inundatii 2010

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Drumuri refacute in peste 700 de sate afectate de inundatii

Drumuri refacute in peste 700 de sate afectate de inundatii

Aproximativ 700 de localitati rurale, afectate de inundatiile din vara anului 2010, vor beneficia de finantare prin programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru refacerea intrastructurii rutiere.

Lista localitatilor a fost intocmita pe baza datelor colectate de Ministerul Administratiei si Internelor, prin prefecti, urmand ca refacerea infrastructurii afectate sa se desfasoare prin intermediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis joi seara Ziare.com.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a precizat ca este vorba de aproximativ 700 de localitati care vor beneficia de acest sprijin.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a explicat ca acest lucru a fost posibil ca urmare a unor modificari aduse PNDR pentru a permite finantarea lucrarilor de refacere a infrastructurii rurale afectate de inundatii, dupa ce MADR a solicitat, in acest sens, sprijinul Comisiei Europene, in iulie anul trecut.

Selectia localitatilor pentru proiectul care vizeza reconstructia si modernizarea de drumuri comunale, poduri si podete afectate de inundatii in 2010 se face dupa mai multe criterii, precizeaza comunicatul.

Astfel, se va tine cont de gradul de afectare a infrastructurii rutiere propuse prin proiect, vor fi vizate localitati rurale din regiunile cu grad de saracie ridicat, iar localitatile care vor beneficia de ajutor nu trebuie sa mai fi primit sprijin anterior din fonduri comunitare pentru... mai mult


Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 08:09

1 comentariu
Pagubele produse de inundatiile din R. Moldova depasesc 60 milioane de euro

Pagubele produse de inundatiile din R. Moldova depasesc 60 milioane de euro

Pagubele produse de inundatiile din acest an din Republica Moldova se ridica la 961 milioane de lei (circa 62 milioane de euro), ceea ce reprezinta circa 5% din cheltuielile bugetare prevazute pentru acest an, potrivit unei informatii prezentate miercuri la sedinta Guvernului.

Cel mai mult a avut de suferit raionul Hancesti, unde autoritatile au inceput construirea a peste 700 de case in locul celor inundate.

Guvernul are nevoie de circa 330 milioane de lei pana la finele acestui an, iar restul sumei pana in 2012.

Guvernul spera sa acopere a parte din cheltuieli din contul donatiilor interne si de peste hotare, inclusiv a organizatiilor internationale. Executivul de la Chisinau a anuntat ca in saptamana in curs va fi efectuata o adresare in acest sens. In acelasi timp, circa 20% din suma necesara a fost acoperita deja din donatii private.

Romania a acordat si continua sa acorde ajutor substantial Republicii Moldova, inclusiv materiale de constructii pentru casele avariate si ridicarea unor case noi, precum si circa 200 de tone de ajutoare umanitare, produse alimentare, care au ajuns joi in zona cea mai afectata de inundatii. mai mult


Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 17:56

1 comentariu
51 de miliarde de lei, alocate pentru reconstructie, dupa inundatii

51 de miliarde de lei, alocate pentru reconstructie, dupa inundatii

Guvernul a alocat luni, in sedinta de Guvern, fonduri de 51 de miliarde de lei pentru reconstructia in localitatile afectate de inundatii.

Este vorba despre bani care se vor duce in localitati din 30 de judete ale tarii, pentru reconstructia caselor si refacerea infrastructurii, a anuntat luni seara, dupa sedinta de Guvern, purtatorul de cuvant Ioana Muntean.

Fondurile sunt destinate mai multor localitati din 30 de judete pentru
reabilitarea si modernizarea unor tronsoane de drumuri judetene, comunale
sau a unor strazi si ulite, a unor drumuri de interes local, a unor poduri,
podete, punti pietonale, precum si a unor unitati de invatamant.

Judetele vizate sunt: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov,
Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Galati,
Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova,
Salaj, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea.

Guvernul a anuntat, in urma inundatiilor devastatoare din iulie anul acesta, ca va accesa si Fondul de Solidaritate al Uniuniunii europene, de unde se pot obtine maximum 75 de milioane de euro de la UE pentru repararea prejudiciilor in materie de infrastructura.

Inundatiile din aceasta vara au ucis 23 de persoane si au distrus mii de gospodarii din toata tara, cea mai afectata zona fiind Moldova, in special judetele Neamt si Suceava. mai mult


Luni, 30 August 2010, ora 22:27

Europa Centrala sub ape: zeci de orase inundate, mii de oameni evacuati

Europa Centrala sub ape: zeci de orase inundate, mii de oameni evacuati

In timp ce Rusia se sufoca in urma temperaturilor inalte si a incendiilor de vegetatie, Europa Centrala sufera din cauza unor inundatii fara precedent.

In unele regiuni, precum si in tarile baltice, inundatiile si aluviunile au cauzat moartea a 15 oameni, in timp ce mii de persoane au fost evacuate, transmite marti Euronews.

Violente furtuni de vara au maturat weekendul trecut mai multe orase din Europa, dar cele mai puternice s-au inregistrat in centrul continentului, la granita dintre Polonia, Germania si Cehia, conform sursei citate.

Cea mai afectata este insa Polonia, care trece prin al "doilea val al dezastrului provocat de inundatiile din vara aceasta". Situatia din Polonia este dramatica, mai ales in orasul Bogatynia, cu o populatie de 18.000 de persoane, din care trei sferturi se afla in prezent sub apa. Peste 700 de oameni au fost evacuati si inca aproximativ o mie asteapta ajutor din partea armatei pentru a se salva din calea apelor.

La fel de ingrijoratoare este situatia in Germania, unde apele raului Neisse, pe care se afla situat orasul Gorlitz, au atins un nivel record de 7,07 metri. Apa a navalit pe strazile orasului. In mod normal, nivelul raului nu depaseste 1,70 m. Este pentru prima oara din 1912, adica in ultima suta de ani, cand se inregistreaza o astfel de crestere spectaculoasa a apelor raului.

Cea mai mare parte din zona istorica a Saxoniei, unde se afla Goerlitz, a fost declarata zona de calamitate naturala. Potrivit politiei, peste... mai mult


Marti, 10 August 2010, ora 11:43

1 comentariu
Alte articole despre: inundatii Europea, inundatii 2010
Peste 900.000 de romani traiesc in zone cu risc mare de inundatii

Peste 900.000 de romani traiesc in zone cu risc mare de inundatii

Peste 900.000 de romani traiesc in zone cu risc ridicat de inundatii, iar peste 88.000 de case ar putea fi luate de ape in orice moment, arata datele Ministerului Mediului in Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii peTermen Mediu si Lung, citate de arbitrul asigurarilor.

Reducerea numarului de persoane expuse riscului potential de inundatii, de la peste 900.000 de locuitori la 350.000 de locuitori in anul 2030, precum si reducerea graduala a pagubelor potentiale provocate de inundatii locuintelor, de la o medie multianuala de 86 de locuinte distruse la 1.000 ha inundate, la cel mult 40 de locuinte distruse la 1.000 ha inundate, pana in anul 2030, reprezinta doua dintre principalele obiective ale Strategiei Nationale de Management al Riscului la Inundatii pe Termen Mediu si Lung, se arata intr-un comunicat transmis luni de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"In luna iunie a acestui an, inundatiile si fenomenele meteo extreme au afectat 37 de judete, provocand decesul a 25 de persoane. In urma inundatiilor au fost afectate peste 7.200 de gospodarii si anexe - 6.112 locuinte au fost inundate si 246 au fost distruse - si a fost necesara evacuarea a 12.500 de persoane", se arata in comunicat.

Tot in iunie au mai fost afectate 33.500 de hectare de teren arabil, 22.500 de hectare de pasuni si fanete, 5.700 de hectare de paduri, precum si 34 de drumuri nationale, 93 de drumuri judetene si 120 de drumuri comunale, o parte dintre acestea... mai mult


Luni, 09 August 2010, ora 23:34

4 comentarii
Guvernul termina marti evaluarea pagubelor produse de inundatii

Guvernul termina marti evaluarea pagubelor produse de inundatii

Guvernul va face evaluarea finala a pagubelor produse de inundatii intr-o sedinta care va avea loc marti, urmand a face publice concluziile miercuri.

Premierul Boc, ministrul Internelor, Vasile Blaga, si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltari, Ioan Andreica, si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si ai Ministerului Educatiei au avut luni o intalnire de aproximativ o ora pe tema pagubelor produse de inundatii.

Marti insa reprezentantii Executivului vor avea o noua sedinta in care se va face evaluarea finala a pagubelor inundatiilor care au avut loc in ultimele luni in tara.

Guvernul trebuie sa informeze pana la finalul lunii august Comisia Europeana cu privire la valoarea pagubelor inregistrate in urma inundatiilor, pentru ca Romania sa poata accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii.

Premierul Emil Boc le-a cerut inca de luna trecuta reprezentantilor autoritatilor locale sa inainteze Guvernului inventarul pagubelor de la inundatii pana in 15 iulie, chiar daca "evenimentele sunt in desfasurare", astfel incat datele sa fie trimise la CE, urmand ca pagubele ulterioare sa fie adaugate la centralizarea initiala.

"La nivel guvernamental avem data de 15 iulie ca data preliminara de inventariere a pagubelor produse de inundatii. Chiar daca evenimentele sunt in desfasurare, va solicit ca pana in 15 iulie sa ne trimiteti inventarul preliminar al pagubelor de... mai mult


Luni, 09 August 2010, ora 19:19

1 comentariu
Canicula din Rusia si inundatiile din Europa Centrala au o cauza comuna

Canicula din Rusia si inundatiile din Europa Centrala au o cauza comuna

Temperaturile extrem de ridicate din Rusia si inundatiile care au afectat in ultimele luni Europa Centrala au o cauza comuna, mai precis zona de presiune atmosferica ridicata situata deasupra Rusiei.

"Ciclonii de la Atlantic, (care aduc nori) peste toata Europa, au fost blocati de zona de inalta presiune atmosferica de deasupra (teritoriului) Rusiei. Este ca si cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se si deplasandu-se circular in zona in care ajung", a explicat Andras Reis, purtatorul de cuvant al Serviciului ungar de Meteorologie pentru Financial Times, preluat de Mediafax.

Rezultatul acestui fenomen au fost precipitatii puternice, in special in iunie, care au produs importante inundatii in Ungaria, dar si in Slovacia sau Romania.

Incendiile din Rusia au dus la moartea a 50 de persoane si distrugerea a mii de hectare de padure. Fumul produs a invaluit, vineri dimineata, Moscova, locuitorii fiind nevoiti sa utilizeze masti pentru a putea respira.

In Rusia sunt asteptate in continuare temperaturi de 40 de grade Celsius. mai mult


Vineri, 06 August 2010, ora 20:11

Sute de persoane evacuate de teama inundatiilor (Video)

Sute de persoane evacuate de teama inundatiilor (Video)

In ultimele zile, ploile s-au abatut catre Dobrogea. Multe localitati din sud-estul tarii au fost inundate, iar sute de persoane au fost obligate de autoritati sa isi paraseasca locuintele de teama furiei apelor.

Din localitatea dobrogeana Ceatalchioi, 136 de oameni au fost evacuati vineri si dusi la Tulcea, dupa ce, in unele zone, apa a ajuns si la 2,5 metri din cauza ca digul de protectie a cedat joi noaptea. Multi localnici nu au vrut insa sa isi abandoneze total gospodariile si s-au refugiat in apropiere, la scoala din sat.

Si de pe malurile botosanene ale Prutului au fost evacuate circa 200 de persoane. Numai in localitatea Radauti-Prut, 88 de adulti si copii au fost obligati de autoritati sa se refugieze la rude sau la cunostinte din alte localitati dupa ce nivelul Prutului a crescut amenintator.

Astfel, de la 448 de cm vineri, raul a ajuns la 578 de cm sambata dimineata, depasind cota de inuntatie cu peste 160 de cm. Din satul Baranca, inca 66 de persoane au fost evacuate noaptea trecuta.

Dunarea scoate oamenii din case

Si Dunarea da batai mari de cap autoritatilor. In comuna Borcea din jud Calarasi, de o saptamana oamenii sunt pe drumuri dupa ce bratul Borcea al Dunarii a iesit din matca si le-a inundat casele. La Fetesti, autoritatile nu au reusit sa opreasca infiltratile din dig, apele intrand in curtile oamenilor.

Centrul municipiului Cernavoda este inundat inca de vineri, zeci de persoane fiind evacuate in zonele mai inalte ale orasului. In... mai mult


Sambata, 10 Iulie 2010, ora 10:20

Opinii: Povestea mereu fara morala a inundatiilor

Opinii: Povestea mereu fara morala a inundatiilor

Inundatiile sunt in Romania o poveste cu morala mereu neinvatata si de aceea efectele lor devastatoare, in loc sa se diminueze de la un episod la altul, cresc.

Trebuie sa spunem, dintr-un bun inceput, ca astfel de tragedii se produc in toata lumea. Tari europene, in frunte cu Franta, au platit recent un pret comparabil cu al Romaniei din cauza revarsarii apelor. In Australia si California, incendii devastatoare fac anual pagube uriase si victime. Cu fenomenele extreme nu poti sa lupti de la egal la egal si atunci cand ele se produc tot ce pot spera autoritatile este sa reduca amploarea tragediei. Din acest punct de vedere, autoritatile, mai ales cele locale, sunt mereu restante.

Reactiile au fost de multe ori intarziate, mai ales cele de alertare a populatiei. Multi primari pareau ca nu stiu exact nu numai ce au de facut, ci si care este situatia in zona lor de competenta. Le-au compensat insa lipsurile pompierii si angajatii ISU care si-au facut impecabil treaba. Fara ei, probabil, mai ales numarul victimelor omenesti ar fi fost cu mult mai mare.

Dar inundatiile nu se combat atunci cand viitura e deja pe drum, iar din acest punct de vedere de ani de zile nu se intampla mai nimic. Toti specialistii spun ca in privinta cursurilor de apa expuse iesirii din matca exista doua variante fezabile. Ori indiguirea foarte solida de la izor la varsare, ori, dimpotriva, eliberarea lor totala prin mentinerea sau redarea acelor zone inundabile, unde sa nu existe niciun fel de... mai mult


Vineri, 02 Iulie 2010, ora 19:42

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii