lege restituire proprietati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu: Prefer sa promulg Legea retrocedarilor, decat sa o retrimit

Basescu: Prefer sa promulg Legea retrocedarilor, decat sa o retrimit

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca a promulgat Legea retrocedarilor. Totodata, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, seful statului a explicat si care sunt punctele tari si cele vulnerabile ale legii.

"Am promulgat si noua lege de accelerare a restituirilor. Ca si pentru procurori, si pentru aceasta lege am primit foarte multe solicitari sa o resping. Si aceasta lege, in viziunea unora, este nenorocirea Romaniei si incalcarea statului de drept.

Rezist si acestui tip de presiune pentru simplul motiv ca am constat ca este nelegitima, nerealista si nu ar face decat sa intarzie procesele si asa extrem de intarziate in ceea ce priveste retrocedarile", a spus Traian Basescu.

Traian Basescu a semnat pentru sefii de Parchete: Cei sase procurori nu pot fi controlati politic

"Legea are un set de punct tari si are si cateva vulnerabilitati. Prefer sa o promulg, decat sa o retrimit la Parlament, de unde nu mai stim cum ar iesi", a adaugat presedintele.

Printre punctele tari ale legii, acesta a amintit restituirea in natura, mentinerea unui just echilibru intre interesul fostilor proprietari si interesul general, dar si faptul ca legea raspunde jurisprudentei CEDO si se stabileste o schema clara de despagubiri.

"Slava Domnului, se face diferenta intre mostenitorii de drept si, cum ii numea premierul, samsari. Este important ca avem si sanctiuni pentru administratie, cand nu isi indeplineste atributiile", a subliniat... mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 20:47

1 comentariu
Ponta cere la Strasbourg inca o amanare pentru Legea restituirii proprietatilor (Video)

Ponta cere la Strasbourg inca o amanare pentru Legea restituirii proprietatilor (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca Legea restituirii proprietatilor nu va fi adoptata miercuri, cerand amanarea cu trei saptamani a termenului fixat de forurile europene.

Dupa ce s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, seful Guvernului a spus ca "cea mai buna solutie este sa avem o discutie detaliata asupra textului legii inainte de a fi adoptat".

Oficialii romani vor merge la Strasbourg pentru a discuta acest subiect, a mai spus premierul.

"Un subiect important pentru Romania il reprezinta solutionarea cazurilor aflate pe rolul CEDO privind restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist. Am apreciat pozitia constructiva atat a CEDO, cat si a structurilor de specialitate din Consiliul Europei fata de aceasta problema delicata a Romaniei. Anul acesta trebuie sa aduca o solutie definitiva si conforma standardelor europene", a declarat premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, potrivit paginii sale de Facebook.

Saptamana trecuta, Ponta a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de Lege privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist.

Noua lege va institui un impozit de 85 la suta pentru concesionarii de drepturi litigioase de la urmasii adevaratilor proprietari si va limita depunerea de noi cereri.

Potrivit prim-ministrului, se va restitui in natura "tot ce se mai poate restitui", cu precizarea ca in cazul scolilor, spitalelor si... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:47

11 comentarii
Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca o prima forma a legii privind restituirea proprietatilor va fi discutata in sedinta de Guvern de miercuri, urmand ca luni sa fie analizata de conducerea USL, proiectul urmand a fi promovat prin angajarea raspunderii Executivului.

"In cursul acestei saptamani vom finaliza in cadrul Guvernului proiectul de lege privind restituirea proprietatilor, acest proiect, pe care miercuri il discutam in prima lectura in sedinta de Guvern, luni il voi prezenta conducerii USL, deoarece modalitatea de adoptare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului", a declarat premierul Victor Ponta.

El a amintit faptul ca ultima lege in ceea ce priveste despagubirile a fost adoptata prin angajarea raspunderii de catre alianta PNL-PD.

"Daca cei de la PDL nu sunt de acord cu solutia pe care noi o propunem, trebuie sa vina sa spuna ca au ei opt miliarde de euro pe care sa-i dea inapoi maine", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca abia asteapta o motiune de cenzura din partea Opozitiei in ceea ce priveste angajarea raspunderii pe legea ce va viza despagubirile.

"Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toti comunistii si securistii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci daca tot sunt de dreapta, sa vina sa faca motiune de cenzura sa nu dam oamenilor banii si sa ne condamne CEDO la opt miliarde de euro, de abia astept", a mai afirmat Ponta.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anunta in 23... mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 15:51

2 comentarii
Ponta preia in coordonare Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor

Ponta preia in coordonare Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor

Premierul Victor Ponta va prelua in coordonare Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), institutie care pana in prezent a functionat in subordinea Ministerului Finantelor.

Modificarea a fost decisa de Guvern prin ordonanta de urgenta care stabileste noua configuratie a Executivului.

"Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, trece din subordinea Ministerului Finantelor Publice in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria primului-ministru", se arata in ordonanta.

Autoritatea va fi finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, si va fi condusa in continuare de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de unul sau mai multi vicepresedinti, cu rang de subsecretar de stat, numiti si eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului.

Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, precum si Comisia centrala pentru aplicarea dispozitiilor Legii 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria,... mai mult


Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 20:08

3 comentarii
Cati romani au primit despagubiri pentru proprietatile nationalizate

Cati romani au primit despagubiri pentru proprietatile nationalizate

Un audit al Ministerului de Finante arata ca mai putin de un sfert din cei care au cerut restituirea fostelor proprietati si-au primit drepturile.

Mai exact, din cele 50.538 de dosare cu cereri de restituire a unor foste proprietati nationalizate si revendicate in baza legii 10/2001, depuse intre 2006 si 2011, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), doar pentru 12.614 dintre ele s-a luat o decizie.

Astfel, mai putin un sfert din totalul reclamantilor au primit despagubiri prin Fondul Proprietatea, potrivit Evenimentul Zilei.

De altfel, in momentul finalizarii auditului, 17.170 de dosare se aflau in lucru, iar 15.442 erau inca nerezolvate.

In plus, 20.754 de dosare din arhiva, din perioada 2006 - 2012, au ramas nerepartizate.

Auditul a scos la lumina si modul in care se facea, pana in 2008, solutionarea dosarelor. De multe ori, pentru ca unele ceretri sa aiba intaietate, se invocau diverse boli. Deoarece era nevoie doar de o adeverinta de la medicul de familie, unele dintre afectiuni erau destul de curioase, cum ar fi cazul unui "fost fumator si consumator de etanol".

Statul incearca sa evite sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO de proprietari

Potrivit sursei citate, raportul de audit mai arata ca aceste cazuri medicale "speciale" au beneficiat nu doar de emiterea cu prioritate a titlului de plata, dar si de plata efectiva cu prioritate. Aceste plati nu trebuia efectuate prioritar, ci in ordinea cronologica, in functie... mai mult


Sambata, 09 Iunie 2012, ora 19:52

10 comentarii
ANI: Fosta sefa la Restituirea Proprietatilor - avere nejustificata si incompatibilitate dubla

ANI: Fosta sefa la Restituirea Proprietatilor - avere nejustificata si incompatibilitate dubla

Fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Crinuta Dumitrean, e verificata de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce nu a reusit sa justifice aproximativ 152.000 de euro din avere, dar si pentru ca a fost incompatibila, detinand mai multe functii publice, simultan.

Crinuta Dumitrean a fost presedintele ANRP si cumula functia cu cea de director in cadrul al APIA, ocupandu-se, in acelasi timp, de firma sa privata, din domeniul comertului.

Inspectorii ANI sustin ca Dumitrean a detinut in perioada 2009-2011 functiile de presedinte ANRP, director in cadrul APIA si director adjunct in cadrul Institutului National de Administratie, se arata intr-un comunicat ANI, remis vineri Ziare.com.

ANI mentioneaza si ca a depistat diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Dumitrean in suma de peste 150.000 de euro. Crinuta Nicoleta Dumitrean este in prezent director in cadrul APIA.

Desi a fost instiintata de investigatia agentiei, nu a depus nici un punct de vedere.

"ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 627.105 Lei (aprox. 152.634,99 Euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Dumitrean Crinuta Nicoleta in perioada exercitarii functiilor de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (08.10.2009 - 05.10.2011), director general adjunct in... mai mult


Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:36

8 comentarii
USL cere comisie de ancheta la Senat pe tema restituirii proprietatilor

USL cere comisie de ancheta la Senat pe tema restituirii proprietatilor

Co-presedintele USL Crin Antonescu a anuntat marti ca Opozitia a decis ca, indata ce va prelua majoritatea la Senat, va sustine doua demersuri politice: introducerea votului uninominal pur si infiintarea unei comisii de ancheta a Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Liderul PNL a recunoscut ca situatia este inca neclara la Senat, unde vreo doi parlamentari ai Puterii au demisionat din grupurile lor, iar alti doi sunt bolnavi, nefiind cert inca cine detine majoritatea si daca se poate asigura cvorumul de sedinta.

Chiar si in aceste conditii, USL a decis marti sa sustina proiectul legislativ care prevede alegeri in sistem majoritar intr-un tur (uninominal pur), reducerea numarului de parlamentari la 312 si sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului, a anuntat Crin Antonescu, precizand inca o data: "in speranta ca avem majoritate".

"O sa cerem sa il dezbatem si sa votam, urmand sa mearga la Camera Deputatilor care e decizionala", a mai spus Antonescu, reamintind ca atat Sulfina Barbu de la PDL, dar si mai multi "fruntasi UNPR" s-au declarat de acord, in principiu, cu votul uninominal pur.

De asemenea, tot in contextul preluarii majoritatii la Senat, USL a decis infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privitoare la activitatea Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor de la 1 ianuarie 2009.

"Este o tema foarte importanta, exista intrebari majore in legatura cu anumite aspecte ale activitatii acestei... mai mult


Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:26

4 comentarii
Coalitia nu a cazut de acord pe legea retrocedarilor

Coalitia nu a cazut de acord pe legea retrocedarilor

Presedintele PDL, Emil Boc, a spus ca modul de restituire a proprietatilor nu e un subiect usor pentru coalitie, ca partenerii de guvernare si-au expus luni punctele de vedere, urmand a fi luate in considerare de Guvern, el aratand ca si Opozitia este asteptata sa-si aduca o contributie.

"Punctele de vedere au fost exprimate, urmand ca Guvernul sa le sintetizeze. (...) Proiectul va fi discutat in Guvern, urmand ca decizia finala sa apartina Parlamentului", a spus Boc.

Intrebat daca sunt divergente in coalitie, Boc a admis ca lucrurile nu sunt simple. "Subiectul acesta se discuta de peste 6 luni in coalitie, nu este un subiect care sa fie unul usor, de aceea el va mai avea si multe discutii politice in Parlament. Sper ca si opozitia sa-si aduca contributia necesara pentru rezolvarea acestei probleme care tine de Romania, nu doar de coalitie pentru ca, potrivit CEDO, trebuie ca pana in 15 iulie proiectul sa fie adoptat de Parlamentul Romaniei", a punctat el.

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, proiectul de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile preluate abuziv in perioada comunista. In proiect se prevede ca "despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului". Executivul trebuie sa respecte rezolutia CEDO care prevede ca termen limita luna iulie 2012 pentru modificarea legislatiei in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv in perioada comunista.

In acelasi proiect se... mai mult


Marti, 17 Aprilie 2012, ora 13:02

5 comentarii
Boc a format un comitet care sa modifice legislatia de restituire a proprietatilor

Boc a format un comitet care sa modifice legislatia de restituire a proprietatilor

Premierul Emil Boc a dispus constituirea unui comitet, format in principal din ministri, care sa propuna modificari la legislatia de restituire a proprietatilor.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Romaniei sa schimbe legile din domeniu in maxim 18 luni, relateaza Evenimentul Zilei.

"Comitetul are ca atributii principale identificarea solutiilor optime care sa conduca la eficientizarea procesului de restituire a proprietatilor si elaborarea unor proiecte de acte normative care sa contina propunerile in domeniu", se arata in decizia semnata de primul ministru pentru constituirea comitetului.

Infiintarea noii structuri este argumentata de premier prin procedura-pilot declansata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la cauzele romanesti privind imobilele nationalizate.

Potrivit documentului, Comitetul va elabora proiectele de acte normative pentru modificarea legislatiei in termen de 30 zile de la identificarea solutiilor de eficientizare a procesului de restituire a proprietatilor. mai mult


Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 10:47

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba