ioan cuza reforme

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mica Unire: Pasoptistii si infaptuirea unui ideal national - Documentar

Mica Unire: Pasoptistii si infaptuirea unui ideal national - Documentar

In 1849 este semnata Conventia de la Balta-Liman intre Imperiul Otoman si Imperiul Rus, in urma careia sunt reintroduse Regulamentele Organice, dar cu unele modificari, care permiteau tarului si sultanului sa-si numeasca un domn favorabil lor. La randul lui, domnul numea boierii in divane, inlocuind adunarile obstesti, asigurandu-se un control strict al celor doua principate.

Pe baza acestui tratat, in Moldova este inscaunat Grigore Alexandru Ghica, iar in Tara Romaneasca, Barbu Stirbei, cei doi conducatori reusind implementarea unor serii de reforme importante.

Grigore Alexandru Ghica a demarat proiecte de lucrari publice, desfiinteaza dijma, a scazut zilele de munca si a imbunatatit prin alte masuri viata taranilor, a inlaturat cenzura si a dat libertate presei, taxele vamale au fost coborate, limba romana in scoli a devenit obligatorie, este infiintat Institutul Gregorian, inca doua facultati la Academia Mihaileana si nu in cele din urma dezrobeste tiganii.

Spre deosebire de omologul sau muntean, Ghica a inlaturat restrictiile impuse revolutionarilor pasoptisti si ii primeste inapoi in principat, permitand reorganizarea miscarii unioniste in Moldova. Desi Barbu Stirbei nu era impotriva uniunii, el nu s-a dovedit la fel de entuziast ca domnitorul moldovean.

Prevederile Conventiei de la Paris

Izbucnirea razboiului Crimeii ii vaduveste pe amandoi domnii de scaunul domniei, trupele rusesti ocupand principatele, fiind urmate, dupa retragerea lor, de cele... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 22:30

1 comentariu
Unirea Principatelor, primul pas catre modernizare - Evolutia economica in timpul lui Cuza

Unirea Principatelor, primul pas catre modernizare - Evolutia economica in timpul lui Cuza

Unirea Principatelor Moldovei si Tarii Romanesti, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, nu a fost doar un pas important catre reintregirea natiunii, ci si unul catre modernizare si resuscitare economica.

Dupa realizarea unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a realizat reforme importante pentru crearea premiselor dezvoltarii unui stat modern.

Unirea Principatelor si politica inteleapta a pasilor marunti - Documentar

In 1863, liderul roman a format un guvern condus de Mihail Kogalniceanu, prima reforma fiscala importanta fiind secularizarea averilor manastiresti. Astfel, toate bunurile acestora au trecut in proprietatea statului.

In plus, domnitorul a instituit un impozit de 10% asupra veniturilor nete ale manastirilor, bisericilor, anumitor seminarii, centre de asistenta sociala etc.

El a reusit sa faca si o reforma fiscala, care a fost materializata prin instituirea impozitului personal si a contributiei pentru drumuri, platite de toti barbatii majori, dar si printr-o noua lege a patentelor si prin instituirea impozitului funciar.

In plus, poate cea mai importanta lege a perioadei, cea rurala, a fost adoptata in august 1864. Ca urmare a actului normativ, peste 400.000 de familii de tarani au fost improprietarite cu loturi de teren agricol, iar aproape alti 60.000 de sateni au primit locuri de casa si de gradina.

Ca o consecinta directa, taranii improprietariti au devenit contribuabili la bugetul de stat, rezultand astfel o largire a... mai mult


Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 19:09

7 comentarii
Predoiu: Este nevoie de asumarea de catre Ministerul Finantelor a reformelor judiciare

Predoiu: Este nevoie de asumarea de catre Ministerul Finantelor a reformelor judiciare

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti ca, pe langa sprijinul politic de care s-a bucurat adoptarea Codului Civil, acum este nevoie de sprijin din partea Ministerului de Finante pentru a realiza reforma din Justitie.

