lege obligatorie asigurare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Fransiza sau cum te despagubesti singur. Modificari la polita obligatorie a casei

Fransiza sau cum te despagubesti singur. Modificari la polita obligatorie a casei

Posibilitatea introducerii unei fransize la polita obligatorie de locuinte este analizata in prezent la nivelul ASF, ca alternativa la majorarea primei de asigurare.

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) spun ca o astfel de decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare in urma unei analize complexe care sa demonstreze ca este vorba de o "necesitate", insa nivelul fransizei "va trebui stabilit la un nivel suportabil de catre asigurati".

De ce este nevoie de oricare dintre cele doua: fransiza, respectiv majorarea primei de asigurare?

"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a motivat presedintele demisionar al ASF, Daniel Tudor, la un eveniment de specialitate.

Cheltuielile mentionate fac probabil referire la cele cu constatarea daunei: deplasarea, remuneratia agentului constatator etc.

Contactati de Ziare.com, reprezentantii ASF au explicat ca declaratiile au fost facute in contextul discutiilor aparute in legatura cu necesitatea unei eventuale majorari a primei de asigurare pentru politele PAD.

"Vicepresedintele Daniel Tudor a opinat faptul ca, inainte de a discuta despre o majorare a primei de asigurare, care... mai mult


Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:34

13 comentarii
Medicii, obligati sa isi faca asigurare de malpraxis - proiect (Video)

Medicii, obligati sa isi faca asigurare de malpraxis - proiect (Video)

Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de lege care ii va obliga pe toti medicii sa-si faca polita de asigurare pentru malpraxis, iar in cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiti sa poarte o negociere cu pacientul si asiguratorul, inainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanta, a precizat Petru Melinte, reprezentant al MS.

"Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro.

Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta, lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (...) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare.

Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma", a spus Petru Melinte.

In momentul de fata doar medicii care lucreaza la institutii care incheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate au polite de asigurare pentru malpraxis.

"Din pacate, politele lor de malpraxis sunt in general la minimum si se refera doar la daunele materiale care sunt mult reduse in comparatie cu cele morale. De... mai mult


Sambata, 18 Mai 2013, ora 20:20

3 comentarii
Asigurarea pentru locuinta, obligatorie din 1 septembrie

Asigurarea pentru locuinta, obligatorie din 1 septembrie

Romanii vor fi obligati, din 1 septembrie 2012, sa isi incheie asigurari obligatorii pentru locuinte si, doar in situatia in care doresc sa se protejeze de riscuri suplimentare, isi vor achizitiona si o polita facultativa, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Astfel, politele facultative care acopera aceleasi riscuri ca si cele obligatorii nu le vor mai putea substitui pe cele obligatorii, cum se intampla in prezent.

"Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflati in astfel de situatii vor trebui sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008 prin incheierea unei polite obligatorii", se mentioneaza in comunicatul CSA, citat de Evenimentul Zilei.

Cei care vor dori o protectie suplimentara, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, pot incheia o asigurare facultativa, mai scrie in comunicat.

Amenzile pentru neasigurarea locuintei sunt intre 100 si 500 de lei. Acestea sunt aplicate de primarii. Pana acum primarii eu ezitat insa sa aplice penalitati.

Polita obligatorie de asigurare a locuintei a fost lansata pe data de 15 iulie 2010. Initial s-a dorit ca aceasta sa fie incheiata in mod obligatoriu de toti proprietarii de locuinte, pentru ca ulterior... mai mult


Joi, 30 August 2012, ora 08:14

5 comentarii
Asigurarile de sanatate, obligatorii din 2012

Asigurarile de sanatate, obligatorii din 2012

Asigurarile de sanatate vor deveni obligatorii din martie 2012, cand va intra in vigoare o lege in acest sens.

Romanii trebuie sa semneze o polita de asigurare la operatorii particulari, cea mai scumpa fiind in jur de 50 de euro.

Cotizatia obligatorie la sistemul de asigurari nu se va modifica semnificativ, deoarece asiguratorii privati vor prelua in totalitate sistemul public de asigurari si actualele case judetene.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va ramane un fel de depozitar al banilor asiguratilor, pe care ii va imparti insitutiilor private in functie de numarul inscrisilor pe liste, de tipul abonamentelor etc, scrie Evenimentul Zilei.

"Va fi ca la asigurarile la masina. Va exista o asigurare obligatorie, ce ofera servicii de baza si o asigurare full-option, pentru cei care mai doresc si altceva. Daca mai dai cativa lei in plus si iti mai dau si stomatologie, si chirurgie etc. Insa acele servicii vor fi garantate, nu ca acum, cand ti se promit multe, dar nu ti se da nimic", a declarat Virgil Paunescu, consilier prezidential pe probleme de sanatate.

Companiile private trebuie sa inscrie asiguratii si sa prezinte listele la CNAS timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Daca nu iti inchei aigurarea obligatorie, poti fi trata doar la Urgente.

Categoriile care nu trebuie sa plateasca aceasta polita au ramas neschimbate: copiii sub 18 ani, studentii pana in 26 de ani care nu realizeaza venituri, sotul/ia si parintii aflati in intretinerea... mai mult


Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 22:00

8 comentarii
Legea pentru asigurarea obligatorie a locuintelor nu si-a atins scopul - Interviu

Legea pentru asigurarea obligatorie a locuintelor nu si-a atins scopul - Interviu

Romanii care au in proprietate o locuinta mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a incheia o asigurare obligatorie sau facultativa, in caz contrar riscand amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Se pare, insa, ca nici macar amenintarea cu amenzi nu este suficienta pentru a-i determina pe proprietari sa-si asigure casa. Pana la sfarsitul perioadei limita, doar 7 - 7,5% din acestia urmand incheia o asigurare, potrivit lui Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bulugea explica motivele invocate de proprietari pentru a nu incheia o asigurare si isi arata regretul pentru faptul ca legea nu si-a atins scopul.

Mai sunt doar doua saptamani inainte de expirarea termenului limita. De ce credeti ca proprietarii romani nu si-au incheiat o asigurare obligatorie sau facultativa a locuintei?

Indiferent de motivul invocat, cred eu ca toata lumea cunoaste despre existenta acestei legi, despre necesitatea ei. Este imposibil sa nu stie, avand in vedere ca este o lege destul de simpla. Este vorba doar de trei riscuri. In urma studiilor, in Romania, specialistii s-au oprit asupra a trei riscuri, cutremurul, inundatiile si alunecarile de teren, care au adus necazuri.

Invoca faptul ca nu poata sa plateasca sau diferite alte rationamente, de genul "mie nu mi se intampla", pentru ca suntem o tara destul de ignoranta in privinta a ceea ce s-ar putea intampla. Legea are doua caracteristici:... mai mult


Vineri, 01 Iulie 2011, ora 07:29

18 comentarii
Doar 15% dintre locuintele din Romania sunt asigurate

Doar 15% dintre locuintele din Romania sunt asigurate

Doar 15% dintre romani si-au facut asigurare impotriva dezastrelor naturale la locuinta, potrivit presedintelui Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA).

Presedointele CAS, Angela Toncescu, a declarat ca inca nu s-a stabilit o data certa de intrare in vigoare a Legii 260 privind asigurarea obligatorie a locuintei, desi se vehiculeaza data de 1 iulie, relateaza Financiarul.

Potrivit presedintelui, nu exista un proiect de modificare a legii in cadrul Pool-ul Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Noua lege ar urma sa oblige proprietarii sa incheie contracte de polite de asigurare impotriva dezastrelor cu valoarea intre 10 si 20 de euro, urmand ca valoarea maxima de despagubire sa fie de 20.000 de lei. mai mult


Joi, 18 Martie 2010, ora 08:07

1 leu pe zi, asigurarea unui apartament de 45.000 de euro

1 leu pe zi, asigurarea unui apartament de 45.000 de euro

In Romania sunt asigurate doar 10% din numarul total de locuinte, chiar daca asigurarea facultativa a unei locuinte costa in medie in jur de 2% din valoarea de asigurare.

"In Romania, dintre cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate. Un calcul estimativ arata ca pentru un apartament asigurat la o suma de 182.000 lei un client va plati un leu pe zi", a declarat Adrian Marin, director Asigurari Generale, Generali Asigurari, potrivit Cotidianul.

De la 1 iulie 2009 va intra in vigoare asigurarea obligatorie de stat pentru locuinte, care costa in schimb doar 1% din valoarea locuintei fiind practic mai ieftina cu 50% decat asigurarea facultativa a locuintei.

Polita de asigurare completa pentru o locuinta acopera daune materiale cauzate bunurilor asigurate de evenimente precum: incendiu, trasnet sau explozie, calamitati naturale si alte riscuri aditionale. mai mult


Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 07:42

Romanii care nu si-au intretinut locuintele, respinsi de asiguratori

Romanii care nu si-au intretinut locuintele, respinsi de asiguratori

Romanii care nu si-au intretinut casele risca sa fie respinsi de asiguratori, astfel incat in caz de cutremur sau de inundatie nu vor putea incasa nicio despagubire.

Companiile de asigurari, care vor sa intre in programul pe care Guvernul estimeaza sa-l finalizeze in luna iulie, avertizeaza insa ca vor respinde acele locuinte care nu au fost intretinute, informeaza Pro Tv.

Daca vreti sa achitati o polita de 20 de euro anual si sa primiti o despagubire de cel mult 20.000 de euro ar fi bine sa investiti in casa inca de pe acum.

Pe de alta parte, daca sunteti acceptati de asigurator, in caz de incendiu, cutremur, alunecari de teren sau inundatii nu o sa incasati o suma foarte mare.

Mai mult, in caz ca va ploua in cap pentru ca stati intr-o casa care s-a daramat din cauza defrisarilor masive, statul nu se baga.

Legea asigurarilor obligatorii, pe care autoritatile incearca de peste cinci ani sa o adopte, ar putea intra in vigoare in luna iulie. Insa cu anumite riscuri: prima de asigurare obligatorie poate sa creasca dupa primul an si nu se stie inca daca in functie de zona si nici daca populatia va suporta aceasta modificare. mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 22:16

2 comentarii
Romanii, obligati sa-si asigure locuintele

Romanii, obligati sa-si asigure locuintele

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea potrivit careia asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor devine obligatorie.

Legea a fost adoptata, in 8 octombrie, in Camera Deputatilor. Astfel, proprietarii fizici sau juridici ai imobilelor cu scop de locuinta trebuie sa le asigure, valoarea politei de asigurare fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta.

In favoarea legii au votat 212 de deputati, in timp ce unul s-a impotrivit, iar sase s-au abtinut. Potrivit textului votat de catre deputati, incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea legii, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora, inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Suma asigurata ce poate fi acordata este echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR a 20.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip A si 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de tip B.

Potrivit legii, tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui... mai mult


Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 12:16

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  2. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  3. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  4. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  5. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  6. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  7. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  8. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  9. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  10. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor