inundati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Inundatiile ameninta in continuare centrul tarii - in ce judete este cel mai mare risc

Inundatiile ameninta in continuare centrul tarii - in ce judete este cel mai mare risc

Hidrologii au extins vineri avertizarile cod portocaliu si cod galben de inundatii.

Astfel, in intervalul 26 iunie, ora 12:00 - 27 iunie, ora 09:00, pe unii afluenti ai Oltului din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, afluentii Argesului din judetele Arges si Dambovita, Tarnava Mare (aval s.h. Vanatori) si Tarnava Mica (aval s.h. Sarateni) - judetele Mures, Sibiu si Alba, este in vigoare un cod portocaliu de inundatii, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Tot cod portocaliu este valabil si in intervalul 26 iunie, ora 18:00 - 27 iunie, ora 09:00, pe raul Teleajen si bazinele superioare ale raurilor Ialomita si Prahova (judetele Dambovita si Prahova).

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile din judetele Mures, Sibiu si Brasov si se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.


Foto: INHGA

De asemenea, in intervalul 26 iunie, ora 12:00 - 27 iunie, ora 14:00, pe afluentii Muresului din judetele Harghita, Mures, Sibiu, Alba si Hunedoara, Olt mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, Arges superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Arges si Dambovita, Ialomita superioara si afluenti (judetul Dambovita), Prahova... mai mult


Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:39

1 comentariu
Cod galben de inundatii in Constanta si Tulcea

Cod galben de inundatii in Constanta si Tulcea

Mai multe rauri din judetele Constanta si Tulcea sunt sub cod galben de inundatii, joi seara, potrivit unei atentionari a Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA).

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile Taita, Telita, Slava, Hamangia, Topolog, Casimcea, judetele Tulcea si Constanta.

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Atentionarea este valabila pana la ora 24.00. mai mult


Joi, 25 Iunie 2015, ora 20:56

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Hidrologii au amis o avertizare cod portocaliu de inundatii si doua avertizari cod galben, valabile joi si vineri in judete vizate de codul galben de ploi.

Astfel, in intervalul 26 iunie, ora 06:00 - 27 iunie, ora 06:00, pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii Oltului din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges si afluentii Argesului din judetele Arges si Dambovita, este in vigoare un cod portocaliu de inundatii, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile mici din judetele Harghita, Covasna si Brasov, mai anunta hidrologii.

De asemenea, in intervalul 25 iunie, ora 16:00 - 27 iunie, ora 14:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Somesul Mare si afluenti - judetul Bistrita Nasaud, Mures superior si afluentii sai din judetele Harghita, Mures, Sibiu si Alba, Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, Arges superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Arges si Dambovita, Ialomita superioara si afluenti (judetul Dambovita), Prahova si afluentii sai (judetele Brasov si Prahova), Buzau superior si afluentii sai din judetele Covasna si Buzau, Trotus superior si afluentii mici din judetele Harghita si Bacau, este in vigoare un cod galben de inundatii.

In plus, in intervalul 26 iunie ora 06:00 - 27 iunie ora 14:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea... mai mult


Joi, 25 Iunie 2015, ora 14:48

Romania va primi 8,5 milioane de euro de la UE, compensatie pentru inundatii

Romania va primi 8,5 milioane de euro de la UE, compensatie pentru inundatii

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat marti, cu 35 de voturi pentru, niciunul impotriva si doua abtineri, raportul deputatului european Siegfried Muresan, care prevede alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro Romaniei pentru a compensa pagubele provocate de inundatiile din 2014.

Sprijinul financiar provine din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), care a fost creat special pentru a sprijini statele membre si pe cele candidate afectate de catastrofe naturale majore, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Inundatiile din lunile aprilie - mai 2014 au afectat 30 din cele 42 de judete ale tarii, iar cele din iulie - august, acelasi an, au lovit regiunea Sud-Vest Oltenia.

Numai in cazul inundatiilor din sud-vestul Romaniei, au fost avariate 2.300 de case, 20 de scoli si 11 biserici, iar mai multe diguri si baraje au fost distruse. In total, peste 126.000 de romani au fost afectati de viituriile din 2014, se mai arata in comunicat.

Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Pe langa cele 8,5 milioane de euro acordate Romaniei, raportul aprobat marti mai prevede acordarea a 2 milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv, 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru inundatiile din 2014.

Votul final pe raportul deputatului european Siegfried Muresan va fi acordat de plenul Parlamentului European in sedinta din 6 - 9 iulie 2015. mai mult


Marti, 23 Iunie 2015, ora 20:10

7 comentarii
Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Hidrologii au emis, miercuri, o atentionare cod galben de inundatii valabila, de la ora 16.00, in cinci bazine hidrografice de pe raza a noua judete.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in intervalul 17 iunie, ora 16.00 - 18 iunie, ora 12.00, pe raurile din bazinele hidrografice Cerna (bazin superior si afluenti) - judetele Gorj si Caras Severin, afluentii mici ai Dunarii din judetul Mehedinti, Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu bazin superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti, afluentii Oltului inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, Arges bazin superior si afluenti din judetele Arges si Dambovita se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Cod galben de inundatii in sapte judete

Pe de alta parte, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor ridica, incepand cu data de 17 iunie 2015, ora 16.00, atentionarea cod galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Vin ploile: Cod galben de furtuni pentru doua treimi din tara

Atentionarea de inundatii a fost transmisa catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul... mai mult


Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 16:23

1 comentariu
Inundatiile fac prapad in SUA: Obama declara stare de calamitate "majora"

Inundatiile fac prapad in SUA: Obama declara stare de calamitate "majora"

Presedintele Barack Obama a declarat stare de calamitate "majora" in statul Texas, unde 22 de persoane au murit in urma unor inundatii, iar meteorologii au emis mai multe avertismente de inundatii pentru sambata, relateaza CNN.

Luna mai a fost cea mai ploioasa inregistrata vreodata in acest stat, potrivit climatologilor de la Texas A&M, iar revarsarile unor rauri si parauri au depasit deja recorduri si au distrus numeroase case.

Recordul lunar al ploilor a fost depasit si in Oklahoma, scrie presa. Autoritatile au confirmat ca sase persoane au murit inecate in urma ploilor. Victime ale inundatiilor s-au inregistrat de asemenea in nordul Mexicului, bilantul total al victimelor atingand cel putin 42 de morti.

Obama a declarat vineri seara stare de "calamitate majora in statul Texas", deblocand ajutoare federale.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a instituit stare de calamitate in 70 de tinuturi, permitand ca resursele statului sa fie folosite in cadrul eforturilor dupa drama.

Solul este imbibat in mare parte, in ambele state, iar apa se mai poate retrage doar prin albiile deja pline ale raurilor si paraurilor.

Serviciul national american de meteorologie NWS a emis sambata dimineata o serie de avertismente de inundtii, din zona de coasta a Texasului si pana in Missouri, majoritatea pentru sambata dimineata, iar in unele zone critice, ca Dallas, pana duminica seara.

Insa inundatiile inregistrate sambata dimineata erau in mare parte minore, iar vremea parea... mai mult


Sambata, 30 Mai 2015, ora 16:37

Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Peste 500 de case si aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au fost afectate de inundatii in judetul Salaj, iar 53 de poduri au fost avariate, pana in prezent mai multe persoane fiind evacuate din calea apelor.

In Maramures, sase hectare de teren arabil, trei hectare de pasuni si cinci podete au fost afectate de inundatii, iar zece persoane au fost evacuate, in timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulota surprinsa de ape.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, ca au fost evacuate din calea apelor, in total, 31 de persoane.

"La nivelul judetului Salaj au fost inregistrate in urma inundatiilor pagube insemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile si 268 de hectare de pasuni au fost afectate de inundatii, iar 53 de poduri au fost avariate.

Un numar de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie speciala va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea daca oamenii se pot intoarce in siguranta. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisa Prefecturii Salaj", a spus Jacodi.

Potrivit acestuia, joi se inregistrau debite in scadere pe cele trei rauri din Salaj - Crasna, Somes si Barcau, ceea ce usureaza interventia echipelor ISU Salaj.

Nu scapam de viituri: Cod rosu de inudatii prelungit

Apele sunt in scadere, codul rosu ramane

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Oana Alexa Gonczi,... mai mult


Joi, 28 Mai 2015, ora 09:51

2 comentarii
Cod portocaliu de inundatii in Timis

Cod portocaliu de inundatii in Timis

Hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu de inundatii in bazinul superior al raului Bega si pe afluentii sai aferenti bazinului mijlociu, in judetul Timis, valabila pana luni dimineata.

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie in bazinul superior al raului Bega si pe afluentii sai aferenti bazinului mijlociu, judetul Timis, se arata in avertizare.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinul raului Bega in amonte de statia hidrologica Faget si in bazinul superior al afluentului sau Gladna.

Avertizarea este valabila pana luni la ora 10.00.

Hidrologii au mai emis o atentionare de cod galben de inundatii pentru rauri din zece judete din sudul si vestul tarii: Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Arad, Bihor, Gorj, Mehedinti, Sibiu, Valcea si Olt, valabila de duminica seara pana luni.

Dupa alerta de furtuni, inundatii! Cod galben pe rauri din 10 judete

De asemenea, a fost emisa o atentionare de cod galben de inundatii si pentru judetele Maramures, Bistrita Nasaud si Suceava, valabila pana la sfarsitul zilei.

Vin furtunile! Alerta meteo pana marti

Averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de... mai mult


Duminica, 24 Mai 2015, ora 19:33

Dupa alerta de furtuni, inundatii! Cod galben pe rauri din 10 judete

Dupa alerta de furtuni, inundatii! Cod galben pe rauri din 10 judete

Hidrologii au emis, duminica, o atentionare Cod Galben de inundatii, valabila incepand din 24 mai, ora 21:00, pana luni, 25 mai, ora 16:00, pe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Arad, Bihor, Sibiu, Valcea si Olt.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie, pe rauri din bazinele hidrografice afectate.

Vin furtunile! Alerta meteo pana marti

Astfel, in intervalul 24 mai, ora 21:00 - 25 mai ora 10:00, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri mici din urmatoarele bazine hidrografice:

Crisul Alb (afluenti curs superior si mijlociu) - judetele Hunedoara si AradCrisul Negru (afluenti curs superior) - judetul Bihorunii afluenti mici ai Muresului din judetele Hunedoara si AradGilort (bazin superior) si afluentii mici de stanga ai Jiului - judetele Gorj si Hunedoarabazinele superioare ale Cibinului, Lotrului, Oltetului siunii afluenti mici ai Oltului din judetele Sibiu, Gorj, Valcea si Olt
Hidrologii precizeaza ca atentionarea vizeaza, in primul rand, fenomenele de scurgeri... mai mult


Duminica, 24 Mai 2015, ora 15:40

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)