legislatie europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Google si Facebook, puse la colt in Europa. Nemtii vor o protectie sporita a datelor

Google si Facebook, puse la colt in Europa. Nemtii vor o protectie sporita a datelor

Pe masura ce negocierile pentru realizarea unei politici unitare de protectie a datelor in UE intra in stadiul final, germanii pluseaza si incearca sa-i prinda in lesa pe gigantii Google si Facebook, care sunt atat de puternici incat par sa nu raspunda in fata nimanui, pe teritoriul Europei.

Oficialii europeni spera sa duca la bun sfarsit, pana la finalul acestui an, negocierile privind un cadru legislativ comun pentru crearea unei piete digitale unice in UE.

In acest moment, cele 28 de tari evolueaza pe paliere legislative diferite in ceea ce priveste protectia datelor personale si drepturile de autor, mentioneaza Wall Street Journal.

"E-mail Made in Germany"

Firmele germane, patite deja de doua ori, odata in scandalul interceptarilor NSA si a doua oara in folosirea bazelor de date detinute de gigantii IT americani in pastrarea suprematiei pe piata europeana, sunt tot mai vehemente in solicitarea unei legislatii care sa serveasca interesele europenilor.

Deja... citeste mai departe despre "Google si Facebook, puse la colt in Europa. Nemtii vor o protectie sporita a datelor" pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 10:38

Legi ciudate, dar bine de stiut, ca sa nu ajungi infractor

Legi ciudate, dar bine de stiut, ca sa nu ajungi infractor

Suntem aliniati la legislatia europeana, care la randul ei se afla in contextul legilor specifice tarilor dezvoltate ale lumii. Ne-am obisnuit intr-atata cu acest detaliu, incat multora li se pare ca peste tot ar trebui sa fie asa.

Ei bine, nu-i peste tot. Ba, dimpotriva, la unii e altfel si sunt tari cu reglementari atat de ciudate, incat nu-ti vine sa crezi ca exista asemenea cazuri. Dar exista. Si nu numai ca exista, ci chiar se aplica.

Portalul Mix Stuff publica o colectie cu astfel de raritati, interesante pentru curiosi, dar si utile pentru cine ajunge pe respectivele plaiuri si risca sa devina din senin contravenient sau infractor, dupa caz.

In Germania, esti considerat contravenient in care, circuland pe autostrada, ramai din senin fara carburant in rezervor. S-ar putea sa fie corect: blochezi autostrada numai pentru ca ai facut pana prostului.
In Thailanda, este interzis sa iesi pe strada numai in haine, fara sa ai sub ele lenjerie de corp. Explicatia este de ordin igienic, Thailanda fiind o tara cu umiditate ridicata, unde transpiri mult. Dar nu e clar cine te verifica si cine constata contraventia.
In Singapore, este interzis sa te folosesti de guma de mestecat pe strada sau in alte locuri publice. Explicatia este tot de ordin igienic, iar amenzile sunt usturatoare.
In San Salvador, un sofer care a condus depasind o anumita concentratie de alcool in sange poate fi condamnat la moarte. Se considera ca a atentat la viata altora.
In statul Victoria,... mai mult


Sambata, 01 Februarie 2014, ora 10:23

Cat de eficienta este strategia anti-offshore a Comisiei Europene si ce oameni romani de afaceri vor fi afectati

Cat de eficienta este strategia anti-offshore a Comisiei Europene si ce oameni romani de afaceri vor fi afectati

Autoritatile europene cauta solutii pentru a le "veni de hac" companiilor care isi deschid sedii in "paradisuri fiscale" prin introducerea obligativitatii de a declara taxele platite in fiecare tara in care au subsidiare. Pe lista companiilor "vizate" de masura sunt Google, Starbuck sau Microsoft. In Romania, oameni de afaceri precum Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vatu sau Dan Voiculescu ar avea de pierdut din schimbarea regimului fiscal.

Algirdas Seneta, comisarul european responsabil cu fiscalitatea in UE, si-a anuntat intentia de a introduce incepand de la anul o clauza anti-abuz care sa vizeze societatiile comerciale care si-au creat sedii in cutiile postale pentru a beneficia de un regim fiscal mai avantajos.

Afla ce pot pierde cunoscuti oameni de afaceri romani din cauza initiativei comisarului european, in continuarea articolului Cat de eficienta este strategia anti-offshore a Comisiei Europene si ce oameni romani de afaceri vor fi afectati pe Business24.ro mai mult


Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:23

Cumparatorii vor fi mai bine protejati in disputele cu vanzatorii. Vezi in ce mod

Cumparatorii vor fi mai bine protejati in disputele cu vanzatorii. Vezi in ce mod

Cumparatorii din Uniunea Europeana vor avea acces mai usor la medieri rapide, ieftine si impartiale in disputele cu vanzatorii de bunuri si prestatorii de servicii, datorita noilor legi votate in Parlamentul European.

Astfel, cumparatorii vor evita procesele lungi si costisitoare, mai ales in cazul achizitiilor online sau transfrontaliere, se arata intr-un comunicat al PE, remis Ziare.com.

"Noile reguli privind rezolvarea alternativa a disputelor (ADR) si rezolvarea online a disputelor (ODR) au ca scop cresterea utilizarii schemelor ADR in UE oferindu-le o modalitate rapida, ieftina si informala de a rezolva disputele cu vanzatorii, in loc sa recurga la procese lungi", se arata in comunicat.

Noua directiva cere statelor membre sa se asigure ca exista scheme ADR pentru toate sectoarele de activitate si are prevederi referitoare la impartialitatea mediatorilor.

Cumparatorii vor putea utiliza noile reglementari pentru a cere despagubiri pentru plangeri formulate in afara tribunalelor referitoare la orice bunuri sau servicii, indiferent daca au fost achizitionate online, in magazin, local sau in strainatate.

Deputatii au stabilit ca medierea ar trebui sa fie gratuita pentru cumparatori sau sa coste o "taxa fixa". In general, orice disputa ar trebui sa fie rezolvata in 90 de zile, spune reglementarea.

Pentru a contribui la rezolvarea disputelor privind bunurile si serviciile vandute online, reglementarea ODR atribuie Comisiei Europene puterea de a crea o... mai mult


Marti, 12 Martie 2013, ora 22:30

Legislatia privind protectia mediului va fi modificata - afla de ce

Legislatia privind protectia mediului va fi modificata - afla de ce

Comisia Europeana intentioneaza sa revizuiasca, in perioada urmatoare, legislatia in domeniul mediului, in incercarea de a "convinge" statele membre sa-si indeplineasca obiectivele privind calitatea aerului.

Preocuparea crescanda a oficialilor europeni privind poluarea aerului se justifica si prin faptul ca UE este, inca, destul de departe de obiectivele celui de-al 6-lea "Program de actiune pentru mediu", prin care se propune atingerea unor niveluri de calitate a aerului care sa nu aiba un "impact negativ semnificativ asupra sanatatii umane si a mediului".

Altfel spus, aproximativ 49% dintre europeni locuiesc in zone unde obiectivele UE privind calitatea aerului nu au fost inca indeplinite.

"Privind in urma la parcursul Europei in materie de ameliorare a calitatii aerului, avem multe motive sa fim mandri. Dar cele 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului cu particule in suspensie ne spun ca raman, inca, in mod clar, multe de facut. Este nevoie sa demaram imediat discutiile privind urmatoarea generatie de obiective privind calitatea aerului", sustine Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

Potrivit oficialului european, noile obiective pe termen lung care vor reiesi dupa modificarea legislatiei actuale vor acoperi un orizont de timp care o sa depaseasca anul 2020.

Chiar daca legislatia UE privind, spre exemplu, emisiile industriale, cele provenind de la vehicule sau calitatea combustibilului a jucat un rol major in reducerea... mai mult


Vineri, 08 Iulie 2011, ora 07:28

1 comentariu
Ce drepturi noi aduce directiva europeana clientilor din telecom

Ce drepturi noi aduce directiva europeana clientilor din telecom

Operatorii de telefonie mobila si fixa au trebuit, pana in data de 25 mai, sa transpuna in legislatia nationala, noile norme ale Comisiei Europene din domeniul comunicatiilor. Una dintre cele mai importante schimbari din legislatie se refera la portarea numarului de telefon intr-o singura zi, aceasta fiind si elementul care da bataie de cap operatorilor.

Clientilor operatorilor de telefonie si Internet vor trebui sa li se puna la dispozitie contracte in care sa se scrie clar toate detaliile legate de costurile si tarifele pe care le au. In plus, durata maxima initiala a unui contract nu poate depasi 24 de luni (parte care deja a fost implementata de companiile de telefonie). Dar, totodata, operatorii trebuie sa ofere clientilor si posibilitatea de a contracta un abonament pe maximum un an, se mai arata in deciziile luate de Comisia Europeana.

Contractele trebuie sa ofere informatii despre minimul calitatii serviciilor pe care le ofera, dar si informatii cu privire la despagubirile si rambursarile disponibile in caz de nerespectare a acestor niveluri minime. Una din prevederi se refera si la o mai buna protectie impotriva incalcarii securitatii datelor cu caracter personal si contra spam-urilor.

Ce spun operatorii

Noua Directiva Europeana nu aduce modificari majore in ceea ce priveste relatia contractuala intre utilizatorii finali si furnizorii de comunicatii electronice. O mare parte dintre aceste noi prevederi se regasesc deja in contractele incheiate de... mai mult


Luni, 30 Mai 2011, ora 15:57

1 comentariu
Europa interzice folosirea cadmiului la bijuterii

Europa interzice folosirea cadmiului la bijuterii

Utilizarea cadmiului in bijuterii, in aliaje de lipit sub forma de bara si in toate materialele plastice va fi interzisa in UE incepand din luna decembrie 2011.

Cantitati mari de cadmiu, o substanta nociva, au fost detectate in anumite articole de bijuterie, in special in imitatiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, risca expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.

Noua legislatie europeana interzice utilizarea cadmiului in orice tip de bijuterii, cu exceptia antichitatilor. Interdictia se aplica si cadmiului prezent in toate materialele plastice si aliajele de lipit sub forma de bara folosite pentru imbinari de materiale disimilare; daca sunt inhalati, vaporii emanati in acest proces sunt foarte periculosi.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Este o veste buna atat pentru consumatori, cat si pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct solutii alternative pentru aceasta substanta. De asemenea, este dovedit inca o data rolul esential jucat de REACH in impunerea unor standarde inalte in ceea ce priveste protectia sanatatii publice".

Noua masura interzice folosirea cadmiului in toate materialele plastice, incurajand totodata valorificarea deseurilor din PVC in vederea utilizarii acestora intr-o serie de produse pentru constructii.

Avand in vedere ca PVC-ul este un material valoros, care poate fi valorificat de mai multe ori, noua... mai mult


Luni, 23 Mai 2011, ora 17:27

Cuplurile internationale care divorteaza vor alege legislatia care li se aplica

Cuplurile internationale care divorteaza vor alege legislatia care li se aplica

Cuplurile internationale care decid sa divorteze vor putea sa aleaga legislatia carui stat se aplica in cazul lor, potrivit reglementarilor adoptate joi de Comitetul pentru Afaceri Legale.

Reglementarile stabilesc si care dintre legislatiile tarilor cu care cuplul are legaturi stranse se va aplica, in cazul in care cei doi nu se inteleg, informeaza FamilyLaw.

Regulile se aplica la 14 dintre statele membre: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia, urmand ca alte state sa adopte legislatia cand doresc. Noile reglementari intra in vigoare la 18 luni dupa ce sunt aprobate.

Legislatia previne cazurile in care una dintre parti depune actele pentru divort prima in asa fel incat sa se aplice legile din tara de origine, urmarind diverse avantaje.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene si ale Consiliului Europei, in UE sunt aproximativ 122 de milioane de casatorii, din care 16 milioane (13 la suta) sunt considerate "internationale". mai mult


Joi, 02 Decembrie 2010, ora 20:20

Comisia Europeana vrea sa interzica fumatul in toate locurile publice

Comisia Europeana vrea sa interzica fumatul in toate locurile publice

Comisarul european pentru sanatate, John Dalli, le-a dat o veste nu tocmai buna fumatorilor, atunci cand a anuntat ca, incepand de anul viitor, fumatul in locurile publice din toate statele membre UE ar putea fi interzis.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt, preluat de Euobserver, John Dalli a declarat ca "trebuie sa completam legislatia care interzice fumatul in toate spatiile publice, in mijloacele de transport sau la locul de munca".

Dalli este de parere ca nu mai trebuie tolerata nicio exceptie de la reguli, deoarece fumatul nu afecteaza doar sanatatea trecatorilor, ci si a angajatilor care isi desfasoara activitatea in locuri publice.

Comisia Europeana ar putea impune limitari si in ce priveste continutul de nicotina si alte substante toxice din tigari. Mai mult, pachetele de tigari ar putea sa nu mai fie expuse in locuri publice, iar aspectul lor urmeaza sa fie cat mai anost cu putinta.

Potrivit sursei citate, in mai multe state europene se aplica deja legi care interzic fumatul in locuri publice. In Belgia, patronii pot permite clinetilor sa fumeze, cat timp nu le servesc si ceva de mancare.

Autoritatile grecesti si-au recunoscut insa esecul in lupta cu fumatorii: controalele realizate de inspectori sub acoperire au aratat ca 8 din 10 baruri incalca legea privind interdictia de a fuma. mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:55

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba