legea exproprierilor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta: Antonescu s-a lasat singur in offside cu Legea minelor

Ponta: Antonescu s-a lasat singur in offside cu Legea minelor

Premierul Victor Ponta a apreciat, joi, ca liderul PNL Crin Antonescu, colegul sau din alianta USL, s-a lasat singur in offside cu Legea minelor.

"Legea minelor a fost discutata si in USL, eu am fost de acord ca forma legii sa fie cea finalizata de liberali. PSD nu s-a bagat, iar apoi am vazut ca s-a jucat la offside. Antonescu s-a lasat singur in offside acum. Insa trebuie sa avem o lege a minelor", a declarat prim-ministrul, la iesirea de la conferinta de presa organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Legea minelor a fost supusa votului, marti, in Camera Deputatilor. Insa proiectul de act normativ, care vizeaza si proiectul de la Rosia Montana si contine cateva amendamente importante, nu a fost adoptat.

Astfel, din cei 299 de parlamentari prezenti, 160 au votat "pentru", 105 "impotriva" si 22 s-au abtinut. Dar erau necesare 204 voturi pentru a fi adoptata, deoarece este vorba de o lege organica.

Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana

Proiectul de act normativ a fost anterior avizat favorabil, luni, de Comisiile pentru administratie publica, respectiv pentru industrie si servicii.

Unele propuneri ale PNL au fost incluse in proiect, printre care se numara si faptul ca se asigura dreptul de preemtiune pentru stat asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor naturale, dar si interzicerea acordarii licentelor si contractelor pentru exploatare in vederea realizarii unor proiecte care ar... mai mult


Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:59

7 comentarii
Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana

Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana

Camera Deputatilor s-a grabit, marti, sa puna Legea minelor pe ordinea de zi, care vizeaza si exploatarea de la Rosia Montana. Insa proiectul de act normativ, care contine cateva amendamente importante, nu a fost adoptat.

Astfel, din cei 299 de parlamentari prezenti, 160 au votat "pentru", 105 "impotriva" si 22 s-au abtinut. Dar erau necesare 204 voturi pentru a fi adoptata, deoarece este vorba de o lege organica.

Proiectul de act normativ a fost avizat favorabil, luni, de Comisiile pentru administratie publica, respectiv pentru industrie si servicii, dupa ce a fost respins anterior de Senat.

Romania are nevoie de o actualizare a Legii minelor

Legea minelor a fost adoptata inititial in 1997, suferind modificari in 2003. Acum, dupa 10 ani, aceasta nu mai raspunde realitatii, astfel ca amendamentele sunt necesare, insa ele trebuie dezbatute indelung, cu toate partile implicate, arata Valentina Ivan, analist la Candole Partners.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata LIVE

"Sectorul de minerit are nevoie de o actualizare a acestei legi! Din pacate, initiativa de a modifica acest cadru de reglementare nu a fost o prioritate pe agenda Guvernului, nu s-a bucurat de o voce unitara din partea industriei si nici nu a fost asumata cu adevarat de un minister al industriei/economiei/energiei.

Aceasta initiativa a fost acum sugrumata de preluarea ad litteram a unor prevederi din legea speciala Rosia... mai mult


Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 08:12

8 comentarii
Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut marti in regim de urgenta cateva proiecte legislative extrem de controversate, pentru care este for decizional: Legea amnistiei, Legea minelor (absolut necesara pentru proiectul Rosia Montana) si Legea lobby-ului.

Deputatii au fost luati prin surprindere de proiectele adaugate in ultimul moment pe ordinea de zi, nefiind la curent cu documentele anexate. De altfel, sedinta a inceput sub conducerea lui Valeriu Zgonea fara ca deputatii sa fi primit proiectele si rapoartele de la comisii.

Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament

Pentru ca PNL nu a vrut sa voteze alaturi de PSD, Legea amnistiei a fost scoasa de pe ordinea de zi, iar Legea minelor a primit doar 160 de voturi pentru, in conditiile in care avea nevoie de 204 voturi, fiind lege organica.

In aceste conditii legea amnistiei va fi dezbatuta si votata in sesiunea urmatoare, ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Cat despre Legea minelor, ea "e moarta si ingropata. Unii jurnalisti bat campii, nu s-a amanat nimic. E gata! S-a supus la vot, a picat, gata", dupa cum a declarat deputatul Varujan Pambuccian pentru Ziare.com.

La finalul sedintei comune Senat-Camera Deputatilor, parlamentarii au votat infiintarea comisiei comune Calarasi, care va ancheta retrocedarile din comuna Nana, Calarasi, unde si-a luat teren Ioana Basescu.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

17:35 - Sedinta... mai mult


Marti, 10 Decembrie 2013, ora 17:48

64 comentarii
Alte articole despre: Legea amnistiei, Legea lobby
Legea minelor, paravanul pentru Rosia Montana, la mana deputatilor - proteste la Parlament

Legea minelor, paravanul pentru Rosia Montana, la mana deputatilor - proteste la Parlament

Legea minelor a fost adoptata, luni, de catre Comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei, in forma agreata in USL, toate amendamentele opozitiei fiind respinse.

Actul normativ urmeaza sa intre marti dimineata pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional, conform Mediafax.

Forma agreata in USL, care a fost adoptata luni de Comisiile reunite, nu a fost publicata pe site-urile Camerei sau Senatului. Presa nu a avut acces la aceasta nici in cadrul lucrarilor, iar parlamentarii au primit actul normativ xeroxat.

Legea minelor se va aplica inclusiv proiectului minier Rosia Montana

Legea, care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana, a precizat presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu.

Noua lege a minelor, paravanul pentru Rosia Montana, a picat la limita in Senat

Social-democratul a mentionat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.

El a precizat ca Legea minelor este valabila si pentru... mai mult


Luni, 09 Decembrie 2013, ora 21:34

11 comentarii
Noua lege a minelor, paravanul pentru Rosia Montana, a picat la limita in Senat

Noua lege a minelor, paravanul pentru Rosia Montana, a picat la limita in Senat

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, luni, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia.

Proiectul de lege a fost transmis Camerei Deputatilor in calitate de camera decizionala, insa nu a putut fi adoptat in Senat. Dupa trei incercari de vot, proiectul doar 85 de voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 3 abtineri. Pentru adoptarea proiectului, care are caracter organic, erau necesare 87 de voturi favorabile.

Respingerea initiativei a venit pe fondul disputelor intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia, dar si a solicitarii PSD de reluare a votului initial pe raportul cu amendamente al comisiei economice, care in prima instanta fusese respins.

"Aceasta lege poate fi numita Legea Rosia Montana doi, sau reloaded, sau Legea Rosia Montana sub acoperire. In ea sunt trecute toate drepturile si procedurile speciale, cu derogari, trecute in legea anterioara pe care am respins-o", a acuzat in timpul dezbaterilor senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.

In schimb, grupurile parlamentare ale PSD, PNL si PP-DD au anuntat ca sustin adoptarea propunerii legislative.

Paravan pentru Rosia Montana

In forma modificata a legii minelor articolele din proiectul de lege al Guvernului pentru Rosia Montana au fost practic mutate.

Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre... mai mult


Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:13

5 comentarii
Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

In caz ca nu stiati, o corporatie miniera a cumparat statul roman! O spun la modul foarte serios, fara nicio gluma: cetateni ai acestei tari, nu mai aveti stat! El apartine Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), nu voua.

Am asteptat pana acum publicarea oficiala a proiectului de "lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana" pentru a fi sigur ca nu am visat sau halucinat atunci cand am vazut acest proiect de lege pe surse. Din pacate, varianta trimisa spre Parlament este, dupa parerea mea, cel mai mare act de nedreptate si hotie dupa nationalizarea pamanturilor realizata de comunisti in secolul trecut.

Un proiect croit pe masura RMGC

Varianta initiala a proiectului a fost scrisa de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset, care au si reusit sa treaca prin Senat un proiect de lege de modificare a Legii Minelor 85/2003, dar care, la presiunea opiniei publice, a ramas blocat la Camera Deputatilor.

Rosia Montana si legea marii exproprieri nationale (Opinii)

Grebla insista atunci ca proiectul nu era cu dedicatie pentru RMGC insa iata ca noul proiect de lege, aprobat de Guvernul Ponta la sfarsitul lunii august, este varianta modificata si chiar mai agresiva a aceleiasi incercari de subjugare a statului roman de catre RMGC. Prin elaborarea unei legi speciale care face derogare de la legile statului si incalca Constitutia Romaniei, Guvernul nu a facut decat sa confirme cat de ilegal este acest proiect, care nu... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:16

17 comentarii
Statul roman te arunca afara din casa - Legea Exproprierilor

Statul roman te arunca afara din casa - Legea Exproprierilor

Cum te-ai putea simti trezindu-te intr-o dimineata cu un functionar public la usa, a carui menire este sa te anunte ca ai treizeci de zile la dispozitie sa iti parasesti casa in care ai locuit o viata intreaga?

Raspunsul nu poate fi imbucurator, mai ales atunci cand te gandesti ca va trebui sa colaborezi cu statul si cu birocratia care ii sta la baza. Te poti impotrivi? Poti sa spui ca nu pleci din casa, ca nu accepti sa iti vezi munca de o viata daramata de un buldozer? Daca pana acum puteai, de acum inainte statul roman s-a asigurat ca nu vei mai putea.

Legea Exproprierilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 853 din 20.12.2010. Legea vine sa sprijine obiectivele de interes national, judetean sau chiar local. Prin obiective se inteleg lucrari de executie pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere, a metroului, infrastructurii aeroportuare, navale, feroviare.

Mai mult decat atat, sunt considerate obiective si lucrarile ce tin de gospodarirea apelor si lucrari conexe hidrotehnice. Crearea sau modernizarea partiilor de schi, a statiunilor montane, dezvoltarea sporturilor de iarna sunt alte obiective care fundamenteaza prezenta lege. Lucrarile de dezvoltare a sistemelor de producere, transport si distributie a energiei electrice, a gazelor naturale si a lucrarilor miniere.

Toate aceste obiective sunt considerate de utilitate publica la nivel national, la nivel judetean sau la nivel local. In oricare dintre cazuri, expropriatorul este statul roman,... mai mult


Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 18:22

48 comentarii
Boc da unda verde exproprierilor

Boc da unda verde exproprierilor

Lucrarile la autostrazi pe terenurile expropriate vor putea incepe imediat ce proprietariilor li se vor vira banii in cont.

Ordonanta urmareste urgentarea executiei lucrarilor intarziate de contestatiile expropriatilor si de autoritatile locale.

Actul normativ care modifica legea exproprierilor prevede ca, odata stabilit cuantumul despagubirilor acordate proprietarilor care detin terenuri aflate pe traseul autostrazilor si virarea banilor in cont, drumarii pot intra cu utilajele pe respectivele proprietati.

Adrian Ionescu, consilier in cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat pentru Adevarul ca proprietarii isi vor primi banii pe suprafetele expropriate in termen de 90 de zile de la data in care vor fi notificati.

Concret, proprietarul este anuntat ca pe terenul lui va trece o autostrada. Din momentul primirii notificarii, se va face plata intr-un cont deschis pe numele sau la CEC. Din ziua in care banii au intrat in cont, buldozerul va patrunde pe terenul proprietarului pentru demararea lucrarilor.

"Cetateanul poate sa nu fie de acord cu suma primita (n.r. - cuantumul va fi stabilit de o comisie de experti) si poate face contestatie. Poate si castiga in instanta, dar in tot acest timp lucrarile continua", a explicat pentru Adevarul Adrian Ionescu.

Daca suma se mai poate discuta, decizia de a construi pe acea suprafata, dupa ce s-a efectuat studiul de prefezabilitate, nu se va mai putea discuta, in urma noilor modificari aduse la Legea... mai mult


Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 09:36

11 comentarii
Marius Marinescu cere exproprierea terenului de sub Cathedral Plaza

Marius Marinescu cere exproprierea terenului de sub Cathedral Plaza

Senatorul conservator Marius Marinescu a depus miercuri o initiativa legislativa, prin care cere exproprierea pentru cauza de utilitate publica a terenului pe care se construieste Cathedral Plaza.

Parlamentarul a explicat ca scopul exproprierii pentru cauza de utilitate publica este cel al revenirii la destinatia anterioara, de parc public cu amenajarea unor alei pietonale precum si a unor spatii de punere in valoare a patrimoniului arhitectural, cultural si istoric prin amplasarea unor monumente comemorative, anunta un comunicat PC remis redactiei ziare.com.

"Prin propunerea legislativa initiata se urmareste exproprierea pentru cauza de utilitate publica a terenului situat in municipiul Bucuresti, strada G-ral. H.M.Berthelot nr. 1-15, sector 1, in suprafata de 2008,4 m2 si a constructiilor proprietate privata edificate pe acest teren, cu scopul revenirii la destinatia anterioara, de parc public. Propunerea legislativa a Partidului Conservator urmareste inlaturarea agresiunii colosilor din metal si sticla impotriva zonelor semnificative pentru istoria, cultura si civilizatia nationala si universala", a declarat Marius Marinescu.

Vicepresedintele conservator a precizat ca aceasta propunere respecta doua hotarari ale Senatului care solicitau Guvernului oprirea imediata a lucrarilor, exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Aceleasi hotarari cereau Ministerului Public cercetarea modului in care s-a avizat si autorizat constructia.

Marinescu a mentionat ca... mai mult


Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 14:22

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)