libera circulatie elvetia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oamenii de afaceri din Elvetia vor imigranti: Le datoram succesul

Oamenii de afaceri din Elvetia vor imigranti: Le datoram succesul

Oamenii de afaceri din Elvetia denunta initiativa partidului Uniunea Democratica de Centru/UDC (dreapta populista) privind "limitarea imigratiei in masa".

In cadrul eveniment exceptional, 12 organizatii patronale s-au reunit luni la Berna pentru a discuta despre consecintele dezastruoase pentru economie ale initiativei UDC, scrie Tribune de Geneve.

Tara care nu vrea libera circulatie pentru romani - Restrictiile raman si dupa 1 ianuarie

Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, o astfel de masura ar accentua deficitul de forta de munca, ar instaura o birocratie costisitoare si ar periclita politica cu Uniunea Europeana, care a contribuit substantial la prosperitatea statului elvetian.

"Datoram succesul nostru unei piete a muncii foarte performante si prospere", a declarat Valentin Vogt, presedintele Uniunii Patronale Elvetiene.

Initiativa UDC presupune rezilirea acordurilor privind libera circulatie a persoanelor si reintroducerea cotelor, acest lucru in contextul in care numeroase industrii sunt dependente de forta de munca straina.

Initiativa UDC va fi supusa unui vot popular pe 9 februarie in Elvetia. Doar 36% din populatie ar sustine masura, conform unui sondaj efectuat in luna decembrie a anului trecut.

Ponderea strainilor (1,9 milioane de persoane) in populatia Elvetiei se ridica la 23%. Cei mai multi dintre ei provin din tarile UE sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS). mai mult


Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 21:03

3 comentarii
Tara care nu vrea libera circulatie pentru romani - Restrictiile raman si dupa 1 ianuarie

Tara care nu vrea libera circulatie pentru romani - Restrictiile raman si dupa 1 ianuarie

Restrictiile privind romanii si bulgarii nu se vor ridica in Elvetia la inceputul lui 2014, in ciuda situatiei din statele membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, limitarea permiselor de sedere in aceasta tara este posibila pana in 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activata pana in 2019, informeaza publicatia Le Nouvelliste.

Prima masura fost adoptata in 2009 prin vot popular, iar cea de-a doua a fost adoptata de Consiliul Federal in aprilie 2012.

Clauza de salvgardare a fost impusa impotriva a opt din cele zece state care au aderat la UE in 2004.

In plus, in acest an, ea a fost extinsa pentru inca un an pentru celelalte tari ale Uniunii Europene.

Pe de alta parte Croatia, care a aderat la spatiul comunitar la 1 iulie 2013, va astepta inca 5-7 ani pentru ca cetatenii sai sa poata circula liber in Elvetia.

Pentru o perioada de cel putin 10 ani, Elvetia va putea restrictiona unilateral imigratia provenita din Croatia.

Elvetienii ar putea fi chemati la urne dupa aprobarea data de Parlament acestui protocol aditional acordului privind libera circulatie cu tarile comunitare. mai mult


Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 15:02

5 comentarii
Romanii pot calatori in Elvetia doar cu buletinul

Romanii pot calatori in Elvetia doar cu buletinul

De luni, romanii vor avea nevoie doar de cartea de identitate pentru a calatori in Elvetia, dupa ce acordul de libera circulatie dintre Elvetia si Uniunea Europeana se extinde si pentru Romania si Bulgaria, ultimele doua state care au aderat la forul comunitar.

Pe piata muncii, insa acordul nu se aplica direct, pentru ca autoritatile elvetiene pot impune anumite limite pentru muncitorii romani si bulgari, informeaza Realitatea Tv.

Practic, mai avem de asteptat inca zece ani pentru a avea pe piata muncii aceleasi drepturi cu elvetienii, dar si cu cetatenii din statele care sunt membre mai vechi ale Uniunii Europene.

1 iunie 2009 va marca, de fapt, intrarea in prima perioada de tranzitie catre acest regim de libera circulatie, tranzitie care consta in deschiderea treptata si controlata a pietei muncii. mai mult


Duminica, 31 Mai 2009, ora 15:59

10 comentarii
Alte articole despre: Romania, libera circulatie, buletin, Elvetia
Elvetia a aprobat libera circulatie cu UE si extinderea ei la romani si bulgari

Elvetia a aprobat libera circulatie cu UE si extinderea ei la romani si bulgari

Intre 55% si 60% dintre elvetieni au aprobat prelungirea acordului de libera circulatie cu UE si extinderea sa la Romania si Bulgaria, potrivit proiectiilor Television Suisse Romande.

Rezultatele pentru intreaga tara nu sunt disponibile inca, insa potrivit radiodifuziunii elvetiene SRR, Elvetia se indreapta spre un "da" la diferenta mica spus liberei circulatii cu UE si extinderii sale la Romania si Bulgaria, informeaza NewsIn.

Potrivit altor rezultate partiale, aproape 70% din locuitorii cantonului Vaudois au votat pentru extinderea liberei circulatii. Un singur rezultat definitiv este disponibil pentru moment: alegatorii din Appenzell Rhodes-Exterieures au votat "da" in proportie de 57%.

Cei circa cinci milioane de alegatori au inceput deja sa voteze prin corespondenta de mai multe saptamani, pentru a se exprima asupra prelungirii acordurilor, in vigoare deja din 2002, si extinderii lor la cele mai noi membre UE, Romania si Bulgaria.

Intrebarea la care elvetienii au fost chemati sa raspunda este urmatoarea:

"Acceptati decizia federala din 13 iunie 2008 referitoare la aprobarea prelungirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele ei membre in legatura cu libera circulatie a persoanelor, precum si aprobarea si punerea in aplicare a protocolului vizand extinderea acordului asupra liberei circulatii la Bulgaria si Romania?".

Daca pana in prezent, cooperarea economica cu UE a fost intotdeauna sustinuta de populatie, criza economica ar... mai mult


Duminica, 08 Februarie 2009, ora 14:28

16 comentarii
Elvetia: 10 ani de restrictii pentru romani, chiar si in cazul unui "da" la referendum

Elvetia: 10 ani de restrictii pentru romani, chiar si in cazul unui "da" la referendum

Libera circulatie a romanilor si bulgarilor in Elvetia - in cazul in care va fi acceptata prin referendumul de duminica - se va realiza in etape si va fi supusa unor restrictii care se pot prelungi timp de zece ani.

Dupa introducerea liberei circulatii a persoanelor, in 2002, elvetienii au dreptul de a locui si a munci in UE, iar cetatenii UE beneficiaza de aceleasi drepturi in Elvetia.

Totusi, trebuie indeplinite anumite conditii: pentru a obtine un permis de sedere, trebuie o justificare printr-un contract de munca, printr-un certificat de liber profesionist sau o dovada ca imigrantul are mijloace proprii de subzistenta. Acordul reglementeaza si chestiuni de securitate sociala si de recunoastere a diplomelor si poate fi intrerupt in orice moment, informeaza NewsIn.

Conform dispozitiilor acordului, extinderea liberei circulatii a persoanelor pentru Romania si Bulgaria se va derula in etape. Timp de inca sapte ani, imigratia va fi reglementata de mai multe masuri de autoprotectie: limitarea numarului de autorizatii de sedere (contingente); prioritate acordata muncitorilor autohtoni pe piata de munca; controlarea salariilor si a conditiilor de munca de catre autoritatile elvetiene inainte de orice angajare a unui imigrant roman sau bulgar.

Apoi, pentru umatorii trei ani, vor putea fi reintroduse contingentele (limitarea numarului de muncitori), daca imigratia este prea puternica.

Uniunea Europeana este de departe principalul partener economic al Elvetiei.... mai mult


Vineri, 06 Februarie 2009, ora 11:17

16 comentarii
Elvetienii, favorabili liberei circulatii cu UE

Elvetienii, favorabili liberei circulatii cu UE

Elvetienii sunt mai degraba favorabili prelungirii si extinderii la romani si bulgari a acordurilor de libera circulatie cu Uniunea Europeana, potrivit unui sondaj publicat sambata in presa elvetiana.

Potrivit primului dintre cele doua sondaje prevazute in legatura cu acest referendum, 49% dintre locuitorii Confederatiei elvetiene sunt favorabili prelungirii acordurilor cu UE in vigoare din 2002 si extinderii lor la noile sale state membre, Bulgaria si Romania, relateaza AFP.

In acelasi timp, 40% se opun, iar 11% sunt inca indecisi. Sondajul, realizat pe un esantion de 1.201 de persoane intre 22 decembrie si 4 ianuarie, arata ca partea romanda a Elvetiei este, ca de obicei, favorabila acordurilor (61%), in timp ce cea italiana, eurosceptica, este impotriva (66%).

In partea germanica, "da" este sustinut de 47%, fata de 44% impotriva. Referendumul are un caracter crucial pentru relatiile dintre Elvetia, independenta, si UE.

In cazul unui "nu" la referendum, Bruxelles-ul a amenintat ca ar putea pune sub semnul intrebarii majoritatea acordurilor sale de cooperare cu Elvetia. mai mult


Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 08:03

3 comentarii
Elvetienii, mai degraba favorabili liberei circulatii cu UE

Elvetienii, mai degraba favorabili liberei circulatii cu UE

Elvetienii sunt mai degraba favorabili prelungirii si extinderii la romani si bulgari a acordurilor de libera circulatie cu UE, ce vor fi supuse unui referendum la 8 februarie, potrivit unui sondaj publicat sambata.

Potrivit unui prim sondaj al gfs.bern, 49% dintre elvetieni sunt favorabili prelungirii acordurilor cu UE, in vigoare din 2002, si extinderii lor la Romania si Bulgaria. 40% se opun, iar 11% sunt indecisi, transmite AFP.

Referendumul este crucial pentru relatiile dintre Elvetia, independenta, si UE. In cazul unui "nu" la referendum, Bruxelles-ul ar putea pune sub semnul intrebarii majoritatea acordurilor sale de cooperare cu Evetia.

Libera circulatie, ce le permite cetatenilor europeni sa lucreze in Elvetia, a fost aprobata cu 55% din voturi la precedentul referendum.

Ca si atunci, mare parte a dreptei populiste, principala forta politica a tarii, a chemat la respingerea prelungirii si extinderii textelor la 8 februarie. Aripa dura a dreptei agita spectrul unei sosiri masive a romanilor si bulgarilor in micul teritoriu elvetian confruntat cu o profunda criza economica.

Berna militeaza pentru aprobare, fiind constienta ca un "nu" i-ar afecta grav relatiile cu principalul sau partener comercial.

Sondajul, realizat pe un esantion de 1201 persoane intre 2 decembrie si 4 ianuarie, mai arata ca partea romanda a Elvetiei este, ca de obiei, favorabila acordurilor (61%), dar cea italiana, eurosceptica, este impotriva (66%). in partea germanica, "da"... mai mult


Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 18:52

8 comentarii
Corbi negri, simbol al pericolului adus de romani si bulgari in Elvetia

Corbi negri, simbol al pericolului adus de romani si bulgari in Elvetia

Partidul elvetian Uniunea Democratica de Centru are drept simbol in campania lansata impotriva extinderii acordului de libera circulatie la Romania si Bulgaria corbi negri care ataca Elvetia.

Corbii simbolizeaza pericolul reprezentat de romani si bulgari, informeaza Le Temps.

"Corbii sunt lacomi, sunt niste pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari. Ei sunt adesea asociati, in mitologie, cu vrajitoarele", a declarat Toni Brunner, presedintele Uniunii Democrate de Centru, motivand totodata decizia folosirii macabrului simbol.

Facand referire la saracia din Romania si Bulgaria, Yvan Perrin, locuitor al cantonului Neuchatel din vestul Elvetiei, a declarat ca "aceste tari se situeaza la un nivel social atat de jos, incat ar fi total iresponsabil sa le acordam libera circulatie a persoanelor".

Democratii de centru sunt de parere ca libera circulatie a persoanelor pentru Bucuresti si Sofia ar deschide drumul catre abuzuri democratice si sociale. mai mult


Marti, 30 Decembrie 2008, ora 22:30

52 comentarii
Elvetia face referendum pentru a accepta libera circulatie a romanilor

Elvetia face referendum pentru a accepta libera circulatie a romanilor

Elvetienii vor decide printr-un referendum, pe 8 februarie 2009, daca acorda drept la libera circulatie in tara lor pentru romani si bulgari.

Grupurile care au cerut organizarea referendumului sunt Comitetul pentru referendum "Libera circulatie a persoanelor - Poporul trebuie sa decida", Comitetul contra Liberei Circulatii pentru Bulgaria si Romania, Presseclub Schweiz si Tinerii Democrati de Centru, informeaza Associated Press.

Aceste organizatii au reusit sa stranga 51.348 de semnaturi in favoarea organizarii referendumului, din care au fost validate 51.348, suficiente pentru organizarea scrutinului, care va avea loc la 8 februarie 2009.

In prezent, romanii pot intra in Elvetia pe baza pasaportului, a carui valabilitate trebuie sa depaseasca cu trei luni data iesirii din Elvetia.

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in aceasta tara pentru a lucra sau a studia au nevoie de viza de intrare.

Daca romanii si bulgarii vor primi dreptul de libera circulatie pe teritoriul elvetian, li se va deschide calea si catre ocuparea unor locuri de munca in cantoane, ceea ce ingrijoreaza partidele de dreapta.

Unii din membrii Uniunii Democratice de Centru (dreapta nationalista, majoritara in Consiliul National elvetian) invoca si infractionalitatea crescuta in randul romanilor si bulgarilor pentru a respinge extinderea dreptului la libera circulatie pentru acestia.

In cazul in care elvetienii vor vota la referendum contra liberei circulatii a cetatenilor UE,... mai mult


Marti, 07 Octombrie 2008, ora 09:36

7 comentarii
Alte articole despre: rrom, roman, circulatie, Elvetia, referendum

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba