lege gratiere politicieni

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
PNL depune o motiune pe amnistie si gratiere pentru a afla punctul de vedere al Guvernului

PNL depune o motiune pe amnistie si gratiere pentru a afla punctul de vedere al Guvernului

PNL pregateste o motiune simpla pe legea amnistierii si gratierii in incercarea de a afla pozitia oficiala a Guvernului si a majoritatii parlamentare. Anuntul a fost facut de liderul deputatilor PNL, George Scutaru.

Scutaru a zis ca in acest fel Guvernul trebuie sa se exprime oficial in cazul legii amnistierii si gratierii, arata Realitatea TV.

"Este foarte clar ca nu exista o vointa politica reala din partea actualei majoritati parlamentare de a transa spinoasa problema a acestui proiect de lege. Vom continua din punctul nostru de vedere, al PNL, toate demersurile la Camera Deputatilor pentru a vedea care este punctul de vedere real al Guvernului.

Tinand cont de faptul ca nici azi nu am reusit sa-l aflam, ca sub diverse pretexte se tot amana dezbaterea aceea organizata la Comisia juridica, de saptamana viitoate grupul PNL va mandata colegii din Comisia juridica sa elaboreze o motiune simpla pe tema Legii amnistiei si gratierii, astfel incat sa fortam Guvernul sa vina in plenul Camerei Deputatilor, sa exprime clar care este punctul de vedere al Cabinetului Ponta 3, referitor la acest subiect", a declarat Scutaru.

Stanomir, despre gratiere: Mesajul ar fi "Judecatorii te condamna, politicienii te scot din inchisoare"

Crin Antonescu a anuntat ca initiatorii proiectului de lege nu au raspuns invitatiei la dezbaterea organizata la grupul parlamentar PNL. Acesta a spus ca regreta absenta reprezentantilor Ministerului Justitiei sau ai Guvernului, deoarece ar fi... mai mult


Miercuri, 26 Martie 2014, ora 20:30

Gratiere pentru Gica Popescu - caz de presa, presiune pentru gratierea colectiva sau salvarea unui simbol? Dezbatere Ziare.com

Gratiere pentru Gica Popescu - caz de presa, presiune pentru gratierea colectiva sau salvarea unui simbol? Dezbatere Ziare.com

Ipoteza gratierii lui Gica Popescu a impartit Romania in doua, chiar daca deocamdata nu a fost depusa o cerere oficiala in acest sens din partea celui condamnat la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

In favoarea gratierii s-au pronuntat sportivi, nu doar fotbalisti, jurnalisti, chiar politicieni intre care Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, invocand trecutul sportiv al lui Gica Popescu, faptul ca el ar reprezenta chiar un simbol national, dar si faptele de caritate ale acestuia.

Curentul de opinie impotriva gratierii pleaca de la suprematia legii si egalitatea in fata acesteia. Exista petitii online si pentru, si impotriva gratierii.

Jurnalistul Catalin Tolontan, redactorul sef al Gazetei Sporturilor, publicatia care a declansat investigatia in Dosarul Transferurilor, considera ca gratierea lui Gica Popescu ar fi o mare eroare: "Procesul, verdictul si discutia despre gratierea lui Gica Popescu dau semn ca s-a nascut o lume noua in Romania. O lume pe care n-o vedem deocamdata in realizarile ei concrete. N-avem acum sosele mai bune, spitale mai curate sau scoli mai performante. Dar mi se pare ca avem, pentru inceput, o gandire mai sanatoasa si mai putin dispusa la mitologie, la patetism, la stoicismul de a ne fi incalcate drepturile. S-ar putea sa fiu eu intr-o iluzie, insa asta e senzatia pe care o am.

Dosarul Transferurilor a trezit o generatie care spune clar: noi nu vrem sa ne sacrificam pentru nimic... mai mult


Marti, 11 Martie 2014, ora 13:00

38 comentarii
Stanomir, despre gratiere: Mesajul ar fi "Judecatorii te condamna, politicienii te scot din inchisoare"

Stanomir, despre gratiere: Mesajul ar fi "Judecatorii te condamna, politicienii te scot din inchisoare"

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, este de parere ca daca Gica Popescu ar fi gratiat, la presiunea politicienilor si a opiniei publice, atunci mesajul transmis societatii ar fi ca "Daca esti suficient de popular si cu conexiuni suficient de puternice in statul roman, poti sa faci ce vrei", ceea ce este "inacceptabil si imoral".

