limba materna

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rezultate Bacalaureat 2013: Proba orala de limba materna - 77% au luat calificativ maxim

Rezultate Bacalaureat 2013: Proba orala de limba materna - 77% au luat calificativ maxim

In urma centralizarii rezultatelor la proba materna, peste 77% dintre elevi au primit certificat de utilizator experimentat. La aceasta proba s-au inscris 7.590 de elevi.

Conform raportului statistic elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) pe baza datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene, dintre elevii care au dat proba de limba materna, 253 (3,31%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 1.283 (16,90%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 5.911 (77,88%) au intrat in posesia certificatului de utilizator experimentat.

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

Niciun elev nu a fost eliminat din examen, iar 243 (1,88%) nu s-au prezentat, precizeaza Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa. Cele mai mari rate de participare s-au inregistrat in judetele Harghita (2.016 elevi), Mures (1.234 elevi) si Covasna (933 elevi).

"Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.

Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana si limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile... mai mult


Sambata, 15 Iunie 2013, ora 13:54

2 comentarii
Romanii din Bulgaria nu pot invata in limba materna - ar putea face naveta in Romania

Romanii din Bulgaria nu pot invata in limba materna - ar putea face naveta in Romania

Lipsa invatamantului in limba materna este principalul motiv de preocupare pentru romanii din Bulgaria. Reprezentantii acestui grup etnic au redactat o scrisoare deschisa care urmeaza sa fie adresata autoritatilor de la Sofia, Bucuresti, dar si institutiilor europene prin care se solicita ca elevii din nordul Bulgariei sa aiba posibilitatea de a invata limba materna in scoli.

Ivo Gheorghiev, presedintele Uniunii etnicilor romani din Bulgaria (AVE), a declarat ca limba romana nu este prezenta in programul niciunei scoli din partea de nord a Bulgariei. Gheorghiev sustine ca exista o interdictie neoficiala in scolile bulgaresti sa se invete limba romana.

Reuniti in satul Rabrovo, din regiunea Vidin, cu ocazia celei de-a cincea editii a Festivalul Cantecului si Dansului Autentic Romanesc, desfasurata la acest sfarsit de saptamana, reprezentantii etnicilor romani si-au exprimat nemultumirea ca elevii nu pot sa studieze limba romana.

Elevi transportati cu microbuzul la Calafat, ca sa invete romaneste

Acestia au intampinat cu entuziasm ideea prezentata de Eugen Popescu, presedintele Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, care a declarat ca statul roman ar putea asigura un numar de microbuze care sa transporte copiii din zona Vidinului pana la Calafat pentru a invata acolo limba romana.

Popescu a apreciat ca, cel mai probabil, negocierile cu statul bulgar cu privire la invatamantul in limba materna vor fi indelungate si in aceste conditii o solutie mult... mai mult


Duminica, 09 Iunie 2013, ora 21:05

4 comentarii
Evaluarea nationala: Elevii sustin proba la limba materna

Evaluarea nationala: Elevii sustin proba la limba materna

Evaluarea nationala continua marti de la ora 9:00 cu proba la limba materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale, potrivit calendarului de desfasurare a examenului aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Potrivit MECTS, accesul elevilor in sali este permis cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei, respectiv pana la ora 8:30, in fiecare zi in care se desfasoara probele scrise.

Metodologia in vigoare prevede ca evaluarea lucrarilor este facuta de doi profesori din unitatea respectiva de invatamant, de regula unitate scolara cu personalitate juridica. In cazul in care nu exista cate doi profesori la disciplinele la care se sustine evaluarea nationala, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamant.

Evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu. Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire si o trece pe lucrare.

In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Aceasta nota este cea care se va lua in calcul pentru media de... mai mult


Marti, 26 Iunie 2012, ora 10:19

Bac 2012: Peste 75% dintre elevi, experimentati la limba materna

Bac 2012: Peste 75% dintre elevi, experimentati la limba materna

Peste 75% dintre candidatii care au sustinut proba B a examenului de bacalaureat, cea de de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, au primit certificat de utilizator experimentat, informeaza Ministerul Educatiei.

Din totalul candidatilor evaluati, respectiv 7.795 elevi, 391 (4,61%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 1.490 (19,11%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, mai spus sursele citate.

Cei mai multi candidati care au obtinut certificat de utilizator experimentat sunt din judetele Harghita (2.036 elevi), Mures (1.159 elevi) si Covasna (1.089 elevi).

Conform datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene, la aceasta proba B a examenului de bacalaureat au participat 7.795 elevi (99,41%). Dintre acestia, a fost eliminat un singur elev pentru tentativa de frauda, iar 84 (1,08%) de candidati nu s-au prezentat.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivelul de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.

Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana si limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de Centrul National de Evaluare... mai mult


Luni, 18 Iunie 2012, ora 23:20

BAC 2012: Peste 7.000 de candidati, evaluati la limba materna

BAC 2012: Peste 7.000 de candidati, evaluati la limba materna

Peste 7.000 de candidati din toata tara sustin, miercuri, proba de evaluare a competentelor de comunicare orala in limba materna (proba B) in cadrul examenului de bacalaureat.

Absolventii clasei a XII-a vor fi evaluati la limbile croata, maghiara, germana, sarba, slovaca, turca si ucraineana, potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Evaluarea competentelor de comunicare orala in limba materna (proba B) se desfasoara in perioada 13-15 iunie.

Bac 2012: Ministrul Educatiei vrea anumite reguli pentru tinuta elevilor

Tot miercuri este ultima zi de evaluare a competentelor de comunicare la limba romana, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat va continua cu evaluarea competentelor digitale (proba D) care se va desfasura in perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C) intre 25 si 27 iunie.

Bac 2012: Probele orale continua

Prima proba scrisa, cea la Limba si literatura romana - proba E)a), va avea loc in 2 iulie, la ea inscriindu-se 171.720 candidati, in 3 iulie cea la Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa, in 4 iulie, proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa.

Ultima proba, cea la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - se va tine in 6 iulie, afisarea rezultatelor va avea loc in 8 iulie, iar in 9 iulie, intre orele 8.00 si 12.00, depunerea... mai mult


Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:40

Etnicii maghiari ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica - oficial ungur

Etnicii maghiari ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica - oficial ungur

Toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica, a declarat un oficial responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar, vineri la o conferinta, transmite MTI.

Subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas a declarat ca guvernul ungar cauta sa atinga acest obiectiv in colaborare cu comunitatile ungare din strainatate.

Minoritatile ungare ar trebui sa "fie cumva conectate la o scena unde maghiara este vorbita ca limba materna", a spus ea in cadrul unei conferinte despre politica lingvistica si drepturile lingvistice organizata de Institutul de cercetare pentru Comunitati ungare din strainatate. Aceasta este o prioritate pentru politica nationala, a adaugat aceasta.

Obtinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum si oportunitatile oferite de UE - sau lipsa acestora - este o conditie esentiala pentru Ungaria in construirea unei strategii lingvistice corespunzatoare, a spsu Repas.

Drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri, deoarece autoritatile statelor vecine limiteaza de obicei dreptul acestora de a isi folosi limba materna, a declarat ea.

Repas a amintit ca guvernul a lansat un program pentru sustinerea gradinitelor in limba maghiara si un program de burse pentru etnicii unguri studenti la drept, precum si planurile de a lansa o retea de asistenta juridica in statele vecine. mai mult


Sambata, 09 Iunie 2012, ora 08:56

10 comentarii
Proba scrisa la limba materna la Bac - 700 de candidati sustin examenul

Proba scrisa la limba materna la Bac - 700 de candidati sustin examenul

Aproximativ 700 de candidati sustin marti proba scrisa la limba materna din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat.

Dintre cei 670 de elevi, 659 sustin proba la limba maghiara, 9 la germana si 2 la croata, potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Sustinerea probei scrise obligatorii a profilului va avea loc miercuri, 1 septembrie. Ultima proba scrisa - proba la alegere a profilului si specializarii - va avea loc, vineri, 3 septembrie.

In data de 5 septembrie vor fi afisate primele rezultate (pana la ora 16.00) si vor putea fi depuse contestatii (16.00 - 20.00). Acestea vor fi solutionate in intervalul 7 - 8 septembrie, urmand ca afisarea rezultatelor finale sa aiba loc in data de 9 septembrie.

Pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat s-au inscris aproximativ 69.000 de elevi.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara. mai mult


Marti, 31 August 2010, ora 09:03

Vadim: Geografia si istoria in limba materna, un atac la fiinta nationala

Vadim: Geografia si istoria in limba materna, un atac la fiinta nationala

Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, sustine ca studierea geografiei si a istoriei in limba materna, prevazute in Legea educatiei, reprezinta un atac la "fiinta nationala."

Europarlamentarul Vadim Tudor spune ca, prin aceasta prevedere, Romania isi pierde astfel statutul national si unitar.

"Oficializand limba maghiara, ca limba de predare in scolile de stat, Romania devine stat multinational, isi pierde astfel statutul de stat national si unitar, a declarat liderul PRM, citat de Agerpres", potrivit Evenimentul Zilei.

Vadim a numit ziua in care a fost adoptata Legea educatiei "cea mai rusinoasa din istoria recenta a Parlamentului Romaniei".

Legea educatiei a fost adoptata miercuri de deputati, cu 181 de voturi pentru si 95 impotriva, urmand sa fie trimisa spre dezbatere la Senat, care este camera decizionala. mai mult


Vineri, 21 Mai 2010, ora 22:16

36 comentarii
Minoritatile vor studia istoria si geografia Romaniei in limba materna

Minoritatile vor studia istoria si geografia Romaniei in limba materna

Deputatii au adoptat, miercuri, in forma Guvernului, articolul 37 privind invatamantul in limba minoritatilor, stabilind ca, in invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii romane.

Cu toate acestea parlamentarii liberali si cei social democrati au parasit sala plenului miercuri in momentul votului la articolul 37 din legea Educatiei care se refera la predarea istoriei si geografiei in limba minoritatilor nationale spunand ca este vorba de un vot antinational, anunta Realitatea Tv.

Liberalul Eugen Nicolaescu s-a luat la cearta cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si i-a spus ca "este un vot antinational si isi asuma responsabilitatea ca cetateni romani sa nu stie istoria si geografia in limba romana".

Aceasta nu a raspuns provocarilor si a continut sa supuna amendamentele la vot, in ciuda faptului ca interventiile Opozitiei nu s-au oprit.

"Ati intinat cele mai sfinte idealuri ale natiunii romane. Va urez sa aflati din cartile de istorie ca si Burebista era de fapt ungur Boros Pista", a strigat un pesedist.

"Nu ma numesc nici Pista, nici Loti, ma numesc Toader Stroian, un nume romanesc din zona Sighisoarei. Am votat ca istoria si geografia sa fie predate in limba materna. Nu am facut-o de dragul ungurilor sau a Guvernului. Intre a alege intre un ipocrit si un ungur mai bine am ales ungurul. Iar ipocritul este PSD. M-ati obligat sa... mai mult


Miercuri, 19 Mai 2010, ora 17:48

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba