limba si literatura romana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bacalaureat 2015: Luni incep probele scrise - care este calendarul examenului (Video)

Bacalaureat 2015: Luni incep probele scrise - care este calendarul examenului (Video)

Bacalaureatul continua luni cu prima proba scrisa, cea de limba si literatura romana. Urmatoarea proba de la Bacalaureat 2015, cea de limba si literatura materna, este programata marti.

Miercuri este programata proba obligatorie a profilului. Pe 3 iulie se desfasoara proba la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele de la Bacalaureat 2015 se afiseaza pe 6 iulie, pana la ora 12:00, iar contestatiile se pot depune in aceeasi zi, incepand cu ora 16:00.

In perioada 7-9 iulie se rezolva contestatiile, iar pe 10 iulie se afiseaza rezultatele finale.

Calendarul Bacalaureatului 2015

29 iunie Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
30 iunie Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa
1 iulie Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
3 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
6 iulie Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
7-9 iulie Rezolvarea contestatiilor
10 iulie Afisarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2015: Lucrarile vor fi corectate in alte judete

Absolventii claselor a XII-a au sustinut primele probe de la Bacalaureat 2015 la inceputul lunii iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, a competentelor digitale si a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

Dintre cei... mai mult


Luni, 29 Iunie 2015, ora 07:05

1 comentariu
Bacalaureat 2013: Perle cu sifilisul lui Eminescu, Becali si Botezatu

Bacalaureat 2013: Perle cu sifilisul lui Eminescu, Becali si Botezatu

Absolventii de clasa a XII-a au sustinut, luni, proba la Limba si literatura romana, unde si-au dat frau liber imaginatiei si au scris pe foaia de examen perle care au starnit rasul profesorilor.

Subiectul al doilea a dat unda verde creativitatii elevilor de la profilul uman, care au avut de argumentat importanta unui jurnal in viata unui adolescent, scrie Romania TV. Iata cateva dintre raspunsurile amuzante ale absolventilor de 12 clase:

"Jurnalul e mai putin bun cand la 16 ani mama gaseste scrise lucruri personale, ca am luat bataie s-au de ce fete imi place", a explicat un absolvent.

"Un jurnal e bine sa ai ca sa vezi cat de prost erai in trecut si cate fete ti-au mancat bani" sau "Jurnalul e acel ceva pe care il uiti in banca la scoala si un coleg il gaseste si il citeste si te compromite", au opinat si altii.

Totodata, cei de la profilul real au avut de argumentat importanta alegerii unui model in viata, in maximum 300 de cuvinte. Elevilor le-au trebuit mult mai putine pentru a-i face sa rada pe profesorii care le-au corectat lucrarile:

"Modelul meu in viata este Gigi Becali, in afara de faza cu puscaria", a aratat un elev cum isi vede viitorul.

Un altul a scris ca "Botezatu este un model in viata pentru orice fiinta pentru ca el ia fete din viata reala si le duce si le imbraca la Bucuresti si pe unele chiar mai adanc in Europa".

"Pe langa modelul meu in viata eu am si modele in viata, care sunt animatoare, cu care ma inteleg bine, cu unele merg... mai mult


Marti, 02 Iulie 2013, ora 16:44

10 comentarii
Bacalaureat 2013: Baremul la Limba si literatura romana

Bacalaureat 2013: Baremul la Limba si literatura romana

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a publicat, luni, baremul pentru examenul la Limba si Literatura Romana din cadrul Bacalaureatului 2013, atat pentru profilul uman, cat si pentru cel real.

Luni, absolventii de liceu au sustinut prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat 2013, cea la Limba si Literatura Romana.

Spre deosebire de anii anteriori, Bacalaureatul 2013 a venit cu o noutate pentru elevi - subiectele diferentiate. Astfel, pentru prima oara, absolventii de real au avut subiecte diferite de colegii lor care au terminat un profil umanist.

Bacalaureat 2013: Vezi subiectele la Limba si Literatura Romana

Cu toate acestea, elevii de la profilul real s-au plans ca au primit subiecte mai grele decat cei de la profilul uman, mai ales la subiectul al treilea.

Astfel, daca absolventii de liceu de la profilul real au au avut de redactat un eseu in care sa dezvolte o tema din creatia lirica a unuia dintre cei trei poeti mentionati de cerinta - Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, cei de la profilul uman au avut de redactat un eseu despre tema si viziunea despre lume intr-un text poetic simbolist.

Bacalaureat 2013: Subiectele la romana, publicate pe Internet inainte de examen

Mai mult, exista si suspiciuni de frauda la un liceu din Bucuresti, unde intreaga conducere a fost demisa, luni. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre un grup infractional ce se ocupa cu distribuirea subiectelor, dar si a rezolvarilor corecte, astfel incat... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 17:07

BAC 2010: Prima proba scrisa, la limba si literatura romana (Video)

BAC 2010: Prima proba scrisa, la limba si literatura romana (Video)

Examenul national de bacalaureat va fi reluat, luni, cu prima proba scrisa, cea la limba si literatura romana, la care sunt asteptati peste 217.000 de candidati, potrivit Ministerului Educatiei.

La proba vor putea participa candidatii din sesiunea curenta care au participat la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, precum si cei din sesiunile anterioare care au solicitat reluarea probelor nepromovate.

Accesul elevilor in salile de examen se face pe baza actului de identitate, in intervalul orar 7.30-8.30, fara manuale, dictionare, notite, insemnari si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Dupa comunicarea subiectelor, candidatii vor avea la dispozitie trei ore pentru rezolvarea lor, insa nu vor putea parasi sala de examen mai devreme de o ora si jumatate.

Pentru fiecare proba au fost elaborate 10 variante de subiecte. Conform deciziei Comisiei Nationale pentru Bacalaureat, extragerea numarului variantei de subiecte pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2010 nu are caracter public. Comunicarea acestuia va avea loc dupa incheierea fiecarei probe in parte, iar baremele de evaluare vor fi postate pe Internet, in fiecare zi in care se desfasoara probe scrise, la ora 14.30.

Marti, candidatii proveniti de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna. In zilele urmatoare, respectiv 30 iunie si 2 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului si cea la alegere din aria... mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 07:45

3 comentarii
Varujan Vosganian, la Zilele Literaturii Romane la Chisinau

Varujan Vosganian, la Zilele Literaturii Romane la Chisinau

La Chisinau are loc incepand de miercuri prima editie a Zilelor Literaturii Romane, prilej pentru cititori de a se intalni cu importanti scriitori din Republica Moldova si Romania.

Evenimentul, care se desfasoara timp de trei zile, va cuprinde conferinte, lecturi publice si dezbateri la care vor participa Gabriela Adamesteanu, Vladimir Besleaga, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Rusti, Alexandru Vakulovski, Elena Vladareanu, Varujan Vosganian.

"Cartea soaptelor" a lui Vosganian, desemnata Cartea Anului de Romania Literara

Prin acest proiect ce reuneste scriitori "de pe ambele maluri", organizatorii isi propun sa faca un prim pas spre incetarea reproducerii ignorantei si necunoasterii reciproce.

La aceasta prima editie se va incerca a se raspunde la cateva intrebari simple: De ce ne cunoastem atat de putin? Ce s-a intamplat si ce se intampla cu noi, cu poezia si literatura noastra?

In plus, cateva zile la rand, importanti scriitori de limba romana din ambele tari vor citi pentru publicul larg fragmente din cartile lor, vor discuta si vor incerca sa ofere solutii pentru o mai buna intelegere a fiecaruia dintre noi. Asta pentru ca, asa cum spune Vasile Ermu, coordonatorul proiectului, "cat de diferiti suntem e greu de spus. Cat de asemanatori suntem e poate mai usor. Nu ar trebui sa ne sperie nici una din intrebari. Stim insa un lucru foarte sigur: pentru a avea o relatie normala... mai mult


Marti, 18 Mai 2010, ora 15:39

89 de elevi au fost prinsi copiind la Bac, la proba scrisa de limba romana

89 de elevi au fost prinsi copiind la Bac, la proba scrisa de limba romana

Nu mai putin de 89 de elevi din toata tara au fost eliminati din examen pentru tentative de copiat la prima proba scrisa a bacalaureatului, cea de limba si literatura romana.

"Elevii eliminati au incercat sa copieze fie dupa fituici, fie au pastrat telefonul mobil, desi acest lucru era interzis. Am avut cazuri care deja devin clasice, ceasul care afiseaza texte, respectiv subiectele rezolvate.

Nu au fost atat de multi elevi eliminati, este vorba de unul la o mie, insa profesorii supraveghetori au fost exigenti si si-au facut datorie", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.

Ministerul Educatiei a actualizat lista elevilor eliminati din examen la proba scrisa de limba romana, numarul elevilor eliminati ajungand la 89. Dintre acestia, 24 sunt din Bucuresti.

Anul trecut au fost eliminati, in total, de la bacalareat, 247 de elevi, de doua ori mai multi decat in 2007.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara. mai mult


Luni, 29 Iunie 2009, ora 21:45

2 comentarii
Scolile au inceput sa afiseze rezultatele tezei unice la limba romana

Scolile au inceput sa afiseze rezultatele tezei unice la limba romana

Rezultatele examenului de limba si literatura romana din cadrul tezelor unice vor fi afisate, incepand de vineri, in toate scolile.

Ulterior, vor facute publice datele centralizate, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Inspectoratului General al Municipiului Bucuresti (ISMB).

"In multe scoli, a inceput deja afisarea notelor obtinute la teza de saptamana trecuta la limba si literatura romana, insa statistica finala o vom anunta luni, dupa centralizarea tuturor rezultatelor", a spus purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.

Dupa ce vor primi, de la centrele de corectare, rezultatele si tezele, profesorii le vor discuta cu elevii, explicandu-le acestora cum s-au dat notele.

"Tezele vor ajunge luni la noi si le vom discuta cu copiii. Eu am participat si la corectare si mi-am pastrat borderourile cu baremele, pentru a le explica elevilor cum s-a facut evaluarea. La corectura nu am avut probleme din cauza erorii din subiecte, respectiv incurcatura dintre Nita Ghitescu si Ghita Nitescu", spune un profesor din Capitala.

Teza la limba romana, desfasurata saptamana trecuta, a fost marcata de un incident - unul dintre subiectele pentru elevii claselor a VIII-a a continut o eroare. Elevilor li se cerea sa analizeze un text din ''Triumful talentului'' de Ion Luca Caragiale, schita bazata pe doua personaje cu nume similare Ghita Nitescu cu Nita Ghitescu.

Cei doi au fost confundati in urma unui examen la caligrafie si s-a creat, in acest fel, o situatie hilara.... mai mult


Vineri, 15 Mai 2009, ora 18:08

3 comentarii
Incepe sesiunea speciala a tezelor cu subiect unic

Incepe sesiunea speciala a tezelor cu subiect unic

Peste 500 de elevi din clasele a saptea si a opta, care au lipsit sau nu au promovat tezele din primul semestru, sustin marti prima proba, la limba si literatura materna.

La ora 10.00 se va extrage unul din cele zece subiecte propuse, la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul preuniversitar. Examenul va incepe la ora 12.00 si va dura doua ore.

Urmatoarea proba, la istorie sau geografie, va fi sustinuta joi, insa doar de elevii de clasa a opta.

Martea viitoarea este programata proba la limba si literatura romana, iar pe 19 februarie, cea la matematica. Elevii care nu vor da nici acum tezele vor fi programati pentru sesiunea din mai-iunie. mai mult


Marti, 10 Februarie 2009, ora 07:58

2 comentarii
Liceenii sustin proba orala la limba si literatura moderna

Liceenii sustin proba orala la limba si literatura moderna

Peste 230.000 absolventi de liceu din toata tara sustin, miercuri si joi, proba orala de limba si literatura moderna.

La fel ca si proba la limba si literatura romana, examenul la limba si literatura moderna este unul eliminatoriu: elevii trebuie sa obtina minimum nota 5 pentru a putea participa la probele urmatoare.

Subiectele la limba si literatura moderna au un grad de dificulate mediu si pot fi rezolvate integral in maximum 10 - 15 minute.

Candidatii extrag un singur bilet, insa au dreptul si la un al doilea, caz in care nota finala va fi scazuta cu un punct. mai mult


Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 12:13

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)