legea 112 modificata

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sunt surdo-mut, imi ia foc casa. Cum cer ajutor la 112?

Sunt surdo-mut, imi ia foc casa. Cum cer ajutor la 112?

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care le va permite hipoacuzicilor sa ceara ajutor in situatii de urgenta prin infiintarea numarului unic 113 la care pot fi transmise mesaje scrise.

Legea prevede ca persoanele cu deficiente de auz sau de vorbire isi pot inscrie numarul de telefon in Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta si astfel vor beneficia gratuit de acest serviciu.

"Era o chestiune de normalitate. Conform conventiilor internationale la care Romania e parte, accesul la serviciul unic de urgenta este un drept al tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitati", a explicat pentru Ziare.com senatorul Sebastian Grapa, initiatorul Legii pentru modificarea si completarea OUG 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta.

"Pana acum, hipoacuzicii, adica surdo-mutii, cei care nu aud si cei care nu pot vorbi, nu aveau cum sa foloseasca acest numar unic de urgenta si atunci, ca urmare a discutiilor purtate cu cei de la STS si ANCOM, am cazut la un acord", a mai completat acesta.

Conform sistemului nou creat, o persoana cu astfel de dizabilitati va putea transmite un mesaj la 113, care inseamna apel pentru interventie de urgenta, "mesaj care consta in explicitarea foarte clara a tipului de interventie si a tipului de problema", a precizat senatorul.

Care este procedura

"Se vor crea centre judetene. Persoanele respective se duc si inregistreaza un terminal, adica un numar de telefon, in... mai mult


Luni, 08 Iunie 2015, ora 08:35

2 comentarii
Guvernul a adoptat ceea ce a scos oamenii in strada in ianuarie 2012 Interviu cu Tudor Ciuhodaru

Guvernul a adoptat ceea ce a scos oamenii in strada in ianuarie 2012 Interviu cu Tudor Ciuhodaru

PP-DD va sustine orice motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta, iar cei 7 reprezentanti ai partidului care si-au retras semnatura de pe motiunea PDL nu reflecta decizia grupului parlamentar, spune deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru.

Intr-un interviu accordat Ziare.com, Tudor Ciuhodaru explica migrarile masive ale parlamentarilor PP-DD, situatia actuala a partidului si subliniaza ca acesta nu sustine Guvernul Ponta 3.

Pe de alta parte, Tudor Ciuhodaru acuza Guvernul Ponta ca a decis prin ordonanta de urgenta exact masura impotriva careia s-a iesit in strada in 2012, adica privatizarea sistemului de urgenta: "Cand ordonanta a ajuns in comisie multi colegi au si spus: pai, asta nu este exact lucrul pentru care s-a iesit in strada?".

Totodata, Tudor Ciuhodaru sustine ca Guvernul vrea respingerea unui proiect de lege aflat la Camera Deputatilor care ar rezolva problema victimelor malpraxis-ului: "Tot e la moda guvernarea copy-paste: sa ia proiectul de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, sa-l copieze si sa rezolve problema".

Unde afla acum PP-DD, sustine guvernul sau e in opozitie?

Suntem singurul partid parlamentar de opozitie care nu a fost niciodata la putere. Am aratat deja ca avem si solutii si variante pentru cetateni si va dau exemple de proiecte: alocarea de 6% din PIB pentru sanatate sau marirea la 200 de lei a alocatiilor pentru copii.

Cum a votat PP-DD in cazul Guvernului Ponta 3? O majoritate de peste 60% inseamna mai mult decat PSD, UNPR-PC... mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 08:25

19 comentarii
Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

La 23 de ani de la caderea comunismului, Romania inca nu a rezolvat intr-un mod decent problema imobilelor nationalizate. Impotenta politica (asa cum a numit-o Victor Ponta) sau retea de interese, asa cum acuza proprietarii care continua sa ceara sa li se faca dreptate?

Obligat de aproape doi ani de zile de CEDO sa puna capat acestei situatii, statul roman pretinde ca a gasit, in sfarsit, o solutie. Dupa aproape un an de guvernare si avand in spate o majoritate parlamentara confortabila, Cabinetul Ponta a modificat legea restituirii imobilelor nationalizate pe ultima suta de metri, prin angajarea raspunderii. Adica fara dezbateri in Parlament.

Cat de constitutionala este procedura si solutia legislativa propusa de actuala Putere vom vedea peste cateva saptamani, cand CCR va da o decizie.

In timp ce statul se apara sustinand ca nu are bani, fostii proprietari prezinta o lista lunga de motive pentru care, in opinia lor, aceasta lege o incalca pe cea fundamentala a tarii. Merita amintit ca, in 2010, intr-o situatie similara, Curtea Constitutionala a respins taierea pensiilor argumentand, printre altele, ca dreptul constitutional la pensie nu poate fi afectat de proasta gestionare a bugetului de catre stat. Dar dreptul la proprietate poate fi?

Ce spune Guvernul: S-au dat 4 miliarde, mai raman 8. Sarcina ramane pe viitoarele guverne

In discursul tinut de premierul Ponta la angajarea raspunderii in fata Parlamentului, acesta a prezentat principalele prevederi ale... mai mult


Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 23:55

7 comentarii
CCR reaminteste de ce a declarat neconstitutionala Legea uninominalului pur

CCR reaminteste de ce a declarat neconstitutionala Legea uninominalului pur

Curtea Constitutionala aminteste, intr-un comunicat remis presei joi, argumentele pentru care, in luna iunie, a declarat neconstitutionala legea uninominalului pur, adoptata in timpul guvernarii Tariceanu si care a marit numarul de parlamentari la recentele alegeri.

Comunicatul vine in contextul in care premierul Victor Ponta si mai multi lideri USL au acuzat PDL ca este de vina pentru inmultirea parlamentarilor, pentru ca ei sunt cei care au contestat la Curtea Constitutionala in aceasta primavara modificarea legii electorale, care prevedea un numar maxim de 300 de parlamentari.

In comunicatul CCR se arata ca, in urma efectuarii controlului de constitutionalitate, Curtea a constatat urmatoarele:

I. "Legea criticata incalca dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3), potrivit carora "Romania este stat de drept [...]", ale art. 2 - Suveranitatea si ale art. 61 - Rolul si structura (Parlamentului), intrucat consacra o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009".

"Curtea constata ca, la data de 22 octombrie 2009, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, a emis Decretul nr. 1.507/2009 pentru organizarea unui referendum national, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 714 din 22 octombrie 2009, prin care a chemat poporul roman sa isi exprime vointa cu privire la doua probleme de interes national: trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de... mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 18:26

20 comentarii
CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)

CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei reia joi dezbaterile pe marginea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, judecatorii CCR solicitand, cu o zi in urma, informatii de la Ministerul Administratiei si Internelor si Institutul National de Statistica, necesare solutionarii contestatiilor.

CCR va continua joi, incepand cu ora 9,00, dezbaterile referitoare la cele trei contestatii primite si confirmarea rezultatelor referendumului.

Intr-un comunicat transmis miercuri seara presei, Curtea a precizat ca au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei desfasurat pe 29 iulie.

"Dupa inregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18.548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate. In acelasi timp, au fost inregistrare trei dosare avand ca obiect contestatii, precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului", arata Curtea.

Conform procedurilor, CCR urmeaza sa se pronunte, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului, judecatorii constitutionali luand in discutie si eventualele contestatii.

De asemenea, Curtea, pe parcursul dezbaterilor, poate cere informatii de la autoritatile publice sau de la Biroul Electoral Central, care sunt obligate sa prezinte informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului. Instanta de... mai mult


Joi, 02 August 2012, ora 08:39

15 comentarii
Chiriasii isi vor putea cumpara locuintele la trei ani de la semnarea contractului

Chiriasii isi vor putea cumpara locuintele la trei ani de la semnarea contractului

Plenul Senatului a decis modificarea Legii 112/1995, astfel ca dreptul de cumparare sa poata fi exercitat de titularul de contract al locuintei, daca a dobandit calitatea de chirias cu cel putin trei ani anterior datei cererii.

Modificarea a fost votata cu 81 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva, fiind facuta pe marginea unei propuneri legislative a parlamentarilor PDL, PSD si ai minoritatilor.

Initiatorii au considerat ca, prin reglementarile care conditioneaza beneficiarii Legii 112 de ocuparea apartamentelor respective, la data intrarii in vigoare a legii "s-a creat o inechitate inadmisibila, o disproportie vadita intre scopul urmarit si rezultatul obtinut".

"Prin reglementarea diferentiata a categoriilor de chiriasi, in sensul acordarii anumitor drepturi numai unor categorii de chiriasi si exceptarii de la exercitiul acelorasi drepturi a altor categorii de chiriasi, s-a creat o discriminare pentru chiriasii ce detin o locuinta facand obiectul Legii 112/1995, dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ", se mai arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

"In acest sens, se impune asigurarea unui cadru normativ-legislativ care sa asigure egalitatea de tratament intre chiriasii locuintelor construite din fondurile statului si chiriasii locuintelor care fac obiectul Legii 112/1995", mai argumenteaza initiatorii.

Astfel, initiatorii au propus ca dreptul de cumparare sa poata fi exercitat indiferent de data dobandirii calitatii... mai mult


Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 15:06

1 comentariu
CCR: Contractele facute in baza legii 112 sunt legale

CCR: Contractele facute in baza legii 112 sunt legale

Modificarile aduse Legii caselor nationalizate nu retroactiveaza, iar contractele de vanzare-cumparare incheiate in baza Legii 112 au valoare de titluri de proprietate, arata magistratii Curtii Constitutionale in motivarea deciziei din 14 ianuarie, cand au respins sesizarea presedintelui.

Traian Basescu a sustinut, in sesizare, ca aceasta dispozitie referitoare la contractele de vanzare-cumparare este retroactiva si are caracter imprecis, ceea ce contravine principiilor preeminentei dreptului si al securitatii jurdicie.

In replica, judecatorii CCR arata ca textul criticat nu contine norme retroactive, ci precizeaza ca la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, acestea au forta juridica de titluri de proprietate si sunt opozabile tuturor.

Curtea Constitutionala constata ca legea criticata a fost adoptata cu respectarea principiului bicamerismului. Astfel, arata CCR, propunerea legislativa pentru completarea Legii 10, prin care la articolul 20 se introduc trei noi alineate, a fost dezbatura si respinsa in Senat, in calitate de prima camera sesizata, iar, potrivit Constitutiei, Senatul este competent ca, in calitate de prima camera sesizata, sa dezbata o lege ce reglementeaza materia proprietatii.

Judecatorii Curtii arata ca, dupa respingerea propunerii legislative, Senatul, in calitate de camera de reflectie, a trimis propunerea Camerei Deputatilor pentru a decide definitiv in calitate de camera decizionala, adoptand insa legea cu unele amendamente.... mai mult


Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 14:50

6 comentarii
Basescu a atacat la CCR noua lege a imobilelor nationalizate

Basescu a atacat la CCR noua lege a imobilelor nationalizate

Presedintele Traian Basescu sesizat, marti, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001 - noua lege a imobilelor nationalizate.

Presedintele a sesizat aspecte de ordin procedural: Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost adoptata, incalcandu-se principiului constitutional al bicameralismului.

Potrivit lui Traian Basescu, Senatul a respins propunerea legislativa, iar Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa cu un continut diferit fata de continutul legii respinse in prima Camera.

"In raport de forma legii trimisa spre promulgare, varianta legii adoptata de Camera decizionala se indeparteaza in mod substantial atat de la textul propunerii legislative cat si de la obiectul avut in vedere de initiatori", se arata in comunicatul de presa remis, marti, Ziare.com de catre Administratia Prezidentiala.

Referitor la aspectele de fond, Legea, in forma trimisa spre promulgare, ar "contine prevederi ce nu corespund exigentelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului privind accesibilitatea si previzibilitatea normei juridice" si nu respecta principiul preeminentei dreptului si al separatiei puterilor in stat.

Presedintia a prezentat concluziile CEDO: "la 9 decembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Viasu vs Romania, a identificat o disfunctionalitate a legislatiei romane si o practica... mai mult


Marti, 23 Decembrie 2008, ora 17:10

4 comentarii
Atac la proprietate

Atac la proprietate

La final de sesiune, intre doua chiuluri si elaborarea strategiei de salvare a colegilor puscariabili, deputatii si-au gasit timp sa dea o lovitura mortala proprietatii din Romania.

Practic, Camera Deputatilor a votat cu voiosie si larga majoritate, de la stanga pana la dreapta, o noua nationalizare. Este vorba despre modificarea Legii 10/2001 potrivit careia proprietarii de drept nu vor mai putea dobandi in natura casele si terenurile, daca acestea au fost deja vandute catre chiriasi, in baza Legii 112/1995.

Fostii proprietari, dati la o parte in beneficiul noilor proprietari urmeaza sa primeasca despagubiri "in echivalent" de la stat. De unde? De la buget desigur.

Adica fiecare roman va contribui volens nolens la diferenta dintre pretul de ICRAL platit de chiriasul improprietarit si vloarea despagubirilor pentru prorprietar calculate la pretul pietii.

Si nu numai ca au prioritate, dar chiriasii improprietariti de-acum se pot bucura cum se cuvine de prada. Noua reglementare elimina interdictia de a vinde timp de 10 ani imobilul cumparat in baza Legii 112.

Un cadou minunat si pentru rechinii imobiliari care au acum sansa sa puna mana pe terenul de sub case vechi si impozante pe care numai interdictia de vanzare le mai salva de demolare.

Iar pentru ca fiesta sa fie totala si sampania sa curga, legea arunca la gunoi si interdictia vanzarii imobilelor aflate in litigiu. Adica bietul proprietar de drept, pana sa castige un eventual proces (la CEDO desigur ca... mai mult


Joi, 26 Iunie 2008, ora 12:55

39 comentarii
Alte articole despre: Legea 112, retrocedari, case nationalizate

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba