lege credit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Predoiu: Interdictia de a aplica sechestru pe actiunile statului, conforma cu CEDO

Predoiu: Interdictia de a aplica sechestru pe actiunile statului, conforma cu CEDO

Proiectul de lege potrivit caruia creditorii nu mai pot declansa procedura de executare silita sau sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de stat la companiile nationala este in concordanta cu practica CEDO, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Predoiu a afirmat ca aceasta solutie se afla in discutii, asigurand ca esalonarea sau amanarea punerii in executare a unor tipuri executorii se regasesc si in practica si in legislatia altor state membre UE, potrivit Romania Libera.

Proiectul de lege initiat de Ministerul Finantelor presupune ca Guvernul va institui o perioada de cinci ani in care creditorii statului nu vor mai putea declansa procedura de executare silita sau de sechestru asigurator asupra actiunilor la diverse companii nationale, printre care si CEC si Eximbank, in care nici statul nu mai poate garanta credite cu astfel de actiuni.

Interdictia este justificata de Guvern prin "fragilitatea economiei romanesti" in contextul crizei economice, prin impunerea mentinerii stabilitatii functionale a companiilor din domenii strategice ale economiei nationale si a predictibilitatii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale si educationale. mai mult


Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 21:06

1 comentariu
OUG 50: Un alt amendament favorabil clientilor s-a evaporat din Ordonanta

OUG 50: Un alt amendament favorabil clientilor s-a evaporat din Ordonanta

Dupa ce au votat pentru ca cei cu credite in valuta sa-si poata plati ratele in lei la cursul BNR, deputatii coalitiei de guvernare au eliminat in taina acest amendament cand au facut raportul suplimentar.

Parlamentarii fie nu isi aduc aminte ce s-a intamplat cu amendamentul, ori spun ca a fost eliminat la cererea CE si din cauza problemelor de ordin tehnic, informeaza MONEY.ro.

Prima forma prin care proiectul de lege 456 pentru adoptarea OUG 50 a iesit din Comisia de buget, finante si banci (comisie de raport) din Camera deputatilor in data de 17 decembrie continea si urmatoarea prevedere:

"La articolul 40, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins: (6) In situatia in care platile aferente contractului se efectueaza in moneda nationala, prin conversia unor sume exprimate in contract in alta valuta, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei".

Citeste mai mult despre OUG 50: Un alt amendament favorabil clientilor s-a evaporat din Ordonanta pe Money.ro mai mult


Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 14:06

Urban (PD-L): Daca deputatii modifica OUG 50, vom ataca legea la CCR

Urban (PD-L): Daca deputatii modifica OUG 50, vom ataca legea la CCR

Senatorul Iulian Urban a declarat marti ca daca OUG 50 va trece prin Camera Deputatilor cu modificari de susbstanta care sa afecteze consumatorii, atunci va ataca legea la curtea Constitutionala, pentru ca acestea nu au fost dezbatute si in Senat.

"Aceste amendamente (la OUG 50 - n.r), daca trec intr-o forma care sa defavorizeze consumatorul roman, le atacam la Curtea Constitutionala. Nu trebuie sa mai fie decat inca alti 14 colegi", a declarat Iulian Urban.

Acesta a spus ca 15 persoane se pot duce la Curtea Constitutionala si pot cere declararea ca neconstitutionala a unei legi, daca nu a fost dezbatuta si in Senat, in baza articolului 61 din Constitutie. In cazul in care Curtea Constitutionala va declara legea neconstitutionala, ea trebuie sa reia procesul legislativ.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au amanat votarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori pentru a putea permite depunerea de amendamente pana la data de 21 octombrie, urmand ca pe 27 octombrie sa inceapa dezbaterea acestora.

Astfel, membrii Comisiei au votat in unanimitate propunerea de amanare a votului pe marginea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori pentru a permite celor interesati sa depuna amendamente pana la data de 21 octombrie.

Acestea urmeaza sa fie discutate in sedinta din 27 octombrie. Presedintele Comisiei, Viorel Stefan, a explicat reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor ca pot depune amendamente la Comisie, urmand ca acestea sa fie... mai mult


Marti, 19 Octombrie 2010, ora 21:35

Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare

Marti a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, prevederile actului normativ aplicandu-se atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a modifica prin acte aditionale contractele de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari, precizeaza un comunicat al autoritatii Nationale pentru Protectia consumatorilor (ANPC).

Incepand din data de 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu.

In aceasta perioada, toate cererile de rambursare anticipata a creditelor se rezolva conform prevederilor OUG 50/2010 si toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noii reglementari.

BCR da credite dupa noua lege si elimina comisionul de rambursare

Ordonanta de Urgenta prevede un comision de rambursare anticipata de maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa si interzice perceperea vreunui comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Totodata, numarul comisioanelor aferente derularii contractului de credit este limitat la patru (comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor).

Suplimentar, creditorul are... mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:08

1 comentariu
Creditele imobiliare in valuta ar putea fi interzise

Creditele imobiliare in valuta ar putea fi interzise

Senatorul PD-L Iulian Urban a propus interzicerea creditelor imobiliare in valuta "intr-o tara care nu produce nimic si merge pe consum", dupa modelul unei masuri similare adoptate de Guvernul Ungariei.

"Pornind de la masurile anticriza luate de alte guverne din UE, am decis sa promovez in Parlament, pentru ca vad ca Guvernul nostru nu are suficient curaj sa faca acest pas, o masura luata de Guvernul de dreapta din Ungaria", scrie Iulian Urban pe blogul sau.

Urban sustine ca intrarile de euro in tara sunt tot mai mici, iar moneda europeana s-ar putea scumpi foarte mult, daca BNR nu si-ar cheltui rezervele pentru a sustine cursul.

De altfel, senatorul PD-L mai spune ca, in conditiile de fata, BNR ar putea ajunge in situatia de a nu mai avea resurse pentru a sustine cursul, iar daca romanii nu ar fi facut atat de multe credite in valuta, problema cursului de schimb nu ar fi fost atat de mare pentru Romania.

"Creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise si in Romania pe modelul Ungariei. Atat pentru a proteja populatia, dar si pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei constructiilor de locuinte.

Daca se gandea cineva la aceasta masura pe la sfarsitul lui 2008, cand rasarisera zorii acestei crize economice, Romania nu ar mai fi fost nevoita sa mai cheltuiasca zeci de miliarde de euro pe an ca sa tina cursul euro la 4,2 lei", mai scrie Urban pe blogul sau.

Iulian Urban spune ca politicienii de... mai mult


Joi, 10 Iunie 2010, ora 12:47

6 comentarii
TV Ziare.com: Ce castiga clientii daca se modifica legea creditarii?

TV Ziare.com: Ce castiga clientii daca se modifica legea creditarii?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog luni, incepand cu ora 10.10, cu Irina Vasile, seful serviciului de produse financiare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, pe tema modificarii legii creditarii.

Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European devine obligatorie pentru toate statele membre incepand din 11 iunie, iar Guvernul pregateste, prin consultari cu bancile, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru transpunerea Directivei in legislatia nationala.

Ce prevede aceasta directiva si cum ar urma sa influenteze relatia client-banca? Se vor modifica comisioanele bancilor sau dobanzile in urma schimbarii legii?

Pentru ce tipuri de credit vor fi valabile noile conditii? Cum va fi afectat clientul de aceasta lege?

Ce se intampla in cazul in care un client nu doreste sa ii fie modificat contractul cu banca in urma modificarii legii?

Pentru a participa la emisiune, intrati AICI, incepand cu ora 10.10.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele dumneavoastra invitatului si acesta va va raspunde pe loc.

La emisiune poate participa orice user al Ziare.com, insa daca vreti sa comentati, trebuie sa fiti logat.

Aflati cum puteti avea si dumneavoastra propria emisiune pe Ziare.com

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Codul de etica

Ziare.com isi rezerva dreptul de a lua masuri... mai mult


Luni, 22 Martie 2010, ora 09:00

Voiculescu vrea reguli noi pentru creditul ipotecar

Voiculescu vrea reguli noi pentru creditul ipotecar

Dan Voiculescu initiaza o propunere legislativa de modificare a Legii creditului ipotecar, in vederea protejarii persoanelor care s-au imprumutat la banci pentru a-si construi sau cumpara o casa.

"Statul, care acorda ajutoare de stat agentilor economici si accepta reesalonari ale datoriilor, trebuie sa-si asume responsabilitatea de a proteja si interesele persoanelor fizice impotriva abuzurilor unor institutii bancare", a declarat Voiculescu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Potrivit senatorului PC, proiectul de lege va obliga bancile sa comunice orice modificare a ratei cu minimum 30 de zile inainte de a o aplica.

De asemenea, notificarea privind rezilierea contractului ca urmare a neplatii ratelor va putea fi emisa numai dupa o intarziere de plata de minim 30 de zile. mai mult


Vineri, 22 Mai 2009, ora 13:16

1 comentariu
Bancile si ANPC trag romanii pe sfoara

Bancile si ANPC trag romanii pe sfoara

ANPC a anuntat ca va propune Guvernului niste masuri pentru a proteja consumatorii de abuzurile bancilor. Specialistii spun insa ca aceste modificari legislative nu sunt decat praf in ochi si, de fapt, ANPC s-a inteles cu bancile pe spinarea romanilor in nevoie de creditare.

Noile modificari ale Legii creditului de consum sunt niste reglementari gandite direct de catre Asociatia Romana a Bancilor si promovate prin intermediul ANPC, care nu vor spori gradul de protejare a consumatorului de credite, dezvaluie Gardianul.

ANPC este sesizata permanent de mii de cetateni, care reclama modul in care bancile scumpesc creditele prin comisioane aberante si majorari ilegale ale dobanzilor.

Asa ca ANPC s-a gandit sa faca ceva, macar de ochii lumii. A intocmit un proiect de modificare a legii creditarii, care insa e doar o combinatie de articole de lege existente deja in legislatia aflata in vigoare, care nu va aduce nimic nou in privinta protejarii consumatorului de credite, sustin juristii.

"Modificarile sunt, de fapt, o intelegere obscura intre banci si institutiile statului. De fapt, nu este vorba despre nimic altceva decat de o alta fumigena aruncata in fata romanilor care au nevoie de credite si care sunt supusi la diverse abuzuri din partea bancilor comerciale", a declarat avocatul Iulian Urban pentru Gardianul.

El sustine ca ANPC nu a tinut cont de numarul foarte mare, si nici de natura plangerilor venite din partea creditatilor pentru a-si formula noile... mai mult


Marti, 30 Septembrie 2008, ora 08:20

1 comentariu
Alte articole despre: banci, anpc, lege, credite
IFN-urile vor putea da credite imobiliare si realiza operatiuni de factoring

IFN-urile vor putea da credite imobiliare si realiza operatiuni de factoring

Institutiile financiare nebancare (IFN) vor putea acorda credite imobiliare, microcredite si vor avea dreptul sa finanteze tranzactiilor comerciale si sa realizeze operatiuni de factoring, activitati nepermise in prezent, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern.

Astfel, noua lege privind organizarea si functionarea IFN-urilor va permite acestora, pe langa desfasurarea concomitenta a mai multor tipuri de activitate de creditare, sa emita carduri pentru mai multe tipuri de credite, si nu doar pentru cele de consum, ca in prezent.

Noua lege reglementeaza trei registre in care sunt inscrise IFN-urile. Astfel, IFN-urile pot desfasura activitate de creditare numai dupa inscrierea in Registrul general deschis la BNR.

IFN-urile inscrise in Registrul General vor putea efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise.

Daca indeplineasc anumite criterii legate de cifra de afaceri, volumul creditelor, gradul de indatorare, totalul activelor si capitalurile proprii, ale caror valori minime sunt stabilite de BNR, IFN-urile pot fi inscrise in Registrul special.

IFN-urile trebuie sa aiba un capital social cel putin egal cu echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro, iar cele care acorda credite ipotecare trebuie sa aiba un capital social de cel putin 3 milioane euro.

Legea largeste sfera categoriilor de entitati cu care IFN-urile pot fuziona si pune in sarcina Bancii Nationale a Romaniei (BNR) emiterea legislatiei secundare care... mai mult


Miercuri, 27 August 2008, ora 22:40

1 comentariu
Alte articole despre: IFN, lege, credit imobiliar, factoring

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)