lege detinuti politic

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dublarea indemnizatiilor detinutilor politici din inchisorile comuniste, votata de Parlament

Dublarea indemnizatiilor detinutilor politici din inchisorile comuniste, votata de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se dubleaza de la 1 iulie 2015 indemnizatiile detinutilor politici din inchisorile comuniste, persoanelor persecutate politic sau deportate, ajungandu-se la 400 lei pentru fiecare an de detentie sau deportare.

Deputatii au votat in unanimitate acest proiect de lege, considerandu-l un gest "reparatoriu".

Proiectul de lege initiat de Guvern modifica decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurata cu incepere de la 5 martie 1945, precum si cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri.

Astfel, de la 1 iulie 2015 fostii detinuti politici si cei stramutati in alta localitate sau deportati in strainatate sau prizonieri vor primi o indeminzatie lunara de 400 de lei, fata de 200 cat este in prezent, pentru fiecare an de detentie, deportare, stamutare in alte localitati sau prizonierat.

Persoanele care atunci au fost internate in spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi cate 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Sotul sau sotia acestora vor primi o indemnizatie lunara de 400 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit. Aceste indemnizatii se vor cumula cu pensiile.

Toti reprezentantii grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul PNL Cristina Pocora a sustinut, insa, ca PNL a depus o initiativa pe aceeasi tema inainte de cea a Guvernului si... mai mult


Miercuri, 11 Martie 2015, ora 19:06

2 comentarii
Zeci de detinuti politici eliberati in Myanmar, altii arestati in loc

Zeci de detinuti politici eliberati in Myanmar, altii arestati in loc

Autoritatile din Myanmar au eliberat, marti, aproape 70 de detinuti politici, la numai cateva zile dupa ce presedintele Thein Sein a promis, in timpul unui turneu in Europa, ca ii va elibera pe toti cei care s-au opus Guvernului pana la sfarsitul anului.

Fenomenul opozantilor Guvernului incarcerati in Myanmar este pe cale de a lua sfarsit, acesta fiind un obiectiv al Statelor Unite si al altor state vestice, scrie charlotteobserver.com.

Procesul de eliberare vine dupa zeci de ani de izolare a prizonierilor si abuzuri brutale din partea Armatei. Dupa ce zeci de detinuti politici au iesit, marti, din inchisoare, se crede ca, totusi, alti 130 de prizonieri inca se afla in spatele gratiilor.

Myanmar incepe eliberarea prizonierilor

De asemenea, in fiecare luna sunt arestati numerosi astfel de opozanti. Din ce in ce mai multi ajung la puscariei pentru proteste pasnice fata de ilegalitatile comise de afaceristi bogati si influenti.

"Este important ca presedintele a eliberat detinuti politici, insa este si mai important ca autoritatile sa inceteze sa-i mai aresteze pe cei care lupta pentru drepturile cetatenilor", a declarat Thet Oo, membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

Una dintre cele mai mari probleme ale acestui fenomen este ca legile represive care ii baga la inchisoare pe acesti oameni sunt inca in vigoare, sustin activistii pentru drepturile omului. Acestia acuza Guvernul ca oricum elibereaza prea putini puscariasi si ca fac acest lucru mai mult... mai mult


Marti, 23 Iulie 2013, ora 18:22

1 comentariu
Nastase, ca detinut politic. E deja prea mult (Opinii)

Nastase, ca detinut politic. E deja prea mult (Opinii)

S-a afirmat ca Adrian Nastase are statutul unui detinut politic. Pot plasa o asemenea idee undeva intre penibil si absurd. Este ca si cum cineva ar dori sa puna semnul egal intre aria cercului legilor batjocorite si cea a dreptunghiului unei celule.

Mai mult, un cunoscut analist politic a emis o parere conform careia inchisoarea i-a refacut imaginea fostului lider al PSD. Urmand acest rationament, domnul Nastase a iesit din Infern, a cheltuit in Purgatoriu cateva carti si articole, iar acum se afla la doar doi ani conditionati de CV-ul unui traitor si neprihanit martir.

E deja prea mult. Actuala justitie nu a gresit ca aceea din zorii comunismului desantat, cand orice mizerabila si nefondata delatiune arunca in lanturile Securitatii oameni nevinovati. In cazul Nastase, doar argumentul condamnarii ca exemplificare datorita notorietatii acestuia poate sa fi fost nelalocul lui.

Restul ramane. Acest om a girat, cu sau fara stiinta sa, faradelegi repetate, beneficiind de un inexplicabil "far niente" iliescian. Baroniada a devenit marca inregistrata in vremea zenitului politic al lui Adrian Nastase. Umbrele dregatorilor din Evul Mediu romanesc si-au lepadat caftanele in favoarea vestimentatiei de staruri din cetatea californiana a filmului, "made in the 3 rd millennium".

Despre detentia politica, in veritabila acceptiune a sintagmei, pot vorbi doar cele cateva mii de oameni care au supravietuit, numai ei stiu cum, stihiilor comunismului extrem. Sau poate crucile... mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 15:52

93 comentarii
Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (II) - De la cititori

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (II) - De la cititori

Legea 221/2009 privind condamnarile politice si masurile administrative asimilate acestora este sortita sa mai stea la rand, inca o data, dupa ce a primit punct de
vedere negativ de la Guvern, pe amendamente.

S-au cautat cai de atac impotriva articolului declarat neconstitutional, in tot mediul juridic, eventuale reglementari pentru a se iesi din impas. Nu s-a tinut seama de niciun fel de argument adus ulterior. Judecatorii au expediat dosarele, dand hotarari nefavorabile. Nimeni nu a dorit sa recunoasca faptul ca nu li se putea imputa petentilor o astfel de decizie a Curtii, aparuta ulterior.

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I)

Mai mult, urmasii unui detinut politic, "aflati in proces de despagubire", acuza CCR, printr-o sesizare in premiera, de incalcarea legii in deciziile privind despagubirile victimelor comunismului.

Un memoriu semnat de Octavian Bjoza (presedintele AFDPR la nivel national) si de Dan Ottulescu (membru) este inaintat lui Traian Basescu. Continutul documentului viza "nerespectarea de catre Statul Roman a normelor internationale referitoare la acordarea de compensatii victimelor justitiei totalitare". S-a amintit de cauza Beyler versus Italia, soldata cu plata unor despagubiri, insumand 1.300.000 de euro.

"In Romania", spun semnatarii memoriului, "abia dupa 20 de ani de la inlaturarea regimului comunist, prin aparitia Legii 221/2009, 16.000 de cauze se afla in marea majoritate abia la prima instanta".

In ceea ce... mai mult


Duminica, 12 Iunie 2011, ora 22:39

8 comentarii
Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Fostii detinuti politici se sting cu dreptatea in mana (I) - De la cititori

Legea 221/2009 privind condamnarile politice si masurile administrative asimilate acestora este sortita sa mai stea la rand, inca o data, dupa ce a primit punct de
vedere negativ de la Guvern, pe amendamente.

S-au consumat topuri intregi de hartie pe care s-a asternut procesul comunismului. Sau problematica reabilitarii din oficiu prin anularea hotararilor judecatoresti de condamnare a tuturor celor ce comisesera "crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si miscarii revolutionare".

Inepuizabila sursa, asadar, prin continutul cu radacini adanci in istoria acestui neam. O istorie care n-ar trebui nicidecum sa fie falsificata, printr-un tratament echitabil fata de toti cei indreptatiti. Lucrurile insa nu s-au petrecut asa, comparativ cu alte state ce au abordat corect tematica.

Vizavi de Legea 221/2009, Roberta Anastase si-a asternut semnatura, dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste si AFDPR au trimis proiectul de lege la Camera Deputatilor. Pentru ca apoi sa fie promulgat de presedinte, omul care condamnase oficial comunismul.

Legea initiata de Ticu Dumitrescu, publicata in Monitorul Oficial din iunie 2009, parea sa indrepte gravele erori ale fostului regim, acordand victimelor acestuia reparatii morale si materiale in instanta. S-au deschis atunci multe procese, impotriva statului roman, obtinandu-se sume de pana la 600.000 de euro.

Ce s-a intamplat cu ceilaltialti beneficari de drept, care nici pana astazi nu au primit un verdict... mai mult


Sambata, 11 Iunie 2011, ora 20:02

33 comentarii
Justitia, in culpa fata de fostii detinuti politici - De la cititori

Justitia, in culpa fata de fostii detinuti politici - De la cititori

Ziua pomenirii celor 40 de Mucenici martiri, 9 martie, ar putea fi declarata oficial Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti, daca o initiativa legislativa adoptata de Senat ar trece si de Camera Deputatilor, for decizional.

Cum aceasta categorie s-a obisnuit sa fie ignorata, a se aminti stadiul Legii 221/2009, proiectul este si el programat cu intarziere, respectiv 1 septembrie 2011.

Nu de aprobarea sau neaprobarea acestei zile speciale, subiect important de altfel, daca gandim ca Guvernul nici nu a fost de acord cu proiectul in sine, si-a propus sa vorbeasca materialul de fata, ci de o justitie, ca fiind bratul inarmat al Puterii, conformandu-se ordinelor clare ale ei.

Daca vor avea sau nu o zi de pomenire a celor care au murit in inchisorile sau lagarele comuniste, de consemnat e faptul ca fostii detinuti politici au ramas foarte putini si sunt din ce in ce mai bolnavi, dupa cum afirma Teodor Stanca, presedintele AFDPR Timis.

Oamenilor ce au trait in celulele extinctiei, cum erau numite puscariile, le-a fost confiscata de catre alti oameni - "animale stupide", vorba lui Tutea - libertatea, intensificandu-le durerea intr-o captivitate, fara a avea vreo culpabilitate.

Lor, ani la rand, chiar si dupa eliberare, li s-a refuzat dreptul de a avea o viata normala, au fost urmariti continuu de securitate, degradati din toate punctele de vedere, impinsi la marginea societatii.

Cand, in iunie 2009, a aparut, din sertarele Puterii, Legea 221, avand drept scop... mai mult


Miercuri, 09 Martie 2011, ora 20:55

10 comentarii
Opinii: Agonia unei legi

Opinii: Agonia unei legi

Legea prin care daunele morale nu mai pot fi solicitate de cei condamnati pe criterii politice, Legea 221/2009, necesita modificari, in viziunea unora, pentru ca la momentul actual sufera de ambiguitate, aflandu-se intr-un punct de ruptura, dupa publicarea in Monitorul Oficial a ultimei decizii, apartinand Curtii Constitutionale, respectiv 1360, privind neconstitutionalitatea art.5 alin.(1) litera a.

Reactii diverse au aparut intr-un interval destul de scurt, asa incat toata suflarea interesata de aceasta prevedere este pur si simplu bulversata.

Am sintetizat o parte dintre ele, pentru a se intelege ca, foarte curand, legea detinutilor politici, cum imi place s-o definesc, este amputata de unii, aplicata de altii si aruncata la tomberon de cei aflati la putere.

S-a incercat salvarea ei, mai intai printr-un demers civic, in sensul unei petitii adresate legislativului, doar ca metoda necesita 100.000 de semnaturi, pentru a fi luata in discutie.

Reprezentantii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din tara, precum si cei ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au formulat, in paralel, un proiect de modificare a legii in discutie, pe care l-au inaintat aceluiasi for decizional, pe 21 noiembrie.

Insa furcile caudine sunt multe la numar, insumand un adevarat decalog institutional: avizul Comisiei legislative, adoptarea de catre Senat, inregistrarea la Camera pentru dezbatere, prezentarea in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmate de Raportul... mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 18:25

1 comentariu
Opinii: Cum se joaca statul cu legile

Opinii: Cum se joaca statul cu legile

Zicea odata Chester Bowles, un oarecare hatru american, ca guvernul este prea mare si prea important pentru a fi lasat pe mana politicienilor. Adevarata axioma, as spune, cel putin pentru situatia din Romania de azi, tara unde legea are echivoc.

Sa luam, de pilda, in discutie fatidica cifra 221. Ea reprezinta doua legi. Una aparuta in 2008, ca de, erau alegeri, cealalta in 2009. Prima se refera la salarizarea profesorilor, cu cresteri de 50%, care de fapt insemnau 37%, urmatoarea la fostii detinuti politici.

In cazul ambelor categorii, dar mai cu seama a celor din invatamant, atitudini ostile au venit din toate directiile. N-au existat persoane mai hulite, supuse unui oprobriu cvasigeneral, asa cum au fost slujitorii scolii in acele momente.

Parca dandu-le ascultare, Guvernul a reactionat prompt, iar echipa lui Boc a scos din buzunarele, in care pe timpul campaniei electorale tinea Constitutia, un condei cu care a semnat o ordonanta.

Aceasta trimitea cu mult mai departe si esalonat veniturile profesorilor, drept castigat de altfel in instanta. Guvernul a apasat grosier grumazul puterii judecatoresti, limitandu-i arbitrar efectul.

Marirea salariala a fost "ciuruita" cu o sita intinsa pe trei ani, respectiv 2011-2012-2013. In afara gestului discretionar, greu poate fi motivata o asemenea masura.

Unui portarel zelos, care-ti flutura amenintator la usa hartia de executare, ii poti oare sugera sa vina anual, pana se implineste sorocul dictat de guvern?

Cat... mai mult


Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 14:24

9 comentarii
CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate

CCR: Prevederile privind acordarea de despagubiri detinutilor politici, lipsite de claritate

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionala o prevedere a Legii 221/2009, referitoare la acordarea de despagubiri fostilor detinuti politici, ca reglementarea este lipsita de claritate si previzibilitate, ceea ce a condus la o aplicare incoerenta.

CCR a admis, pe 21 octombrie, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in peste 180 de dosare, si a decis ca prevederile articolului 5 alineatul (1) litera a) teza intai din Legea nr.221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt neconstitutionale.

Prevederile declarate neconstitutionale arata ca "orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare[...]".

Curtea arata, in motivarea deciziei, ca prin respectiva prevedere de lege "se dilueaza scopul pentru care au fost introduse aceste despagubiri, intrucat nu se poate considera ca... mai mult


Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 22:42

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba