limba oficiala republica moldova

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Marian Lupu cere referendum - exista 2 limbi "identice"

Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Marian Lupu cere referendum - exista 2 limbi "identice"

Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a cerut organizarea unui referendum prin care cetatenii tarii sa stabileasca limba oficiala.

"Partidul Democrat a luat act de aceasta decizie de ieri (joi - n.red) a Curtii Constitutionale. Este prematur sa intram in discutii detaliate referitor la textul deciziei si suntem in asteptarea textului final.

La fel, mai suntem la curent ca exista doua opinii separate exprimate de doi magistrati ai Curtii. Din punctul de vedere al PD, cea mai indicata metoda pentru a rezolva o data si pentru totdeauna aceasta intrebare este exercitiul de referendum. Doar poporul care este suveran, care este deasupra elitei politice, poate decide. Vom discuta cu colegii din coalitia de guvernare despre acest subiect", a declarat Marian Lupu, potrivit Publika.md.

In opinia sa, decizia Curtii Constitutionale nu inseamna ca articolul 13 din Constitutie, care se refera la limba oficiala a tarii, a fost anulat.

"In fond, ieri s-a stabilit ca limba moldoveneasca si limba romana au valoare juridica egala pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat articolul 13 din Constitutie. Respectiv si aceste prevederi raman valabile, la fel cum sunt valabile si cele din Declaratia de Independenta. La fel, vreau sa atrag atentia la sintagma 'a prevala'. Asta nu inseamna a exclude. Aceasta situatie nicidecum nu lezeaza dreptul fundamental al oricarui cetatean in dreptul sau la autodeterminare", a continuat Marian Lupu.... mai mult


Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 14:24

10 comentarii
Associated Press, despre decizia CC din R.Moldova: Moldovenii vorbesc acum limba romana

Associated Press, despre decizia CC din R.Moldova: Moldovenii vorbesc acum limba romana

In Moldova se vorbeste oficial limba romana, in urma deciziei in acest sens luata joi de Curtea Constitutionala din aceasta tara, iar evenimentul a intrat in atentia presei internationale.

Astfel, limba oficiala a Republicii Moldova ar trebui sa fie schimbata in "romana", din "moldoveneasca", informeaza agentia Associated Press, titrand "Moldovenii vorbesc acum oficial limba romana".

Aceeasi stire este preluata si de FOX News si Washington Post.

Locuitorii celor doua tari au aceeasi limba, cu mici variatii, datorita influentelor istorice diferite. Limba a fost redenumita moldoveneasca, sub dominatia sovietica, pentru a desparti Republica Moldova de Romania, iar in prezent aminteste de trecutul comunist al tarii.

Comunistii de azi ai Republicii Moldova s-au opus schimbarii, in timp ce oficialii din Romania au salutat decizia, presedintele Traian Basescu denumind-o "un act de dreptate".

Basescu: Decizia CC din R.Moldova, un act de dreptate. La UE vom fi 2 state cu romana limba oficiala

Republica Moldova a fost parte a Romaniei Mari pana in anul 1940, cand a fost anexata de sovietici, declarandu-si independenta fata de Uniunea Sovietica in anul 1991. Tara a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeana, vineri, la Vilnius.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova, limba romana... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 22:53

2 comentarii
Basescu: Decizia CC din R.Moldova, un act de dreptate. La UE vom fi 2 state cu romana limba oficiala

Basescu: Decizia CC din R.Moldova, un act de dreptate. La UE vom fi 2 state cu romana limba oficiala

Presedintele Traian Basescu a laudat, joi seara, decizia Curtii Constitutionale din Republica Moldova, care a stabilit ca limba romana devine limba nationala a vecinilor de peste Prut.

"As incepe exprimand multumiri Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, dar si initiatorilor - doamna Ana Gutu, deputat in Parlamentul R. Moldova, dar si partidului dlui Ghimpu.

Basescu: Ponta este profund corupt. A luat 2.800 de hectare de pamant

Prin decizia de azi a CC a R.Moldova, s-a stabilit ca limba oficiala a R.Moldova este limba romana. Este un act de dreptate fata de actul de independenta a R.Moldova, un act de dreptate fata de istoria cetatenilor din R.Moldova si un act de dreptate fata de cei din R.Moldova care se simt romani", a spus seful statului roman.

Basescu a adaugat ca aceasta decizie trebuie sa fie recunoscuta cat mai repede de toate statele lumii.

"Implicatiile sunt extraordinar de profunde si de ele trebuie sa ia nota in cel mai scurt timp toate statele lumii, inclusiv UE. La UE vom fi doua state care vor avea limba oficiala limba romana. Se pune capat incercarii de mistificare a unor adevaruri culturale si istorice din R.Moldova.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Retineti ca acesta este evenimentul cel mai important din ultimii ani. (...) Republica Moldova va putea beneficia de legislatia Romaniei asa cum este ea. Deci va fi un castig economic extraordinar de mare", a mai spus seful statului.

El a incheiat... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 18:30

5 comentarii
Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova, limba romana este limba de stat a R.Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia a fost anuntata in jurul orei 16.00 de catre presedintele CC, Alexandru Tanase. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Joi, 5 decembrie, Curtea Constitutionala a examinat doua sesizari privind interpretarea art. 13 din Constitutie privind limba oficiala a republicii, care au fost conexate intr-un singur dosar la initiativa Curtii.

Una dintre sesizari a fost inaintata de deputata partidului Liberal Ana Gutu, care a apelat la Inalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Suprema, solicitand verificarea posibilitatii de echivalare a sintagmei "limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine" cu expresia "limba romana".

Gutu a cerut sa se constate caracterul stiintific nul al articolului. Sesizarea a fost depusa la CC pe 26 martie si a fost judecata astazi.

Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu

"Decizia este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial", a subliniat Alexandru Tanase, presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova.

Dan Dungaciu: Curtea Constitutionala, identitatea romaneasca si... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:02

31 comentarii
Doi din trei moldoveni nu vor limba romana in Constitutie

Doi din trei moldoveni nu vor limba romana in Constitutie

Aproape doua treimi dintre cetatenii Republicii Moldova nu vor ca limba romana sa fie limba oficiala a tarii lor.

65 la suta dintre moldoveni vor ca in Constitutia tarii lor sa ramana ca limba oficiala limba moldoveneasca, potrivit unui sondaj realizat de Barometrul de Opinie Publica, transmite Unimedia.

In schimb, mai putin de un sfert - 22,7 la suta - dintre respondenti au fost de acord ca limba romana sa fie cea oficiala in Republica Moldova.

Nu in ultimul rand, 7,6 la suta dintre cei care au raspuns studiului vor ca in Constitutie sa fie scris "limba moldoveneasca" si in paranteza sa fie trecuta limba romana. Restul de pana la 100 la suta sunt de parere ca nu ar trebui sa fie prevazut in Constitutie care este limba oficiala a tarii.

In acelasi timp, circa jumatate dintre respondenti sunt de parere ca este nevoie de o noua Constitutie in Republica Moldova.

Doua treimi - 67 la suta - dintre cei care au raspuns sondajului au precizat ca este necesar un referendum pentru adoptarea Constitutiei, in timp ce putin peste 20 la suta sunt de parere ca Parlamentul ar trebui sa adopte Legea Fundamentala a tarii. mai mult


Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 21:09

24 comentarii
Academia de Stiinta a R. Moldova: Denumirea corecta a limbii de stat este limba romana

Academia de Stiinta a R. Moldova: Denumirea corecta a limbii de stat este limba romana

Membrii Academiei de Stiinta a R. Moldova declara intr-o scrisoare publica ca "denumirea corecta a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este limba romana", iar discutiile la acest subiect nu sunt decat o modalitate de a duce la destabilizarea situatiei interne si la distragerea atentiei societatii de la solutionarea problemelor grave.

"Oamenii de stiinta apreciaza inalt contributia mijloacelor mass-media la renasterea constiintei nationale, promovarea idealurilor si altor valori democratice general-umane.

Jurnalistii, ca formatori de opinie, prin puterea cuvantului au contribuit la promovarea idealurilor nationale si a intereselor cetateanului de rand. Rezonanta sociala de care se bucura presa scrisa, audiovizuala si electronica justifica pe deplin statutul de putere a patra in societate.

Totodata, in ultimul timp mijloacele de informare apeleaza deseori la un limbaj departe de a fi civilizat, putin decent, fapt care ne ingrijoreaza. In acest context, ne adresam catre analistii politici si ziaristi cu propunerea de a se abtine de la utilizarea unui limbaj suburban, chiar licentios, care contine ofense si injurii", anunta Unimedia.

"In acelasi timp, Academia de Stiinte a Moldovei considera ca reluarea discutiilor privind denumirea corecta a limbii literare conduce la destabilizarea situatiei interne si la distragerea atentiei societatii de la solutionarea problemelor grave cu care ne confruntam in prezent", opineaza sursele.

In cadrul adresarii... mai mult


Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:04

1 comentariu
Autoritatile de la Chisinau schimba Constitutia sa scape de limba moldoveasca

Autoritatile de la Chisinau schimba Constitutia sa scape de limba moldoveasca

In incercarea de a se apropia de Romania, membra a Uniunii Europene, Guvernul Republicii Moldova a schimbat semnul limbii moldovenesti, MD, cu cel al limbii romane, RO, pe toate site-urile oficiale.

Constitutia Republicii Moldova spune ca limba oficiala a tarii este moldoveneasca, desi majoritatea lingvistilor spun ca aceasta nu este destul de diferita de romana pentru a fi considerata o alta limba, relateaza Radio Europa Libera.

Noul Guvern a declarat ca va incerca sa schimbe constitutia, pentru a inlatura conceptul de limba moldoveneasca.

De altfel, acest concept a fost promovat de Uniunea Sovietica, dupa ce a luat teritoriul Republicii Moldova de la Romania, la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial.

In trecut, presedintele Traian Basescu s-a plans de faptul ca fostele guverne au cerut translatori in cadrul intalnirilor oficiale, desi vorbeau, practic, aceeasi limba. mai mult


Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 14:11

In Republica Moldova s-ar putea vorbi "din nou" limba romana

In Republica Moldova s-ar putea vorbi "din nou" limba romana

Noul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat a promis reglementarea juridica a statului limbii romane, in fata Parlamentului European.

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu despre reglementarea situatiei limbii de stat in Republica Moldova, premierul moldovean Vladimir Filat a declarat ca, in timp, va fi reglementat juridic si acest aspect, potrivit RomaniaLibera.com.

"Stimate domn, faptul ca in Constitutia Republicii Moldova este specificata o anumita denumire a limbii pe care o vorbim, asta nu inseamna cel putin pentru noi ... a fost o conjunctura la moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume.

Si la fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine in timp urmeaza a fi reglementat si sub aspect al normei juridice", i-a raspuns premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, europarlamentarului roman Traian Ungureanu.

Romania nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, argumentand ca Academia Republicii Moldova spune ca limba din Republica Moldova este limba romana. Disputa cu privire la limba moldoveneasca intre Bucuresti si Chisinau este mai veche.

Intr-un interviu acordat in martie 2007 agentiei Reuters, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza Romania incearca sa nege statalitatea Republicii Moldova prin denigrarea limbii si culturii sale.

iderul moldovean a subliniat ca oficialii de la Bucuresti, care considera ca limba tarii... mai mult


Marti, 29 Septembrie 2009, ora 22:30

7 comentarii
Ambasadorul Rusiei la Chisinau a cerut oficializarea limbii ruse in Moldova

Ambasadorul Rusiei la Chisinau a cerut oficializarea limbii ruse in Moldova

Ambasadorul Rusei la Chisinau, Valeri Kuzmin, a cerut miercuri ca limba rusa sa fie oficializata in Republica Moldova, in contextul evenimentelor de dupa alegeri.

Potrivit lui Kuzmin, populatia rusofona nu si-a manifestat interesul fata de protestele fata de comunism, arata Adevarul.

58,8% din populatia Republicii Moldova au declarat ca vorbesc de obicei in limba moldoveneasca, 16,4% in limba romana, 16,0% in limba rusa, 3,8% in limba ucraineana, 3,1% in limba gagauza si 1,1% in limba bulgara, arata datele recesamantului din 2004.

Desi doar 16% din populatie vorbeste limba rusa, aceasta are un statut special in Republica Moldova, actele oficiale fiind emise in doua limbi.

In plus, mai multe persoane de rang inalt, intre care ministri si deputati nu cunosc, sau cel putin nu vorbesc limba moldoveneasca. mai mult


Miercuri, 27 Mai 2009, ora 21:23

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)