lege caini maidanezi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul contesta decizia de suspendare a normelor Legii cainilor fara stapan

Guvernul contesta decizia de suspendare a normelor Legii cainilor fara stapan

Executivul va ataca la instanta suprema, luni, decizia de suspendare a executarii normelor Legii cainilor fara stapan luata de Curtea de Apel Bucuresti, au declarat surse oficiale.

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, modificata prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind insa definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a motivat suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan prin faptul ca acestea contrazic actul normativ in ceea ce priveste persoanele juridice cu care autoritatile locale pot incheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.

Potrivit judecatorilor CAB, in urma adoptarii normelor metodologice, contractele incheiate de autoritatile locale cu persoane juridice care nu sunt asociatii sau fundatii, contrar prevederilor Legii gestionarii cainilor fara stapan (OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel ca autoritatile locale pot pierde bani.

Normele metodologie aprobate prin HG nr. 1059/2013 pun in aplicare prevederile Legii nr. 258/2013, care modifica si completeaza OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan. Potrivit legii adoptate anul trecut, caini fara stapan adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

Vier Pfoten aminteste... mai mult


Duminica, 13 Iulie 2014, ora 19:05

E oficial, cainii vagabonzi pot fi eutanasiati - Basescu a promulgat legea

E oficial, cainii vagabonzi pot fi eutanasiati - Basescu a promulgat legea

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii privind eutanasierea cainilor fara stapan, dupa ce, anterior, Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.

Legea promulgata de Traian Basescu permite eutanasierea cainilor maidanezi daca acestia nu sunt adoptati sau revendicati in termen de 14 zile lucratoare.

Legea eutanasierii cainilor fara stapan, constitutionala

Legea eutanasierii cainilor fara stapan a fost declarata constitutionala, miercuri, de catre judecatorii CCR, dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de cei 30 de parlamentari romani.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 30 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, printre care Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

Traian Basescu avea la dispozitie 10 zile de la promulgarea legii in Monitorul Oficial pentru a o promulga, insa a facut acest lucru in aceeasi zi.

Protest fata de eutanasiere: Furie, lacrimi si blocarea circulatiei, dupa decizia CCR... mai mult


Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:57

33 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Incompetenta, indiferenta si iresponsabilitatea statului roman l-au omorat pe Ionut

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Incompetenta, indiferenta si iresponsabilitatea statului roman l-au omorat pe Ionut

Art. 22 din Constitutie spune clar:
(1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

Garantate de cine? De statul roman, de cine altcineva?

Se achita statul de aceasta prima obligatie, cea mai importanta? Nici gand.

De 10 ani se plimba de colo colo Legea cainilor maidanezi si nimeni n-a fost in stare s-o termine, pana in sept. 2013.

Cu toata aceasta bulibaseala legislativa, OUG 155/2001, intarita prin lege in 2002, permite primarilor eutanasierea cainilor vagabonzi si multi primari s-au folosit de ea pentru a rezolva problema. Pentru ca n-a fost abrogata, este functionala.

Nu si pentru Sorin Oprescu. Din dorinta de a nu-si supara viitori votanti la prezidentiale, Sorin Oprescu a lasat cainii vagabonzi sa muste adanc din picioarele si trupurile bucurestenilor. 16.000 de cazuri de muscaturi si atacuri intr-un singur an.

Dar maidanezii nu s-au oprit aici. L-au sfasiat si pe Ionut, un copilas de 4 ani care a murit fara sa intelega de ce statul nu-l poate proteja de cainii maidanezi.
Si inca 18 oameni omorati de-a lungul timpului de cainii vagabonzi.

Inactiunea lui Sorin Oprescu se incadreaza la "fapte ce constituie infractiunea de Neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave prevazuta si pedepsita de Art. 249 alin 2 din Codul Penal, precum si pentru infractiunea de Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazuta si pedepsita de Art. 246 din Codul penal".

Sorin Oprescu face si... mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 20:01

18 comentarii
Ce facem cu maidanezii? Pro sau contra eutanasierii cainilor vagabonzi? Dezbatere Ziare.com

Ce facem cu maidanezii? Pro sau contra eutanasierii cainilor vagabonzi? Dezbatere Ziare.com

Tragedia greu de cuprins in cuvinte a lui Ionut, baietelul de 4 ani omorat de caini vagabonzi in Bucuresti, a reaprins in societatea romaneasca subiectul maidanezilor.

De 23 de ani tema este tarata de toate partidele si toti primarii prin toate campaniile electorale, au mai existat decese in intreaga tara. In Bucuresti avem intre 65 de mii si 100 de mii de caini vagabonzi, 16 mii de oameni au fost vaccinati anul trecut in urma muscaturilor, cu 3.000 mai multi decat in anul precedent, iar numarul real al celor muscati sau doar atacati este in realitate probabil cu mult mai mare.

Eutanasierea cainilor este blocata de legea Marinescu, iar legea care urma sa corecteze acest blocaj a fost atacata de USL la CCR si blocata la randul ei prin decizia Curtii.

Niciuna sintre solutiile incercate pana acum nu pare sa fi dat rezultate, numarul cainilor fiind tot mai mare, iar agresivitatea lor la fel. Primaria Capitalei si ONG-urile se acuza reciproc de coruptie, ineficienta si rea credinta.

Dupa decesul copilului, Traian Basescu a cerut guvernului sa emita o ordonanta de urgenta care sa prevada eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati intr-un interval de timp. Premierul a refuzat si a pasat raspunderea Parlamentului. Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca va chema bucurestenii la referendum pentru a se pronunta in privinta eutanasierii cainilor vagabonzi.

Ce e de facut?

"La 65 de mii de caini pe strada, i-as lua pe cei care au luat bani pentru castrare pana acum si... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 12:30

95 comentarii
In SUA, cainii fara stapan sunt eutanasiati in 3 zile. In Romania omoara oameni - Interviu

In SUA, cainii fara stapan sunt eutanasiati in 3 zile. In Romania omoara oameni - Interviu

In SUA sau Marea Britanie, cainii fara stapan prinsi pe strada si nerevendicati in 3-5 zile sunt eutanasiati.

In Romania, strazile sunt pline de maidanezi. Trei oameni au murit in Capitala dupa ce au fost sfasiati de cainii vagabonzi si totusi guvernantii refuza sa ia masuri ca astfel de lucruri sa nu mai fie posibile.

In 2006, un japonez a murit dupa ce a fost muscat de un maidanez chiar langa Guvernul Romaniei. In 2011, o femeie a murit la doua zile dupa ce a fost sfasiata de caini in sectorul 5 al Capitalei, iar o alta a fost gasita moarta in locuinta ei din Albota, judetul Arges, dupa ce fusese atacata de o haita de caini maidanezi. La fel si-au pierdut viata anul trecut o femeie din Satu Mare, un copil de sase ani din Darmanesti, judetul Suceava, si un batran din Vaslui.

In 2011, CEDO a condamnat Romania sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro unei femei care fusese muscata de caini vagabonzi in Bucuresti. In acelasi an, se estima ca circa 60.000 de caini comunitari se aflau liberi pe strazile Capitalei, acestia fiind grupati in circa 8.000 de haite. In 2012, doar 1.100 de caini maidanezi au fost dati spre adoptie, in schimb peste 2.100 au fost dusi inapoi pe strada dupa sterilizare, in conditiile in care inspectorii au descoperit si caini care nu fusesera sterilizati corespunzator.

Conform raportului publicat de Institutul Matei Bals, numarul bucurestenilor muscati de cainii maidanezi a crescut constant, anul trecut ridicandu-se la 16.000, dintre care... mai mult


Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:48

67 comentarii
De ce nu pot fi omorati cainii fara stapan - motivarea deciziei CCR

De ce nu pot fi omorati cainii fara stapan - motivarea deciziei CCR

Legislatiile altor state acorda o mare atentie populatiei canine, solutiile de eliminare a patrupezilor fiind individuale si nu colective, motiveaza judecatorii Curtii Constitutionale (CC) decizia luata in 11 ianuarie 2012 privind neconstitutionalitatea Legii cainilor fara stapan.

Magistratii Curtii au mai apreciat ca solutia eutanasierii cainilor fara stapan trebuie sa fie aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost puse in practica de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.

In motivare se mai precizeaza ca, "in privinta eutanasierii cainilor agresivi si periculosi fara stapan in conditiile art.I pct.6 din legea criticata, Curtea constata ca o asemenea masura este necesara, intrucat acestia se afla intr-o situatie de fapt diferita fata de celelalte rase de caini, fapt ce a si determinat adoptarea, de altfel, a unei reglementari speciale in privinta regimului lor de detinere, respectiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi".

Totodata, insa, se arata ca "sustinerea autorilor obiectiei de neconstitutionalitate potrivit careia termenul de trei zile lucratoare in care cainii agresivi si periculosi fara stapan se eutanasiaza ar fi prea scurt, intrucat stapanul cainelui pierdut nu ar avea suficient timp sa il gaseasca, este neintemeiata".

In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate... mai mult


Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:35

8 comentarii
Legea cainilor vagabonzi, discutata la Curtea Constitutionala

Legea cainilor vagabonzi, discutata la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.

Sesizarea privind neconstitutionalitatea acestei legi a fost facuta in 25 noiembrie, de catre 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

La 22 noiembrie, deputatii au adoptat Legea privind cainii fara stapan, astfel ca soarta maidanezilor se afla in mainile autoritatilor locale.

In favoarea legii s-au inregistrat 168 voturi, in timp ce 111 deputati au fost contra, iar 14 s-au abtinut. Camera Deputatilor adoptase pe 17 octombrie legea pe articole, insa votul final a fost amanat de mai multe ori, inclusiv saptamana trecuta, din cauza dezbaterilor tensionate asupra proiectului.

Maidanezii vor fi stransi de pe strada si daca in termen de 30 de zile nu vor fi adoptati, iar primariile nu vor avea bani sa ii tina in adaposturi s-ar putea sa fie eutanasiati.

Fiecare autoritate locale va decide printr-un referendum soarta cainilor fara stapan. mai mult


Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 08:25

3 comentarii
Conditiile USL ca sa vina la votul legii cainilor fara stapan

Conditiile USL ca sa vina la votul legii cainilor fara stapan

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca parlamentarii USL nu vor participa la votul privind legea cainilor fara stapan daca nu se va vota prin apel nominal.

"Pozitia USL o cunoasteti, noi suntem impotriva acestui proiect de lege. Am solicitat si ieri in plenul Camerei Deputatilor sa fie reintors la comisie si sa fie pus de acord cu solicitarile pe care le au ONG-urile care se ocupa de protectia animalelor. S-a refuzat acest lucru. Se va forta votul.

Am inteles ca, cu acordul liderilor de la Putere, se va propune ca astazi votul sa fie secret. Noi vom solicita vot prin apel nominal. Daca nu se va aproba acest lucru nu vom participa la vot, ca cetatenii sa vada care sunt partidele care doresc ca aceasta lege sa fie reglementata asa cum este redactat raportul si cine sunt calaii cainilor", a declarat liderul de grup al PSD Mircea Dusa intr-o conferinta de presa.

Camera Deputatilor a adoptat luni pe articole proiectul de lege privind cainii fara stapan, proiect ce a provocat dezbateri aprinse, Opozitia acuzand Puterea ca sprijina o lege ce va permite primarilor eutanasierea in masa a cainilor fara stapan.

Dezbaterile de luni din Camera pe marginea proiectului de lege pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan au debutat cu o solicitare de retrimitere la comisie apartinand viceliderului de grup PSD, Aura Vasile, nemultumita de amendamentele pe care Comisia de adminsitratie... mai mult


Marti, 18 Octombrie 2011, ora 11:58

3 comentarii
Legea care hotaraste soarta cainilor vagabonzi, amanata a doua oara

Legea care hotaraste soarta cainilor vagabonzi, amanata a doua oara

Legea care va hotari soarta cainilor comunitari a fost amanata din nou, astazi, in plenul Camerei Deputatilor.

Legea a fost deja aprobata de Comisia pentru Administratie din cadrul Camerei Deputatilor si urma sa fie votata astazi in plen, insa a fost amanata, pentru a doua oara, urmand sa intre pe ordinea de zi saptamana viitoare.

Asteptand verdictul, sute de iubitori de animale au protestat din nou, in Capitala, fata de initiativa legislativa care permite eutanasierea cainilor fara stapan.

Eutanasierea selectiva a cainilor si coercitia, solutiile pentru un Bucuresti curat si sigur - TV Ziare.com

Iar peste 100 de persoane, reprezentanti ai organizatiilor de animale, au fost prezente si in balcoanele salii Parlamentului, unde urma sa fie votata legea. Ei au purtat tricouri pe care erau scrise diverse sloganuri, "Stop abandonului!" sau "Alegem viata".

Citeste mai mult despre Legea care hotaraste soarta cainilor fara stapan, amanata a doua oara pe GreenReport.ro mai mult


Marti, 19 Aprilie 2011, ora 16:08

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii