care citeaza un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori, lucratori operativi in servicii si comert.

Comunicatul Institutului National de Statistica, dat publicitatii marti, a aratat ca rata locurilor de munca vacante, in primul trimestru al acestui an, a fost de 2, 14%, in crestere cu 0,32 puncte procentuale fata de trimetrul precedent.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica (6,78%) si in cele din sanatate si asistenta sociala (6,00%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile de energie electrica, termica, gaze si apa (0,44%) si din industria extractiva (0,49%).

In profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Bucuresti-Ilfov (2,96%), urmata de regiunea Nord-Est (2,55%).

In regiunile Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia (1,55%), respectiv Sud-Est (1,57%), s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator. mai mult


Marti, 20 Mai 2008, ora 11:05

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)