integrare rromi uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Demolarea cartierului de rromi din Eforie, in presa straina: Ce-i aici, jungla?

Demolarea cartierului de rromi din Eforie, in presa straina: Ce-i aici, jungla?

Presa din SUA descrie pe larg problemele pe care le au membrii comunitatii rrome din orasul Eforie, unde autoritatile romane au decis sa darame 20 de case construite ilegal de persoane care amenintau siguranta celorlalti cetateni.

"Ce e aici, jungla? Suntem animale? Unde vor sa traim?", isi striga nemultumirea un membru al acestei comunitati, Bairam Memet (41 de ani). Oficialitatile orasului romanesc sustin ca 105 rromi locuiau de zeci de ani in casele construite pe un teren care nu le apartine, fara autorizatiile necesare, scrie Wall Street Journal. Presa americana remarca problemele pe care ei le creau in jur, multi locuitori acuzandu-i de numeroase furturi.

"Dupa parerea mea, nu ar trebui sa locuiasca separat, ci integrati in comunitate", declara Ioan Albescu (55 de ani), care locuieste in apropiere. "E la fel ca in cazul cainilor - daca sunt in grup, te vor musca, dar nu si daca sunt singuri. Atunci cand sunt mai multi rromi laolalta, devin agresivi", marturiseste barbatul.

O problema veche a Europei

Presa americana mentioneaza faptul ca intreaga Europa se confrunta cu problemele puse de aceasta minoritate, care numara nu mai putin de 11 milioane de persoane, fiind cea mai mare de pe continentul nostru. Oficialii europeni incearca sa rezolve problema discriminarii lor, care dureaza de secole intregi.

Lipsa educatiei si saracia i-au expus pe rromi pericolului de exterminare din partea nazistilor, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Potrivit... mai mult


Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 22:57

8 comentarii
Banca Mondiala: Romania ar castiga miliarde de euro anual daca si-ar integra rromii

Banca Mondiala: Romania ar castiga miliarde de euro anual daca si-ar integra rromii

Romania ar putea castiga miliarde de euro anual din taxe si ar putea avea o economie mai productiva daca ar integra minoritatea rroma in societate, arata rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale, publicat luni.

Asociatiile pentru drepturile omului au criticat dur autoritatile din Romania ca nu depun suficiente eforturi pentru a imbunatati nivelul de trai si ocuparea in randul comunitatii de rromi, in numar de circa 2,5 milioane, respectiv 6% din populatie, relateaza Reuters.

Bloomberg: Cat si cine ar castiga daca rromii n-ar mai fi discriminati

Acuzatiile vin in contextul in care Comisia Europeana a alocat fonduri in mai multe tari din regiune pentru integrarea rromilor, care reprezinta cea mai numeroasa minoritate etnica din Europa.

Dintr-un total de 10-12 milioane de rromi, aproximativ sase milioane traiesc in Uniunea Europeana. In ciuda faptului ca UE a interzis discriminarea acestora, rromii se confrunta in continuare cu excluziunea sociala.

Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Studiul arata ca, in Romania, 9 din 10 rromi traiesc in saracie, iar numai o treime dintre baietii mai raman la scoala pana la varsta de 16 ani, situatia fiind si mai ingrijoratoare in randul fetelor.

In plus, o treime dintre rromii care isi cauta un loc de munca se confrunta cu discriminare din partea angajatorilor.

Basescu, despre rromi: Multi dintre cei integrati nu-si mai recunosc etnia

Expertii Bancii Mondiale sustin... mai mult


Luni, 07 Aprilie 2014, ora 19:56

34 comentarii
Presa rusa: Ucraina vrea sa primeasca toti rromii Europei

Presa rusa: Ucraina vrea sa primeasca toti rromii Europei

Chestiunea rromilor din Uniunea Europeana a devenit si mai acuta, iar Europa de Vest nu stie ce sa faca cu rromii care au imigrat ilegal din Romania si Bulgaria catre tari mai prospere.

Acestia au provocat atat de multe probleme populatiei din mai multe zone, incat Uniunea Europeana toleranta ia in considerare sa ii deporteze. O destinatie adecvata a fost gasita, iar toate taberele de rromi din UE vor fi mutate in Ucraina, scrie publicatia rusa Pravda.

In timp ce celelalte tari nu stiu ce sa faca cu rromii si cum sa rezolve chestiunea rromilor, Ucraina este dispusa, surprinzator, sa gazduiasca toti rromii dezavantajati pe curprinsul Uniunii Europene.

In procesul de integrare europeana, autoritatile ucrainiene au decis sa ii primeasca pe rromi, un decret in acest sens fiind semnat de presedintele Viktor Ianukovici.

Cum vad rromii Franta si viitorul lor - reportaj Le Monde

Documentul a fost publicat pe site-ul oficial al Presedintiei din Ucraina, iar Ianukovici nu vorbeste despre numerosii rromi "ucrainieni" care deja locuiesc in aceasta tara, ci despre miile de "minoritati rrome" care traiesc in prezent in UE. Rromii sunt deportati din Franta, fiind trimisi in Romania, expulzati din Finlanda, in timp ce Ungaria, spre exemplu, unde rromii constituie pana la 10 la suta din numarul populatiei este pe marginea unei explozii sociale.

Chiar si pasnicile Cehia si Slovacia cer autoritatilor Uniunii Europene sa rezolve intr-un final chestiunea rromilor. Si doar... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 20:28

14 comentarii
Basescu, despre integrarea rromilor: Romania nu interzice libera circulatie pe criterii etnice

Basescu, despre integrarea rromilor: Romania nu interzice libera circulatie pe criterii etnice

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca eforturile pentru integrarea rromilor trebuie sa fie europene, aratand ca tara noastra nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice.

Seful statului l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Rabinul Andrew Baker, reprezentantul personal al Presedintiei in exercitiu a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru combaterea antisemitismului.

In cadrul intalnirii, Traian Basesc si-a exprimat aprecierea fata de activitatea reprezentantului OSCE in sustinerea valorilor democratice si cultivarea atitudinii de responsabilitate politica, sociala si individuala in ceea ce priveste toleranta, nediscriminarea, dialogul si respectul reciproc la nivelul spatiului OSCE, multumindu-i, totodata, pentru atentia deosebita acordata Romaniei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Schengen si rromii Despre "vina", bande si "pogrom", cu reprezentantii lor

In acelasi timp, seful statului a vorbit si despre problema comunitatii rrome, aratand faptul ca educatia tinerilor este o prioritate in demersurile de solutionare a problemelor de integrare a acestei minoritati si ca eforturile trebuie sa se produca la nivel european deoarece Romania nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice, mai transmite comunicatul.

De asemeea, Andrew Baker a tinut sa vorbeasca despre progresele pe care Romania le-a facut in ultimii 10 ani, in... mai mult


Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 20:20

4 comentarii
UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania

UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania

UNICEF si Uniunea Europeana au cerut, luni, progrese mai mari pe tema integrarii rromilor din Romania.

Romania a facut progrese in integrarea cetatenilor rromi in societate, insa este nevoie de si mai multe eforturi pentru a imbunatati accesul rromilor la educatie si la locuri de munca, au transmis reprezentantii UNICEF si UE, luni, la Bucuresti, potrivit AFP, citata de Global Post.

"Unele progrese au fost facute in Romania, in ultimii ani, iar o strategie nationala pentru integrarea rromilor a fost adoptata" in anul 2011, a transmis Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF, in cadrul unei conferinte internationale.

"Insa suntem ingrijorati ca progresele au fost prea putine si prea lente", a adaugat Blanchet, manifestandu-si regretul fata de "nivelul inalt de inegalitate" dintre rromi si restul populatiei.

Opt la suta dintre copiii din Romania traiesc in saracie absoluta, comparativ cu 35 la suta dintre copiii rromi. Blanchet a subliniat si faptul ca trei sferturi dintre copiii rromi nu termina clasa a opta.

Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Potrivit ultimului recensamant, in Romania traiesc 619.000 de rromi, insa ONG-urile avanseaza un numar de peste trei ori mai mare. Situatia acestei comunitati reprezinta "imaginea esecului politilor de integrare care au fost duse in ultimele decenii", potrivit lui Gelu Duminica, presedintele asociatiei "Impreuna".

"Calea pentru a scapa de saracie este de a duce rromii... mai mult


Marti, 23 Aprilie 2013, ora 18:04

8 comentarii
Problema rromilor in Franta si in Europa: "Stare de urgenta!"

Problema rromilor in Franta si in Europa: "Stare de urgenta!"

Rromii formeaza o comunitate aparte care alimenteaza in mod regulat dezbaterile privind insecuritatea si imigratia din Uniunea Europeana in general si in special din unele tari ale acesteia, precum Franta.

Confruntate cu problema rromilor, raspunsurile tarilor europene variaza de la fermitate la politici care favorizeaza integrarea, noteaza site-ul francez Agor Vox, care titreaza "Problema rromilor in Franta si in Europa: stare de urgenta!".

In ciuda tuturor acestor lucruri, rromii, cetateni europeni, sunt in continuare considerati cetateni ai unei zone secundare, "persona non-grata". De fapt, excluderea sociala a rromilor este un fenomen generalizat in Europa.

Problema rromilor, departe de a fi insolubila, nu se poate rezolva decat cu o vointa politica europeana crescuta. Privita putin mai de aproape, problema este una de drept, care pune in mod fundamental "intrebarea respectului demnitatii umane" pentru Uniunea Europeana si statele sale membre.

Sursa citata noteaza ca ingnoranta privitoare la rromi favorizeaza prejudecatile, rromii devenind rapid proscrisii Europei. Cu toate acestea, ar fi iluzoriu de crezut ca acest lucru este singura explicatie pentru respingerea si marginalizarea lor in societatile europene.

Spania, o exceptie de integrare a rromilor

O minoritate de 10 milioane de persoane numai in Uniunea Europeana si 15 milioane in intreaga lume, comunitatea rroma constituie cea mai puternica minoritate etnica, iar rromii ca un ansamblu de... mai mult


Sambata, 09 Martie 2013, ora 15:48

17 comentarii
AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei

AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei

Dupa trecerea crizei, minoritatea rroma este si mai mult victima discriminarii, marginalizarii si violentelor, iar acest lucru s-ar putea agrava in anul 2014, din cauza unor legi ale imigratiei mai flexibile in Europa.

Afirmatiile au fost facute de secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjoern Jagland, intr-un interviu pentru AFP, citat de Le Point.

"Situatia minoritatilor din Europa este in continuare sub presiune, tensiunile sunt cu adevarat in curs de crestere", a spus liderul norvegian, subliniind ca tarile nu par pregatite sa faca fata acestor lucruri.

Jagland se afla la Geneva pentru a se adresa, marti, pe marginea acestui subiect, Consiliului Drepturilor Omului al Natiunilor Unite, in numele Consiliului Europei.

"Cand vremurile sunt grele, minoritatile sufera cel mai mult din cauza dificultatilor economice, ele sunt deseori victimele atacurilor, acuzatiilor si problemelor care afecteaza tarile", a declarat Jagland.

Minoritatea rroma cea mai importanta este in Romania, cu 620.000 de persoane, potrivit unui recensamant oficial recent. Potrivit unor ONG-uri, insa, numarul acestora este de peste trei ori mai mare, mai mult de doua milioane de oameni. Alti 700.000 de rromi se afla in Bulgaria.

Tarile europene, fata in fata cu imigrantii rromi, in 2014

Secretarul general al Consiliului Europei se asteapta ca miscarile migratorii sa se amplifice, dupa ce reglementarile privind imigratia vor fi relaxate in Europa, incepand cu... mai mult


Marti, 26 Februarie 2013, ora 18:13

11 comentarii
Berlinul cere Romaniei si Bulgariei integrarea rromilor

Berlinul cere Romaniei si Bulgariei integrarea rromilor

Autoritatile din Berlin au cerut Romaniei si Bulgariei sa integreze rromii si sa stavileasca exodul acestora prin sprijinirea eforturilor de a-i integra in propriile societati. Atentionarea vine sub auspiciile unei "invazi" a romanilor si bulgarilor in Germania, care nu da semne ca s-ar atenua.

Oficialii germani au spus ca migratia saraciei trebuie combatuta chiar de la sursa. Un mare val de imigranti romani si bugari a ajuns in Germania, de cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana in anul 2007 si au inceput sa beneficieze de libertatea de miscare in interiorul blocului europeana, creand ceea ce multi numesc o serioasa problema de integrare, noteaza Spiegel Online.

Statisticile arata ca circa 147.000 de bulgari si romani s-au mutat in Germania numai in anul 2011 si cu toate ca acestea nu sunt cifre oficiale, o parte considerabila a imigrantilor din cele doua tari sunt membri ai minoritatii rrome, care deseori duc lipsa de educatie, sufera frecvent de probleme de sanatate si, prin urmare, este mai putin probabil sa gaseasca un loc de munca.

Numarul lor urmeaza sa creasca si mai mult, atunci cand restrictiile pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari vor fi ridicate in anul 2014, dupa ce perioada de sapte ani de tranzitie de cand cele doua tari au aderat la UE se va fi incheiat.

Ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, a spus ca vrea sa intareasca eforturile de combatere a imigratiei legate de saracie. Friedrich le cere Guvernelor... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:44

18 comentarii
Barroso: Integrarea rromilor e o problema nationala, nu una europeana

Barroso: Integrarea rromilor e o problema nationala, nu una europeana

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lamurit luni, la Bucuresti, cateva probleme ce au avut ca protagonist principal Romania in ultima perioada, una dintre ele fiind migrarea populatiei de etnie rroma.

Intrebat la sfarsitul intalnirii cu presedintele Traian Basescu care este pozitia sa fata de problema rromilor, Barroso a precizat ca trebuie privita ca o problema a fiecarei tari in parte, nu ca una la nivel european.

Barroso: Prietenul meu Basescu este un european angajat

"Este crucial ca toate tarile cu minoritati rrome sa faca tot ce pot pentru integrarea lor. Este foarte important sa clarificam ca integrarea rromilor este o problema nationala, nu europeana... Tot ce putem face este sa folosim mijloacele pe care le avem sa ii ajutam. Rromii sunt cea mai mare minoritate europeana", a spus Barroso.

Seful CE a mai vorbit si despre aspiratiile Romaniei la spatiul Schengen, precizand in acest context ca totul depinde de modul in care tara noastra va indeplini conditiile necesare aderarii.

"Am discutat despre aspiratia Romaniei de a se alatura Schegen la anul. CE a sprijinit intotdeauna aderarea Romaniei, cu conditia ca toate conditiile de aderare sa fie indeplinite.

Basescu: Dunarea trebuie sa devina o axa de transport europeana moderna

Pozitia CE este foarte clara. Nu exista nicio legatura intre mecanismul de cooperare si verificare si aderarea la Schengen. Exista anumite state care spun ca exista o legatura intre reformele juridice si... mai mult


Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 16:27

16 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba