lege inmatriculare masini

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Numerele de Bulgaria nu dispar - cine te despagubeste in caz de accident

Numerele de Bulgaria nu dispar - cine te despagubeste in caz de accident

Modificarile pe care vecinii de la sud vor sa le introduca in vederea limitarii numarului de masini inmatriculate in Bulgaria, dar conduse de straini, preponderent romani, au un impact limitat asupra soferilor din Romania.

Prin urmare, problemele ce pot surveni in caz de accident in care este implicata o masina inmatriculata in tara vecina continua sa reprezinte o preocupare de actualitate.

Conform unui proiect de lege al Politiei Rutiere din Bulgaria, citat de presa locala, sunt prevazute amenzi si confiscarea placutelor de inmatriculare in cazul in care cumparatorul unui autoturism nu schimba actele masinii.

"Daca luam in considerare faptul ca majoritatea proprietarilor mentionati in actele de identitate ale acestor vehicule sunt persoane de nationalitate bulgara sau societati infiintate in Bulgaria, iar utilizatorii romani obtin de la acestia procuri de cesiune si libera circulatie, o astfel de masura nu va avea un efect spectaculos in reducerea numarului de autovehicule inmatriculate in Bulgaria care circula frecvent in Romania", a precizat Alexandru Lupascu, consultant de risc in cadrul Gras Savoye Romania, companie de consultanta de risc si broker in asigurari pentru segmentul corporate, pentru Ziare.com.

De ce isi inmatriculeaza romanii masinile in Bulgaria

Motivele sunt, de cele mai multe ori, costurile reduse sau evitarea platii taxei de prima inmatriculare in Romania. De asemenea, prin aparitia multor societati sau persoane care faciliteaza aceste... mai mult


Vineri, 09 August 2013, ora 07:01

3 comentarii
Piata masinilor second-hand, blocata de timbrul de mediu - afla motivele

Piata masinilor second-hand, blocata de timbrul de mediu - afla motivele

Inmatricularile masinilor second-hand si a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odata cu incheierea contractului sunt blocate pentru ca autoritatile cer dovada platii unei taxe anterioare, insa Fiscul nu are o evidenta nominala a acestor plati din anii trecuti.

"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa in vederea inmatricularii pentru ca nu se poate lua usor adeverinta privind platile pentru taxele anterioare, deci inmatricularile sunt blocate. Am luat legatura cu autoritatile, ANAF, Administratia Fondului de Mediu si Ministerul Mediului, insa cu toata vointa acestor institutii, ANAF nu are o evidenta din punct de vedere tehnic a incasarilor anterioare si astfel se blocheaza procedura de inmatriculare", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

Ea a aratat ca fiecare institutie in parte cu care asociatia a intrat in dialog spune ca nu este cea decidenta in aceasta situatie.

La randul sau, Ion Busuioc, director in cadrul ANAF, a aratat ca nu este responsabilitatea ANAF de a solutiona problema si institutia nu se face vinovata de acest blocaj, prin inexistenta unor evidente nominale a platilor anterioare, intrucat Fiscul n-a avut in timp obligatia de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.

"Culpa nu apartine ANAF pentru ca legislatia in timp nu a instituit obligatia ca ANAF sa inregistreze aceste plati, ci sa... mai mult


Marti, 28 Mai 2013, ora 16:31

1 comentariu
Placutele de inmatriculare cu cip ar putea deveni obligatorii

Placutele de inmatriculare cu cip ar putea deveni obligatorii

Parlamentul European analizeaza un proiect de lege care prevede integrarea unui cip de identificare in placutele de inmatriculare ale masinilor din UE, astfel incat acestea sa aiba propria "identitate", iar posibilitatea de furt sa fie limitata.

Propunerea a fost inaintata de Asociatia Producatorilor si Importatorilor din Olanda (RAI). Cipurile de identificare RFID (Radio Frequency Identification) pot fi citite de la distanta de catre politisti, cu ajutorul unui scaner, care au astfel acces la toate informatiile legate de o masina, noteaza publicatia olandeza Autoweek.

Prin aceasta metoda furtul de autovehicule si de combustibil este semnificativ limitat, sustine Olaf de Bruijn, director al RAI.

Cipurile de identificare vor costa aproximativ 6 euro. mai mult


Duminica, 12 Mai 2013, ora 10:08

3 comentarii
Timbrul de mediu, amanat - Ponta: Vom da prime pentru inmatricularea de masini electrice

Timbrul de mediu, amanat - Ponta: Vom da prime pentru inmatricularea de masini electrice

Noua taxa auto, denumita timbrul de mediu, nu a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Potrivit premierului Victor Ponta, decizia in acest sens va fi luata saptamana viitoare.

"Azi am discutat daca sa facem proiect de lege sau Ordonanta de Urgenta, e o situatie in care trebuie sa avem certitudine, asa ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, timbrul de mediu se va transforma din proiect in OUG. Am cerut ca in continuare sa fie in dezbatere publica.

Am facut o singura modificare, o sa avem prime pentru cei care inmatriculeaza masini electrice, asa ca le vom da bani, nu le vom lua", a explicat prim-ministrul.

De asemenea, oficialii romani asteapta avizul Comisiei Europene pentru acest proiect de lege.

Cum arata noua taxa auto: Mai multi bani pentru Euro 4 si Euro 3, mai putini pentru restul

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca noua formula de calcul a taxei auto respecta principiul "poluatorul plateste", avand in vedere ca se taxeaza mai ales emisiile generate de masina.

"Pana acum, in formula de calcul domina capacitatea cilindrica, dar aceasta este oricum taxata deja prin impozitul local. Noul timbru de mediu va fi o taxa de mediu mult mai autentica, pentru ca se calculeaza, in principal, in functie de emisia de CO2 (luate in calcul in intregime pentru timbru, fata de 30% in legea in vigoare), inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

Pe scurt, noul timbru mentine cote similare celor din... mai mult


Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:43

4 comentarii
Piperea: Romanii vor fenta legea masinilor inmatriculate in afara

Piperea: Romanii vor fenta legea masinilor inmatriculate in afara

Legea aprobata, marti, de Guvern, in vederea limitarii perioadei in care pot circula pe teritoriul Romaniei masinile inmatriculate in alte state incalca principiul liberei circulatii a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene si va fi contestata in justitie, costul proceselor urmand sa fie suportat de contribuabili, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

"Masura a fost conceputa, in principal, in scopul evitarii situatiilor in care, romanii, pentru a nu plati taxa de prima inmatriculare, isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria. Eu consider ca solutia cea mai simpla pentru a evita acest gen de tranzactii este eliminarea in totalitate a taxei de prima inmatriculare.

Acest lucru nu inseamna ca nu se mai poate aplica, in continuare, principiul "poluatorul plateste", ci, dimpotriva, exista solutii pentru acesta, cum ar fi cele din Germania, unde se aplica o taxa pe consumul de carburanti si nu pe actul inmatricularii la prima sau a doua inmatriculare si asa mai departe", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Potrivit avocatului, masura va fi primita cu ostilitate de populatie. "Oamenii vor da in judecata autoritatile, pentru ca se incalca principiul de circulatie a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene. UE este organizata in asa fel incat a cumpara o masina din Germania, tu fiind roman, inseamna a cumpara o masina din judetul Vrancea, tu fiind bucurestean. Acest principiu este incalcat de lege si, cu siguranta, vom avea alte procese si alte excursii pe la Curtea de... mai mult


Joi, 26 Aprilie 2012, ora 07:11

28 comentarii
Gata cu numerele de Bulgaria: se schimba legea circulatiei

Gata cu numerele de Bulgaria: se schimba legea circulatiei

Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 3 luni de la data dobandirii titlului, dar nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic.

"Reglementarea propusa urmareste crearea premiselor necesare actualizarii permanente a evidentei vehiculelor inmatriculate, facilitand identificarea utilizatorilor acestora si, pe cale de consecinta, reducand substantial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite sa asigure disciplina si siguranta traficului rutier", se precizeaza intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice.

Care sunt categoriile exceptate?

Citeste mai multe despre Gata cu numerele de Bulgaria: se schimba legea circulatiei pe efin.ro mai mult


Luni, 12 Decembrie 2011, ora 19:33

8 comentarii
Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

ICCJ a admis un recurs in interesul legii prin care a stabilit ca actiunile in care se cere obligarea prefecturilor, prin serviciile de specialitate, la inmatricularea masinilor second-hand aduse dintr-un alt stat UE, fara plata taxei de poluare sau parcurgerea procedurii prealabile, sunt admisibile.

Astfel, prin decizia din 14 noiembrie a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-au admis recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instantei supreme.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca "actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 este admisibila".

Astfel, toate instantele sesizate cu cereri privind obligarea serviciilor de specialitate din cadrul prefecturilor la inmatricularea unor autovehicule second-hand aduse din alte state UE vor fi obligate sa le judece si sa ia o decizie de admitere sau de respingere, nemaifiind permisa decizia de a le respinge ca... mai mult


Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:58

1 comentariu
Romanii nu vor mai putea inmatricula masini in Bulgaria

Romanii nu vor mai putea inmatricula masini in Bulgaria

Romanii nu vor mai putea sa-si inmatriculeze masinile aduse din strainatate in Bulgaria, Parlamentul de la Sofia urmand sa adopte, in curand, anumite amendamente legale care vor face imposibil acest lucru.

Anuntul a fost facut de Borislav Bogoev, vicepresedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiara de la Sofia, in cadrul unei intalniri care a avut loc, marti, intre reprezentantii sectoarelor de asigurari din Romania si Bulgaria, potrivit Capital.

Legea va impune ca noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat sa-l inmatriculeze la adresa sa de domiciliu in termen de 14 zile dupa achizitionare, ulterior, vechiul numar de inmatriculare pierzandu-si valabilitatea.

Astfel, romanii nu vor putea sa-si mai cumpere un autoturism din Bulgaria si sa-l conduca in tara fara sa-i schimbe numarul de inmatriculare.

Mai mult decat atat, daca vreun autoturism inmatriculat in Bulgaria va produce un accident in Romania, despagubirile vor fi platite de compania de asigurari din Bulgaria. Daca acesta nu are polita de raspundere civila auto, despagubirile vor fi facute de Fondul de garantare din Bulgaria.

La inceputul acestui an, politia bulgara a informat autoritatile romane despre circa 4.000 de masini care sunt achizitionate de romani, potrivit comisarului Alexi Stratiev. mai mult


Marti, 27 Septembrie 2011, ora 21:48

2 comentarii
Bucurestenii nu se vor mai putea casatori daca nu planteaza un copac

Bucurestenii nu se vor mai putea casatori daca nu planteaza un copac

Bucurestenii nu se vor mai putea casatori si nici nu vor mai putea sa-si inmatriculeze masinile daca, in schimb, nu planteaza un copac.

Ideea este inclusa intr-un proiect al Primariei Capitalei, care ar putea fi adoptat pana la sfarsitul anului. Acesta are drept tinta marirea spatiului verde din oras si a fost initiata de viceprimarul Robert Ionescu, informeaza Realitatea Tv.

Pomul nu trebuie plantat oricum, ci in zonele stabilite, cu un angajat de la spatii verzi. De-abia dupa ce i se va face o poza copacului si se va elibera un certificat, bucurestenii vor putea sa se casatoreasca sau sa-si inmatriculeze autoturismul. Bucurestenii vor cumpara copacii pe care ii vor planta, de la primarie.

Viceprimarul Capitalei spune ca, in cazul in care legea nu va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an sau, cu siguranta va putea fi aplicata, cel tarziu, de la inceputul lui 2009.

El a declarat ca spera ca numarul copacilor plantati astfel sa ajunga "undeva la 100-150 de mii". mai mult


Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 19:01

43 comentarii
Alte articole despre: copac, planta, Bucuresti, casatori, inmatricula, masina

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)