"Pentru avansarea reformelor in Justitie pana la acest punct a fost nevoie de o vointa politica probata de-a lungul a mai multe guverne, a fost nevoie de prioritizare din partea Parlamentului.

A fost nevoie de multe ori de un efort de negociere insterinstitutionala intre Guvern, Parlament si puterea judecatoreasca. De acum inainte este nevoie de un efort simplu, dar dificil, de asumare de catre Ministerul Finantelor a obiectivelor sistemului judiciar, a reformelor judiciare. Ceea ce spun nu este o noutate. Poate citi oricine acesta concluzie in raportul Comisiei Europene perivind reforma in Justitie", a declarat Catalin Predoiu.

De asemenea, el a spus ca se gandeste la magistrati, care vor putea de acum inainte sa isi dovedeasca virtuozitatea.

"Primul gand al meu ca ministru se indreapta catre magistrati. Cred ca acest Cod le pune la indemana un instrument care sa poata ridica calitatea actului de justitie. Cred ca este o oportunitate pentru magistrati sa isi demonstreze virtuozitatea profesionala. Aceasta performanta este conditionata subiectiv, de modul in care sistemul, prin organele sale, prin Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National a Magistraturii va sti sa ridice nivelul de pregatire profesionala, dar este... mai mult


Marti, 13 Septembrie 2011, ora 12:58

1 comentariu
Monstruoase coalitii (Opinii)

Monstruoase coalitii (Opinii)

Marele Eminescu scria, intr-un numar al ziarului Timpul, in 1880, despre Alexandru Ioan Cuza ca "a fost un domn luminat, care a lovit in patura superpusa, promovand in politica interna cauza populara, iar in cea externa, cauza nationala", adaugand ca domnia lui a fost una de "emancipare politica si sociala".

Un justitiar ca poetul nepereche motiva calitatile, recunoscute istoric, ale celui ce inchega sub un sceptru, la 24 ianuarie 1859, Moldova si Tara Romanesca. Pe drept cuvant, domnitorul adusese o serie intreaga de imbunatatiri si innoiri in aproape toate domeniile: politic, social, economic s.a.m.d.

Intr-un arc peste timp, care ar fi echivalentul lor in Romania prezentului?

Impozitul de 10% asupra veniturilor nete, precum si trecerea in proprietatea statului a averilor detinute de biserici si manastiri, prin secularizare, se oglindesc astazi diferit. Biserica Ortodoxa Romana primeste bani de la buget, nu se grabeste la plata impozitelor, are monopoluri si imense avutii imobiliare.

Reforma agrara instituita de Al. I. Cuza si Kogalniceanu deschidea drumul proprietatii agricole pentru cei multi, cu efecte vizibile. Acum, taranii au pamant, dar statul nu considera agricultura, ca si multe alte domenii, o prioritate. Carburantii sunt scumpi, mecanizarea precara, substantele chimice necesita mari eforturi financiare. Subventiile sunt insignifiante. Rezulta milioane de hectare ce nu au mai vazut fierul plugului.

Legea instructiunii publice, infiintarea Scolii... mai mult


Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 19:46

3 comentarii
Ce am facut in 152 de ani? (Opinii)

Ce am facut in 152 de ani? (Opinii)

Mai nimic, daca ne-am compara cu alte natiuni, in conditii asemanatoare, pe durata aceleiasi perioade de timp. Se implinesc astazi 152 de ani de la Unirea celor doua Principate Romane.

Coruptia si apucaturile fanariote din politica de astazi, lancezeala din institutiile publice, palavrageala si neseriozitatea care par a se accentua odata cu trecerea timpului ar putea determina pe orice spectator din afara sa creada ca sunt trasaturi eterne ale romanilor mai degraba decat defecte ce pot fi corectate in timp.

De 150 de ani noi facem reforme. Tot de atunci modernizam Romania incontinuu. Folosite ca niste rugaciuni aceste concepte moarte au ajuns astazi sa fie justificarea si acoperirea tuturor esecurilor si derapajelor politicienilor. Incompetenta lor a generat o criza cvasi-permanenta, care s-a perpetuat din generatie in generatie, culminand in comunism cu barbaria inversarii valorilor si anihilarea oricarui castig pe care acest popor il obtinuse pana atunci.

Ne-am marit teritoriul in 1918, ne-am modernizat Constitutia in cateva randuri pana in 1946, iar dupa 1990 am fost obsedati de Uniunea Europeana si NATO, masini, autostrazi, case si terenuri. Privita strict din acest punct de vedere, istoria noastra pare a fi evoluat, mereu in rand cu lumea, niciodata inainte, insa am stiut mereu sa profitam de conjuctura internationala pentru a obtine ce am vrut.

Sunt aceste castiguri insa cu adevarat definitorii pentru evolutia noastra? Au schimbat sau influentat ele in... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 20:42

76 comentarii
Sa ne amintim: Alexandru Ioan Cuza

Sa ne amintim: Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cei mai importanti domnitori romani, desavarsind unirea Tarii Romanesti si a Moldovei si punand bazele Romaniei moderne prin reformele profunde puse in aplicare de acesta.

Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in Barlad, la 20 martie 1820, tatal sau fiind boierul Ioan Cuza. Mama lui, Soltana, provenea dintr-o familie fanariota.

Cuza a facut scoala in strainatate si la intoarcere avanseaza pana la gradul de colonel in armata moldoveneasca.

Revolutia din 1848 din Moldova

In timpul "Primaverii Popoarelor", Cuza s-a implicat activ in miscarea revolutionara moldoveneasca. A fost alaturi de Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo si Costache Negri cand a fost redactat, in august 1848, programul "Dorintele partidei nationale din Moldova", in Cernauti.

Se cerea, in afara de improprietarirea taranilor si crearea unui sistem de invatamant obligatoriu, unirea intre Moldova si Tara Romaneasca. Pentru rolul pe care l-a avut a fost arestat si dus la Viena, insa a fost eliberat.

Intorcerea

Dupa revenirea in Moldova, sub domnia lui Grigore Ghica, ocupa postul de ministru de Razboi. Acesta continua sa sustina cauza unirii celor doua tari romanesti.

Sansa indeplinirii acestui obiectiv a venit dupa sfarsitul razboiului Crimeei, la Congresul de Pace de la Paris din 1856 cand Marile Puteri doreau crearea unui stat-tampon intre Imperiul Tarist si Otoman, pentru a stabiliza zona. In acest sens, sunt organizate divanurile ad-hoc,... mai mult


Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:51

9 comentarii
190 de ani de nasterea lui Cuza, omul fara de care Romania nu ar fi existat

190 de ani de nasterea lui Cuza, omul fara de care Romania nu ar fi existat

Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la 20 martie 1820, la Barlad, si a fost primul domnitor al Principatelor Unite si al statului national Romania.

Practic, 24 ianuarie 1859, data la care s-au unit Moldova si Tara Romaneasca sub Alexandru Ioan Cuza, a provocat largi dezbateri in randul politicienilor epocii.

Unirea Principatelor sub Cuza a insufletit iarmaroacele si a crescut probabil vanzarile in carciumile satesti din Moldova si Muntenia sau in saloanele exclusiviste din Iasi si Bucuresti.

E greu de inteles cum liberalii, conservatorii si radicalii din Principatele Romanesti au cazut de acord asupra novicelui politician Cuza, cert este ca momentul a ramas in istorie.

Dar cine este Alexandru Ioan Cuza?

Cuza provine dintr-o familie de boieri din Moldova, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza (care a fost de asemenea un proprietar de pamant in judetul Falciu) si al Sultanei (sau Soltana), membra a familiei Cozadini de origini fanariote. Alexandru Ioan Cuza a primit o educatie europeana, devenind ofiter in armata moldoveneasca si ajungand la rangul de colonel. S-a casatorit cu Elena Rosetti in 1844.

Cuza a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari romane.

Devenit domnitor, Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea... mai mult


Sambata, 20 Martie 2010, ora 09:17

8 comentarii
TV Ziare.com - Insemnatatea lui Al. I. Cuza in istoria Romaniei

TV Ziare.com - Insemnatatea lui Al. I. Cuza in istoria Romaniei

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog sambata, incepand cu ora 13.00, cu istoricul Cristian Ploscaru, lector universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.

Invitatul Ziare.com va discuta despre Unirea Principatelor Romane din 24 ianuarie 1859, dar si despre importanta domniei lui Alexandru Ioan Cuza in Istoria Romaniei.

Cum a fost posibila infaptuirea Unirii de la 1859 si cum a fost ea privita de marile puteri care ne inconjurau la acea vreme? Cui a apartinut ideea alegerii aceluiasi domn si in Moldova si in Tara Romaneasca? Cine au fost opozantii interni ai Unirii sub Alexandru Ioan Cuza?

S-ar fi putut realiza aceasta Unire mai devreme de 1859? Cine a mai incercat sa faca acest lucru si de ce a esuat?

Ce reforme a reusit sa faca si ce proiecte nu a putut duce la bun sfarsit in anii de domnie? De ce s-a impus necesitatea unui principe strain care sa-i succeada lui Al. I. Cuza?

Ce rol a jucat Biserica in unificarea celor doua state si cum s-a ajuns ca in ultimii 150 de ani, cu o singura exceptie, mitropolitul Moldovei sa fie uns Patriarh al Romaniei.

Pentru a afla raspunsurile la toate aceste intrebari, dar si la altele, punctuale, intrati AICI, in dialog cu istoricul Cristian Ploscaru,incepand cu ora 13.00.


Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele dumneavoastra invitatului si acesta va va raspunde pe loc.

La... mai mult


Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 11:00

1 comentariu
De 150 de ani, Cuza reformatorul sughite

De 150 de ani, Cuza reformatorul sughite

Cum nimeni nu s-a intors de Dincolo, n-avem de unde sa stim daca odata cu trecerea in preajma Creatorului nu scapam de anumite manifestari fiziologice. Dar sa ne imaginam ca astazi, Cuza, reformatorul, sughite de n-are aer.

Ar fi de interesant de stiut daca sughitul se declanseaza numai cand pomenesti pe cineva, sau intervine pe traiectorie si atunci cand timpurile scot pe taraba nationala similitudini de viziune. Sau intentiile lor. Si daca da, atunci astazi Cuza, reformatorul, sughite cu lacrimi.

Ca e o zi mare! Si ca un facut, aducerea-aminte ne pune pe traiectorie cu principiul bunei guvernari in viziunea domnitorului.

Numai ca vai, cate universuri paralele s-au desfasurat dintr-un punct de cand jucam Hora Unirii, si cum reusim sa ne bucuram din orice, numai sa ne rupem de dimensiunile pe care nu reusim sa le privim obiectiv!

De aceasta data, "orice" este un ideal care nu mai reprezinta mare lucru. Sunt tot mai multi care se intreaba de ce ne-a trebuit Unirea Principatelor, de vreme ce tot mai multe teorii incearca sa demonstreze ca un teritoriu este cu atat mai bine administrat cu cat este mai mic.

Iar din cantec n-a mai ramas decat obiceiul - Milcovul este si un sortiment de cognac - desi cei sapte ani de domnie au reprezentat una dintre cele mai roditoare perioade din istoria Romaniei.

S-a intamplat ca la 150 de ani de la Unirea Principatelor sa fim din nou intr-un moment de cotitura, si se pune intrebarea daca intre cel care a pus in matrice... mai mult


Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 12:41

25 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae