investitii portofoliu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum ignora Romania investitiile in strainatate: Trei comparatii

Cum ignora Romania investitiile in strainatate: Trei comparatii

Ungaria, Cehia si Polonia se afla in competitie cu Romania pentru atragerea investitiilor straine directe care sa le apropie mai rapid de nivelul de trai din Occident.

Insa, spre deosebire de noi, ungurii, cehii si polonezii au cautat sa faca achizitii si sa-si dezvolte afacerile in strainatate. Mutare strategica pentru dezvoltarea in afara pietei interne si pentru valorificarea oportunitatilor intr-o economie tot mai globalizata.

In prezent, investitiile Ungariei in strainatate au trecut de 25% din PIB, Cehia a ajuns la 10% din PIB investitii directe (plus 12% investitii de portofoliu) iar Polonia are plasamente estimate undeva in jur de 6% din PIB-ul, mai mare, al acestei tari.

Comparativ, Romania se afla la foarte mare distanta, cu mai putin de 0,5% din PIB.

Ceea ce explica si pozitie investitionala externa in afara cerintelor tabloului de bord, situata la -61,5% din PIB fata de limita de -35% ceruta.

Citeste mai multe despre Cum ignora Romania investitiile in strainatate: Trei comparatii pe Curs de guvernare. mai mult


Duminica, 15 Martie 2015, ora 21:10

1 comentariu
Cine sunt investitorii din umbra ai Romaniei - analiza

Cine sunt investitorii din umbra ai Romaniei - analiza

Marii investitori din Romania nu sunt doar companii cu renume mondial sau regional. Multi dintre ei sunt foarte discreti si nu sunt cunoscuti publicului larg, au precizat analistii companiei de business information si credit risk management KeysFin.

Ei au adunat datele despre aproximativ 100.000 de actionari persoane juridice cu pachete de actiuni majoritare (peste 50%) inregistrati la Registrul Comertului (ONRC), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Business-ul in Romania se duce tot mai mult prin intermediul unor off-shore-uri, dovada ca cipriotii au ajuns sa controleze 19% dintre afacerile inregistrate cu actionari straini inregistrate la ONRC, potrivit KeysFin.

Pe locul secund s-au clasat italienii, cu 12%, urmati de olandezi si germani cu 9%, respectiv 8%.

Fondurile de investitii

Un alt grafic, extrem de sugestiv, arata ca business-ul este gestionat, in principal, de fondurile de investitii.

Privit exclusiv prin prisma numarului de companii cu actionari straini majoritari inregistrati la firmele din Romania, cel mai important investitor in economia romaneasca este Broadhurst Investments Limited, un fond de investitii cu afaceri specializat in tranzactii imobiliare, constructii, informatii si comunicatii, industria prelucratoare, comert, intermedieri financiare si asigurari.

Acesta are actiuni la 55 companii inregistrate la ONRC, un record in materie.

Broadhurst este prezent in mai toate domeniile importante din economie. Dintre... mai mult


Luni, 06 Octombrie 2014, ora 20:11

1 comentariu
Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Corina Cretu a obtinut portofoliul Politici Regionale in Comisia Europeana (CE).

Anuntul a fost facut pe pagina oficiala de Twitter a Comisiei Europene.

Inainte de a prezenta structura Comisiei Europene, presedintele-ales al CE, Jean Claude Juncker, si-a inceput discursul prin a spune ca are "echipa potrivita".

"Nu a fost usor sa alcatuiesc echipa Comisiei, trebuie sa discuti cu presedinti parlamentari, prim-ministri. Fata de munca mea de prim-mistru, aici nu am putut decide eu 100%, ca presedinte al CE trebuie sa tii cont de asteptari si realitati geografice si politice", a declarat Junker.

La scurt timp de la anuntul lui Juncker, europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat ca o onoreaza faptul ca a fost desemnata comisar european pentru Dezvoltarea Regionala.

"Dezvoltarea Regionala este cea mai importanta politica de investitii din Europa si ma bucur foarte mult ca Romania a primit un portofoliu atat de important, demonstrand, inca o data, increderea de care se bucura tara noastra la Bruxelles. Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea acestui portofoliu", a scris pe Facebook Corina Cretu.Structura noii Comisii Europene:

Presedinte - Jean-Claude Juncker, Luxemburg

Vicepresedinte si Inalt reprezentant pentru Politica Externa - Italia, Federica Mogherini

Vicepresedinte pentru Reglementare, Relatii Interinstitutionale, Stat de drept si Carta Drepturilor Fundamentale - Olanda, Frans Timmermans

Vicepresedinte pentru Buget si Resurse... mai mult


Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 13:15

36 comentarii
Randamentul investitiei in Facebook: de cel putin zece ori dobanda bancara

Randamentul investitiei in Facebook: de cel putin zece ori dobanda bancara

Ofertele bancilor comerciale pentru variantele de economisire devin din ce in ce mai putin atractive dupa ce BNR a redus, in sedinta din 4 august, dobanda cheie de la 3,5% pe an, la 3,25% pe an.

Alternativa a acestei solutii de pastrare a banilor devine investitia in companii listate care au oferit investitorilor randamente chiar si de 10 ori mai mari fata de dobanda unui depozit. Facebook este un astfel de exemplu.

Investitorii romani au la dispozitie tot mai multe alternative la arhicunoscutul cont de economii, alternative cu randamente de pana la 10 ori mai mari decat dobanda oferita de banci. Actiuni ale marilor companii internationale, la care si romanii au acces, au adus investitorilor beneficii financiare de luat in calcul, dar si avantajul unui portofoliu diversificat, deci mai putin riscant.

Spre exemplu, anul 2013 si prima parte a anului 2014 au adus oportunitati noi, mai ales in sectorul energetic. Insa, pentru mai multa siguranta, un portofoliu de actiuni trebuie diversificat, astfel incat banii investiti sa ofere o expunere pe sectoare diferite de piata. Optiunea cea mai la indemana ar fi plasarea unei parti din bani in actiuni internationale.

Citeste mai multe despre Randamentul investitiei in Facebook: de cel putin zece ori dobanda bancara pe Tradeville mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 17:07

Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa

Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa

"O maimuta legata la ochi care arunca sageti pe pagina financiara a unui ziar poate alege portofoliul la fel de bine ca si un expert selectat cu grija", a scris Burton Malkiel, in 1973, in bestseller-ul sau "A Random Walk Down Wall Street".

Multi investitori au luat cunostinta de aceasta problema ridicata de Malkiel, profesor de economie la Universitatea Princeton. Unii chiar au contestat spusele sale, insa nu pentru ca le-au considerat exagerate, ci mai degraba pentru ca au fost prea modeste. Experimentul cu maimuta a dus la un portofoliu care nu doar a depasit alegerile unor investitori, dar a depasit si piata, conform The Economist.

O echipa condusa de Robert Arnott a realizat un studiu in care au fost selectate 100 de portofolii, fiecare avand, in mod echilibrat, cate 30 de actiuni emise de primele 1.000 de companii americane, din punct de vedere al capitalizarii. 94% dintre portofoliile alese la intamplare au avut evolutii mai bune decat actiunile celor 1.000 de companii.

Citeste mai multe despre despre raportul dintre risc si cunostinte financiare, la investitiile pe bursa, in continuarea articolului Investitiile, o joaca de maimute? Cat valoreaza riscul si cunostintele financiare pe bursa pe Business24.ro mai mult


Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:59

Povestea unui tanar investitor la Bursa - Ce asteptari are un roman de 21 de ani de la piata de capital

Povestea unui tanar investitor la Bursa - Ce asteptari are un roman de 21 de ani de la piata de capital

Dragos Vasile a avut prima intalnire reala cu bursa ca urmare a ofertei Romgaz. Dupa o decizie care i-a adus un castig de 20%, spune ca vrea sa profite si de privatizarea prin bursa a companiei de distributie si furnizare Electrica. Ce asteptari are un tanar de la bursa?

Dragos Vasile (21 ani), student la Drept in cadrul Universitatii Bucuresti, povesteste ca bursa i-a atras atentia prima data in liceu.

"Dupa lectia despre piete de capital am inceput sa caut singur informatii despre cum poti tranzactiona, ce influnteaza pietele. M-am documentat pe Internet in cea mai mare parte si pe masura ce citeam, deveneam mai interesat, mai ales ca sunt atras de investitii si oportunitati de business", spune tanarul investitor.

Cautand mai multe informatii despre bursa, a avut ocazia sa incerce mai multe platforme de tranzactionare prin conturi demonstrative.

"Am descoperit ca o parte dintre aceste platforme nu imi permiteau sa subscriu la Romgaz. Astfel, am aflat ca exista doua tipuri de brokeri: autorizati sau nu. Astfel ca am inceput sa devin mai atent la ce mi se ofera", spune investitorul.

Investitia in actiuni Romgaz a venit pe fondul nemultumirii castigului prea mic din depozite si, in plus, producatorul de gaze naturale ii castigase increderea.

"Am fost retinut sa investesc in piata de capital, imi era teama ca o sa pierd ceea ce reusisem sa pun deoparte. Afland despre oferta, am sunat la un prieten pentru a imi povesti mai multe despre subscriere. Astfel, am... mai mult


Vineri, 06 Iunie 2014, ora 09:36

3 comentarii
Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Dupa ce au stabilit bugetul si au ales brokerul cu care vor sa colaboreze, urmatorul pas pentru cei care vor sa investeasca la bursa este sa decida modul in care isi plaseaza banii.

"Fiecare dintre noi are un profil investitional diferit, capacitatea de a ne expune la risc fiind influentata de varsta, de importanta economiilor in bugetul anual, nivelul averii nete raportat la cheltuieli, obiectivele importante in viata si orizontul de timp pentru care ne construim portofoliul", a explicat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.

La acest calcul se adauga factorul psihologic si relatia cu riscul in general, insa fiecare dintre noi trebuie sa puna in balanta capacitatea de a-si asuma un risc cu emotiile legate de o investitie.

Impreuna, cele doua elemente determina decizia noastra de alocare, adica felul in care ne impartim banii intre mai multe clase de active, de la depozite bancare pana la actiuni sau instrumente derivate, iar de aceasta decizie aparent generala poate depinde pana la 95% din randamentul final al portofoliului.

"Exista numeroase scoli de gandire privind alocarea portofoliului personal, insa cea mai simpla regula, enuntata inclusiv in manualele institutului CFA specializat in analiza financiara, spune ca procentul pe care trebuie sa-l directionam catre actiuni este '100 minus varsta', restul mergand catre active cu risc redus", a spus Androne.

Astfel, un tanar de 30 de ani ar trebui sa-si investeasca 70% din economii in... mai mult


Marti, 20 Mai 2014, ora 08:49

1 comentariu
Investitiile directe ale rezidentilor din Romania in strainatate depasesc un miliard de euro

Investitiile directe ale rezidentilor din Romania in strainatate depasesc un miliard de euro

Investitiile directe ale rezidentilor in strainatate totalizau 1,099 miliarde euro, la 31 decembrie 2012.

Din acestea participatiile la capital erau de 432 milioane euro, informeaza Banca Nationala in statistica privind pozitia investitionala internationala a Romaniei.

Investitiile de portofoliu de natura obligatiunilor totalizau 1,413 miliarde euro, la finele lui 2012, iar investitiile de portofoliu de natura actiunilor erau in suma de 935 milioane de euro.

Imprumuturile si creditele pe termen lung ale rezidentilor ajunsesera la 2,347 miliarde euro, iar imprumuturile si creditele pe termen scurt aveau valoarea de 5,224 miliarde euro. Investitiile cash si depozitele totalizau 4,217 miliarde euro. mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:10

Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori

Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori

Doar 10% din totalul resurselor ce depasesc cheltuielile curente ar trebui alocat investitiilor, de catre un incepator. Restul trebuie pus in conservare, fara riscuri, spun bancherii.

Portofoliile investitorilor (si nu numai) trebuie adecvate cu varsta acestora, respectiv cu obiectivele lor, scrie MONEY.ro.

"La 40 de ani o alocare orientativa este de 40% din resursele pentru investitii in actiuni si 60% in obligatiuni", sustine Adrian Mitroi, director executiv la MKB Nextebank.

Foarte important este de inteles ca "90% din capital trebuie obligatoriu conservat fara riscuri", conform bancherului Adrian Mitroi.

Citeste mai multe despre Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori pe Money.ro. mai mult


Luni, 09 Mai 2011, ora 09:04

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)