inundati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nu toata tara fierbe: Cod galben de ploi, furtuna si inundatii in anumite judete

Nu toata tara fierbe: Cod galben de ploi, furtuna si inundatii in anumite judete

Patru judete din centrul tarii se afla vineri dupa-amiaza sub cod galben de instabilitate atmosferica, iar judetul Suceava sub cod galben de inundatii.

Meteorologii au emis, vineri, o serie de atentionari cod galben de instabilitate atmosferica in mai multe zone din centrul tarii, in timp ce judetul Suceava s-a aflat sub cod portocaliu, urmat de cod galben de inundatii.

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), intre orele 15:00 si 16:30, in judetul Harghita (in zona localitatilor Toplita, Bilbor, Borsec, Tulghes, Gheorgheni, Balan, Joseni, Remetea, Galautasi, Sarmas) si in judetul Mures (in zona localitatilor Stanceni, Ibanesti, Hodac, Lapusna, Gurghiu) au fost prognozate descarcari electrice, averse de ploaie ce pot cumula 25 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, si intensificari ale vantului.

De asemenea, pana la ora 17:00, local in zona de munte a judetelor Maramures si Bistrita-Nasaud sunt asteptate frecvente descarcari electrice, averse de ploaie ce vor depasi pe arii restranse 25 l/mp si grindina de dimensiuni mici si izolat medii.

Dupa ce pe parcursul amiezii, judetul Suceava s-a aflat sub cod portocaliu de ploi si furtuna, hidrologii au emis o atentionare de cod galben de inundatii pe rauri mici din bazinul superior al raului Bistrita, in judetul Suceava, atentionare valabila pana vineri seara la ora 18:00.

Astfel, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri... mai mult


Vineri, 24 Iulie 2015, ora 16:29

Cati bani primim de la UE, dupa inundatiile din 2014 - raportul, facut de un roman

Cati bani primim de la UE, dupa inundatiile din 2014 - raportul, facut de un roman

Plenul Parlamentului European a aprobat, marti, cu larga majoritate, propunerea Comisiei Europene privind alocarea a 8,5 milioane euro pentru Romania, pentru a compensa pagubele provocate de inundatiile din 2014.

Plenul Parlamentului European a aprobat, marti, cu 667 de voturi "pentru", 31 "impotriva" si 11 abtineri, raportul referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European si a Consiliului privind mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene in vederea sprijinirii Romaniei, Bulgariei si Italiei, afectate de inundatiile din anul 2014.

Inundatiile din lunile aprilie - mai 2014 au afectat 30 din cele 42 de judete ale Romaniei, iar cele din iulie - august 2014 au lovit regiunea Sud-Vest Oltenia. In cazul inundatiilor din sud-vestul Romaniei, au fost avariate 2.300 de case, 20 de scoli si 11 biserici, iar mai multe diguri si baraje au fost distruse. In total, peste 126.000 de romani au fost afectati de viiturile din 2014.

Romania va primi 8,5 milioane de euro de la UE, compensatie pentru inundatii

Pe langa cele 8,5 milioane de euro acordate Romaniei, raportul eurodeputatului PPE Siegfried Muresan mai prevede acordarea a doua milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv 56 de milioane de euro pentru Italia.

Sumele vor fi alocate din Fondul European de Solidaritate. Propunerea Comisiei Europene a fost deja aprobata de Consiliu. mai mult


Marti, 07 Iulie 2015, ora 16:12

Lupta cu apele: Casele plutitoare, o solutie pentru cei care traiesc in zone cu inundatii (Galerie foto)

Lupta cu apele: Casele plutitoare, o solutie pentru cei care traiesc in zone cu inundatii (Galerie foto)

Schimbarile climatice si dezvoltarea permanenta a comunitatilor urbane fac necesara regandirea modului in care oamenii locuiesc.

Aproximativ 21 de milioane de persoane sunt afectate in fiecare an de inundatii provocate de rauri, iar numarul ar putea ajunge la 54 de milioane in 2030, arata o analiza a World Resources Institute.

Cresterea nivelului marii aduce perspective ingrjioratoare pentru numeroase tari si orase din intreaga lume. Cand lupta impotriva fortelor naturii este zadarnica, adapteaza-te, spun arhitectii. Casele plutitoare reprezinta solutia lor.

Compania londoneza EcoFloLife a conceput o noua generatie de case eficiente energetic care sa faca fata inundatiilor si care sa corespunda, totodata, stilului de viata modern.

Casele plutitoare, Waternest 100, au o suprafata de peste 90 de metri patrati fiecare si sunt contruite din lemn si aluminiu reciclat. Designul include luminatoare, balcoane si fereastre vaste pentru a admira in voie privelistea. Pe acoperis a fost instalat un urias panou solar.


Foto: Giancarlo Zema Design Group

Casele se contruiesc la comanda, pentru preturi cuprinse intre 500.000 de euro si 800.000 de euro, potrivit Daily Mail. Pot fi asezate pe orice lac sau rau linistit si pot fi mutate oricand.

Tot in Marea Britanie, una dintre tarile care s-a confruntat cu inundatii devastatoare anul trecut, Baca Architects a venit in 2012 cu o solutie ingenioasa pentru zonele predispuse la astfel de fenemone: o casa care se ridica... mai mult


Duminica, 05 Iulie 2015, ora 12:00

Inundatiile ameninta in continuare centrul tarii - in ce judete este cel mai mare risc

Inundatiile ameninta in continuare centrul tarii - in ce judete este cel mai mare risc

Hidrologii au extins vineri avertizarile cod portocaliu si cod galben de inundatii.

Astfel, in intervalul 26 iunie, ora 12:00 - 27 iunie, ora 09:00, pe unii afluenti ai Oltului din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, afluentii Argesului din judetele Arges si Dambovita, Tarnava Mare (aval s.h. Vanatori) si Tarnava Mica (aval s.h. Sarateni) - judetele Mures, Sibiu si Alba, este in vigoare un cod portocaliu de inundatii, potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Tot cod portocaliu este valabil si in intervalul 26 iunie, ora 18:00 - 27 iunie, ora 09:00, pe raul Teleajen si bazinele superioare ale raurilor Ialomita si Prahova (judetele Dambovita si Prahova).

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile din judetele Mures, Sibiu si Brasov si se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.


Foto: INHGA

De asemenea, in intervalul 26 iunie, ora 12:00 - 27 iunie, ora 14:00, pe afluentii Muresului din judetele Harghita, Mures, Sibiu, Alba si Hunedoara, Olt mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, Arges superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Arges si Dambovita, Ialomita superioara si afluenti (judetul Dambovita), Prahova... mai mult


Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:39

1 comentariu
Cod galben de inundatii in Constanta si Tulcea

Cod galben de inundatii in Constanta si Tulcea

Mai multe rauri din judetele Constanta si Tulcea sunt sub cod galben de inundatii, joi seara, potrivit unei atentionari a Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA).

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile Taita, Telita, Slava, Hamangia, Topolog, Casimcea, judetele Tulcea si Constanta.

Pericol de inundatii pentru o treime din tara - vezi zonele vizate de codurile portocaliu si galben

Atentionarea este valabila pana la ora 24.00. mai mult


Joi, 25 Iunie 2015, ora 20:56

Romania va primi 8,5 milioane de euro de la UE, compensatie pentru inundatii

Romania va primi 8,5 milioane de euro de la UE, compensatie pentru inundatii

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat marti, cu 35 de voturi pentru, niciunul impotriva si doua abtineri, raportul deputatului european Siegfried Muresan, care prevede alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro Romaniei pentru a compensa pagubele provocate de inundatiile din 2014.

Sprijinul financiar provine din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), care a fost creat special pentru a sprijini statele membre si pe cele candidate afectate de catastrofe naturale majore, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Inundatiile din lunile aprilie - mai 2014 au afectat 30 din cele 42 de judete ale tarii, iar cele din iulie - august, acelasi an, au lovit regiunea Sud-Vest Oltenia.

Numai in cazul inundatiilor din sud-vestul Romaniei, au fost avariate 2.300 de case, 20 de scoli si 11 biserici, iar mai multe diguri si baraje au fost distruse. In total, peste 126.000 de romani au fost afectati de viituriile din 2014, se mai arata in comunicat.

Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Pe langa cele 8,5 milioane de euro acordate Romaniei, raportul aprobat marti mai prevede acordarea a 2 milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv, 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru inundatiile din 2014.

