lege parteneriat public privat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat

Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat

Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul public-privat.

Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.

Motivele cererii de reexaminare sunt specificate intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

clarificari legate de motivele exceptionale ce duc la incetarea contractului
Astfel, presedintia arata ca "se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului", situatii mentionate in Art. 38 din noua Lege.

Reglementare se impune cu atat mai mult cu cat in aceasta situatie partenerul privat va avea dreptul sa primeasca o despagubire daca aceasta denuntare ii creeaza un prejudiciu, se mai precizeaza in comunicatul citat.

procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat
De asemenea, Art. 42 din noua Lege a parteneriatului public-privat, prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire.

Presedintia insista asupra aplicarii principiilor egalitatii de tratament si transparentei decizionale trebuie aplicate.... mai mult


Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 21:55

1 comentariu
Legea parteneriatului public-privat, aprobata in Camera Deputatilor

Legea parteneriatului public-privat, aprobata in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat. Deputatii PDL au votat impotriva.

Dan Sova a aratat, in Parlament, ca "avantajul mare al noii legi este ca da posibilitatea unei autoritati centrale sau locale ca pe banii pe care ii are sa faca mai multe obiective in acelasi timp, sa le termine rapid in loc sa astepte pana i se aproba creditele la bugetul de stat sau pana are bani in buget".

Proiectul de lege a fost criticat de catre Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fara succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.

Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de... mai mult


Marti, 17 Decembrie 2013, ora 15:22

1 comentariu
Firmele care nu respecta conditiile, inlocuite fara licitatie in noua lege a parteneriatului public-privat

Firmele care nu respecta conditiile, inlocuite fara licitatie in noua lege a parteneriatului public-privat

Firmele care nu respecta conditiile contractuale vor putea fi inlocuite de Guvern, din proprie initiativa sau la cererea finantatorilor, fara licitatie, prin noua lege a parteneriatului public-privat.

Lipsa licitatiei va putea fi posibila insa numai in cazul in care aceasta optiune este prevazuta atat in documentatia initiala de atribuire, cat si in contractul de parteneriat public-privat, noteaza Mediafax.

Aceasta noua prevedere a fost inclusa in proiectul de lege referitor la parteneriatul public-privat, care a fost aprobat recent de Executiv si trimis Parlamentului. Proiectul a fost insa trimis intr-o varianta diferita fata de cea care a ajuns pe masa Comisiei Europene spre consultare.

"Inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire numai daca aceasta posibilitate a fost prevazuta in cadrul documentatiei de atribuire initiale intr-o modalitate clara, precisa si neechivoca, indicandu-se cauzele unei astfel de inlocuiri potentiale si conditiile in care poate fi realizata, si daca aceasta posibilitate a fost inclusa in cadrul contractului de parteneriat public-privat.

In absenta indeplinirii tuturor acestor conditii, orice inlocuire a partenerului privat necesita declansarea unei noi proceduri de atribuire", se arata in proiect.

Acest capitol este diferit insa de forma trimisa oficialilor de la Bruxelles. A doua varianta precizeaza clar ca o firma din cadrul unui parteneriat public-privat nu poate fi inlocuita... mai mult


Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 21:06

Scandal in Senat intre Putere si Opozitie, finalizat prin suspendarea lucrarilor

Scandal in Senat intre Putere si Opozitie, finalizat prin suspendarea lucrarilor

Plenul Senatului si-a suspendat sedinta dupa o disputa intre liderii de grupuri parlamentare din partea puterii si cei ai opozitiei legata de adoptarea unei OUG privind parteneriatul public privat, PSD si PNL parasind lucrarile in semn de protest fata de reluarea votului.

Controversa a pornit de la faptul ca senatorii aprobasera un raport de admitere cu amendamente in cazul OUG nr. 39/2011 privind parteneriatul public privat, cu 45 de voturi pentru si 43 impotriva, insa in cele din urma la votul final proiectul de lege nu a mai putut fi adoptat, obtinand doar 47 de voturi pentru, 49 impotriva si o abtinere.

In consecinta, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a solicitat reluarea votului si o scurta pauza de consultari motivand ca la nivelul comisiilor de specialitate senatorii din toate grupurile politice cazusera asupra unui consens.

De asemenea, si liderul grupului UDMR, Fekete Szabo, a solicitat o pauza de consultari, dar in urma acesteia a anuntat ca liderii de grup nu au ajuns la un consens mentinandu-si solicitarea de reluare a votului.

In ciuda protestelor liderului grupului PNL, Puiu Hasotti, care a sustinut ca nu este posibila reluarea votului fara consensul liderilor de grup, argumentand ca in acest caz in situatia fiecarui vot se va putea cere pauza de consultari si revotarea, plenul a aprobat procedura de resupunere spre adoptare a OUG.

In cele din urma, OUG nr. 39/2011 a fost adoptata cu 47 de voturi pentru, iar senatorul PSD, Toni Grebla, a anuntat... mai mult


Miercuri, 25 Mai 2011, ora 14:52

Legea parteneriatului public-privat modificata, la solicitarea Comisiei Europene

Legea parteneriatului public-privat modificata, la solicitarea Comisiei Europene

Dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul legii parteneriatului public-privat incalca normele UE in domeniu, Guvernul a decis modificarea actului normativ, sustin surse oficiale.

Potrivit acestora, citate de Mediafax, legea parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, a fost modificata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.

Proiectul ordonantei prevede ca Executivul va avea dreptul sa excluda firmele care inregistreaza datorii bugetare din licitatia pentru acordarea contractelor de parteneriat public-privat si va evalua ofertele companiilor candidate si in functie de cota-parte din contract pe care investitorul se obliga sa o cedeze la randul sau IMM.

Totodata, vor putea fi respinse si ofertele firmelor care au intrat in faliment.

Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor.

Legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului.

In acelasi timp, Guvernul va elimina conditia impusa firmelor care contesta in instanta un contract... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 21:16

1 comentariu
Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Camera Deputatilor a adoptat Legea parteneriatului public-privat, cu 169 voturi pentru si o abtinere, grupurile PSD si PNL absentand, dupa ce s-au retras de la lucrari din timpul dezbaterilor la Legea pensiilor.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, pe 23 iulie, cererea de reexaminare a Legii parteneriatului public-privat, unul dintre motivele invocate fiind ca exista o OUG in vigoare cu un continut mult mai cuprinzator decat legea transmisa spre promulgare si care respeta normele comunitare in domeniu

"In conditiile in care avem o ordonanta de urgenta in vigoare ce transpune prevederile comunitare in materie si care are un continut mult mai cuprinzator decat cel al prezentei legi, apreciem necesara reexaminarea actului normativ aflat la promulgare in vederea reformularii sale astfel incat sa rezulte fara echivoc respectarea directivelor europene, avand in vedere totodata necesitatea existentei unei legislatii predictibile care sa conduca la aplicarea sa unitara si corecta.

Totodata, se impune evitarea paralelismelor intrucat legislatia nationala in materie permite realizarea tuturor tipurilor de aranjamente de tip parteneriat public-privat", potrivit cererii de reexaminare inaintata Parlamentului de seful statului.

Potrivit cererii de reexaminare, legea trimisa de Parlament spre promulgare vizeaza reglementarea modului de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat care are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia,... mai mult


Joi, 16 Septembrie 2010, ora 07:37

1 comentariu
Basescu retrimite legea parteneriatului public-privat in Parlament

Basescu retrimite legea parteneriatului public-privat in Parlament

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii parteneriatului public-privat.

Cererea a fost adresata presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si in ea se precizeaza care sunt motivele pentru care seful statului a refuzat sa promulge aceasta lege si a decis sa o intoarca la Parlament.

Astfel, presedintele semnaleaza ca prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica s-a avut in vedere crearea unui cadru normativ unitar in materie, fiind, totodata, transpuse in dreptul intern Directiva 2004/17/CE privind coordonarea procedurilor de achizitie si Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.

"In conditiile in care avem o ordonanta de urgenta in vigoare ce transpune prevederile comunitare in materie si care are un continut mult mai cuprinzator decat cel al prezentei legi, apreciem necesara reexaminarea actului normativ aflat la promulgare in vederea reformularii sale astfel incat sa rezulte fara echivoc respectarea directivelor europene, avand in vedere totodata necesitatea existentei unei legislatii predictibile care sa conduca la aplicarea sa unitara si corecta.

Totodata, se impune evitarea paralelismelor intrucat legislatia nationala in materie permite realizarea tuturor tipurilor de aranjamente de tip parteneriat public-privat", se arata in solicitarea sefului statului.

Pe de alta parte,... mai mult


Vineri, 23 Iulie 2010, ora 23:58

10 comentarii
Legea parteneriatului public-privat, adoptata de Camera Deputatilor

Legea parteneriatului public-privat, adoptata de Camera Deputatilor

Deputatii au aprobat, luni, cu 261 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri proiectul de lege privind parteneriatul public-privat. Initiativa are ca obiect de reglementare simplificarea procedurilor de parteneriat public-privat.

"Parteneriatul public-privat constituie premisa asigurarii coerentei aplicarii unor programe si transparentei realizarii lor. In acelasi timp, parteneriatul contribuie implicit la intarirea sistemului de guvernare si la dezvoltarea locala.

De asemenea, parteneriatul public-privat poate constitui in anumite momente economice critice, inclusiv in cel pe care il depaseste Romania, una dintre principalele surse de dezvoltare economica sau de mentinere a unui grad de dezvoltare constant de creare de locuri de munca sau de mentinerea unei rate scazute a somajului, de creare de resurse bugetare constante si sigure, atat la bugetele locale, cat si la cel central", potrivit Guvernului.

Actul normativ instituie cinci tipuri de parteneriate, pe o perioada de maximum 49 de ani, dar prevede si posibilitatea incheierii altor tipuri de contracte, cu conditia respectarii legii. In cadrul acestor parteneriate, investitorul poate sa-si asume proiectarea si constructia unui bun cu posibilitatea perceperii unor tarife care sa asigure costurile intretinerii bunului si un profit rezonabil ori preluarea unui bun existent in contract de leasing, cu posibilitatea prestarii unor servicii aducatoare de venituri.

Propunerea a fost adoptata pe 5 mai... mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:30

2 comentarii
Boagiu: Cristina Traila a facut praf Legea parteneriatului public-privat

Boagiu: Cristina Traila a facut praf Legea parteneriatului public-privat

Vicepresedintele Senatului Anca Boagiu (PD-L) a criticat-o pe Cristina Traila pentru felul in care fost modificata la Camera Legea parteneriatului public-privat si s-a aratat nemultumita ca sefa ANRMAP a intervenit pe proiect fara sa reprezinte punctul de vedere al Guvernului.

Discutiile au pornit, in cadrul sedintei de marti a conducerii Senatului, de la o remarca a vicepresedintelui Teodor Melescanu, dupa cum reiese din stenograma sedintei. Senatorul PNL i-a atras atentia reprezentantului Guvernului desemnat pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, asupra situatiei ca, in activitatile din comisie sau chiar in plen, parlamentarii sunt uneori confruntati cu rapoarte contradictorii din partea a doua ministere interesate de acelasi proiect sau aceeasi propunere legislativa.

Valentin Iliescu a admis ca aspectul sesizat de Melescanu este unul "extrem de grav", ca ministerele sa sustina o alta pozitie decat punctul de vedere al Guvernului. "Chiar in plenul Camerei Deputatilor s-a intamplat ieri asa-ceva. Voi face o informare in Guvern. Ce pot sa va spun: indiferent de la ce minister va veni sa sustina un punct de vedere, de acum inainte va trebui sa fie punctul de vedere al Guvernului si nu al unui minister sau cum si-ar dori un minister anume", a spus el.

Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu a tinut sa-si exprime nemultumirea in mod deosebit in legatura cu o lege asumata de parlamentarii PD-L si invocata in ultima perioada si de reprezentanti ai Guvernului.... mai mult


Joi, 24 Iunie 2010, ora 20:48

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala