lira dolar euro

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rubla va avea un simbol care va rivaliza cu dolarul si cu euro - cum arata propunerile

Rubla va avea un simbol care va rivaliza cu dolarul si cu euro - cum arata propunerile

Banca Rusiei cauta un simbol usor de recunoscut pentru rubla in scopul imbunatatirii pozitiei monedei pe scena internationala.

Din peste 1.000 de propuneri, au fost selectate cinci variante, care au fost publicate pe site-ul bancii centrale. Rusii isi pot vota simbolul preferat pana pe 5 decembrie, potrivit Wall Street Journal.

Primele doua variante litera R in ruseste, care in alfabetul chirilic semana cu litera P, iar celelalte trei variante redau simultan literele in alfabetul chiril si latin pentru Ru.

Rusia incearca sa promoveze Moscova ca un centru financiar global si sa incurajeze utilizarea rublei in comertul international, precum si ca posibila valuta de rezerva alaturi de dolarul american, moneda euro si lira britanica.

Totusi, acest lucru nu va fi posibil mai devreme de 2015, cand banca centrala intentioneaza sa lase rubla libera, ceea ce inseamna ca rata de schimb va fi stabilita doar de piata.

Ideea crearii unui simbol pentru rubla care sa concureze cu dolarul, euro si lira a aparut in anii 1990, in contextul introducerii monedei euro. Dupa ce Rusia a intrat in incapacitate de plata in 1998, atentia a fost concentrata asupra problemelor financiare ale tarii.

Potrivit reprezentantilor bancii centrale, peste 100.000 de oameni au votat simbolul pentru rubla in prima zi.

mai mult


Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 17:18

7 comentarii
Suprematia mondiala a dolarului, zdruncinata de euro si yuan

Suprematia mondiala a dolarului, zdruncinata de euro si yuan

Dolarul isi va pierde din suprematie pe pietele internationale. Din cauza schimbarilor tehnologice si a ascensiunii monedelor euro si yuan, dolarul va imparti in viitor dominatia cu acestea.

Timp de decenii, dolarul a servit ca principala moneda de schimb din lume, dar va trebui in curand sa imparta acest rol, comenteaza The Wall Street Journal.

Faptul cel mai uimitor al schimbului valutar nu este volumul mare de tranzactii, ci incredibila crestere care s-a inregistrat. Nici volatilitatea ratelor cursului nu este periculoasa pentru piete in aceste zile.

In schimb, este importanta masura in care piata ramane centrata pe dolar. In total 85% dintre tranzactiile valutare la nivel mondial sunt negociate din alte monede in dolari. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) afiseaza pretul petrolului in dolari, iar mai mult de 60% din rezervele valutare ale bancilor centrale si guvernamentale sunt in dolari.

Dolarul, cu alte cuvinte, nu este doar moneda Americii. Este a lumii. Dar cu atat mai uimitor este ca domnia dolarului se apropie de sfarsit. Probabil ca in urmatorii 10 ani vom vedea o schimbare profunda, spre o lume in care mai multe valute vor fi in competitie pentru dominarea pietelor.

Ce se va schimba? In primul rand, schimbarile tehnologice submineaza monopolul dolarului. Nu cu mult timp in urma, ar fi existat doar o singura moneda de schimb internationala. Acum aproape toata lumea poarta dispozitive portabile, care pot fi utilizate pentru a... mai mult


Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:15

1 comentariu
Dolarul a atins cel mai scazut nivel din 2009, in raport cu euro

Dolarul a atins cel mai scazut nivel din 2009, in raport cu euro

Dolarul a ajuns la cel mai scazut nivel din acest an, in raport cu euro, pe fondul speculatiilor ca recesiunea globala se diminueaza, creandu-se o cerere sporita pentru moneda americana.

Dupa ce, in cursul diminetii, ajunsese la un raport de 1,4507 dolari/euro, dolarul s-a stabilizat la pretul de 1,4498 unitati/euro, relateaza Bloomberg.

Moneda americana s-a depreciat si in raport cu yenul, in urma reducerii numarului de falimente din Japonia, in ultimele trei luni. De asemenea, s-a apreciat si lira sterlina, productia Marii Britanii crescand de trei ori mai mult decat estimarile economistilor.

In Romania, dolarul american s-a depreciat cu 0,95 de procente, pana la valoarea de 2,9292 lei/unitate. mai mult


Marti, 08 Septembrie 2009, ora 20:13

1 comentariu
Alte articole despre: depreciere dolar euro, scadere dolar
Analiza Vanguard Lira sterlina se prabuseste (Video)

Analiza Vanguard Lira sterlina se prabuseste (Video)

Intr-o sectiune speciala a notelor zilnice de piete internationale aparute pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie 2007, sugeram pentru prima data posibilitatea unei prabusiri a lirei sterline in fata monedei unice europene si a coroanei daneze.

O zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei.

In raportul saptamanal de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 17 septembrie 2007 notam ca Regatul Unit ar putea fi urmatoarea locatie a unui colaps al pietei imobiliare si a unei implozii a lichiditatii la nivelul sistemului financiar.

Am reiterat si documentat apoi sansa distincta a unei deprecieri remarcabile a lirei sterline, in particular in fata monedei unice europene, in mod succesiv in ultima parte a anului 2007 si de asemenea in prima parte a anului trecut.

Chiar in debutul acestei saptamani, luni 19 ianuarie, gigantul financiar britanic Royal Bank of Scotland Plc a anuntat public ca estimeaza pierderi totale aferente anului trecut de pana la 28 miliarde lire sterline (aproximativ $42 miliarde) - cele mai mari din istoria corporativa a Regatului Unit - pretul actiunilor sale prabusindu-se la London Stock Exchange cu aproape 67%. Rezultatele financiare definitive vor fi anuntate pe 26 februarie.

In aceeasi zi, guvernul britanic a anuntat la randul sau un nou plan de salvare a sectorului financiar - al carui cost este estimat de catre Trezoreria Regatului... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 07:49

Euro se depreciaza in fata dolarului din cauza accentuarii recesiunii

Euro se depreciaza in fata dolarului din cauza accentuarii recesiunii

Euro s-a tranzactionat sub pragul de 1,29 dolari, pentru prima data din 10 decembrie, ca urmare a ingrijorarii accentuate ca recesiunea din zona euro ar putea sa se aprofundeze.

Euro s-a depreciat cu 1,6% fata de dolar, la cotatia de 1,2905 dolari, dupa ce scazuse pana la 1,2897 dolari, potrivit statisticilor Reuters.

Dolarul se aprecia marti fata de euro pana la un nivel maxim nemaiatins de o luna si fata de lira sterlina pana la un varf al ultimilor opt ani, sustinut de incertitudinile referitoare la economia lumii si de investitura mediatizata global a lui Barack Obama.

Euro se tranzactiona la 1,2924 dolari, comparativ cu nivelul de luni de 1,3062 dolari. Moneda europeana se deprecia si fata de yen, la 116,78 yeni, comparativ cu nivelul de luni, de 118,27 yeni/euro.

Dolarul se deprecia fata de yen mai mult


Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 19:40

3 comentarii
Lira sterlina si euro au ajuns aproape de paritate

Lira sterlina si euro au ajuns aproape de paritate

Lira sterlina a atins un nou nivel-record al deprecierii in raport cu moneda unica europeana, cele doua monede ajungand aproape de paritate.

Astfel, luni dimineata, pe pietele asiatice, lira s-a depreciat pana la nivelul de 0,9659 euro, pe fondul temerilor ca economia britanica va continua sa cada, informeaza Reuters.

Cotatia a fost influentata si de asteptarile ca ratele dobanzilor sa ramana mai mari in zona euro decat in Marea Britanie in urmatoarele luni.

In acest context, euro s-a apreciat si in raport cu dolarul american, fiind cotat la 1,4154 dolari.

Dolarul s-a depreciat in raport cu mai toate monedele de referinta, mai ales fata de francul elvetian, pe fondul conflictului reizbucnit din Orientul Mijlociu. mai mult


Luni, 29 Decembrie 2008, ora 11:49

2 comentarii
Alte articole despre: depreciere lira sterlina, euro, paritate
Analiza Vanguard Lira sterlina, in cadere libera fata de euro

Analiza Vanguard Lira sterlina, in cadere libera fata de euro

Banca Centrala Europeana a anuntat pe 4 decembrie reducerea ratei cheie a dobanzii in zona euro cu 75 bps (puncte de baza), de la 3,25% la 2,5% (cel mai mic nivel al perioadei care a trecut din martie 2006) - marcand astfel cea mai agresiva ajustare de acest tip din istoria institutiei.

Media internationala continua sa speculeze asupra posibilitatii ca decizia in cauza sa fi provocat un conflict de opinii printre votanti.

Este posibil ca unii membri ai Consiliului de Guvernare din cadrul Bancii Centrale Europene sa fi optat pentru o taiere mai putin substantiala a dobanzii cheie.

Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, nu a oferit sugestii in privinta urmatoarei sedinte de politica monetara care va avea loc la inceputul lunii viitoare, pe 15 ianuarie.

"Pentru ianuarie, nu spun nimic" - a declarat Trichet la conferinta de presa care pe 4 decembrie a urmat traditional anuntului de politica monetara, adaugand insa ca "trebuie sa avem grija sa nu cadem in capcana unui nivel nominal prea mic al dobanzii cheie".

Banca Angliei a taiat in aceeasi zi de 4 decembrie rata cheie a dobanzii in Regatul Unit cu 100 bps, de la 3% la 2% - cel mai mic nivel al perioadei care a trecut din 1939.

"In ciuda actiunilor luate pentru recapitalizarea bancilor, ameliorarea conditiilor de imprumut si a lichiditatii, conditiile din piata monetara si cea a creditului raman extrem de dificile" - a precizat Banca Angliei in comunicatul care a insotit decizia sa de... mai mult


Luni, 15 Decembrie 2008, ora 09:41

Alegerea lui Obama apreciaza dolarul in fata principalelor monede

Alegerea lui Obama apreciaza dolarul in fata principalelor monede

Dolarul s-a apreciat in raport cu moneda europeana pe fondul sperantelor ca programul financiar propus de noul presedinte, Barack Obama, va readuce la viata cea mai puternica economie a lumii.

Moneda americana s-a apreciat atat in fata lirei sterline si a dolarul Australian, cat si in raport cu euro. Moneda unica europeana s-a depreciat si in urma anuntului potrivit caruia Banca Centrala Europeana ar putea reduce substantial dobanda de politica monetara, in speranta redresarii economiilor din zona euro, informeaza Bloomberg.com.

Astfel, paritatea dintre moneda Americana sic ea europeana s-a redus la 1,2845 dolar/euro, de la 1,2981 dolar/euro, cat s-a inregistrat in ziua precedenta. Potrivit estimarilor facute de analisti, moneda americana s-ar putea aprecia pana la valoarea de 1,25 dolari/euro pana la sfarsitul acestei saptamani.

In raport cu lira sterlina, cursul s-a apreciat pana la valoarea de 1,5814 dolari/lira, de la 1,5956 dolari/lira. mai mult


Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 12:34

Alte articole despre: dolar, euro, lira sterlina, yen, apreciere, Barack Obama
Dolarul se apreciaza

Dolarul se apreciaza

Dolarul si-a inceput aprecierea in raport cu moneda unica europena si lira sterlina. Vineri, moneda americana s-a apreciat in fata celor doua monede pana la maximul ultimelor doua luni, potrivit Yahoo!Finance.

Rata de schimb dolar-euro a fost stabilita la valoarea de 0,6591, in timp ce cursul dolar-lira sterlina a fost stabilit la 0,5191 lire pentru un dolar.

Aprecierea dolarului s-a produs pe fondul incetinirii ritmului de crestere a economiei europene.

Moneda americana s-a apreciat in raport cu euro si pe fondul deciziei Bancii Centrale Europene de a mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25%.

Astfel, investitorii de pe pietele valutare s-au concentrat asupra comentariilor lui Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, care s-a aratat ingrijorat de evolutia inflatiei, interpretandu-le ca un indiciu ca banca este putin dispusa sa majoreze dobanda cheie si ca ar putea chiar sa opteze pentru o relaxare a politicii monetare.

Trichet a declarat ca avansul economiei zonei euro la jumatatea lui 2008 va fi substantial mai mic decat cel de la inceputul anului, mentionand ca banca centrala a anticipat numai partial marimea incetinirii. mai mult


Vineri, 08 August 2008, ora 11:15

Alte articole despre: dolar, euro, lira sterlina, curs, apreciere

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida