lege retrocedari 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu acuza Parlamentul de practici neconstitutionale - reclamatie la CCR

Basescu acuza Parlamentul de practici neconstitutionale - reclamatie la CCR

Presedintele in functie Traian Basescu a sesizat, joi, Curtea Constitutionala (CCR), cu privire la ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii retrocedarilor.

Seful statului a trimis o sesizare de neconstitutionalitate presedintelui CCR Augustin Zegrean, caruia i-a cerut sa se pronunte in acest sens, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Reprezentantii Presedintiei informeaza ca este vorba despre "Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen in care sa se finalizeze situatia prevazuta la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania".

In cererea transmisa CCR, presedintele precizeaza ca a solicitat Parlamentului reexaminarea ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii retrocedarilor, inainte de a promulga actul normativ.

Traian Basescu a acuzat ca, in loc sa fie reanalizat articolul respectiv, acesta a fost inlocuit cu unul care nu avea legatura cu observatiile presedintelui, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Cum deja retrimisese o data legea si nu mai avea voie sa mai apeleze la aceasta cale, seful statului s-a adresat CCR.

"Potrivit dispozitiilor Art. 77 din Constitutia Romaniei, inainte de promulgare, Presedintele Romaniei poate solicita verificarea constitutionalitatii legii", se mentioneaza in cererea... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 18:16

13 comentarii
Reuters, despre retrocedari: Romanii se lupta cu politicieni comunisti, birocratie si coruptie

Reuters, despre retrocedari: Romanii se lupta cu politicieni comunisti, birocratie si coruptie

Legea retrocedarilor da bataie de cap romanilor, care se confrunta cu o legislatie greoaie, coruptie si cu politicieni cu mentalitate comunista, noteaza Reuters.

Reuters prezinta situati fratilor Mihail si Valeriu Nitu, care au petrecut 12 ani luptand cu birocratia, coruptia in randul oficialilor si cu o legislatie greoaie pentru a primi despagubirile pentru casa in care au copilarit, care a fost confiscata de regimul comunist.

Cei doi frati fac parte din miile de persoane din Romania care asteapta retrocedarea proprietatilor sau macar contravaloarea lor, dupa 25 de ani de la indepartarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu.

"Fiecare Guvern a venit cu varianta sa a legii, astfel ca procedura a stagnat mult timp", a precizat Valeriu Nitu, in varsta de 73 de ani. "Sper ca imi voi primi banii inainte sa mor", a adaugat barbatul, citat de Reuters.

Dreptul de proprietate asupra terenurilor este inca destul de controversat in Romania, in conditiile in care multi oficiali din vremea comunismului si-au pastrat pozitiile, la care se adauga coruptia din sistem. Toate acestea incetinesc procesul prin care economia Romaniei ar putea deveni competitiva cu alte state din Europa de Est, spre frustrarea unor investitori importanti, precum Fondul Proprietatea.

In comparatie cu alte tari ex-comuniste, care au rezolvat deja problema retrocedarilor, Romania a reusit sa demareze acest proces doar in proportie de 15%. Astfel, Guvernul a adoptat o noua lege in acest... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 17:33

9 comentarii
Legea retrocedarilor: Proprietarii fac apel la Basescu si Avocatul Poporului

Legea retrocedarilor: Proprietarii fac apel la Basescu si Avocatul Poporului

Asociatiile de proprietari deposedati abuziv de regimul comunist ii cer presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea retrocedarilor pe care Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea. Ei enumera intr-un memoriu o serie de incalcari ale Constitutiei care nu au fost reclamate la CCR de PDL.

Este a doua sesizare facuta de proprietari dupa cea de saptamana trecuta, adresata Avocatului Poporului.

"Legea adoptata de Parlament la data de 17 aprilie 2013, contine prevederi neconstitutionale la art. 4 , art. 17 alin (1) lit (a), art.35 alin (2), aceste articole incalcand articole din Constitutia Romaniei, in timp ce art. 7 alin (1) art. 11 alin (2) art. 16, art. 21 alin(6), art. 31 alin (5) incalca articolele si principiile Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale si recomandarile din Hotararea Pilot pronuntata in Cauza Atanasiu c. Romaniei", precizeaza asociatiile de proprietari in Memoriul adresat presedintelui, conform unui comunicat semnat de Asociatia pentru Proprietate Privata si remis Ziare.com.


Asociatiile care au semnat cererea adresata presedintelui subliniaza faptul ca "problemele de neconstitutionalitate din prezentul Memoriu nu au facut obiectul sesizarii PDL catre Curtea Constitutionala, deci nu au mai fost analizate pana in prezent de CCR".

"Aplicarea Legii va declansa numeroase noi procese, atat interne, cat si internationale si va provoca nemultumirea a zeci de mii, poate sute de mii de persoane deposedate abuziv... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 10:55

3 comentarii
Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

La 23 de ani de la caderea comunismului, Romania inca nu a rezolvat intr-un mod decent problema imobilelor nationalizate. Impotenta politica (asa cum a numit-o Victor Ponta) sau retea de interese, asa cum acuza proprietarii care continua sa ceara sa li se faca dreptate?

Obligat de aproape doi ani de zile de CEDO sa puna capat acestei situatii, statul roman pretinde ca a gasit, in sfarsit, o solutie. Dupa aproape un an de guvernare si avand in spate o majoritate parlamentara confortabila, Cabinetul Ponta a modificat legea restituirii imobilelor nationalizate pe ultima suta de metri, prin angajarea raspunderii. Adica fara dezbateri in Parlament.

Cat de constitutionala este procedura si solutia legislativa propusa de actuala Putere vom vedea peste cateva saptamani, cand CCR va da o decizie.

In timp ce statul se apara sustinand ca nu are bani, fostii proprietari prezinta o lista lunga de motive pentru care, in opinia lor, aceasta lege o incalca pe cea fundamentala a tarii. Merita amintit ca, in 2010, intr-o situatie similara, Curtea Constitutionala a respins taierea pensiilor argumentand, printre altele, ca dreptul constitutional la pensie nu poate fi afectat de proasta gestionare a bugetului de catre stat. Dar dreptul la proprietate poate fi?

Ce spune Guvernul: S-au dat 4 miliarde, mai raman 8. Sarcina ramane pe viitoarele guverne

In discursul tinut de premierul Ponta la angajarea raspunderii in fata Parlamentului, acesta a prezentat principalele prevederi ale... mai mult


Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 23:55

7 comentarii
Legea retrocedarilor mai asteapta: CCR dezbate sesizarea PDL peste o luna

Legea retrocedarilor mai asteapta: CCR dezbate sesizarea PDL peste o luna

Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa discute, pe 22 mai, sesizarea depusa de PDL cu privire la legea restituirii proprietatilor, care a fost asumata de Guvern.

Conducerea PDL a finalizat, luni, contestatia la CCR privind legea retrocedarilor. Democrat-liberalii au adus argumente si de forma si de fond si spun ca prin legea pe care Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea acesta se substituie justitiei.

PDL a contestat la CCR legea restituirii proprietatilor

Prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita a prezentat in conferinta de presa motivele de neconstitutionalitate care stau la baza sesizarii formulate de PDL.

Argumentele care tin de procedura se refera la incalcarea Deciziei nr. 1431 din 3.11.2010 a Curtii Constitutionale conform careia angajarea raspunderii este neconstitutionala daca un proiect de lege se afla in proces de legiferare la Senat.

Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013

Guvernul Ponta si-a angajat saptamana trecuta respunderea pe legea retrocedarilor, prim-ministrul precizand ca s-a gasit o solutie juridica sustenabila pe termen mediu si lung.

Legea a fost criticata de Opozitie, dar PDL nu a putut sa depuna motiune de cenzura deoarece nu a strans numarul necesar de parlamentari, UDMR nefiind de acord sa i se alature. mai mult


Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:49

1 comentariu
De ce a fost de acord UDMR cu Legea retrocedarilor si nu a semnat o motiune

De ce a fost de acord UDMR cu Legea retrocedarilor si nu a semnat o motiune

UDMR a fost de acord cu Legea retrocedarilor, in forma in care ea a fost asumata de Guvernul Ponta, deoarece a fost vorba despre retrocedare in natura, potrivit liderului deputatilor UDMR, Mate Andras.

Parlamentarul Uniunii a explicat si de ce nu a fost semnata vreo motiune de cenzura pe aceasta tema, din partea UDMR.

"Principiul care sta la baza acestei legi prin asumare depus de Guvernul Ponta este retrocedarea in natura. Iar daca este retrocedare in natura, UDMR, de 22 de ani tot vorbeste despre retrocedarea in natura si, unde nu este posibila retrocedarea, o justa despagubire, fapt pentru care am decis sa nu semnam motiune de cenzura.

In mare, putem accepta prevederile legii, pentru ca rezolva cat de cat. Si acelasi principiu sta la baza, pe care noi l-am sustinut tot timpul - retrocedarea in natura", a declarat Mate Andras, pentru Ziare.com.

UDMR nu vrea motiune de cenzura pe Legea retrocedarilor

Intrebat in legatura cu o eventuala opozitie pe care UDMR ar fi putut sa o faca fata de aceasta lege, deputatul a raspuns: "Intotdeauna am zis ca opozitia din partea noastra trebuie sa fie constructiva, sa nu fim Gica-contra tot timpul".

Totodata, liderul parlamentarilor UDMR din Camera Deputatilor a explicat si de ce nu a avut loc un dialog cu un alt lider al deputatilor, democrat-liberalul Mircea Toader.

"Pe mine personal nu m-a cautat colegul meu, Mircea Toader, liderul PDL de la Camera, dar intotdeauna am o comunicare buna cu domnul Mircea Toader... mai mult


Joi, 18 Aprilie 2013, ora 16:15

3 comentarii
Lista retrocedarilor: Cladiri emblema ale marilor orase

Lista retrocedarilor: Cladiri emblema ale marilor orase

Cladiri reprezentative din marile orase ale Romaniei urmeaza sa fie restituite fostilor proprietari sau celor care au cumparat drepturile litigioase. Printre acestea se afla Palatul Banffy din Cluj sau maternitatea Elena Doamna din Iasi.

Guvernul Ponta a aprobat miercuri Legea Retrocedarilor prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului. Pe lista de retrocedari se afla mii de cladiri, din care unele sunt reprezentative pentru marile orase ale tarii. Digi 24 a prezentat cateva din aceste situatii.

Guvernul isi asuma raspunderea pe legea retrocedarilor. Ponta: Impotenta politica nu mai are loc in 2013

La Cluj, una dintre cele mai cunoscute cladiri, Palatul Banffy, sediu al Muzeului de Arta, este revendicata de o femeie care sustine ca insusi Contele Banffy a lasat-o prin testament familiei sale. Imobilul este unul dintre cele mai importante edificii in stil baroc din Transilvania. Alte 37 de imobile, transformate in timp in scoli, se afla pe lista cladirilor care trebuie retrocedate.

In Sibiu, Biserica Evanghelica asteapta sa reintre in posesia a zece cladiri din centrul orasului, toate aflate in preajma Pietei Mari.

"Cladiri medievale, cladiri gotice, cladiri renascentiste, cladiri baroc, influente clasiciste. Tot ce s-a intamplat in istoria Sibiului s-a intamplat in aceasta zona", le-a descris istoricul Razvan Pop.

Ponta, despre despagubiri: Cea mai spinoasa problema, la cultul greco-catolic

La Timisoara, o familie de rromi foarte cunoscuta in oras... mai mult


Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 22:44

3 comentarii
Ponta: Demersul PDL la CCR, cel mai inconstient si iresponsabil gest

Ponta: Demersul PDL la CCR, cel mai inconstient si iresponsabil gest

Demersul PDL de a contesta proiectul legii imobilelor nationalizate la CCR este de departe "cel mai inconstient si iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune Romaniei sa achite imediat opt miliarde de euro, afirma premierul Victor Ponta.

"PDL este singurul partid care ar trebui sa se ascunda in perioada asta de aceasta problema, pentru ca toate fraudele si hotiile comise in 2009-2011 le-au facut ei. Daca erau asa destepti cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012? Asta ar insemna ca intram in plata cu opt miliarde euro, are Blaga opt miliarde euro de dat maine? Este de departe cel mai inconstient si iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani", a spus Ponta.

Un document guvernamental releva ca Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la CCR va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie sa achite opt miliarde euro nu din buget, pentru ca nu sunt acoperite, ci de la pensii si salarii, ceea ce ar echivala cu neplata tuturor pensiilor in 2013.

Potrivit unei analize guvernamentale, consecintele neadoptarii legii sau a blocarii sale la CCR sunt extrem de grave, deoarece, din luna mai, statul trebuie sa plateasca opt miliarde de euro, fara acoperire in buget.

"Aceasta echivaleaza cu taieri de opt miliarde de euro, care nu pot fi acoperite decat din plata pensiilor si salariilor. O taiere de opt miliarde din bugetul de pensii echivaleaza cu... mai mult


Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:10

9 comentarii
Isi mai poate angaja raspunderea guvernul Ponta pe Legea retrocedarilor?

Isi mai poate angaja raspunderea guvernul Ponta pe Legea retrocedarilor?

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea la data de 19 martie pe un proiect de lege privind retrocedarea proprietatilor. O decizie a Curtii Constitutionale din 2010 l-ar putea impiedica sa faca acest lucru, sustine PDL, pentru ca la Senat a fost inregistrat un proiect similar.

In timp ce in USL exista inca numeroase controverse intre cele doua partide, unul de stanga si celalalt de dreapta, cu privire la acest subiect ramas nerezolvat timp de peste 20 de ani, Opozitia, mai iute si mai hotarata, a depus la Senat un proiect de lege semnat in numele initiatorilor de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, in prezent senator.

Astfel, in ciuda dorintei exprimate de premierul Ponta de a trece legea in varianta dorita de Guvernul si prin angajarea raspunderii, acest lucru s-ar putea sa nu mai fie posibil, cata vreme USL este departe de a-l definitiva, iar Birourile Permanente ale celor doua camere nu si-au dat acordul, semn ca procedura nu este inceputa.

Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Sedinta cu scantei la PNL - Tariceanu nu e de acord cu prima asumare a Guvernului Ponta

Proiectul Opozitiei a fost inregistrat cu numarul 100 la data de 5 martie 2013 si are ca initiatori mai multi senatori si deputati ai Fortei Civice si ai PDL, printre care si liderul grupului PDL de la Senat Cristian Radulescu.

In expunerea de motive se arata, printre altele, ca termenul limita pana la care Guvernul... mai mult


Vineri, 08 Martie 2013, ora 09:49

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba