irigatii agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Alerta in agricultura: Seceta aproape de nivelul de criza - cum sunt afectate culturile

Alerta in agricultura: Seceta aproape de nivelul de criza - cum sunt afectate culturile

Jumatate din teritoriul Romaniei se confrunta cu seceta, regiunile cele mai afectate fiind Moldova si Oltenia, unde rezervele de apa din sol sunt aproape de nivelul de criza, dupa cum anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Vaslui, de exemplu, timp de doua luni nu a plouat deloc, anunta Digi24. Fermierii estimeaza ca nu vor reusi sa obtina nici jumatate din productia de grau si porumb de anul trecut, situatie care s-ar putea intalni si in Suceava si Bacau. Si culturile de rapita au fost afectate.

Previziuni sumbre ale CE: Urmeaza seceta severa in Europa

La Suceava, afectate au fost si culturile de cartof, estimandu-se ca aproximativ o treime dintre acestea au fost compromise.

Sistemul de irigatii construit inainte de 1989 mai poate deservi doar 8% din suprafata arabila a tarii, fata de o treime, cat se iriga in urma cu 25 de ani. Nu e de mirare, prin urmare, ca recoltele stranse de fermieri dupa un an de munca sunt la jumatate fata de media europeana, mai mentioneaza sursa.

Din cele 10 milioane de hectare agricole, mai putin de 850.000 mai pot fi irigate cu ajutorul sistemului de stat, in conditiile in care multe pompe si instalatii au ajuns la fier vechi, desi erau pazite din banii statului - 40,5 milioane de lei in 2014, cu 400.000 de lei in plus fata de 2013.

Cand parti din sistemul de irigatii nu a ajuns la fier vechi, s-a intamplat ca terenul pe care se aflau sa fie retrocedat, astfel ca in continuare acestea nu au mai putut fi... mai mult


Duminica, 07 Iunie 2015, ora 16:35

12 comentarii
Case in locul irigatiilor devalizate - raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii

Case in locul irigatiilor devalizate - raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii

Amploarea dezastrului din irigatii a fost dezvaluita de un raport al Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii: peste jumatate dintre sistemele de irigatii sunt nefunctionale ori au disparut. In locul lor, au aparut case de vacanta.

Actiunea declansata cu ajutorul Corpului de Control a inceput cu judetul Timis, unde multi dintre cei care au preluat infrastructura de irigatii au schimbat destinatia acesteia.

La Urseni, de exemplu, in locul sistemului de irigatii, a fost construita o cabana in care se organizeaza nunti si botezuri.

Pe terenurile din jurul marilor orase s-au construit diverse imobile, dupa ce, in prealabil, terenurile au fost acoperite, iar instalatiile au fost vandute la fier vechi."Mare parte dintre cei care au preluat au folosit infrastructura in irigatii, dar o anumita parte, care avand cadrul legal care spunea iau infrastructura si fac ce vreau cu ea, nu au investit in continuare si nu au folosit-o pentru irigatii.

In toata aceasta perioada s-au predat 1019 statii de punere sub presiune. Astazi mai sunt functionale sau mai exista 549. Deci jumatate din statii nu mai sunt functionale", a dezvaluit ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o emisiune televizata.De asemenea, Constantin a precizat ca actiunea inceputa acum doua saptamani in jurul orasului Timisoara, dupa emiterea ordonantei de urgenta, va continua in toate zonele, in jurul oraselor mari, unde terenurile pe care erau amplasate sistemele de irigatii... mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 15:26

7 comentarii
Cati bani ar pompa in economie un sistem national de irigatii

Cati bani ar pompa in economie un sistem national de irigatii

Despre potentialul agricol urias al Romaniei se discuta fervent de 20 de ani si tot de atat timp, agricultura este in picaj liber, fiind pe ultimul loc in UE. Totusi, sectorul poate reprezenta cheia relansarii economice a Romaniei, iar primul pas este cresterea productivitatii la hectar, prin refacerea sistemului de irigatii, considera agricultorii.

Cu un sistem de irigatii functional, performantele din 2011 - cand agricultura, cu o productie de peste 20 milioane de tone de cereale, a contribuit cu 0,7-0,8% la cresterea economica de 2,5% - ar fi depasite in mod constant cu peste 20%, aproximeaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Mai mult, Baciu estimeaza ca Romania isi poate tripla productia anuala, cu ajutorul unor investitii in tehnologia moderna utilizata in tarile vestice: "Am deveni un pericol pentru Franta si Germania".

Afla mai multe despre nivelul de productivitate actual, dar si despre perspectivele agriculturii romanesti, in continuarea articolului Cat ar pompa in PIB un sistem national de irigatii pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:45

3 comentarii
Decizie a Guvernului: Apa pentru irigatii, mai aproape de fermieri

Decizie a Guvernului: Apa pentru irigatii, mai aproape de fermieri

La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat o prima umplere a canalelor magistrale de irigatii, pentru prima data in ultimii 10 ani.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) se va ocupa de efectuarea probelor tehnologice a instalatiilor si a agregatelor de pompare, precum si de verificarea capacitatii de transport a canalelor la inceputul sezonului de irigat.

De asemenea, ANIF are sarcina de a preveni inundarea localitatilor, a infrastructurii de imbunatatiri funciare, precum si de a preveni accidentele la constructiile hidrotehnice, scop in care se vor porni statiile de desecare.

Sumele necesare vor fi stabilite de comisii comune formate din reprezentantii prefecturii, Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta si Agentiei si vor fi aprobate prin ordin comun MADR - MAI. Acestea se vor asigura din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Aceste masuri sunt prevazute de Ordonanta de Urgenta nr.82/2011, privind organizarea activitatii de imbunatatiri funciare, care a fost aprobata in sedinta de guvern din data de 3 aprilie 2013.

Se anunta seceta in vara. Sumele pentru sisteme de irigatii se vor dubla

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin anuntase inca de saptamana trecuta ca a dublat sumele ce vor fi alocate pentru irigatii, avand in vedere ca in vara va fi seceta.

"Am discutat si despre sectorul de irigatii si despre cum se poate interveni, pentru ca se... mai mult


Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:12

4 comentarii
Cate miliarde de euro ne costa refacerea sistemului de irigatii

Cate miliarde de euro ne costa refacerea sistemului de irigatii

Specialistii spun ca agricultura este factorul care influenteaza cresterea economica a tarii, insa lipsa de tehnologizare o face meteo-dependenta. Refacerea sistemului de irigatii ar fi unul dintre principalii piloni ai unei agriculturi perfomante in tara noastra. CE pune la bataie un miliard de euro, insa costurile sunt mult mai ridicate.

Miza este mare, un sistem de irigatii performant ar putea aduce Romaniei independenta de importurile de alimente. Mai mult, numeroase firme romanesti vor participa la crearea infrastructurii.

"Nu am mai depinde de importuri"

"Daca s-ar reabilita intregul sistem de irigatii, ce reprezinta aproximativ 30% din suprafata Romaniei, ar insemna acoperirea necesarului de hrana la nivel intern. Practic, indiferent de capriciile naturii, noi vom putea fi, intr-o oarecare masura, la adapost, deci nu vom mai depinde de importuri", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Citeste mai multe despre Cate miliarde de euro ne costa refacerea sistemului de irigatii pe Business24.ro mai mult


Joi, 07 Martie 2013, ora 00:20

3 comentarii
Sistemul romanesc de irigatii, sub 10% din ce era in \'89

Sistemul romanesc de irigatii, sub 10% din ce era in '89

Sistemul romanesc de irigatii mai ajunge, in prezent, la sub 10% din terenurile pe care le deservea in 1989.

In Romania mai sunt irigate doar 240.000 hectare, fata de peste 2 milioane de hectare in 1989, scrie Evenimentul Zilei.

Doar un sfert din vechile sisteme mai sunt in stare de functionare, iar productia de anul acesta, in pofida masurilor anuntate de Ministerul Agriculturii, este deja compromisa din cauza secetei.

Agricultorii spera sa salveze recolta de anul viitor, cerandu-i ministrului sa puna apa gratuit la dispozitia agricultorilor. "Am cerut ministrului Agriculturii ca sa fie umplute canalele mari, iar apa sa fie pusa gratis la dispozitia agricultorilor. Altfel, nu se va putea semana in toamna si vom pierde si productia de anul viitor", a spus Viorel Nica, presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania. mai mult


Duminica, 12 August 2012, ora 14:45

4 comentarii
Guvernul reia dupa 25 de ani constructia canalului de irigare Siret-Baragan

Guvernul reia dupa 25 de ani constructia canalului de irigare Siret-Baragan

La 25 de ani de la aprobarea sa, autoritatile romane s-au hotarat sa reia proiectul Canalului Siret-Baragan. Suma totala aferenta pentru constructia celor 190 de km de canal este de 800 de milioane de euro.

Executia primului tronson pe teritoriul judetului Vrancea a inceput in 1987, asigurand irigarea unei suprafete de aproape 155.000 de hectare.

Debitul canalului va fi intre 50 si 200 metri cubi pe secunda si va putea alimenta o suprafata de 500.000 hectare, din care 420.000 ha vor avea sisteme noi, in timp ce 80.000 vor fi irigate prin racordarea unor sisteme extinse cu sursa de alimentare in raul Siret, au anuntat oficialii Ministerului Agriculturii, marti, intr-o conferinta de presa.

Canalul magistral Siret-Baragan este alimentat din acumularea Calimanesti, ajungand pana la acumularea Dridu, cu posibilitate de alimentare si a vaii Mostistea. Totodata, rolul canalului este si de reglare a debitului de apa in anotimpuri. mai mult


Marti, 10 Mai 2011, ora 11:25

10 comentarii
Ilie Sarbu, chemat in fata Comisiei pentru irigatii

Ilie Sarbu, chemat in fata Comisiei pentru irigatii

Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu a fost invitat in sedinta de marti a Comisiei de ancheta privind sistemul de irigatii pentru a da explicatii referitoare la pornirea cu intarziere a sistemului de irigatii, in primavara, a anuntat luni presedintele Comisiei, deputatul PD-L Valeriu Tabara.

"Seceta a inceput in luna martie, deci in luna aprilie, cel tarziu in luna aprilie trebuia sa irige. Sunt probleme acum, noroc ca a plouat", a afirmat democrat-liberalul Valeriu Tabara, adaugand ca sistemul de irigatii a fost pus in functiune la sfarsitul lunii mai.

Totodata, el a mai spus ca membrii comisiei asteapta de la ministrul social-democrat "clarificari legate de cateva probleme care s-au intamplat pe sistemele acestea de imbunatatiri funciare si irigatii si care au dus la situatia de astazi si masurile care au fost luate in anul 2009 pentru irigatii".

Pana in acest moment, nu se stie daca ministrul Ilie Sarbu va da curs audierii.

Raportul Comisiei ar putea intarzia

Pe de alta parte, Tabara a mai precizat ca membrii comisiei ar trebui sa intocmeasca un raport pe data de 12 septembrie, dar si ca spera sa prelungeasca pentru cateva zile acest termen.

"Macar cu cateva zile, pentru ca mai mult nu o sa putem, pentru ca problemele sunt multe si pe masura ce intri in ele ti-ar trebui mult mai mult timp (...) probabil ca in 10-15 zile va fi gata raportul", a mai spus deputatul.

De asemenea, el a prezentat si cateva dintre aspectele ce vor fi continute de acest raport... mai mult


Luni, 07 Septembrie 2009, ora 15:11

1 comentariu
Fondurile europene vor putea fi accesate si pentru irigatii

Fondurile europene vor putea fi accesate si pentru irigatii

Fondurile europene vor putea fi accesate si pentru sistemele de irigatii, potrivit unei decizii de miercuri a Executivului, a anuntat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Am dat posibilitatea ca si pe sistemele de irigatii sa poata fi accesate fonduri (europene n.r.). Pana acum nu era aceasta masura prevazuta in Planul National de Dezvoltare Rurala", a declarat Sarbu.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii suprafata afectata de seceta a crescut in perioada 17 iunie-16 iulie 2009, ajungand peste 2 milioane de hectare.

Din suprafata totala, 940.398 de hectare sunt afectate de seceta in proportie de peste 50%, iar 1.122.531 de hectare - sub 50%. mai mult


Miercuri, 05 August 2009, ora 20:10

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)