lege camatarie inchisoare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta primeste miercuri raportul cerut in cazul Camatarilor

Ponta primeste miercuri raportul cerut in cazul Camatarilor

Ministerul Administratiei si Internelor are in lucru raportul solicitat de prim-ministrul Victor Ponta in cazul Camatarilor, urmand ca acesta sa-i fie prezentat premierului miercuri.

Primul ministru Victor Ponta a anuntat, luni, ca i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, sa ii prezinte un raport complet in ceea ce ii priveste pe cei care sunt dati in urmarire generala, adaugand ca sunt sanse ca si Nutu Camataru sa fie prins.

Nutu Camataru s-a predat: Sunt aici din cauza sotiei lui Mihai Tatulici

"A doua veste buna este referitoare la prinderea unuia dintre cei doi frati Camataru. Am discutat cu ministrul de Interne si inteleg ca sunt sanse considerabile ca si cel de-al doilea sa fie prins.

Mai mult totusi, ca si lectie de invatat voi cere ministrului de Interne sa imi prezinte un raport foarte clar ce se intampla cu acesti urmariti general. I-am cerut ministrului de Interne si imi va prezenta un raport complet pana miercuri la sedinta de guvern ca sa stim ce se intampla. Sunt 5.000, sunt 1.000, cat sunt", a spus Victor Ponta.

Premierul a catalogat situatia infractorilor care sunt trecuti pe o lista, dar pe care nu ii cauta nimeni, drept inacceptabila: "Am spus un singur lucru, ca situatia asta cu infractori care sunt pe o lista pe un computer, dar nu-i cauta nimeni, este o situatie cu totul inacceptabila. Si v-o spun si ca fost procuror, si ca om care traiesc aici si ma intereseaza ce se intampla pe strada".

"Trebuie sa avem un sistem prin care... mai mult


Luni, 14 Mai 2012, ora 15:02

3 comentarii
Basescu a promulgat legea care interzice camataria

Basescu a promulgat legea care interzice camataria

Traian Basescu a promulgat, marti, prin decret prezidential, legea care interzice camataria.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat marti, 15 noiembrie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind interzicerea activitatii de camatarie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis, marti, Ziare.com.

Amintim ca, pe 18 octombrie, Camera Deputatilor a adoptat, cu 168 de voturi favorabile, 98 impotriva si zece abtineri, Proiectul de Lege privind interzicerea activitatii de camatarie.

Initiativa legislativa prevede ca darea de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca.

Proiectul a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor este for decizional.

A.T. mai mult


Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:10

8 comentarii
Ponta si Nastase au votat impotriva legii camatariei

Ponta si Nastase au votat impotriva legii camatariei

Victor Ponta si Adrian Nastase au votat in Parlament impotriva legii prin care se interzice camataria.

Legea impotriva camatariei a fost sustinuta de deputatii PD-L, UDMR, de independenti si cativa reprezentanti ai PSD si PNL, informeaza Evenimentul Zilei.

Doar cinci deputati PSD si cinci ai PNL au votat pentru legea care interzice camataria, restul fiind impotriva.

Deputatul PSD de Dej, Cornel Itu, a declarat ca votul social-democratilor a fost unul politic, din disciplina de partid. "Noi, ca Opozitie, nu votam tot ce propune Puterea. Punctul meu de vedere personal este unul pentru lege", a declarat Itu, pentru cotidianul citat.

Pana in prezent, infractiunea de camatarie nu era incriminata de lege. Noua lege prevede ca oferirea de bani cu dobanda de catre o persoana neautorizata se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. mai mult


Joi, 20 Octombrie 2011, ora 08:44

16 comentarii
Camataria, interzisa prin lege - pana la 5 ani de inchisoare, bunuri confiscate

Camataria, interzisa prin lege - pana la 5 ani de inchisoare, bunuri confiscate

Camera Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa conform careia camataria constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 5 ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din aceasta activitate se confisca.

Proiectul a intrunit 168 voturi favorabile, 98 "impotriva" si zece abtineri, in conditiile in care cvorumul legal de sedinta este de 166 deputati.

Actul normativ defineste camata ca "dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut", iar camatarul ca "persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete".

Potrivit proiectului, "darea de bani cu dobanda ca indeletnicire de catre persoane neautorizate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani".

Totodata, "sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca", se mai arata in actul normativ.

Legea este prevazuta sa functioneze pe o perioada limitata, pana la data intrarii in vigoare a noului Cod penal, care incrimineaza in mod similar camataria.

Senatul a respins aceasta initiativa, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz. mai mult


Marti, 18 Octombrie 2011, ora 15:35

10 comentarii
Camataria, interzisa prin lege

Camataria, interzisa prin lege

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole un proiect de lege privind interzicerea activitatii de camatarie.

Initiativa legislativa prevede ca darea de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca.

Proiectul defineste camata ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, iar camatarul drept persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Aceasta lege se va abroga la data la care va intra in vigoare noul Cod Penal.

La dezbaterile generale liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a salutat initiativa, precizand ca aceasta acopera vidul legislativ creat pana la intrarea in vigoare a noului Cod penal.

"In ultimii 20 de ani fenomenul de camatarie a inceput sa devina apanajul unor grupuri interlope. (...) Aceasta initiativa este binevenita, acopera vidul legislativ pana apare Codul penal", a afirmat Toader, adaugand ca fenomenul camatariei a luat amploare si trebuie tratat ca infractiune foarte grava.

Deputatul social-democrat Aurel Vladoiu a aratat ca grupul PSD sustine acest proiect de lege, precizand ca la biroul sau parlamentar din Valcea multi oameni reclama "metodele diabolice folosite de camatari".

In schimb, liberalul Mihaita Calimente a sustinut ca este o "initiativa populista".

"Camataria este una dintre cele mai marsave actiuni care se desfasoara in societate si de... mai mult


Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 15:03

8 comentarii
Deputatii juristi: Camataria se pedepseste cu inchisoarea, iar banii se confisca

Deputatii juristi: Camataria se pedepseste cu inchisoarea, iar banii se confisca

Deputatii juristi au adoptat, marti, un raport favorabil pentru proiectul de lege referitor la activitatea de camata, initiat de noua deputati PD-L .

Proiectul de lege prevede ca darea de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca.

Initiativa defineste camata ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, iar camatarul - persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Aceasta lege se va abroga la data la care va intra in vigoare noul Cod Penal. Proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional. mai mult


Marti, 22 Februarie 2011, ora 19:45

4 comentarii
Un deputat PD-L vrea pedepsirea camatariei cu inchisoarea

Un deputat PD-L vrea pedepsirea camatariei cu inchisoarea

Deputatul PD-L, Mircea Giurgiu, a anuntat ca va depune in Parlament un proiect de lege care prevede pedepsirea cu inchisoarea pentru persoanele fizice care dau bani imprumut, indiferent de dobanda perceputa.

El a declarat pentru Mediafax ca proiectul de lege are doar trei articole si prevede pedepsirea cu inchisoare de la un un la trei ani a unei persoane neautorizate care da bani cu dobanda.

Potrivit lui Giurgiu, foarte multe persoane apeleaza la camatari pentru obtinerea banilor necesari intr-o afacere sau pentru acoperirea unor datorii scadente, desi bancile si-au diminuat dobanzile percepute in special in cazul creditelor oferite persoanelor fizice.

"Fara giranti si multitudinea de acte pe care le solicita banca, anunturile de la mica publicitate prin care se ofera imprumuturi cu dobanda mica, nespecificandu-se daca pe luna sau pe an, par, la prima vedere, ispititoare, devenind o solutie salvatoare pentru nevoiasi. Persoanele care imprumuta bani pot oferi chiar si iluzia seriozitatii", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege.

Mircea Giurgiu a declarat ca va depune, luni, proiectul in Parlament. mai mult


Joi, 29 Aprilie 2010, ora 13:05

7 comentarii
Inregistrarile Camatarilor au fost inlaturate din dosar in mod corect

Inregistrarile Camatarilor au fost inlaturate din dosar in mod corect

Inregistrarile cu persoane din dosarul clanului Camatarilor au fost inlaturate de instanta inferioara in mod corect pentru ca au fost obtinute ilegal, motiveaza instanta suprema.

Totodata, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este de acord si cu sustinerea Curtii de Apel Bucuresti ca Legea sigurantei nu respecta dreptul la corespondenta.

Unele persoane din dosarul Camatarilor nu au stiut ca sunt inregistrate cand au discutat cu anchetatorii, care au incercat sa obtina declaratii intr-un anumit sens, ceea ce este ilegal, isi motiveaza instanta suprema decizia din martie 2008, prin care a dat dreptate Curtii de Apel Bucuresti de a nu recunoste legalitatea inregistrarilor procurorilor in procesul clanului Camataru.

ICCJ a sustinut decizia Curtii de Apel Bucuresti de a inlatura inregistrarile purtate intre inculpatii din dosarul Camatarilor, pe motiv ca au fost obtinute in mod ilegal, iar instanta de apel nu a avut sprijinul DIICOT de a verifica legalitatea obtinerii autorizatiilor de interceptare, se arata in motivarea deciziei ICCJ din 4 martie 2008, cand au fost respinse recursurile procurorilor si ale unora dintre inculpati.

"Obtinerea unor explicatii din partea unor persoane care nu cunosc faptul ca discutia este inregistrata, neasistate de avocati si carora li se fac promisiuni ca li se vor asigura beneficii procedurale in situatia in care vor da declaratii intr-un anumit sens, este contrara legii, astfel ca depozitiile obtinute in acest fel nu pot... mai mult


Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 17:16

1 comentariu
Trei camatari, prinsi in Harghita

Trei camatari, prinsi in Harghita

Trei barbati suspectati de camatarie si santaj au fost prinsi in Harghita in urma unui flagrant organizat de politia locala.

Suspectii au intrat in atentia oamenilor legii de acum un an, relateaza Pro TV.

Una dintre victimele lor, din localitatea Suseni, a ajutat la prinderea acestora. Barbatul imprumutase 20.000 de lei si ajunsese sa dea inapoi 100.000 de lei sub amenintari cu moartea.

Astfel camatarii au reusit sa intre in posesia unui magazin si a unei case, dar au continuat sa ceara si bani, moment in care victima a anuntat politia.

Cei trei suspecti sunt in arest, iar asupra lor au fost gasite procese verbale de imprumut intocmite cu alti zece clienti. Santajistii vor fi trimisi in judecata si risca pana la zece ani de inchisoare. mai mult


Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 16:22

6 comentarii
Alte articole despre: camatari arestati, flagrant, Harghita

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Prima crima din istoria omenirii
  2. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  3. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  4. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  5. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  6. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  7. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  8. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  9. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  10. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus