lege taxe inmatriculare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie, desi fusese suspendata in luna ianuarie pentru un an de zile, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat ca va suspenda aceasta prevedere, taxa urmand sa fie mai mica decat cea anterioara.

"De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut, probabil ca la inceputul lunii septembrie vom veni cu pozitia oficiala a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare. Cu siguranta pozitia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare", a mentionat Rovana Plumb, la The Money Channel.

Ministrul Mediului sustine ca este nevoie de acesti bani pentru a finanta investitiile de mediu.

"Suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obtinute din colectarea taxei de prima inmatriculare se utilizeaza pentru proiecte investitionale verzi si acest lucru vrem sa-l facem", a adaugat Rovana Plumb.

Aceasta a precizat ca noua formula a taxei de prima inmatriculare nu va mai tine insa cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.

"Este prematur ca sa va inaintez un anume cuantum, un anume nivel, deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe si se coreleaza efectiv cu veniturile populatiei, desigur si cu numarul de masini care intra in tara intr-un an de zile, in niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare intre... mai mult


Marti, 07 August 2012, ora 15:21

9 comentarii
Cedeaza Guvernul la presiunea strazii? Taxa auto pentru masinile vechi - amanata pana in 2013

Cedeaza Guvernul la presiunea strazii? Taxa auto pentru masinile vechi - amanata pana in 2013

Taxa auto pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 ar putea fi amanata cu un an, ministrul Mediului, Lazslo Borbely, sperand ca, astfel, persoanele care detin masini vechi sa aiba sansa sa le vanda, in aceasta perioada.

Daca s-ar aplica taxa prevazuta in legea intrata in vigoare la mijlocul acestei luni, pentru unele masini aceasta taxa ar fi devenit mai mare chiar decat valoarea masinii in sine, fapt care ar fi condus la imposibilitatea vanzarii. Astfel, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, se incalca dreptul la garantarea proprietatii, iar statul ar fi fost chemat in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Ce impact ar putea avea, insa, amanarea platii acestei taxe pentru masinile mai vechi? Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), ar exista cel putin trei avantaje ale acestei decizii.

"Impactul va fi semnificativ. In primul rand, se va debloca piata auto. La vehiculele comerciale care trebuiau inlocuite vor exista cumparatori. In noua formula, nu ar fi existat cumparatori, pentru ca valoarea taxei depasea valoarea masinii", a declarat, pentru Ziare.com, Augustin Hagiu.

Laszlo Borbely, despre amanarea taxei auto: A fost o decizie politica

In al doilea rand, s-ar rezolva, cel putin temporar, problema legata de masinile achizitionate in sistem leasing. Conform legii intrate in vigoare, ar fi devenit aproape imposibil pentru persoanele care au achizitionat o masina in... mai mult


Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:54

8 comentarii
Cum sa-ti recuperezi o parte din banii platiti pe taxa auto

Cum sa-ti recuperezi o parte din banii platiti pe taxa auto

Normele metodologice de aplicare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule au fost adoptate de Guvern in sedinta de miercuri.

Proiectul de lege a fost promovat in 2011, iar parlamentarii l-au aprobat la sfarsitul anului trecut, asta dupa ce Curtea Europeana de Justitie a obligat Romania sa elimine discriminarea indirecta in privinta platii taxei auto, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, noua lege prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu pana la 25% si obliga soferii sa o plateasca si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007.

Respectiva taxa urmeaza sa fie platita cand are loc prima transcriere a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

"Statul roman nu poate sa-si permita sa aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cat a alocat in ultimii doi ani, si totodata sa nu taxeze masinile second-hand. Din aceasta categorie, in 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar in 2011, circa 30%", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

Banii obtinuti din aceste taxe vor fi folositi pentru finantarea mai multor proiecte de mediu.

Vrei inapoi diferenta de bani din taxa auto? Trebuie sa nu ai restante la impozite

Borbely a precizat ca cei care au platit taxa de poluare dupa 1 iulie 2008 si a fost mai mare decat ceea ce ar rezulta din actuala lege vor putea sa recupereze diferenta de la directiile financiare.

Pentru a obtine banii persoana in cauza trebuie sa... mai mult


Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 08:22

3 comentarii
Traian Basescu a promulgat legea privind taxa auto

Traian Basescu a promulgat legea privind taxa auto

Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legea privind taxa auto, care se va aplica incepand din 2012 si care va permite soferilor care au platit mai mult in 2008 sa-si recupereze banii.

Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis Ziare.com.

Noua taxa auto prevede reducerea cu pana la 25% a actualei taxe de poluare pentru masinile aduse din strainatate.

Cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 vor plati taxa de mediu la prima transcriere a dreptului de proprietate, iar persoanele care au platit aceasta taxa dupa 1 iulie 2008 se pot adresa administratiilor financiare pentru a recupera diferenta de bani.

Cum recuperezi taxa auto - ministrul Mediului promite viteza

Ce optiuni aveti sa va recuperati taxa auto?

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare), luind in considerare si deprecierea autoturismului.

L.S. mai mult


Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 18:23

8 comentarii
Taxa auto se va aplica si masinilor inmatriculate in Romania pana in 2007

Taxa auto se va aplica si masinilor inmatriculate in Romania pana in 2007

Coalitia de guvernare a aprobat, luni, extinderea taxei auto si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora. Guvernul urmeaza sa decida modificarea in cauza in cadrul sedintei de miercuri.

O alta schimbare o reprezinta reducerea taxei, insa cuantumul acesteia nu a fost inca hotarat, urmand ca Executivul sa ia o decizie in acest sens.

"Se va lua decizia in sedinta de guvern de miercuri, mai mult ca sigur. Nu s-a schimbat punctul de vedere in legatura cu taxa. Taxa trebuie sa existe, pentru ca este o taxa de poluare, dar trebuie eliminata acea discriminare indirecta pe legea veche", a spus Borbely, pentru Mediafax.

In ceea ce priveste scaderea taxei auto, Borbely a mentionat ca va mai avea discutii in grupul interministerial de resort, pentru a se lua o decizie in privinta procentului diminuarii.

"Probabil ca va scadea cu un anumit procent, dar miercuri vom stabili procentul", a adaugat ministrul, mentionand ca propunerea sa este o reducere a cuantumului taxei cuprinsa intre 20% si 30%.

Totodata, ministrul Mediului a declarat, la finalul sedintei Coalitiei de luni, ca reducerea taxei va fi aplicata pentru toate masinile, astfel incat sa fie evitata o noua discriminare.

Guvernul amana decizia in privinta taxei auto

Hotararea de extindere a taxei auto s-a luat dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul a amanat luarea unei decizii in cazul taxei auto pana cand va fi realizata o analiza de impact, dar si pentru a... mai mult


Luni, 30 Mai 2011, ora 12:49

5 comentarii
CE cere Ungariei sa modifice taxa de prima inmatriculare

CE cere Ungariei sa modifice taxa de prima inmatriculare

Comisia Europeana a solicitat joi Ungariei, printr-un aviz motivat, sa modifice dispozitiile relevante privind taxa de inmatriculare auto, care se refera la deprecierea valorii ce trebuie aplicate autovehiculelor second-hand provenite din alte state membre la determinarea valorii lor impozitabile.

Desi Ungaria a facut unele modificari asupra legii, reglementarea respectiva continua sa discrimineze achizitia de masini second-hand din alte state membre ale UE. Daca Ungaria esueaza sa se conformeze cerintelor din avizul motivat, CE poate duce cazul in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ).

CEJ sustine ca un stat membru poate impune o taxa auto la prima inmatriculare a unui vehicul in acel stat membru, daca taxa este in conformitate cu cerintele din tratatul de aderare. Aceasta inseamna ca un stat membru nu trebuie sa impuna nicio taxare interna a produselor din alt stat membru care sa o depaseasca pe cea impusa produselor interne similare.

Pe 25 iunie, Comisia Europeana a solicitat si Romaniei informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale. mai mult


Joi, 29 Octombrie 2009, ora 18:11

1 comentariu
Autovit a inregistrat cresteri ale vanzarilor de pana la 25%

Autovit a inregistrat cresteri ale vanzarilor de pana la 25%

Targul de masini Autovit a inregistrat in intervalul ianuarie-noiembrie 2008 cresteri ale vanzarilor de pana la 25%, fata de perioada similara a anului 2007 a declarat pentru NewsIn directorul de marketing al targului, Dinu Nicolescu.

In primele 11 luni ale anului in curs, Autovit a comercialuzat pe piata autohtona un numar total de 76.751 automobile, acesta ducand la o crestere mica cuprinsa intre 20-25% fata de intervalul ianuarie-noiembrie al anului 2007 a precizat directorul de marketing, Dinu Nicolescu, citat de NewsIn.

Nicolescu a mai adaugat ca actuala criza economica a dus la o scadere a numarului de masini second hand in Romania, Autovit inregistrand pierderi de pana la 40% incepand luna septembrie a anului in curs pana in prezent.

"Nu avem momentan nici un fel de perspective comerciale pentru anul viitor, fiind la mana guvernului nu putem decat sa asteptam sa se definitizeze legea privind taxa de poluare si apoi vom actiona ca atare'', a mentionat Nicolescu.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) achizitia de autoturisme rulate a inregistrat, anul acesta, o crestere de aproape 100%, in 2008 comercializandu-se aproape 170.000 unitati, iar importul necontrolat de masini second hand este unul din principalele cauze ale fenomenului.

"Din cele 391.336 autovehicule vandute in Romania in primele noua luni ale anului, 168.339 unitati constituie numarul de masinilor rulate deja, procentul de masini second... mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 14:59

Tariceanu: Taxa auto e un exemplu fericit de dezbatere

Tariceanu: Taxa auto e un exemplu fericit de dezbatere

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a spus luni, la inceputul sedintei de Guvern, ca audierea publica privind taxa pe poluarea pentru autovehicule este "un exemplu fericit de dezbatere civilizata si transparenta", se arata intr-un comunicat remis presei de Guvern.

Premierul a multumit tuturor celor care au participat la aceasta audiere publica: cetateni, organizatii neguvernamentale si asociatii profesionale, institutii guvernamentale.

"Au fost exprimate 101 de puncte devedere pro si contra, care au fost incluse in raportul Comisiei de Experti", a afirmat seful Executivului.

Acesta a precizat ca propunerile facute in cadrul audierii publice au fost analizate de specialisti ai Ministerul Mediului si Ministerul Economiei si Finantelor, urmand ca acestea sa fie analizate in sedinta de guvern de luni.

Primul-ministru a mai precizat ca fondurile colectate din taxa pe poluarea pentru autovehicule vor fi destinate finantarii proiectelor si programelor pentru sapte domenii de protectie a mediului, printre care cel de innoire a parcului auto din Romania, "avand in vedere ca 54% din masinile din Romania sunt masini cu un grad mare de poluare". mai mult


Luni, 21 Aprilie 2008, ora 14:48

7 comentarii
PC va depune un proiect de lege pentru a anula taxa auto

PC va depune un proiect de lege pentru a anula taxa auto

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa ca PC va initia un proiect de lege prin care va sustine anularea taxei de prima inmatriculare si returnarea banilor catre cetateni.

"Partidul Conservator este primul partid parlamentar care a depus un proiect de lege care prevede anularea taxei de prima inmatriculare. Acesta are doua articole, primul se refera la anularea taxei auto de prima inmatriculare si al doilea la returnarea pe cale administrativa a banilor, celor care au achitat deja", a declarat Ciuca.

Potrivit lui Ciuca, scrisorile pe care presedintele si premierul si le trimit unul altuia si motiunile de cenzura nu rezolva problema taxei de prima inmatriculare, ba mai mult subiectul anularii ei nu reprezinta altceva decat "o undita electorala cu care anumiti politicieni incearca sa mai agate voturi".

De asemenea, Ciuca a dresat un apel catre toate partidele parlamentare de a sprijini initiativa legislativa.

"Adresam o invitatie catre toate partidele parlamentare sa ne ofere sprijin pentru a trece acest proiect prin parlament in procedura de urgenta. Orice alta actiune in afara sprijinirii proiectului de lege al PC care anuleaza taxa de prima inmatriculare reprezinta doar o actiune electorala si o declaratie politica", a declarat Ciuca, care este de parere ca se vorbeste se vorbeste prea mult si se face prea putin pentru eliminarea acestei taxe. mai mult


Marti, 11 Martie 2008, ora 21:18

1 comentariu
Alte articole despre: bogdan, ciuca, lege, taxa auto, anulare

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)