limba comuna

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Alerta in Rezervatia Hateg: Aproape jumatate dintre zimbri, ucisi de boala limbii albastre

Alerta in Rezervatia Hateg: Aproape jumatate dintre zimbri, ucisi de boala limbii albastre

Alti doi zimbri au murit in Rezervatia Hateg-Slivut din judetul Hunedoara, inchisa publicului in urma cu doua saptamani, dupa ce au decedat primele trei exemplare si a fost descoperit un focar al bolii limbii albastre.

Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horea Golea, a declarat, joi, ca in urma cu o zi au murit doua femele zimbru, in varsta de 2 si 15 ani.

"Cele doua femele au decedat in rezervatie in prezenta medicilor veterinari, care au luat probe pentru analize. Din pacate, pana acum avem cinci zimbri morti, iar la primii doi analizele au confirmat deja existenta bolii limbii albastre. Pana la primul deces, cand am banuit existenta bolii, toti zimbrii au fost expusi deoarece boala se transmite prin muscatura de tantar, iar deratizarile si masurile conform indicatiilor medicilor au fost facute dupa. Medicii veterinari spun ca animalele pot trece prin boala, la fel cum oamenii se insanatosesc dupa o gripa puternica", a declarat Golea.

Boala limbii albastre loveste in rezervatii: Trei zimbri au murit

Potrivit acestuia, starea celor opt zimbri ramasi in rezervatie este supravegheata in continuare atat de medicii veterinari cu care Directia Silvica Hunedoara are contract, cat si de reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

Reprezentantii DSVSA Hunedoara au anuntat, marti, ca in judet a fost declarata "zona de restrictie", dupa ce au fost confirmate doua focare de boala limbii albastre, in rezervatia... mai mult


Joi, 09 Octombrie 2014, ora 18:00

Boala limbii albastre loveste in rezervatii: Trei zimbri au murit

Boala limbii albastre loveste in rezervatii: Trei zimbri au murit

Trei din cei 13 zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit, cel mai probabil din cauza bolii limbii albastre, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare declarand "zona de restictie" in judetul Hunedoara, unde au fost confirmate doua focare de boala.

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au informat, intr-un comunicat de presa, ca in judetul Hunedoara a fost declarata, incepand de marti, "zona de restrictie", dupa ce au fost confirmate doua focare de boala limbii albastre, in localitatile Hateg si Petrosani.

"Incepand de azi (marti - n.r.), DSVSA Hunedoara a declarat zona de restrictie in judetul Hunedoara ca urmare a confirmarii a doua focare de boala limbii albastre in localitatile Hateg si Petrosani. Confirmarea celor doua focare (unul la specia bovina si unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boala, reactivarea unitatilor locale de sprijin din cadrul primariilor celor doua localitati si instituirea programului de masuri specifice", mentioneaza reprezentantii DSVSA Hunedoara.

Boala limbii albastre face ravagii in judetul unde a inceput totul

Purtatorul de cuvant al Directiei Sivice Hunedoara, Horea Golea, a declarat ca in decurs de mai putin de o luna trei dintre cei 13 zimbri din rezervatia Hateg-Slivut au murit, iar medicii veterinari au luat probe si le-au trimis la Bucuresti.

"Din cate am inteles, la doi dintre zimbri, care au murit la doua zile distanta, ar fi fost confirmata boala... mai mult


Marti, 07 Octombrie 2014, ora 18:42

Arta de a invata rapid o limba straina

Arta de a invata rapid o limba straina

Ca sa inveti o limba straina, inainte de toate trebuie s-o faci cu placere. Sa-ti placa limba pe care o inveti, cultura poporului respectiv, literatura, muzica.

Timp de doua secole, incepand de pe la 1848, tara noastra s-a apropiat mult de cultura franceza, iar intelectualitatea romana a prins drag de cultura franceza, cu care intra in contact mai ales atunci cand pleca pentru studii in Franta.

Ca sa inveti, trebuie sa-ti placa

In scurt timp, ne-am descoperit francofoni. In orice caz, in perioada interbelica nu puteai lua bacalaureatul daca nu erai in stare sa sustii o conversatie in limba franceza si o sustinea orice absolvent de liceu.

Dupa introducerea limbii ruse in scoli, n-am auzit de cazul vreunui absolvent de liceu, ajuns sa sustina o conversatie ruseste. Cu toata stima lor pentru cultura rusa, pentru Tolstoi si Puskin, genii care merita pusi alaturi de cei francezi, romanii asociau limba rusa cu armatele sovietice care ocupasera Romania.

Nu puteai invata cu placere limba unor ocupanti, chiar daca intre timp plecasera din tara. In schimb, catre sfarsitul secolului, s-a inrodus in scoli limba engleza, care a prins numadecat.

Tot din simpla placere, in primii ani ai deceniului '90, tineretul s-a lasat fascinat de telenovelele vorbite in spaniola si s-a descoperit pe sine cum incepe sa "prinda" elemente din limba lui Cervantes, fara sa le fi invatat in scoli. Din placere.

Metoda mnemotehnica

Fireste ca numai placerea de a invata nu este... mai mult


Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 15:02

Boala limbii albastre face ravagii in judetul unde a inceput totul

Boala limbii albastre face ravagii in judetul unde a inceput totul

Numarul animalelor care au boala limbii albastre a crescut alarmant, ajungand la 750 de cazuri. Cele mai multe s-au inregistrat in Buzau, unde in 27 de comune au fost semnalate 205 de animale imbolnavite.

De altfel, Buzaul e judetul unde a fost diagnosticat primul caz de "Boala limbii albastre" (Bluetongue) in Romania, in data de data de 22 august 201.

Inca de la aparitia primelor cazuri, autoritatile Sanitar-Veterinare au luat masuri de prevenire a extinderii bolii, animalele bolnave fiind izolate si supravegheate clinic, au avut loc dezinsectii in focarele de boala, iar targurile de animale au fost interzise, a anuntat Digi 24.

Boala limbii albastre face victime: Jumatate de tara afectata, zeci de animale moarte

In plus, s-a stabilit un program de pasunat in intervalul 10:00 - 18:00, in restul timpului animalele stand la adapost deoarece boala se transmite foarte usor prin intepatura unei insecte.

Boala nu se transmite la om, astfel ca nu exista niciun pericol daca se consuma carne de vita sau lapte. mai mult


Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 17:00

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede ca limba maghiara, alaturi de cea romana, sa fie considerata "limba oficiala in regiune", redactarea bilingva fiind "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prezentat, joi, de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, toate diplomele, documentele, actele de stare civila, actele notariale, extrasele de carte funciara, facturile si chitantele eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc, format din judetele Harghita, Covasna si Mures, vor fi redactate, tiparite si eliberate in limbile romana si maghiara.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

"Limba maghiara, alaturi de limba romana, este considerata limba oficiala in regiune. Redactarea bilingva este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general precum si in alte cazuri in care prezentul statut prevede redactarea bilingva. Toate diplomele, documentele, actele de stare civila, actele notariale, extrasele de carte funciara, facturile si chitantele eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc de catre institutiile de invatamant, de cultura, evidenta populatiei, carte funciara, precum si de catre alte autoritati ori societati comerciale care functioneaza pe teritoriul Tinutului Secuiesc, vor fi redactate, tiparite si eliberate in limba romana si maghiara", se arata in documentul citat.

In document se subliniaza... mai mult


Joi, 18 Septembrie 2014, ora 20:30

13 comentarii
Razboi in Ucraina: Donetk si Luhansk cer garantii Kievului ca pot folosi limba rusa

Razboi in Ucraina: Donetk si Luhansk cer garantii Kievului ca pot folosi limba rusa

Auto-proclamatele republici separatiste ucrainene Donetk si Luhansk cer Guvernului de la Kiev sa le garanetze dreptul de a folosi limba rusa ca limba oficiala.

"Presedintele, Guvernul si Verhovna Rada (Parlamentul) trebuie sa adopte documente legislative... care sa garanteze dreptul oamenilor din republici de a folosi limba rusa ca limba oficiala", arata republicile intr-un comunicat comun, potrivit Ria Novosti.

Cererea a fost facuta in contextul in care la Minsk, in Belarus, au loc negocieri intre Rusia, Ucraina si OSCE, cu participarea reprezentantilor din sud-estul Ucrainei.

In 2012, Ucraina a adoptat legea privind limba de stat, care permitea regiunilor tarii sa adopte drept limba secundara limba vorbita de peste 10% din populatie. Cand a intrat in vigoare aceasta lege, 13 din 27 de regiuni ucrainene au ales rusa drept a doua limba si doua regiuni ungara si romana. In februarie, insa, Parlamentul a abolit aceasta lege, cu toate ca decizia a fost anulata de presedintele in exercitiu, Oleksandr Turcinov.

75% din populatia din Donetk si 69% din cea din Luhansk vorbesc rusa ca limba nativa.

Actualul presedinte, Petro Porsenko, a insistat in mai multe randuri ca ucraineana trebuie sa ramana limba oficiala a tarii. El a admis totusi ca se poate ajunge la o intelegere prin care regiunile sa poata adopta rusa, intr-un regim special.

Cererile separatistilor vin intr-un moment in care acestia fac progrese pe teren.

Razboi in Ucraina: Aeroportul din Luhansk,... mai mult


Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:15

2 comentarii
Bac 2014: Cum a reusit un primar sa ia nota 1 la limba romana

Bac 2014: Cum a reusit un primar sa ia nota 1 la limba romana

Un primar de 36 de ani dintr-o comuna vranceana, care a dat examenul de bacalaureat anul acesta, a luat nota 1 la proba de la limba si literatura romana.

Este vorba despre primarul pesedist al comunei Naruja, Ciprian Nicu Popescu, care a urmat la seral cursurile Liceului "Simion Mehedinti" din Vidra, la specializarea Stiinte sociale, transmite Monitorul de Vrancea.

La proba de la istorie edilul ales pe listele PDL a luat 5,55, iar la geografie a obtinut 9,60. Limba romana i-a dat insa batai de cap primarului din Naruja, astfel ca la aceasta proba el nu a reusit sa rezolve nicio cerinta, motiv pentru care a primit doar punctul din oficiu.

Rezultate Bacalaureat 2014: Fiul Gabrielei Firea a luat nota 1,2 la Romana

La fel ca ceilalti absolventi de liceu care nu au luat bacalaureatul acum, primarul Ciprian Nicu Popescu mai are o sansa in toamna, daca se incrie, intre 14 si 18 august, pentru sustinerea probei la care a picat in cea de-a doua sesiune.

Intre 19 si 29 august, candidatii vor sustine probele scrise in cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, iar pe 1 septembrie vor afla primele rezultate. In aceeasi zi, absolventii de liceu nemultumiti de nota obtinuta vor putea sa depuna contestatie, urmand ca rezultatele finale sa fie afisate pe 4 septembrie.

mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 16:33

1 comentariu
Prima scoala cu predare in limba chineza din Romania, inaugurata in Bucuresti

Prima scoala cu predare in limba chineza din Romania, inaugurata in Bucuresti

Inaugurarea Scolii cu predare in limba chineza si ceremonia de decernare a Bursei "Visul chinezesc", aflata la a doua editie, au reunit sambata sute de elevi, studenti, profesori, parinti, iubitori ai culturii, traditiilor si limbii chineze si reprezentanti ai autoritatilor din administratia centrala si locala la Complexul pentru Activitati Recreative si Educatie "Sfantul Pantelimon".

Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Huo Yuzhen, prezent pentru a treia oara in Centrul "Sfantul Pantelimon", si subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, au dezvelit placa cu denumirea scolii.

"Pe langa vizitele la Guvern, la autoritati, aici este un loc in care vin cel mai des. De fiecare data cand vin aici incerc noi sentimente. Cele doua evenimente de azi sunt un test fara precedent, scoala cu predare in limba chineza fiind prima din Romania. Pentru a invata limba chineza e nevoie de atmosfera prielnica, sprijin si daruire pentru desfasurarea acestei activitati. Adica pamant - interes deosebit din partea elevilor, ploaie - sprijin, imbunatatirea conditiilor si soare - viitorul, preluarea stafetei pentru dezvoltarea relatiilor romano-chineze", a afirmat Huo Yuzhen.

La randul sau, Liliana Preoteasa a apreciat ca "invatarea limbii celuilalt este o cale de a-l intelege, pentru a-i cunoaste cultura si civilizatia poporului din care provine".

"Sigur, acest lucru lucru se poate face prin intermediul altor limbi, dar cel mai bine se face prin limba tarii despre... mai mult


Sambata, 05 Iulie 2014, ora 19:44

3 comentarii
Limba esperanto vs. limba engleza: razboi pentru suprematie

Limba esperanto vs. limba engleza: razboi pentru suprematie

Ideea unui limbaj universal valabil pare incredibila. Totusi ideea a existat, iar unii oameni au si pus-o in practica. Limba esperanto a avut multi sustinatori sau simpatizanti ilustri, de la lingvisti ca Baudouin de Courtenay si Otto Jespersen, pana la oameni de stiinta sau filozofi ca Russell.

Promotorii acesteia au intarziat cel mai probabil din cauza ca engleza era deja mult prea raspandita si la indemana tuturor. Mai mult, limba esperanto este nominalizata la premiile Nobel, anul acesta.

Ar fi bine sa existe o limba comuna? Care sunt avantajele? Dar dezavantajele? Dintr-o data, in secolul in care traim un limbaj universal nu este numai o problema lingvistica. Sustinatorii limbii engleze ca limba comuna spun ca esperanto este doar un hobby si ca nu ar putea deveni o limba comuna.

Si asta in conditiile in care un economist, Fran├žois Grin, a calculat ca numai daca in Europa s-ar vorbi esperanto s-ar economisi 25 de miliarde de euro anual.

Problema lingvistica are doua componente: nevoia de a comunica si nevoia de a respecta identitatea fiecaruia. Ar putea o limba comuna sa darame barierele de comunicare si sa respecte egalitatea intre atatea identitati culturale?

Unii specialisti spun ca engleza este o limba cu un camp semantic foarte vast si ca esperanto este mult mai precisa si ca dupa studiul de sase luni al acesteia se atinge un nivel de comunicare mai mare decat dupa studiul de sase ani al oricarei limbi.

Despre Esperanto

Esperanto (cel care... mai mult


Duminica, 02 Martie 2008, ora 17:42

9 comentarii
Alte articole despre: esperanto, engleza, razboi, limba comuna

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani