lege adoptii romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

In sistemul de protectie din Romania sunt, in acest moment, circa 60.000 de copii, insa putin peste o mie se gasesc pe listele de adoptie.

Autoritatile spun ca nu toti copiii lasati in grija statului sunt orfani, ci doar abandonati o vreme din cauza saraciei.

Pe de alta parte, la doi ani de la ultima modificare a legii, reprezentantii asociatiilor nonguvernamentale sustin ca procedura de adoptie este una extrem de dificila si de birocratica, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de Cabinetul de avocatura Coltuc.

Modificarile cerute de ONG-uri

De 10 ani, asociatiile nonguvernamentale se zbat sa obtina o modificare legislativa care sa usureze adoptiile si sa redea speranta orfanilor romani de a avea o familie proprie.

Iata care sunt, in opinia acestora, cateva dintre impedimentele legii.

1. Acceptarea rudelor pana la gradul IV. "Este cea mai mare lacuna, in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca doar parintii firesti sau tutorele trebuie sa fie de acord cu adoptia", explica Azota Popescu, presedinta Asociatiei Catharsis Brasov.

Obtinerea consimta mantu lui rudelor pana la gradul IV este apreciata drept anevoioasa si consumatoare de timp nepermis de mult si de catre Irina Popescu, reprezentanta Asociatiei SOS Infertilitatea.

"Aceasta prevedere este contrara interesului superior al copilului, ea fiind principala responsabila pentru varsta ridicata a copiilor declarati adoptabili si pentru problemele grave de sanatate dobandite de acestia in... mai mult


Vineri, 18 Iulie 2014, ora 20:27

Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Mai multi parlamentari din toate partidele propun modificarea Legii Cetateniei in sensul facilitarii obtinerii ei de catre persoanele care se declara de etnie romana si traiesc in afara granitelor, dupa modelul Ungariei sau Bulgariei. "E un strigat de ajutor" din partea romanilor de pretutindeni, sustine senatorul Viorel Badea.

Legea a trecut tacit la Senat, dupa ce a intampinat diverse piedici, si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala. Marti, initiatorii ei au organizat un seminar la Palatul Parlamentului pentru a impulsiona adoptarea ei, in contextul tulburarilor care au loc in Ucraina si Transnistria.

Initiatorii legii isi doresc ca "Parlamentul Romaniei sa legifereze in sensul facilitarii si simplificarii obtinerii cetateniei romane de catre conationalii nostri care isi asuma in mod voluntar identitatea nationala romaneasca, indiferent de statul in care acestia isi au domiciliul stabil".

Mai exact, acestia doresc introducerea unui articol suplimentar in Legea cetateniei romane nr. 21/1991, care sa prevada, printre altele, ca "persoanelor de etnie romana apartinand minoritatilor nationale, minoritatilor lingvistice sau grupurilor etnice existente in alte state, indiferent de etnonimul folosit, care cunosc limba romana, li se poate acorda, la cerere, cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate", in anumite conditii special prevazute de lege.

In Expunerea de... mai mult


Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:30

5 comentarii
Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

Situatia orfanilor din Romania este in continuare dezbatuta de presa externa, care apreciaza ca adoptia, in tara noastra, inca este o raritate.

In perioada comunista, cand la putere era dictatorul Nicolae Ceausescu, scenele din orfelinatele din Romania erau ingrozitoare: zeci de mii de copii abandonati in orfelinate erau abuzati ori neglijati, multi dintre ei dormeau in propria mizerie ori sufereau de boli mintale, noteaza National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai tarziu, soarta copiilor abandonati din Romania este o problema nerezolvata. Conditiile sunt altele, adevarat, dar "numarul de copii aflati in ingrijirea statului, peste 70.000, este aproape acealasi ca in 1989", apreciaza Meghan Collins Sullivan, autoarea materialului, precizand ca pe langa micutii din orfelinate, exista zeci de mii de orfani pe strazi.

O alta problema transata in articolul din NPR este cea a Legii Adoptiei.

In Romania sunt infiati, anual, 700-900 de copii. Adoptiile internationale au fost interzise acum 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Noua lege, intrata in vigoare in aprile, vrea sa usureze procedura de infiere.

"Dar multi din domeniul protectiei copilului se indoiesc ca noua lege va putea imbunatati conditiile de viata ale acestor copii abandonati", continua autoarea articolului.

Bogdan Panait (Oficiul Roman pentru Adoptii) i-a spus lui Sullivan ca numarul de copii adoptati poate ajunge la 2.000 pe an - probabil incepand cu anul viitor.... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 09:09

5 comentarii
Legea maidanezilor, din nou pe agenda Prefecturii Bucuresti

Legea maidanezilor, din nou pe agenda Prefecturii Bucuresti

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, miercuri, la prezentarea bilantului celor patru ani de mandat, ca problema cainilor fara stapan ramane, in continuare, una dintre cele mai grave.

Atanasoaei a adaugat ca, in cursul zilei de marti, a trimis Senatului propunerile de modificare a Legii cainilor fara stapan, ca urmare a argumentelor Curtii Constitutionale, care a decis ca prevederi din actul normativ sunt neconstitutionale, transmite postul de televiziune Digi24.

A primit 2.000 de euro despagubiri dupa ce a fost muscata de caini

Potrivit propunerii de modificare a articolului din Legea cainilor fara stapan adusa de Prefectura Capitalei, dupa decizia Curtii Constitutionale, cainii cazati in adaposturi ar putea fi eutanasiati doar daca sunt diagnosticati cu boli grave, transmisibile la om, boli incurabile sau sunt agresivi.

La sfarsitul anului trecut, a fost adoptata Legea privind cainii comunitari care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia.

Presa austriaca: Dupa 20 de ani de dezbateri, Romania a adoptat Legea maidanezilor

Actul normativ nu poate fi insa aplicat: Curtea Constitutionala a decis ca incalca prevederile legii fundamentale. In prezent, situatia maidanezilor este reglementata printr-o lege adoptata in 2008, care interzice eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia celor care sufera de boli incurabile.

Potrivit statisticilor, in... mai mult


Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 15:06

1 comentariu
Noua Lege a adoptiei: Parintii, obligati sa informeze cat mai devreme copilul

Noua Lege a adoptiei: Parintii, obligati sa informeze cat mai devreme copilul

Noua Lege a adoptiei obliga familiile care infiaza copii sa ii informeze pe micuti, de la varste cat mai fragede, ca au fost adoptati, acest lucru urmand sa fie facut cu sprijinul specialistilor.

Legea 233/2011, prin care a fost modificata Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, prevede obligatia de a informa gradual copilul ca este adoptat, relateaza agentia de presa Mediafax.

Romanii din strainatate vor schimbarea legii adoptiilor

Noul act normativ reglementeaza si dreptul persoanelor adoptate de a-si cunoaste originile si propriul trecut si de a beneficia de sprijin in realizarea demersurilor vizand contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice.

Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

De asemenea, informatiile relevante referitoare la adoptie, la originea copilului, in special cele cu privire la identitatea parintilor firesti, precum si datele asupra istoricului medical al copilului si familiei sale trebuie sa fie pastrate minimum 50 de ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii de incuviintare a adoptiei. mai mult


Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 22:00

Romanii din strainatate vor schimbarea legii adoptiilor

Romanii din strainatate vor schimbarea legii adoptiilor

Multi romani care traiesc in afara tarii si vor sa adopte copii din tara vor schimbarea legii adoptiilor. Baroneasa Emma Nicholson nu este de acord si sustine ca nu e bine sa-i lase pe copii sa fie adoptati de romanii din strainatate.

Bogdan Panait, seful Oficiului National pentru Adoptii, a trimis in 2009 un memorandum catre Guvern pentru ridicarea interdictiei la adoptiile internationale si vrea sa modifice legea 273/2004 - a adoptiilor nationale, arata Adevarul.

Propunerea legislativa urmeaza sa primeasca avizul Guvernului. Potrivit noii legi, romanii din strainatate vor sa adopte copii din Romania, iar daca rudele de pana la gradul IV ale copiilor din Romania vor sa-i adopte in tarile unde isi au domiciului, vor putea.

"Sau sunt cazuri in care un cetatean roman se casatoreste cu un cetatean strain, dar cel strain nu poate adopta copilul sotiei sau sotului pentru ca nu-i permite legea. Am un caz de curand al unei mame care a decedat si i-au ramas sase copii, cu tati diferiti si necunoscuti, iar unchiul din Belgia vrea sa adopte copiii. Mai am un caz al unui ambasador care e in misiune in alta tara si vrea sa adopte copilul. Din punctul meu de vedere, orice roman care locuieste in strainatate si nu mai are domiciliul in Romania are aceleasi drepturi ca si cei de aici", a declarat Bogdan Panait.

Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor pentru Romania in problema protectiei copiilor, nu este de acord cu aceste schimbari. "Am o pozitie foarte clara fata de... mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 09:37

Adoptiile din Romania, intre plus si minus

Adoptiile din Romania, intre plus si minus

In sistem se afla circa 44.000 de copii adoptabili, din care 21.000 in asistenta maternala, iar 23.000 in centrele de plasament, dupa cum a mentionat Bogdan Panait, secretar de stat, seful Oficiului Roman pentru Adoptii.

Sunt copii care au familii. Acest lucru diferentiaza situatia copiilor din Romania de cea a copiilor din alte tari. Dar, foarte multi dintre acesti copii de la noi sunt abandonati de familii. In opinia lui Bogdan Panait, decat sa i se dea un ajutor banesc unei familii, "mai bine i se da o masa calda si stim ca mananca".

Din pacate, in Romania, mai ales in zona rurala, in momentul in care se primesc alocatiile de stat, se platesc datoriile la carciuma. Oficiul Roman pentru Adoptii a anuntat ca anul acesta va initia un program national de ajutorare a familiilor pentru a adopta copii. Asta dupa ce in 1990 a existat un vid legislativ in ceea ce priveste adoptiile, lucru de care s-a profitat foarte mult in perioada 1990-1992, cand abundau imaginile de la Aeroportul Otopeni, plin de familii cu copii, care plecau din tara.

In 1992 a aparut o lege care reglementa sistemul, dar nu foarte bine. Abia dupa 1993 lucrurile au inceput sa fie cat de cat coordonate, a inceput sa se schimbe imaginea, dar sistemul era destul de firav si au aparut multe abuzuri. In 1997 a aparut o legislatie noua, ordonantele nr. 25 si 26, care clarificau mai bine etapele adoptiei, paralel cu reorganizarea centrelor de plasament.

Acele centre uriase de cate sase sute de copii au... mai mult


Duminica, 16 Mai 2010, ora 15:56

2 comentarii
Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

Presedintele Traian Basescu a spus joi, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba in urmatorii cinci ani, cat va mai fi el presedinte.

"In ceea ce priveste adoptiile, Romania are o lege nationala. Se poate face lobby oricat, la Bruxelles si nu numai. Romania nu-si schimba legea adoptiilor cel putin cat eu voi fi presedintele Romaniei", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor.

O petitie prin care se solicita redeschiderea adoptiilor internationale de catre Romania a fost inchisa, in 23 martie, la propunerea europarlamentarului Victor Bostinaru si cu acordul tuturor membrilor Comisiei de petitii a Parlamentului European (PETI).

Petitia a fost adresata de Marco Griffini, in numele asociatiei 'Amici dei Bambini', si se refera la respectarea de catre Romania a conventiilor internationale privind drepturile copilului.

Petitionarul, prezent in martie in dezbaterea din PETI, a criticat legislatia romana in materie de adoptii, considerand ca aceasta nu respecta Conventia ONU privind drepturile copilului si Conventia asupra protectiei copilului si cooperarii in materie de adoptii internationale (semnata la Haga in 1993). mai mult


Joi, 22 Aprilie 2010, ora 20:45

12 comentarii
Familiile adoptive protesteaza fata de modificarile aduse Legii Adoptiilor

Familiile adoptive protesteaza fata de modificarile aduse Legii Adoptiilor

Zeci de familii din Cluj protesteaza fata de modificarile ce vor fi aduse Legii Adoptiilor.

Curtea Constitutionala a decis in martie ca decizia finala intr-un proces de adoptie va reveni parintilor biologici, al caror acord va fi obligatoriu. In plus, acestia vor avea oricand acces la dosarele de adoptie.

In Cluj sunt pe rol peste 100 de dosare de adoptie. Multe dintre familiile care doresc sa infieze un copil vor trimite Oficiului Roman de Adoptii un memoriu, informeaza Realitatea Tv.

Oamenii sustin ca, prin noile sale prevederi, Legea adoptiilor nu mai respecta nici drepturile copiilor, nici pe cele ale parintilor adoptivi. mai mult


Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 16:35

Alte articole despre: protest, Cluj, familii adoptive, Legea Adoptiei

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida