lege adoptii romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Povestea fericita a unor gemeni romani adoptati in SUA

Povestea fericita a unor gemeni romani adoptati in SUA

O fata si un baiat, gemeni adoptati din Romania cand aveau 14 luni, tocmai au absolvit o scoala din orasul american Dallas, prilej pentru ca presa locala sa le prezinte povestea.

Gemenii Lauren (foto) si Brent Huggins au fost adoptati de Nancy Huggins dintr-un orfelinat romanesc si si-au petrecut o parte din copilarie depasind efectele malnutritiei de care au suferit cand erau bebelusi, relateaza publicatia Dallas Morning News.

Cei doi au primit la nastere, in spital, numele Andrei si Andreea, fiind cei mai mici din 11 frati. Au fost trimisi la orfelinat si dati spre adoptie, deoarece parintii lor nu isi puteau permite sa-i hraneasca si sa-i ingrijeasca.

Au fost adoptati apoi de femeia din Statele Unite, care pe atunci era un bancher ce tocmai divortase.

Astazi, cei doi frati au 19 ani si au absolvit in aceasta primavara scoala pre-universitara Lakehill, din estul Dallasului, care ii pregateste pe elevii de liceu pentru facultate.

"Am stiut intotdeauna. Inca de cand am putut vorbi, am stiut", spune Lauren despre adoptie.

Poveste incredibila din Romania: Data spre adoptie in Canada, dupa ce mamei i s-a spus ca a murit

Crescand, ei au urmarit casete video cu ei, filmate in orfelinat. Nancy a umplut albume cu poze si povesti ale calatoriei lor din Romania catre Statele Unite.

"Pur si simplu nu ne-a pasat, cand eram copii. Cei mai multi copii spun, cand afla ca sunt adoptati: 'Ce?'", spune si Brent.

Amandoi planuiesc sa mearga la facultate, din... mai mult


Vineri, 19 Iunie 2015, ora 12:48

4 comentarii
Guvernul a aprobat stationarea de armament si forte NATO pe teritoriul Romaniei

Guvernul a aprobat stationarea de armament si forte NATO pe teritoriul Romaniei

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege care permite stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ modifica Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, informeaza Mediafax.

"Este pentru comandamente si pentru prepozitionarea de materiale ale NATO. Trebuie sa obtinem si avizul CSAT", a declarat ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Care este situatia militara in zona Marii Negre

Proiectul de lege face referire la pozitionarea unor produse si echipamente militarea aflate in inzestrarea fortelor armate straine, inclusiv, daca este cazul, de personalul de deservire.

De asemenea, sunt adaptate procedurile privind trecerea frontierei de stat a Romaniei la nevoile de instruire, precum si "adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO".

Generalul Constantin Degeratu: Moscova nu crede in lacrimi, singurul limbaj inteles e cel al fortei Interviu

Expert rus: Ce face NATO in Romania e o pregatire pentru o confruntare prelungita cu Rusia

Miercuri, Parlamentul a votat in favoarea abrogarii Hotararii 29 din 2 mai 2007 prin care numarul maxim al fortelor SUA aflate pe teritoriul Romaniei era limitat la 3.000.

Parlamentul a abrogat hotararea... mai mult


Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:43

6 comentarii
Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

Ce ar trebui modificat in Legea adoptiei din Romania - avocati

In sistemul de protectie din Romania sunt, in acest moment, circa 60.000 de copii, insa putin peste o mie se gasesc pe listele de adoptie.

Autoritatile spun ca nu toti copiii lasati in grija statului sunt orfani, ci doar abandonati o vreme din cauza saraciei.

Pe de alta parte, la doi ani de la ultima modificare a legii, reprezentantii asociatiilor nonguvernamentale sustin ca procedura de adoptie este una extrem de dificila si de birocratica, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de Cabinetul de avocatura Coltuc.

Modificarile cerute de ONG-uri

De 10 ani, asociatiile nonguvernamentale se zbat sa obtina o modificare legislativa care sa usureze adoptiile si sa redea speranta orfanilor romani de a avea o familie proprie.

Iata care sunt, in opinia acestora, cateva dintre impedimentele legii.

1. Acceptarea rudelor pana la gradul IV. "Este cea mai mare lacuna, in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca doar parintii firesti sau tutorele trebuie sa fie de acord cu adoptia", explica Azota Popescu, presedinta Asociatiei Catharsis Brasov.

Obtinerea consimta mantu lui rudelor pana la gradul IV este apreciata drept anevoioasa si consumatoare de timp nepermis de mult si de catre Irina Popescu, reprezentanta Asociatiei SOS Infertilitatea.

"Aceasta prevedere este contrara interesului superior al copilului, ea fiind principala responsabila pentru varsta ridicata a copiilor declarati adoptabili si pentru problemele grave de sanatate dobandite de acestia in... mai mult


Vineri, 18 Iulie 2014, ora 20:27

Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Parlamentul tergiverseaza modificarea Legii Cetateniei: Romanii din Transnistria, afectati

Mai multi parlamentari din toate partidele propun modificarea Legii Cetateniei in sensul facilitarii obtinerii ei de catre persoanele care se declara de etnie romana si traiesc in afara granitelor, dupa modelul Ungariei sau Bulgariei. "E un strigat de ajutor" din partea romanilor de pretutindeni, sustine senatorul Viorel Badea.

Legea a trecut tacit la Senat, dupa ce a intampinat diverse piedici, si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala. Marti, initiatorii ei au organizat un seminar la Palatul Parlamentului pentru a impulsiona adoptarea ei, in contextul tulburarilor care au loc in Ucraina si Transnistria.

Initiatorii legii isi doresc ca "Parlamentul Romaniei sa legifereze in sensul facilitarii si simplificarii obtinerii cetateniei romane de catre conationalii nostri care isi asuma in mod voluntar identitatea nationala romaneasca, indiferent de statul in care acestia isi au domiciliul stabil".

Mai exact, acestia doresc introducerea unui articol suplimentar in Legea cetateniei romane nr. 21/1991, care sa prevada, printre altele, ca "persoanelor de etnie romana apartinand minoritatilor nationale, minoritatilor lingvistice sau grupurilor etnice existente in alte state, indiferent de etnonimul folosit, care cunosc limba romana, li se poate acorda, la cerere, cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate", in anumite conditii special prevazute de lege.

In Expunerea de... mai mult


Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:30

5 comentarii
Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

Pentru orfanii din Romania, adoptia este in continuare o raritate - NPR

Situatia orfanilor din Romania este in continuare dezbatuta de presa externa, care apreciaza ca adoptia, in tara noastra, inca este o raritate.

In perioada comunista, cand la putere era dictatorul Nicolae Ceausescu, scenele din orfelinatele din Romania erau ingrozitoare: zeci de mii de copii abandonati in orfelinate erau abuzati ori neglijati, multi dintre ei dormeau in propria mizerie ori sufereau de boli mintale, noteaza National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai tarziu, soarta copiilor abandonati din Romania este o problema nerezolvata. Conditiile sunt altele, adevarat, dar "numarul de copii aflati in ingrijirea statului, peste 70.000, este aproape acealasi ca in 1989", apreciaza Meghan Collins Sullivan, autoarea materialului, precizand ca pe langa micutii din orfelinate, exista zeci de mii de orfani pe strazi.

O alta problema transata in articolul din NPR este cea a Legii Adoptiei.

In Romania sunt infiati, anual, 700-900 de copii. Adoptiile internationale au fost interzise acum 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Noua lege, intrata in vigoare in aprile, vrea sa usureze procedura de infiere.

"Dar multi din domeniul protectiei copilului se indoiesc ca noua lege va putea imbunatati conditiile de viata ale acestor copii abandonati", continua autoarea articolului.

Bogdan Panait (Oficiul Roman pentru Adoptii) i-a spus lui Sullivan ca numarul de copii adoptati poate ajunge la 2.000 pe an - probabil incepand cu anul viitor.... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 09:09

6 comentarii
Romanii din strainatate vor schimbarea legii adoptiilor

Romanii din strainatate vor schimbarea legii adoptiilor

Multi romani care traiesc in afara tarii si vor sa adopte copii din tara vor schimbarea legii adoptiilor. Baroneasa Emma Nicholson nu este de acord si sustine ca nu e bine sa-i lase pe copii sa fie adoptati de romanii din strainatate.

Bogdan Panait, seful Oficiului National pentru Adoptii, a trimis in 2009 un memorandum catre Guvern pentru ridicarea interdictiei la adoptiile internationale si vrea sa modifice legea 273/2004 - a adoptiilor nationale, arata Adevarul.

Propunerea legislativa urmeaza sa primeasca avizul Guvernului. Potrivit noii legi, romanii din strainatate vor sa adopte copii din Romania, iar daca rudele de pana la gradul IV ale copiilor din Romania vor sa-i adopte in tarile unde isi au domiciului, vor putea.

"Sau sunt cazuri in care un cetatean roman se casatoreste cu un cetatean strain, dar cel strain nu poate adopta copilul sotiei sau sotului pentru ca nu-i permite legea. Am un caz de curand al unei mame care a decedat si i-au ramas sase copii, cu tati diferiti si necunoscuti, iar unchiul din Belgia vrea sa adopte copiii. Mai am un caz al unui ambasador care e in misiune in alta tara si vrea sa adopte copilul. Din punctul meu de vedere, orice roman care locuieste in strainatate si nu mai are domiciliul in Romania are aceleasi drepturi ca si cei de aici", a declarat Bogdan Panait.

Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor pentru Romania in problema protectiei copiilor, nu este de acord cu aceste schimbari. "Am o pozitie foarte clara fata de... mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 09:37

Adoptiile din Romania, intre plus si minus

Adoptiile din Romania, intre plus si minus

In sistem se afla circa 44.000 de copii adoptabili, din care 21.000 in asistenta maternala, iar 23.000 in centrele de plasament, dupa cum a mentionat Bogdan Panait, secretar de stat, seful Oficiului Roman pentru Adoptii.

Sunt copii care au familii. Acest lucru diferentiaza situatia copiilor din Romania de cea a copiilor din alte tari. Dar, foarte multi dintre acesti copii de la noi sunt abandonati de familii. In opinia lui Bogdan Panait, decat sa i se dea un ajutor banesc unei familii, "mai bine i se da o masa calda si stim ca mananca".

Din pacate, in Romania, mai ales in zona rurala, in momentul in care se primesc alocatiile de stat, se platesc datoriile la carciuma. Oficiul Roman pentru Adoptii a anuntat ca anul acesta va initia un program national de ajutorare a familiilor pentru a adopta copii. Asta dupa ce in 1990 a existat un vid legislativ in ceea ce priveste adoptiile, lucru de care s-a profitat foarte mult in perioada 1990-1992, cand abundau imaginile de la Aeroportul Otopeni, plin de familii cu copii, care plecau din tara.

In 1992 a aparut o lege care reglementa sistemul, dar nu foarte bine. Abia dupa 1993 lucrurile au inceput sa fie cat de cat coordonate, a inceput sa se schimbe imaginea, dar sistemul era destul de firav si au aparut multe abuzuri. In 1997 a aparut o legislatie noua, ordonantele nr. 25 si 26, care clarificau mai bine etapele adoptiei, paralel cu reorganizarea centrelor de plasament.

Acele centre uriase de cate sase sute de copii au... mai mult


Duminica, 16 Mai 2010, ora 15:56

2 comentarii
Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

Presedintele Traian Basescu a spus joi, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba in urmatorii cinci ani, cat va mai fi el presedinte.

"In ceea ce priveste adoptiile, Romania are o lege nationala. Se poate face lobby oricat, la Bruxelles si nu numai. Romania nu-si schimba legea adoptiilor cel putin cat eu voi fi presedintele Romaniei", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor.

O petitie prin care se solicita redeschiderea adoptiilor internationale de catre Romania a fost inchisa, in 23 martie, la propunerea europarlamentarului Victor Bostinaru si cu acordul tuturor membrilor Comisiei de petitii a Parlamentului European (PETI).

Petitia a fost adresata de Marco Griffini, in numele asociatiei 'Amici dei Bambini', si se refera la respectarea de catre Romania a conventiilor internationale privind drepturile copilului.

Petitionarul, prezent in martie in dezbaterea din PETI, a criticat legislatia romana in materie de adoptii, considerand ca aceasta nu respecta Conventia ONU privind drepturile copilului si Conventia asupra protectiei copilului si cooperarii in materie de adoptii internationale (semnata la Haga in 1993). mai mult


Joi, 22 Aprilie 2010, ora 20:45

12 comentarii
Familiile adoptive protesteaza fata de modificarile aduse Legii Adoptiilor

Familiile adoptive protesteaza fata de modificarile aduse Legii Adoptiilor

Zeci de familii din Cluj protesteaza fata de modificarile ce vor fi aduse Legii Adoptiilor.

Curtea Constitutionala a decis in martie ca decizia finala intr-un proces de adoptie va reveni parintilor biologici, al caror acord va fi obligatoriu. In plus, acestia vor avea oricand acces la dosarele de adoptie.

In Cluj sunt pe rol peste 100 de dosare de adoptie. Multe dintre familiile care doresc sa infieze un copil vor trimite Oficiului Roman de Adoptii un memoriu, informeaza Realitatea Tv.

Oamenii sustin ca, prin noile sale prevederi, Legea adoptiilor nu mai respecta nici drepturile copiilor, nici pe cele ale parintilor adoptivi. mai mult


Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 16:35

Alte articole despre: protest, Cluj, familii adoptive, Legea Adoptiei

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)