Votul final pe raportul deputatului european Siegfried Muresan va fi acordat de plenul Parlamentului European in sedinta din 6 - 9 iulie 2015. mai mult


Marti, 23 Iunie 2015, ora 20:10

7 comentarii
Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Ploile aduc inundatii: Cod galben pentru 9 judete

Hidrologii au emis, miercuri, o atentionare cod galben de inundatii valabila, de la ora 16.00, in cinci bazine hidrografice de pe raza a noua judete.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in intervalul 17 iunie, ora 16.00 - 18 iunie, ora 12.00, pe raurile din bazinele hidrografice Cerna (bazin superior si afluenti) - judetele Gorj si Caras Severin, afluentii mici ai Dunarii din judetul Mehedinti, Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu bazin superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti, afluentii Oltului inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, Arges bazin superior si afluenti din judetele Arges si Dambovita se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Cod galben de inundatii in sapte judete

Pe de alta parte, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor ridica, incepand cu data de 17 iunie 2015, ora 16.00, atentionarea cod galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Vin ploile: Cod galben de furtuni pentru doua treimi din tara

Atentionarea de inundatii a fost transmisa catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul... mai mult


Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 16:23

1 comentariu
Inundatiile fac prapad in SUA: Obama declara stare de calamitate "majora"

Inundatiile fac prapad in SUA: Obama declara stare de calamitate "majora"

Presedintele Barack Obama a declarat stare de calamitate "majora" in statul Texas, unde 22 de persoane au murit in urma unor inundatii, iar meteorologii au emis mai multe avertismente de inundatii pentru sambata, relateaza CNN.

Luna mai a fost cea mai ploioasa inregistrata vreodata in acest stat, potrivit climatologilor de la Texas A&M, iar revarsarile unor rauri si parauri au depasit deja recorduri si au distrus numeroase case.

Recordul lunar al ploilor a fost depasit si in Oklahoma, scrie presa. Autoritatile au confirmat ca sase persoane au murit inecate in urma ploilor. Victime ale inundatiilor s-au inregistrat de asemenea in nordul Mexicului, bilantul total al victimelor atingand cel putin 42 de morti.

Obama a declarat vineri seara stare de "calamitate majora in statul Texas", deblocand ajutoare federale.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a instituit stare de calamitate in 70 de tinuturi, permitand ca resursele statului sa fie folosite in cadrul eforturilor dupa drama.

Solul este imbibat in mare parte, in ambele state, iar apa se mai poate retrage doar prin albiile deja pline ale raurilor si paraurilor.

Serviciul national american de meteorologie NWS a emis sambata dimineata o serie de avertismente de inundtii, din zona de coasta a Texasului si pana in Missouri, majoritatea pentru sambata dimineata, iar in unele zone critice, ca Dallas, pana duminica seara.

Insa inundatiile inregistrate sambata dimineata erau in mare parte minore, iar vremea parea... mai mult


Sambata, 30 Mai 2015, ora 16:37

Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Inundatiile fac ravagii in nordul tarii: Sute de case afectate si mii de hectare sub apa

Peste 500 de case si aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au fost afectate de inundatii in judetul Salaj, iar 53 de poduri au fost avariate, pana in prezent mai multe persoane fiind evacuate din calea apelor.

In Maramures, sase hectare de teren arabil, trei hectare de pasuni si cinci podete au fost afectate de inundatii, iar zece persoane au fost evacuate, in timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulota surprinsa de ape.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, ca au fost evacuate din calea apelor, in total, 31 de persoane.

"La nivelul judetului Salaj au fost inregistrate in urma inundatiilor pagube insemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile si 268 de hectare de pasuni au fost afectate de inundatii, iar 53 de poduri au fost avariate.

Un numar de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie speciala va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea daca oamenii se pot intoarce in siguranta. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisa Prefecturii Salaj", a spus Jacodi.

Potrivit acestuia, joi se inregistrau debite in scadere pe cele trei rauri din Salaj - Crasna, Somes si Barcau, ceea ce usureaza interventia echipelor ISU Salaj.

Nu scapam de viituri: Cod rosu de inudatii prelungit

Apele sunt in scadere, codul rosu ramane

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Oana Alexa Gonczi,... mai mult


Joi, 28 Mai 2015, ora 09:51

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba