lege anvelope iarna obligatorii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Anvelopele de iarna, necesare deja din noiembrie

Anvelopele de iarna, necesare deja din noiembrie

Soferii vor trebui ca, din luna noiembrie, sa schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna. Conform prognozei meteorologice, din noiembrie vine iarna.

"Daca prognoza este corecta, atunci din noiembrie vine iarna. Cauciucurile de vara trebuie inlocuite odata cu inghetul. Nu conteaza ce luna este", a declarat seful Directiei Rutiere, Lucian Dinita, citat de Mediafax.

El a adaugat ca nu trebuie sa vina iarna calendaristica pentru ca soferii sa-si schimbe anvelopele de vara cu cele de iarna. El a aratat ca in localitatile Campeni - Alba si Balea Lac s-au inregistrat deja temperaturi de inghet, iar aici, dupa litera legii, ar trebui deja folosite cauciurile de iarna.

Conform legii, soferii sunt obligati sa echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi si alte echipamente specifice in cazul in care circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru cei care nu respecta noile dispozitii este de la 9 la 20 de puncte-amenda, respectiv intre 600 si 1.400 de lei, iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare. mai mult


Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 23:51

Legea cauciucurilor de iarna a facut prima victima - sofer amendat cu peste 1.000 de lei

Legea cauciucurilor de iarna a facut prima victima - sofer amendat cu peste 1.000 de lei

Politia rutiera anunta ca joi a fost data prima sanctiune unui sofer care nu s-a suspus reglementarilor prevazute in actul normativ cunoscut drept legea cauciucurilor de iarna.

Soferul al carui autoturism nu era corespunzator echipat a fost prins in Pasul Gutai, judetul Maramares, si amendat cu 1.005 lei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Barbatul conducea pe un drum acoperit cu zapada, fara ca autoturismul sa ii fie dotat cu anvelope de iarna pe retelele axei de tractiune sau fara a avea montate lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Politia rutiera mai anunta ca i-au retinut certificatul de inmatriculare pana cand isi va pune anvelope de iarna.

Guvernul a decis la inceputul anului ca anvelopele de iarna sa fie obligatorii incepand cu 1 noiembrie.

Amenzile pentru cei care nu se conformeaza au fost stabilite, intre 2.500 si 4.000 de lei.

Actul normativ prevede ca este considerata contraventie "conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna". Pentru masinile de transport marfa, soferii sunt obligati sa aiba si lanturi.

Ministerul Transporturilor: Noi precizari despre anvelopele de iarna

De asemenea, legea mai spune ca soferiiii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii. mai mult


Joi, 08 Decembrie 2011, ora 19:34

8 comentarii
Romanii au golit Germania de anvelope second-hand

Romanii au golit Germania de anvelope second-hand

Odata cu intrarea in vigoare a noii legi care prevede dotarea obligatorie a masinilor cu cauciucuri de iarna pe drumuri inzapezite, vanzarile la anvelopele second-hand au crescut uluitor de mult.

Patru cauciucuri de iarna noi, mai ieftine, costa intre 1.200 si 1.400 de lei, o suma destul de mare pentru buzunarul romanului. Asa ca soferii au gasit o solutie mai ieftina, anvelopele la mana a doua, importate mai ales din Germania si Austria, care se vand si cu 80 de lei bucata, scrie Puterea.

"Intr-un transport incap, in functie de marime, intre 1.500 si 2.000 de cauciucuri. Fiecare cauciuc in parte este verificat sa corespunda standardelor. Noi am verificat 1.000 de cauciucuri in 10 zile. Problema este ca nu mai gasim anvelope second-hand in depozitele din Germania. Nici neamtul nu isi mai schimba cauciucurile atat de des. Noi suntem obligati sa strangem cauciucurile din mai multe locuri si apoi sa alegem ceea ce poate fi comercializat. Germania era singura tara de unde importam cauciucuri", a declarat Ionut Ionascu, un dealer de anvelope second-hand.

Acesta a mai explicat ca un cauciuc second-hand costa intre 5 si 15 euro, la vanzator. "Cautam anvelope la mana a doua si in Olanda sau Belgia. Luni am ajuns in tara cu un tir de anvelope din Germania, iar soferii ne asteptau in curtea depozitului. Jumatate din cauciucuri au fost vandute cand descarcam", a spus Ionascu.

"In Germania se gasesc foarte greu anvelope pe masura Logan. Nu sunt cauciucuri pentru Matiz,... mai mult


Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:07

2 comentarii
Statul castiga 400 milioane de euro din cauciucurile de iarna

Statul castiga 400 milioane de euro din cauciucurile de iarna

Statul incaseaza sute de milioane de euro din vanzarile cauciucurilor de iarna, chiar daca acestea nu asigura o diminuare considerabila a accidentelor rutiere.

Anvelopele de iarna, obligatorii incepand de marti, aduc in buzunarul statului 1,91 miliarde de lei din TVA-ul aplicat pentru achizitionarea acestora. Chiar daca oficialii trebuie sa cheltuie o suma de 120 milioane de lei pentru dotarea masinilor de serviciu, statul tot iese pe plus cu 400 de milioane de euro, scrie Romania libera.

In actul normativ sunt prezentate motivele pentru care aceasta lege a fost adoptata: daunele provocate infrastructurii prin accidente de circulatie, nevoia de finantare a soselelor, imposibilitatea amendarii operatorilor rutieri. Insa nu se mentioneaza daca aceste anvelope vor scadea numarul de accidente rutiere. mai mult


Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 16:12

10 comentarii
Cauciucurile de iarna, obligatorii: cum sa eviti amenzile

Cauciucurile de iarna, obligatorii: cum sa eviti amenzile

Soferii vor fi obligati sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna incepand cu 1 noiembrie. Totusi, aceasta lege a generat multe discutii si inca mai ridica semne de intrebare.

In primul rand, trebuie stiut ca agentii de circulatie nu pot da amenzi pentru lipsa cauciucurilor de iarna, daca nu sunt insotiti de un reprezentant al RAR. Agentul de politie nu poate constata abateri si nici nu poate da sanctiuni de unul singur, conform declaratiilor sefului Directiei de Politie Rutiera, comisarul-sef Lucian Dinita, citat de Jurnalul National.

Soferii sunt obligati sa-si echipeze masinile cu cauciucuri de iarna atunci cand se deplaseaza pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei si, in consecinta, nu risca amenda daca circula pe drumuri uscate fara astfel de anvelope, potrivit ordonantei 5 din 2011.

In ceea ce priveste perioada in care se aplica aceasta prevedere, ea incepe din data de 1 noiembrie, dar nu are o limita. Deci, daca in lunile martie sau aprilie soferii vor circula pe drumuri cu zapada sau polei, risca sanctiuni daca nu vor avea montate cauciucuri de iarna.

Seful Politiei Rutiere a catalogat drept "aberatie" zvonul referitor la certificatele de conformitate pentru cauciucurile luate de afara. Totodata, el a spus ca doar un specialist RAR poate verifica inaltimea profilului si gradul de uzura ale cauciucului, care trebuie sa fie intre 3 si 5 mm. Referitor la cauciucurile all-season, Dinita a declarat: "RAR ne-a comunicat ca pot fi folosite si... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:45

8 comentarii
Anvelopele de iarna devin obligatorii - legea a trecut si de Camera Deputatilor

Anvelopele de iarna devin obligatorii - legea a trecut si de Camera Deputatilor

Deputatii au aprobat, marti, ordonanta Guvernului privind obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna.

In total au fost 153 de voturi favorabile, 123 "impotriva" si o abtinere. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui act normativ.

Ordonanta 5/2011 prevede sanctionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara anvelope de iarna cu retinerea talonului auto si amenda de pana la 4.000 de lei.

Totodata, neechiparea cu anvelope de iarna, precum si cu lanturi in cazul vehiculelor de transport marfa de peste 3,5 tone si a celor de transport de persoane cu peste noua locuri, atrage retinerea talonului auto si a unei amenzi cuprinse intre 2.500 si 4.000 de lei.

In caz de accident, la sanctionarea cu amenda se adauga o suma dedicata repararii drumurilor si despagubirilor pentru pagubele produse.

Cauciucurile all-season pot fi considerate de iarna - Anca Boagiu

Cauciucurile "all-seasons" sunt acceptate ca fiind anvelope de iarna.

Totodata, actul normativ stipuleaza aplicarea de catre Registrul Auto Roman a sanctiunilor referitoare la starea tehnica a autovehiculelor comerciale in cazul controalelor tehnice efectuate de catre RAR impreuna cu Politia Romana.

Ordonanta adoptata prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna, incepand cu 1 noiembrie al fiecarui an, pana la data de 1 martie. mai mult


Marti, 28 Iunie 2011, ora 17:42

9 comentarii
Cauciucurile de iarna, aproape de a deveni lege - vezi cat spera statul sa castige

Cauciucurile de iarna, aproape de a deveni lege - vezi cat spera statul sa castige

Proiectul de ordonanta care prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor a fost lansat in dezbatere publica, iar Ministerul Transporturilor estimeaza ca statul va castiga 445 de milioane de euro din vanzarile de anvelope de iarna.

Actualul proiect prevede ca soferii masinilor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii, informeaza Gandul.

Masinile mai grele de 3,5 tone si cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie sa aiba anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

"In Romania este inmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesita echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc). Prevederile ordonantei urmeaza sa fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezinta parcul aflat in dotarea institutiilor publice, Diferenta de 4,21 milioane autovehicule care apartin diverselor persoane fizice si juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA incasat suma de 445 milioane euro, ceea ce inseamna venituri suplimentare la bugetul de stat si nu cheltuieli", se arata in nota de fundamentare.

In documentul ministerului se mai arata si ca in cazul accidentelor rutiere... mai mult


Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 17:12

22 comentarii
Anvelopele de iarna, obligatorii abia de anul viitor (Video)

Anvelopele de iarna, obligatorii abia de anul viitor (Video)

Ordonanta privind obligativitatea anvelopelor de iarna va intra in vigoare de anul viitor. Astfel, in iarna 2011-2012 anvelopele de iarna vor deveni obligatorii.

Este posibil ca masura sa nu se aplice in interiorul oraselor si municipiilor, relateaza Antena 3. Anul acesta se vor aplica sanctiuni potrivit Codului Rutier in vigoare.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat joi ca participantii la trafic vor fi controlati daca si-au montat cauciucuri de iarna incepand din 1 noiembrie 2011, data de la care, cei care vor fi prinsi in neregula vor primi amenzi situate intre 400-2.000 de lei.

"Principalul scop al ordonantei pe care am emis-o privind obligativitatea cauciucurilor de iarna a fost securitatea pe drumurile publice. Reprezentantii transportatorilor au orecizat ca pe perioada iernii nu vor iesi pe drumuri daca nu sunt dotati corespunzator Ordonanta nu a fost retrasa de pe site, dar ea va fi amendata si va merge in continuare spre adoptare", a spus Boagiu, potrivit NewsIn.

Inca de cand a fost anuntat proiectul de ordonanta de urgenta care prevede ca proprietarii de autovehicule sa fie obligati sa echipeze masinile cu anvelope de iarna pentru perioada 1 noiembrie-31 martie, soferii au intrat in panica si au mers la vulcanizari pentru a schimba cauciucurile.

De asemenea, autovehiculele ar trebui sa aiba montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, cand circula pe drumuri acoperite cu gheata si polei.

Deoarece... mai mult


Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 19:22

16 comentarii
Cum arata "Legea cauciucurilor de iarna" in tarile europene

Cum arata "Legea cauciucurilor de iarna" in tarile europene

Proiectul de ordonanta de urgenta care prevede obligativitatea soferilor de a folosi cauciucuri de iarna in perioada 1 noiembrie - 31 martie genereaza in continuare foarte multe discutii. E normal, intrucat afecteaza multi oameni, insa nu doar aceasta este singura cauza.

Celalalt motiv este ca proiectul are foarte multe lipsuri. Un exemplu: nu se vorbeste nicaieri despre anvelopele all-season. In mod normal, o masina dotata cu astfel de anvelope poate circula in siguranta si iarna, daca pneurile au aplicata eticheta M+S (mud and snow - noroi si zapada).

Proiectul vorbeste insa doar despre anvelopele de iarna. Ce fac oamenii care au cauciucuri all-season? Primesc amenzi sau nu?

O alta ambiguitate: nu se precizeaza cu cate pneuri de iarna trebuie sa fie prevazut un autoturism, doua sau patru? E important, pentru ca se poate circula si cu doua pneuri de iarna, daca acestea sunt montate pe rotile motoare.

Mai mult, proiectul de modificare nu tine cont ca intensitatea iernilor difera de la an la an. Daca la 1 decembrie sunt 14 grade Celsius, de ce n-ar putea soferii sa-si scoata pe strada masinile echipate cu pneuri de vara? De ce legea nu se poate adapta la conditiile reale, unde este flexibilitatea?

Nu mai vorbim de faptul ca acest proiect a fost facut public in noiembrie si ar putea intra in vigoare tot in noiembrie, fara ca guvernantii sa acorde timp suficient soferilor sa se conformeze.

E interesant de vazut totusi ce prevede legislatia tarilor... mai mult


Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 07:25

33 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba