investitii portofoliu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa

Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa

"O maimuta legata la ochi care arunca sageti pe pagina financiara a unui ziar poate alege portofoliul la fel de bine ca si un expert selectat cu grija", a scris Burton Malkiel, in 1973, in bestseller-ul sau "A Random Walk Down Wall Street".

Multi investitori au luat cunostinta de aceasta problema ridicata de Malkiel, profesor de economie la Universitatea Princeton. Unii chiar au contestat spusele sale, insa nu pentru ca le-au considerat exagerate, ci mai degraba pentru ca au fost prea modeste. Experimentul cu maimuta a dus la un portofoliu care nu doar a depasit alegerile unor investitori, dar a depasit si piata, conform The Economist.

O echipa condusa de Robert Arnott a realizat un studiu in care au fost selectate 100 de portofolii, fiecare avand, in mod echilibrat, cate 30 de actiuni emise de primele 1.000 de companii americane, din punct de vedere al capitalizarii. 94% dintre portofoliile alese la intamplare au avut evolutii mai bune decat actiunile celor 1.000 de companii.

Citeste mai multe despre despre raportul dintre risc si cunostinte financiare, la investitiile pe bursa, in continuarea articolului Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa pe Business24.ro mai mult


Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:59

Povestea unui tanar investitor la Bursa - Ce asteptari are un roman de 21 de ani de la piata de capital

Povestea unui tanar investitor la Bursa - Ce asteptari are un roman de 21 de ani de la piata de capital

Dragos Vasile a avut prima intalnire reala cu bursa ca urmare a ofertei Romgaz. Dupa o decizie care i-a adus un castig de 20%, spune ca vrea sa profite si de privatizarea prin bursa a companiei de distributie si furnizare Electrica. Ce asteptari are un tanar de la bursa?

Dragos Vasile (21 ani), student la Drept in cadrul Universitatii Bucuresti, povesteste ca bursa i-a atras atentia prima data in liceu.

"Dupa lectia despre piete de capital am inceput sa caut singur informatii despre cum poti tranzactiona, ce influnteaza pietele. M-am documentat pe Internet in cea mai mare parte si pe masura ce citeam, deveneam mai interesat, mai ales ca sunt atras de investitii si oportunitati de business", spune tanarul investitor.

Cautand mai multe informatii despre bursa, a avut ocazia sa incerce mai multe platforme de tranzactionare prin conturi demonstrative.

"Am descoperit ca o parte dintre aceste platforme nu imi permiteau sa subscriu la Romgaz. Astfel, am aflat ca exista doua tipuri de brokeri: autorizati sau nu. Astfel ca am inceput sa devin mai atent la ce mi se ofera", spune investitorul.

Investitia in actiuni Romgaz a venit pe fondul nemultumirii castigului prea mic din depozite si, in plus, producatorul de gaze naturale ii castigase increderea.

"Am fost retinut sa investesc in piata de capital, imi era teama ca o sa pierd ceea ce reusisem sa pun deoparte. Afland despre oferta, am sunat la un prieten pentru a imi povesti mai multe despre subscriere. Astfel, am... mai mult


Vineri, 06 Iunie 2014, ora 09:36

3 comentarii
Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Dupa ce au stabilit bugetul si au ales brokerul cu care vor sa colaboreze, urmatorul pas pentru cei care vor sa investeasca la bursa este sa decida modul in care isi plaseaza banii.

"Fiecare dintre noi are un profil investitional diferit, capacitatea de a ne expune la risc fiind influentata de varsta, de importanta economiilor in bugetul anual, nivelul averii nete raportat la cheltuieli, obiectivele importante in viata si orizontul de timp pentru care ne construim portofoliul", a explicat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.

La acest calcul se adauga factorul psihologic si relatia cu riscul in general, insa fiecare dintre noi trebuie sa puna in balanta capacitatea de a-si asuma un risc cu emotiile legate de o investitie.

Impreuna, cele doua elemente determina decizia noastra de alocare, adica felul in care ne impartim banii intre mai multe clase de active, de la depozite bancare pana la actiuni sau instrumente derivate, iar de aceasta decizie aparent generala poate depinde pana la 95% din randamentul final al portofoliului.

"Exista numeroase scoli de gandire privind alocarea portofoliului personal, insa cea mai simpla regula, enuntata inclusiv in manualele institutului CFA specializat in analiza financiara, spune ca procentul pe care trebuie sa-l directionam catre actiuni este '100 minus varsta', restul mergand catre active cu risc redus", a spus Androne.

Astfel, un tanar de 30 de ani ar trebui sa-si investeasca 70% din economii in... mai mult


Marti, 20 Mai 2014, ora 08:49

1 comentariu
Investitiile directe ale rezidentilor din Romania in strainatate depasesc un miliard de euro

Investitiile directe ale rezidentilor din Romania in strainatate depasesc un miliard de euro

Investitiile directe ale rezidentilor in strainatate totalizau 1,099 miliarde euro, la 31 decembrie 2012.

Din acestea participatiile la capital erau de 432 milioane euro, informeaza Banca Nationala in statistica privind pozitia investitionala internationala a Romaniei.

Investitiile de portofoliu de natura obligatiunilor totalizau 1,413 miliarde euro, la finele lui 2012, iar investitiile de portofoliu de natura actiunilor erau in suma de 935 milioane de euro.

Imprumuturile si creditele pe termen lung ale rezidentilor ajunsesera la 2,347 miliarde euro, iar imprumuturile si creditele pe termen scurt aveau valoarea de 5,224 miliarde euro. Investitiile cash si depozitele totalizau 4,217 miliarde euro. mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:10

Investitiile in energia eoliana ar putea lua avant - de ce e Romania atractiva

Investitiile in energia eoliana ar putea lua avant - de ce e Romania atractiva

Industria eoliana din Romania ar putea atrage mai multi investitori in acest an si in 2014, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, potrivit Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.

Monsson detine un portofoliu cu o capacitate totala de 2.400 MW, din care proiecte insumand 1.700 de MW au obtinut deja aprobarea operatorului national de transport de energie electrica, potrivit presedintelui grupului, Arne Osborg, citat de Bloomberg.

"Exista in prezent o oportunitate in industrie si cei care inca nu au investit sau nu s-au angajat in construirea acestor proiecte ar trebui sa o faca rapid", a recomandat Osborg.

Romania atrage investitori precum GDF Suez, CEZ si Enel datorita programului sau de stimulare a energiei regenerabile.

Capacitatea instalata a tarii s-ar putea dubla in urmatorii doi-trei ani de la 2 GW la sfarsitul anului 2012, estimeaza presedintele Monsson.

"Sectorul eolian din Romania este foarte atractiv, iar perspectivele privind cresterea, conditiile climatice, reglementarea, reteaua de transport fac din acest sector una dintre principalele tinte ale investitorilor la nivel global", a adaugat Osborg. mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:17

3 comentarii
Piata imobiliara: Investitiile din Romania au scazut cu 13% anul trecut

Piata imobiliara: Investitiile din Romania au scazut cu 13% anul trecut

Investitiile imobiliare din Romania au scazut in 2011 cu 13%, ajungand, pe parcursul intregului an, la valoarea de 262,9 milioane de euro.

Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat in sectorul de retail, chiar daca acesta detine a doua pozitie in ceea ce priveste ponderea totala a investitiilor atrase (17,4%).

"Tranzactiile vizand proiecte de tip mixt au insumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele residential si office, cu un procent aproximativ egal de 5% si de sectorul hotelier cu 3,8%. Dupa locatie, dintr-un total de 13 tranzactii, sase sunt in Bucuresti, urmat de orase de rang secundar sau tertiar precum Brasov, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Pitesti, Slatina si Baia Mare", a precizat Bogdan Sergentu (foto), Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Cei mai activi cumparatori au fost companiile private si companiile cotate la bursa.
Volumul anual al investitiilor imobiliare in Europa a atins 110 miliarde de euro in 2011, in crestere fata de 104 miliarde de euro in 2010.

Totodata, volumul investitiilor in real estate a crescut in trimestrul patru din 2011 la 31,4 miliarde de euro, reprezentand o majorare de 17% fata de trimestrul anterior, potrivit celui mai recent raport al DTZ, compania de servicii de real estate.

Pe de alta parte, activitatea investitionala din Europa Centrala si de Est s-a contractat la 1,3 miliarde de euro, dupa ce trimestrul precedent marcat un volum semnificativ mai mare, de 2 miliarde de euro.... mai mult


Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:09

Investitii pe bursa, in 2012: Sfaturile analistilor pentru strategia ta

Investitii pe bursa, in 2012: Sfaturile analistilor pentru strategia ta

Strategia de investitii pe bursa pentru 2012 trebuie planificata foarte atent, intrucat ne asteapta o perioada de volatilitate mare. Sectorul bancar este de evitat, dar si cel al companiilor de asigurari, in favoarea actiunilor din industriile de necesitate directa pentru populatie.

SIF-urile, Fondul Proprietatea sau Petrom ar putea fi o investitie profitabila in 2012, este de parere Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Totusi, trebuie acordata importanta destul de mare mare ponderii activelor riscante in portofoliu, spune analistul Tradeville, Dragos Darabut, care consiera oportuna alocarea a cel mult 50 de procente din portofoliu in actiuni.

Astfel, se pare ca bancile vor avea un an dificil, iar sectorul bancar a fost declarat, in unanimitate, "de evitat", de catre analisti. Un alt sector de evitat, mentionat de acestia pare a fi sectorul asigurarilor.

Citeste mai multe despre Investitii pe bursa, in 2012: Sfaturile analistilor pentru strategia ta pe Business24.ro. mai mult


Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:00

Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori

Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori

Doar 10% din totalul resurselor ce depasesc cheltuielile curente ar trebui alocat investitiilor, de catre un incepator. Restul trebuie pus in conservare, fara riscuri, spun bancherii.

Portofoliile investitorilor (si nu numai) trebuie adecvate cu varsta acestora, respectiv cu obiectivele lor, scrie MONEY.ro.

"La 40 de ani o alocare orientativa este de 40% din resursele pentru investitii in actiuni si 60% in obligatiuni", sustine Adrian Mitroi, director executiv la MKB Nextebank.

Foarte important este de inteles ca "90% din capital trebuie obligatoriu conservat fara riscuri", conform bancherului Adrian Mitroi.

Citeste mai multe despre Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori pe Money.ro. mai mult


Luni, 09 Mai 2011, ora 09:04

1 comentariu
Retete pentru incepatori: Pasi mici spre marile castiguri din investitii

Retete pentru incepatori: Pasi mici spre marile castiguri din investitii

Variantele de portofoliu pentru incepatori aloca mare parte a banilor in instrumente cu venit fix, spun consultantii in investitii. Pentru restul resurselor, se adauga instrumente cu risc progresiv si diversificat.

Proportiile recomandabile pentru depozitele bancare si fondurile mutuale monetare (care fac plasamente tot in banci) variaza intre 70 si 80% din banii care se strang in plus peste nivelul economiilor de tip "plasa de siguranta", potrivit brokerilor si administratorilor de investitii.

MONEY.ro i-a intrebat pe administratorii de investitii si pe brokeri care sunt cele mai structurile de portofolii cele mai adecvate, in aceasta perioada, pentru cei care vor sa treaca de la economii la investitii. Si cum se poate testa propria toleranta la risc.

Economiile de tip "plasa de siguranta", la randul lor, trebuie sa acopere cheltuielile curente ale familiei investitorului pe cel putin sase luni. Citeste mai multe despre Retete pentru incepatori: Pasi mici spre marile castiguri din investitii pe money.ro. mai mult


Marti, 03 Mai 2011, ora 11:04

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dovada existentei ingerilor? Imagine incredibila pe cerul Londrei
  2. Evacuat din Primarie, un edil da audiente intr-un cort pe strada
  3. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  4. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  5. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  6. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  7. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  8. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  9. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  10. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut