legea salarizarii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii

Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii

Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizarii.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, ca de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar platit din bugetul general consolidat al statului "sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege".

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate financiara.

"In sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza este de la 1 la 18", prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Salarii in invatamant

Pentru functiile bugetare din invatamant, salariile de baza prevazute in varianta de proiect al legii salarizarii incep de la 1.359 de lei, cat ar trebui sa primeasca un profesor/invatator cu studii liceale si debutant, si pana la 7.868 de lei, cat ar putea fi salariul de baza maxim obtinut de un profesor universitar cu... mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:31

11 comentarii
CCR: Legea salarizarii profesorilor si Codul Dialogului Social, constitutionale

CCR: Legea salarizarii profesorilor si Codul Dialogului Social, constitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca Legea privind esalonarea platii drepturilor salariale ale profesorilor si Codul Dialogului Social sunt constitutionale.

Premierul Emil Boc a afirmat, dupa anunt, ca saluta decizia Curtii Constitutionale.

Codul Dialogului Social si Legea privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic au fost contestate in 21 aprilie la CCR de 110 deputati PSD si PNL.

Social-democratii si liberalii au contestat atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond.

Guvernul si-a asumat raspunderea, in 18 aprilie, pe Codul Dialogului Social si pe legea care esaloneaza plata drepturilor salariale castigate in instanta de cadrele didactice.

CCR dezbate sesizarile privind Legile salarizarii profesorilor si Dialogului Social

Codul Dialogului Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.

Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.

De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmand a fi cedate organizatiilor societatii civile. In plus, este infiintat un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ,... mai mult


Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:51

37 comentarii
PSD va modifica Legile Salarizarii si Pensiilor imediat cum ajunge la putere

PSD va modifica Legile Salarizarii si Pensiilor imediat cum ajunge la putere

PSD se declara dezamagit de deciziile luate, marti, de magistratii Curtii Constitutionale, care au respins sesizarile facute pe Legea Bugetului, Legile Salarizarii si Legea de adoptare a OUG50 privind creditele, si anunta ca imediat ce va veni la putere le va modifica, inclusiv Legea pensiilor.

"Aceste decizii nu ar fi trebuit sa aiba valenta politica. Prin aceste decizii, nu Opozitia este cea care a pierdut o lupta cu Puterea, la arbitrajul Curtii Constitutionale, ci milioanele de romani care vor fi afectati de actele normative in discutie", se arata intr-un comunicat al PSD remis marti Ziare.com.

Social-democratii reclama faptul ca Executivul a "fortat" adoptarea legilor de mai sus angajandu-si raspunderea, Puterea nesocotind astfel necesitatea unei dezbateri reale cu partenerii sociali si cu cei ai Opozitiei.

"Din pacate, Romania se confrunta la acest moment cu o Putere care, la toate nivelurile sale, dispretuieste profund democratia", se mai arata in comunicatul citat.

"Partidul Social Democrat isi ia angajamentul ca, in momentul preluarii guvernarii, sa modifice si legea salarizarii unitare si legea pensiilor, pentru a limita efectele lor negative din prezent. Romania are nevoie de o Lege a salarizarii, la fel cum are nevoie si de o Lege a pensiilor - declarata si aceasta, recent, ca fiind constitutionala", mai sustin social-democratii, care acuza faptul ca "sub minciuna unei asa-zise reforme" se ascunde "batjocorirea" a milioane de salariati si pensionari. mai mult


Marti, 28 Decembrie 2010, ora 16:37

11 comentarii
CCR dezbate marti sesizarile PNL privind Legea Salarizarii si bugetul

CCR dezbate marti sesizarile PNL privind Legea Salarizarii si bugetul

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa dezbata, marti, sesizarea formulata de 53 de deputati ai PNL privind Legea Salarizarii unitare pe anul 2011, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea.

Partidul National Liberal a sesizat CCR, saptamana trecuta, in legatura cu neconstitutionalitatea legii privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

PNL a contestat la Curtea Constitutionala Legea Salarizarii pe 2011

Liberalii au reclamat incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea raspunderii de catre Guvern. Liberalii atrag atentia asupra faptului ca Guvernul nu-si poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege oricand, oricum si in orice conditii. Pozitia PNL este aceea ca Guvernul doreste sa se substituie Parlamentului in activitatea de legiferare, incalcand astfel Constitutia.

In opinia liberalilor, angajarea raspunderii pe Legea Salarizari nu se justifica, deoarece exista o majoritate parlamentara care sa sustina vointa Executivului, astfel incat legea sa fie votata si in Parlament.

Potrivit liberalilor, "Legea Salarizarii pe 2011 a personalului platit din fonduri publice este dovada a incompetentei si a deciziilor falimentare ale acestui Guvern care nu are solutii pentru contracararea efectelor crizei, iar cele mai la indemana instrumente sunt taierile de pensii salarii, indemnizatii pentru mame sau ajutoare sociale".

CCR discuta marti si sesizarea privind... mai mult


Marti, 28 Decembrie 2010, ora 07:19

7 comentarii
Sesizarea PNL privind Legea Salarizarii, dezbatuta de CCR pe 28 decembrie

Sesizarea PNL privind Legea Salarizarii, dezbatuta de CCR pe 28 decembrie

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca va dezbate pe 28 decembrie sesizarea formulata de 53 de deputati ai PNL privind Legea Salarizarii unitare pe anul 2011, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea saptamana trecuta.

PNL a sesizat, marti, CCR in legatura cu neconstitutionalitatea legii privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Liberalii reclama incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

"Prin acceptarea ideii potrivit careia Guvernul isi poate angaja raspunderea pe un proiect de lege in mod discretionar, ar insemna acceptarea faptului ca acesta se transforma in putere legiuitoare interferand cu atributiile Parlamentului. In aceasta situatie, Parlamentul devine un simplu spectator, legile fiind impuse si nu rezultatul unei dezbateri parlamentare democratice", preciza marti deputatul PNL Alina Gorghiu.

PNL a contestat la Curtea Constitutionala Legea Salarizarii pe 2011

Liberalii atrag atentia asupra faptului ca Guvernul nu-si poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege oricand, oricum si in orice conditii. Pozitia PNL este aceea ca Guvernul doreste sa se substituie Parlamentului in activitatea de legiferare, incalcand astfel Constitutia.

In opinia liberalilor, angajarea raspunderii pe Legea salarizari nu se justifica, deoarece exista o majoritate parlamentara care sa sustina vointa Executivului astfel incat legea sa... mai mult


Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:39

1 comentariu
Lazaroiu: Daca se amana Legea Salarizarii, Opozitia va fi de vina pentru colaps

Lazaroiu: Daca se amana Legea Salarizarii, Opozitia va fi de vina pentru colaps

Consecintele amanarii Legii Salarizarii ar fi dramatice pentru Romania, avand in vedere ca, pe 9 ianuarie 2011, board-ul Fondului Monetar International se va reuni si va decide daca sa ne dea urmatoarea transa din imprumut, este de parere Sebastian Lazaroiu, consilierul presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

"Este aproape 1 miliard de euro, care pentru noi conteaza. Nu platim salarii si pensii cu acesti bani, dar este un semnal foarte important", a spus Lazaroiu, la Realitatea TV. El a adaugat ca Legea Salarizarii este o conditie pentru acordarea transei.

"Presedintele a atras atentia inca de acum doua luni ca avem un calendar scurt. A propus sa nu ne mai jucam de-a politica in Parlament timp de 40 de zile, terminam legile astea si pe urma va jucati cat vreti voi", a amintit Lazaroiu.

Daca se va amana Legea Salarizarii, "toti romanii trebuie sa stie ca Romania intra in colaps din cauza Opozitiei", a intarit ideea consilierul prezidential.

De altfel, el sustine ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, a actionat neconstitutional vineri, cand a amanat citirea motiunii de cenzura pe Legea Salarizarii din cauza neintrunirii cvorumului. Potrivit spuselor sale, in acest mod Opozitia poate fi oricand impiedicata sa depuna o motiune.

Nu putem fi sigur ca va rezista Coalitia pana in 2012

Revenind la politica, Lazaroiu s-a aratat optimist cu privire la viitorul apropiat al Coalitiei de la guvernare, care, doar in acest an, a reusit sa treca de mai multe motiuni... mai mult


Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 22:03

15 comentarii
Presa de azi: Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei

Presa de azi: Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei

Toata presa centrala de miercuri scrie despre scandalul din sedinta de plen a Camerei Deputatilor si Senatului.

Guvernul trebuia, marti, sa isi asume raspunderea pe legile salarizarii, insa sedinta s-a transformat intr-un scandal, dupa ce Puterea a vrut sa discute si despre alta asumare, cea cu tensiuni la CCR, pe Legea Educatiei.

Dupa trei ore de sedinta cu scandal, Puterea a decretat, prin Roberta Anastase, ca Legea Educatiei se considera adoptata. "PD-L a fortat adoptarea Legii Educatiei", explica Adevarul. Subiectul este tratat si de ziarul Puterea, intr-un articol titrat "Asumare cu forta, in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale".

Jurnalul National scrie de cealalta asumare de marti: "Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea Salarizarii". "Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei", isi titreaza Gandul articolul, care surprinde si reactia Opozitiei la cele doua asumari de marti.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei scriu si ei despre scandalul de marti. "Puterea 'loveste' cu 'influenta razelor de luna asupra galosilor de guma'. Opozitia reclama 'bruscarea' Constitutiei", titreaza articolul, facand referire de declaratiile senatorului PD-L Radu Berceanu.

Adevarul: PD-L a fortat adoptarea Legii Educatiei

Desi pe ordinea de zi de marti figurau doar angajarile raspunderii Guvernului pe legile salarizarii, s-a ajuns, prin fortarea regulamentelor, sa se treaca pe ordinea de zi si... mai mult


Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 08:01

3 comentarii
Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legile Salarizarii

Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legile Salarizarii

Guvernul Boc si-a asumat, marti, in Parlament, raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.

In cuvantarea sa de prezentare a proiectului Legii Salarizarii pentru 2011 a bugetarilor, premierul Emil Boc a subliniat ca "acesta este un act extrem de complex si vine sa rezolve o problema scadenta a societatii romanesti - cea legata de salarizarea celor platiti din fonduri publice".

2011, anul dezvoltarii si al cresterii economice

Seful Guvernului a mai spus ca 2010 se doreste a fi anul cresterii economice. "Daca 2010 a fost anul constrangerilor bugetare, anul 2011 va fi cel al dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor structurale ale statului", a spus Emil Boc.

"In cadrul acestor reforme, un rol important il ocupa Legea Salarizarii. Prin aceasta se recupereaza 15 la suta din salariul diminuat in iulie 2010. In 2011 avem prevazut in bugetul de stat salarizare pentru peste 1.290.000 de bugetari. Suma de bani prevazuta in bugetul de stat este de 39 miliarde de lei, pentru acoperirea cresterii cu 15 la suta a salariilor bugetarilor", a mai spus Boc.

Premierul a facut o trecere in revista a prevederilor legii, subliniind ca "in bugetele pe 2011 ale... mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 14:36

20 comentarii
Guvernul Boc isi asuma marti raspunderea pe legile salarizarii (Video)

Guvernul Boc isi asuma marti raspunderea pe legile salarizarii (Video)

Guvernul Boc isi asuma marti in Parlament raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.

Premierul Emil Boc a declarat luni ca Legea salarizarii si a bugetului vor fi adoptate pana la sfarsitul anului daca Opozitia nu va boicota sau submina activitatea Parlamentului. Si presedintele Basescu a avertizat luni asupra consecintelor neasumarii legilor cerute de FMI, respectiv legea salarizarii, a sistemului de pensii si a bugetului.

"Datorita jocului politic suntem sub riscul de a rata, de a impinge tara intr-un derapaj, in cazul in care nu reusim sa trecem legile care reprezinta conditionalitati pentru transa ce urmeaza sa o incasam in ianuarie. Probabil stiti ca board-ul FMI este pe data de 7 ianuarie si neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o zona de lipsa de credibilitate si cred ca acestea trebuie sa fie primul comandament al acestor discutii", a spus Basescu, in debutul consultarii cu liderii arcului guvernamental.

Cea mai importanta prevedere a legii de aplicare a salarizarii unitare pentru anul 2011 este aceea ca salariile de baza ale bugetarilor se majoreaza cu 15% incepand de la 1 ianuarie. De altfel, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca daca... mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 07:52

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)