Afirmatiile vin in contextul in care zilele acestea se dezbate problema unei posibile gratieri a lui Gica Popescu, desi Instanta Suprema nu a motivat inca decizia de condamnare, iar fostul fotbalist nu a depus nicio cerere de gratiere.

Dosarul Transferurilor: De ce a fost condamnat Gica Popescu la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare

Gratierea, un act umanitar bazat pe niste criterii

Conform legii, singurul care poate gratia individual este presedintele Romaniei, in timp ce gratierile colective nu pot fi date decat de Parlament, in anumite conditii.

"Gratierea individuala acordata de presedinte este o amintire a epocilor in care suveranii aveau drept de gratie, iar acest drept era o forma de exercitare a autoritatii lor: suveranii absoluti puteau sa scuteasca de la executarea unei pedepse, in baza unor criterii pe care ei le apreciau in mod suveran.

Gratierea colectiva este un act care vine din partea Parlamentului ca expresie a suveranitatii nationale. In mod evident, daca presedintele actioneaza individual, Parlamentul actioneaza impersonal, prin stabilirea unor norme generale", a declarat prof. Ioan Stanomir... mai mult


Marti, 11 Martie 2014, ora 07:52

18 comentarii
Avocatul lui Nastase: Amnistia si gratierea, o iertare a societatii - diferenta-cheie dintre cele doua

Avocatul lui Nastase: Amnistia si gratierea, o iertare a societatii - diferenta-cheie dintre cele doua

Avocatul Ion Cazacu, cel care l-a reprezentat pe fostul premier Adrian Nastase in ambele dosare pentru care a ajuns la inchisoare, a explicat care este diferenta dintre amnistie si gratiere, in contextul in care legea ce ar elibera mii de detinuti va fi supusa votului pe 1 februarie, dupa ce a iscat controverse puternice in lumea politica si nu numai, la sfarsitul anului trecut.

Ziare.com a stat de vorba cu aparatorul lui Adrian Nastase, care a precizat ca intre amnistie si gratiere exista o diferenta majora, chiar daca ambele acte, in esenta, reprezinta o "iertare a societatii" in cazul unui detinut.

Astfel, amnistia este un act care se refera la raspunderea penala si care poate scoate un condamnat de sub aceasta raspundere in totalitate. Mai exact, acesta este absolvit atat de executarea pedepsei la care a fost condamnat de catre judecatori, dar si de consecintele sentintei, care pot continua chiar si dupa executarea pedepsei.

ANP, despre amnistie: De ce nu poate fi estimat numarul detinutilor eliberati

Exemplul dat de avocat in acest caz este ocuparea unei anumite functii publice. Asadar, o persoana care beneficiaza de amnistie, pe langa faptul ca este eliberata din inchisoare, isi recapata toate drepturile, inclusiv de a candida pentru un post public.

Pe de alta parte, Cazacu a lamurit ca gratierea se refera numai la executarea pedepsei, nu si la raspunderea penala. Un condamnat poate fi scutit astfel de executarea pedepsei, partial sau total, insa... mai mult


Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 12:03

62 comentarii
Proiectul gratierii colective, aviz negativ la CSM: "E pueril si plin de greseli"

Proiectul gratierii colective, aviz negativ la CSM: "E pueril si plin de greseli"

Proiectul initiat de Madalin Voicu si Nicolae Paun care prevede amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse mai mici de 6 ani a fost analizat de comisiile de specialitate din cadrul CSM si a primit aviz negativ.

Alina Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, atentioneaza ca proiectul nu se inscrie in politica penala a unui stat european si este plin de greseli ce tin de tehnica legislativa.

"Nu corespunde niciunei politici penale pe care o promoveaza un stat european(...) Niciodata nu au fost gratiate pedepsele pentru coruptie sau aministiate fapte de coruptie(...) De altfel, proiectul contine si erori de tehnica legislativa, iar invocarea supraaglomerarii penitenciarelor ca motiv pentru o asemenea masura legislativa este de-a dreptul puerila!", a declarat judecatoarea Alina Ghica pentru Evenimentul Zilei.

Aceasta a mai subliniat faptul ca "este un proiect de lege fara precedent in istoria postdecembrista a justitiei romane".

"Atat prin continut, prin durata pedepselor gratiate si prin natura faptelor amnistiate. Niciodata n-au fost gratiate pedepse atat de mari: 6 ani. Totdeauna cuantumul a fost de maximum 3 ani", a mai explicat magistratul.

Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare nu ar trebui gratiati - sondaj

Proiectul celor doi parlamentari, depus la scurta vreme dupa arestarea fostului premier Adrian Nastase, a primit aviz negativ in comisiile de specialitate... mai mult


Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 18:23

1 comentariu
Detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare nu ar trebui gratiati - sondaj

Detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare nu ar trebui gratiati - sondaj

Detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare nu ar trebui sa fie gratiati, asa cum prevede un proiect de lege initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Paun.

Astfel, 84,48 la suta dintre cei care au raspuns unui sondaj Ziare.com s-au opus acestei masuri, in timp ce doar 6,62 la suta au fost de acord.

Alti 7,78 la suta dintre respondenti sunt de parere ca de gratiere ar trebui sa beneficieze doar minorii si batranii cu pedepse mai mici de 6 ani de inchisoare.

Sondajul a fost realizat in perioada 5-11 octombrie, pe un esantion de 6.583 de persoane.

Ar trebui gratiati detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare? - Sondaj Ziare.com

Proiectul de lege, initiat de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", a starnit controverse din pricina faptului ca ar putea duce la gratierea detinutilor cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare. Printre ei, si cativa politicieni notorii.

Detinutii pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv ar putea fi gratiati

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede ca pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, sa poata fi gratiate in intregime.

In plus, infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, iar minorii trimisi intr-o scoala speciala de... mai mult


Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 14:33

4 comentarii
Ar trebui gratiati detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare? - Sondaj Ziare.com

Ar trebui gratiati detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare? - Sondaj Ziare.com

Un proiect de lege, initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Paun, intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", a starnit controverse din pricina faptului ca ar putea duce la gratierea detinutilor cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare. Printre ei, si cativa politicieni notorii.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede ca pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, sa poata fi gratiate in intregime.

Detinutii pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv ar putea fi gratiati

In plus, infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, iar minorii trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare ar putea fi si ei gratiati.

Totodata, noua lege ar urma sa duca la reducerea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani si cu o cincime a celor cuprinse intre 8 si 10 ani de inchisoare.

Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Este drept ca legea nu ii vizeaza si pe recidivisti, precum nici pe cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare,... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:00

52 comentarii
Grebla se opune proiectului legii gratierii: E treaba presedintelui

Grebla se opune proiectului legii gratierii: E treaba presedintelui

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, nu e de acord cu initiativa deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, care propun o lege pentru gratierea detinutilor care au pedepse cu inchisoarea mai mici de 6 ani.

"Cred ca gratierea si amnistia n-ar trebui sa fie apanajul initiativei parlamentare, doar in situatii exceptionale. Ministrul Justitiei trebuie sa propuna o gratiere, presedintele o pune in practica", a spus Grebla pentru Ziare.com.

El s-a aratat de parere ca aceasta initiativa nu va fi adoptata prea curand, mai ales ca se apropie alegerile parlamentare.

"6 ani pare cam mult, dar nu sunt adeptul initiativei parlamentare (...) Nu cred ca in final de mandat putem sa adoptam aceasta lege", a mai declarat Grebla.

Detinutii pedepsiti cu inchisoarea pana la 6 ani ar putea fi gratiati

Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera.

Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala... mai mult


Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 18:14

7 comentarii
Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Doi deputati au initiat o procedura de gratiere colectiva, care pare a fi cu dedicatie pentru fostul premier PSD Adrian Nastase, dar si pentru alti politicieni aflati in detentie sau in curs de judecata, ultima lege de gratiere fiind adoptata in 2002, fara insa a acorda clementa in cazuri de coruptie.

Deputatul PSD Madalin Voicu si presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun, au depus, marti, 2 octombrie, un proiect in care propun gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, iar faptele pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda sa fie amnistiate.

Cei doi initiatori au sustinut ca nu s-au gandit la Adrian Nastase atunci cand au elaborat initiativa legislativa, iar Madalin Voicu a sustinut ca subiectul a fost deja discutat la nivelul USL.

Daca legea va intra in vigoare, multi dintre demnitarii condamnati, definitiv sau nu, in ultimii ani ar urma sa scape de puscarie.

Astfel, in februarie 2012, fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).

In martie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe deputatul PNL Virgil Pop la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, respectiv ca a primit 80.000 de euro pentru a-si... mai mult


Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:07

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani