integrare rromi uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Presa rusa: Ucraina vrea sa primeasca toti rromii Europei

Presa rusa: Ucraina vrea sa primeasca toti rromii Europei

Chestiunea rromilor din Uniunea Europeana a devenit si mai acuta, iar Europa de Vest nu stie ce sa faca cu rromii care au imigrat ilegal din Romania si Bulgaria catre tari mai prospere.

Acestia au provocat atat de multe probleme populatiei din mai multe zone, incat Uniunea Europeana toleranta ia in considerare sa ii deporteze. O destinatie adecvata a fost gasita, iar toate taberele de rromi din UE vor fi mutate in Ucraina, scrie publicatia rusa Pravda.

In timp ce celelalte tari nu stiu ce sa faca cu rromii si cum sa rezolve chestiunea rromilor, Ucraina este dispusa, surprinzator, sa gazduiasca toti rromii dezavantajati pe curprinsul Uniunii Europene.

In procesul de integrare europeana, autoritatile ucrainiene au decis sa ii primeasca pe rromi, un decret in acest sens fiind semnat de presedintele Viktor Ianukovici.

Cum vad rromii Franta si viitorul lor - reportaj Le Monde

Documentul a fost publicat pe site-ul oficial al Presedintiei din Ucraina, iar Ianukovici nu vorbeste despre numerosii rromi "ucrainieni" care deja locuiesc in aceasta tara, ci despre miile de "minoritati rrome" care traiesc in prezent in UE. Rromii sunt deportati din Franta, fiind trimisi in Romania, expulzati din Finlanda, in timp ce Ungaria, spre exemplu, unde rromii constituie pana la 10 la suta din numarul populatiei este pe marginea unei explozii sociale.

Chiar si pasnicile Cehia si Slovacia cer autoritatilor Uniunii Europene sa rezolve intr-un final chestiunea rromilor. Si doar... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 20:28

14 comentarii
Basescu, despre integrarea rromilor: Romania nu interzice libera circulatie pe criterii etnice

Basescu, despre integrarea rromilor: Romania nu interzice libera circulatie pe criterii etnice

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca eforturile pentru integrarea rromilor trebuie sa fie europene, aratand ca tara noastra nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice.

Seful statului l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Rabinul Andrew Baker, reprezentantul personal al Presedintiei in exercitiu a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru combaterea antisemitismului.

In cadrul intalnirii, Traian Basesc si-a exprimat aprecierea fata de activitatea reprezentantului OSCE in sustinerea valorilor democratice si cultivarea atitudinii de responsabilitate politica, sociala si individuala in ceea ce priveste toleranta, nediscriminarea, dialogul si respectul reciproc la nivelul spatiului OSCE, multumindu-i, totodata, pentru atentia deosebita acordata Romaniei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Schengen si rromii Despre "vina", bande si "pogrom", cu reprezentantii lor

In acelasi timp, seful statului a vorbit si despre problema comunitatii rrome, aratand faptul ca educatia tinerilor este o prioritate in demersurile de solutionare a problemelor de integrare a acestei minoritati si ca eforturile trebuie sa se produca la nivel european deoarece Romania nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice, mai transmite comunicatul.

De asemeea, Andrew Baker a tinut sa vorbeasca despre progresele pe care Romania le-a facut in ultimii 10 ani, in... mai mult


Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 20:20

4 comentarii
UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania

UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania

UNICEF si Uniunea Europeana au cerut, luni, progrese mai mari pe tema integrarii rromilor din Romania.

Romania a facut progrese in integrarea cetatenilor rromi in societate, insa este nevoie de si mai multe eforturi pentru a imbunatati accesul rromilor la educatie si la locuri de munca, au transmis reprezentantii UNICEF si UE, luni, la Bucuresti, potrivit AFP, citata de Global Post.

"Unele progrese au fost facute in Romania, in ultimii ani, iar o strategie nationala pentru integrarea rromilor a fost adoptata" in anul 2011, a transmis Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF, in cadrul unei conferinte internationale.

"Insa suntem ingrijorati ca progresele au fost prea putine si prea lente", a adaugat Blanchet, manifestandu-si regretul fata de "nivelul inalt de inegalitate" dintre rromi si restul populatiei.

Opt la suta dintre copiii din Romania traiesc in saracie absoluta, comparativ cu 35 la suta dintre copiii rromi. Blanchet a subliniat si faptul ca trei sferturi dintre copiii rromi nu termina clasa a opta.

Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Potrivit ultimului recensamant, in Romania traiesc 619.000 de rromi, insa ONG-urile avanseaza un numar de peste trei ori mai mare. Situatia acestei comunitati reprezinta "imaginea esecului politilor de integrare care au fost duse in ultimele decenii", potrivit lui Gelu Duminica, presedintele asociatiei "Impreuna".

"Calea pentru a scapa de saracie este de a duce rromii... mai mult


Marti, 23 Aprilie 2013, ora 18:04

8 comentarii
Problema rromilor in Franta si in Europa: "Stare de urgenta!"

Problema rromilor in Franta si in Europa: "Stare de urgenta!"

Rromii formeaza o comunitate aparte care alimenteaza in mod regulat dezbaterile privind insecuritatea si imigratia din Uniunea Europeana in general si in special din unele tari ale acesteia, precum Franta.

Confruntate cu problema rromilor, raspunsurile tarilor europene variaza de la fermitate la politici care favorizeaza integrarea, noteaza site-ul francez Agor Vox, care titreaza "Problema rromilor in Franta si in Europa: stare de urgenta!".

In ciuda tuturor acestor lucruri, rromii, cetateni europeni, sunt in continuare considerati cetateni ai unei zone secundare, "persona non-grata". De fapt, excluderea sociala a rromilor este un fenomen generalizat in Europa.

Problema rromilor, departe de a fi insolubila, nu se poate rezolva decat cu o vointa politica europeana crescuta. Privita putin mai de aproape, problema este una de drept, care pune in mod fundamental "intrebarea respectului demnitatii umane" pentru Uniunea Europeana si statele sale membre.

Sursa citata noteaza ca ingnoranta privitoare la rromi favorizeaza prejudecatile, rromii devenind rapid proscrisii Europei. Cu toate acestea, ar fi iluzoriu de crezut ca acest lucru este singura explicatie pentru respingerea si marginalizarea lor in societatile europene.

Spania, o exceptie de integrare a rromilor

O minoritate de 10 milioane de persoane numai in Uniunea Europeana si 15 milioane in intreaga lume, comunitatea rroma constituie cea mai puternica minoritate etnica, iar rromii ca un ansamblu de... mai mult


Sambata, 09 Martie 2013, ora 15:48

17 comentarii
AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei

AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei

Dupa trecerea crizei, minoritatea rroma este si mai mult victima discriminarii, marginalizarii si violentelor, iar acest lucru s-ar putea agrava in anul 2014, din cauza unor legi ale imigratiei mai flexibile in Europa.

Afirmatiile au fost facute de secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjoern Jagland, intr-un interviu pentru AFP, citat de Le Point.

"Situatia minoritatilor din Europa este in continuare sub presiune, tensiunile sunt cu adevarat in curs de crestere", a spus liderul norvegian, subliniind ca tarile nu par pregatite sa faca fata acestor lucruri.

Jagland se afla la Geneva pentru a se adresa, marti, pe marginea acestui subiect, Consiliului Drepturilor Omului al Natiunilor Unite, in numele Consiliului Europei.

"Cand vremurile sunt grele, minoritatile sufera cel mai mult din cauza dificultatilor economice, ele sunt deseori victimele atacurilor, acuzatiilor si problemelor care afecteaza tarile", a declarat Jagland.

Minoritatea rroma cea mai importanta este in Romania, cu 620.000 de persoane, potrivit unui recensamant oficial recent. Potrivit unor ONG-uri, insa, numarul acestora este de peste trei ori mai mare, mai mult de doua milioane de oameni. Alti 700.000 de rromi se afla in Bulgaria.

Tarile europene, fata in fata cu imigrantii rromi, in 2014

Secretarul general al Consiliului Europei se asteapta ca miscarile migratorii sa se amplifice, dupa ce reglementarile privind imigratia vor fi relaxate in Europa, incepand cu... mai mult


Marti, 26 Februarie 2013, ora 18:13

11 comentarii
Berlinul cere Romaniei si Bulgariei integrarea rromilor

Berlinul cere Romaniei si Bulgariei integrarea rromilor

Autoritatile din Berlin au cerut Romaniei si Bulgariei sa integreze rromii si sa stavileasca exodul acestora prin sprijinirea eforturilor de a-i integra in propriile societati. Atentionarea vine sub auspiciile unei "invazi" a romanilor si bulgarilor in Germania, care nu da semne ca s-ar atenua.

Oficialii germani au spus ca migratia saraciei trebuie combatuta chiar de la sursa. Un mare val de imigranti romani si bugari a ajuns in Germania, de cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana in anul 2007 si au inceput sa beneficieze de libertatea de miscare in interiorul blocului europeana, creand ceea ce multi numesc o serioasa problema de integrare, noteaza Spiegel Online.

Statisticile arata ca circa 147.000 de bulgari si romani s-au mutat in Germania numai in anul 2011 si cu toate ca acestea nu sunt cifre oficiale, o parte considerabila a imigrantilor din cele doua tari sunt membri ai minoritatii rrome, care deseori duc lipsa de educatie, sufera frecvent de probleme de sanatate si, prin urmare, este mai putin probabil sa gaseasca un loc de munca.

Numarul lor urmeaza sa creasca si mai mult, atunci cand restrictiile pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari vor fi ridicate in anul 2014, dupa ce perioada de sapte ani de tranzitie de cand cele doua tari au aderat la UE se va fi incheiat.

Ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, a spus ca vrea sa intareasca eforturile de combatere a imigratiei legate de saracie. Friedrich le cere Guvernelor... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:44

18 comentarii
Barroso: Integrarea rromilor e o problema nationala, nu una europeana

Barroso: Integrarea rromilor e o problema nationala, nu una europeana

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lamurit luni, la Bucuresti, cateva probleme ce au avut ca protagonist principal Romania in ultima perioada, una dintre ele fiind migrarea populatiei de etnie rroma.

Intrebat la sfarsitul intalnirii cu presedintele Traian Basescu care este pozitia sa fata de problema rromilor, Barroso a precizat ca trebuie privita ca o problema a fiecarei tari in parte, nu ca una la nivel european.

Barroso: Prietenul meu Basescu este un european angajat

"Este crucial ca toate tarile cu minoritati rrome sa faca tot ce pot pentru integrarea lor. Este foarte important sa clarificam ca integrarea rromilor este o problema nationala, nu europeana... Tot ce putem face este sa folosim mijloacele pe care le avem sa ii ajutam. Rromii sunt cea mai mare minoritate europeana", a spus Barroso.

Seful CE a mai vorbit si despre aspiratiile Romaniei la spatiul Schengen, precizand in acest context ca totul depinde de modul in care tara noastra va indeplini conditiile necesare aderarii.

"Am discutat despre aspiratia Romaniei de a se alatura Schegen la anul. CE a sprijinit intotdeauna aderarea Romaniei, cu conditia ca toate conditiile de aderare sa fie indeplinite.

Basescu: Dunarea trebuie sa devina o axa de transport europeana moderna

Pozitia CE este foarte clara. Nu exista nicio legatura intre mecanismul de cooperare si verificare si aderarea la Schengen. Exista anumite state care spun ca exista o legatura intre reformele juridice si... mai mult


Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 16:27

16 comentarii
Romania aloca de 20 de ori mai multi bani decat Franta pentru integrarea rromilor

Romania aloca de 20 de ori mai multi bani decat Franta pentru integrarea rromilor

Un document al Comisiei Europene arata ca Romania a alocat de peste 20 de ori mai multi bani in proiecte de integrare a rromilor, finantate prin Fondul Social European, decat a facut-o Franta, desi Parisul reproseaza Bucurestiului ca nu se preocupa indeajuns de aceasta problema.

Documentul Comisiei Europene obtinut de NewsIn se intituleaza "Situatia Rromilor in Franta si Europa" si a fost prezentat Colegiului Comisarilor la 1 septembrie de comisarii Viviane Reding, Laszlo Andor si Cecilia Malmstrom, dupa runda de discutii pe care au avut-o la 31 august cu oficiali romani si francezi pe tema rromilor.

Anexele documentului contin doua liste cu proiecte de integrare a rromilor finantate in Romania si in Franta. Astfel, retine atentia discrepanta vadita dintre sumele aferente proiectelor din Romania (33.045.853 de euro) si celor din Franta (1.476.400 euro).

Este vorba despre proiecte care au obtinut finantare europeana prin Fondul Social European. Daca in cazul Romaniei este prezentata o "lista neexhaustiva" ce contine zece exemple de astfel de proiecte, in cazul Frantei se precizeaza ca autoritatea nationala care se ocupa de administrarea fondurilor europene nu avea informatii detaliate despre bugetele din Fondul Social European care vizeaza in mod specific populatia rroma.

Rromii pot fi vizati de diverse actiuni destinate populatiei vulnerabile, dar nu exista informatii precise despre participarea lor, iar baza de date franceza nu a inregistrat proiecte care sa... mai mult


Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 18:17

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  2. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  3. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  4. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  5. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  6. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  7. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  8. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  9. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  10. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?