locuinte persoane handicap

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Medici psihiatri, suspectati de coruptie: Cum ajutau oameni sa obtina ilegal pensii de handicap

Medici psihiatri, suspectati de coruptie: Cum ajutau oameni sa obtina ilegal pensii de handicap

Procurorii Parchetului General fac, marti, mai multe perchezitii in Bucuresti si in judetul Arges, la medici psihiatri suspectati ca internau fictiv anumite persoane, in schimbul unor sume, pentru ca acestea sa obtina ulterior pensii de handicap de la stat.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca anchetatorii "efectueaza cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals si inselaciune savarsite de catre medici specialisti psihiatri".

Astfel, medicii internau fictiv unele persoane interesate, carora le eliberau, in schimbul unor sume de circa 500 de lei, documente medicale care confirmau incadrarea in grad de invaliditate. In realitate, se mai arata in documentul citat, beneficiarii nu sufereau de afectiunile respective.

Prin actiunile medicilor a fost prejudiciat Fondul National Unic de Asigurari Sociale si de Sanatate (FNUASS), "atat prin cheltuirea nejustificata a sumelor alocate pentru internare, cat si prin faptul ca persoanele beneficiare ale diagnosticelor nereale primeau pensie de invaliditate in mod necuvenit".

Procurorii sustin ca medicii au internat ilegal, in perioada aprilie-iunie 2015, un total de 288 de persoane, care ulterior au beneficiat de pensie de invaliditate.

Asadar, anchetatorii fac marti perchezitii la opt adrese din judetul Arges si municipiul Bucuresti, fiind vizate... mai mult


Marti, 23 Iunie 2015, ora 13:28

3 comentarii
CEC Bank, amendata pentru discriminare - a refuzat sa-i dea un credit unui om cu handicap

CEC Bank, amendata pentru discriminare - a refuzat sa-i dea un credit unui om cu handicap

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a hotarat, miercuri, sa amendeze doua banci, printre care si CEC Bank, pentru ca acestea au refuzat sa le acorde credite unor persoane cu dizabilitati.

Este vorba despre mai multe credite bancare, de care persoanele cu handicap ar fi avut nevoie pentru a-si adapta locuintele la nevoile lor, se arata intr-un comunicat de presa al CNCD.

Astfel, cele doua institutii bancare au primit cate o amenda contraventionala in valoare de 4.000 de lei fiecare, potrivit reprezentantilor consiliului. Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat ca decizia a fost luata miercuri si ca institutia are la dispozitie 30 de zile pentru a informa bancile in legatura cu amenda.

Asztalos a mai spus ca victimele au reclamat bancile la CNCD, desi ar fi putut chiar sa dea in judecata institutiile bancare. Ileana Vigh, una dintre persoanele refuzate de CEC Bank, a marturisit ca nu are posibilitatea financiara pentru a da in judecata banca de stat.

24 de banci, amendate de OPC in 2011 - vezi care sunt

"Refuzul de a acorda un credit bancar pentru adaptarea locuintei unei persoane cu dizabilitati la nevoile sale (...) constituie o fapta de discriminare indirecta", se arata in document. Decizia luata miercuri de catre Colegiul director al CNCD a fost adoptata in unanimitate.

In plus, presedintele CNCD a mentionat ca bancile "nu au luat in calcul faptul ca in aceste cazuri dobanda este platita de stat, pentru ca asa spune legea",... mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:45

5 comentarii
Proiect de lege privind amanarea executarii silite din locuinte - vezi in ce conditii

Proiect de lege privind amanarea executarii silite din locuinte - vezi in ce conditii

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege privind moratoriul pentru amanarea executarii silite a cetatenilor persoane fizice din imobile cu destinatie de locuinta.

Potrivit unui comunicat semnat de initiatorul proiectului, intentia nu este de a incuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilitati, ci de a-i sprijini pe cei care nu reusesc efectiv sa isi achite restantele, oferindu-le posibilitatea sa isi revina.

Conform proiectului, imobilele cu destinatie de locuinta ale cetatenilor romani persoane fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de imprumuturi sau a facturilor la utilitati beneficiaza de un moratoriu de amanare pentru doi ani, in ceea ce priveste aplicarea executarii silite pentru debitorii care nu mai au in posesie un alt imobil cu destinatie de locuinta si care indeplinesc cel putin una din urmatoarele conditii:

- veniturile familiei care urmeaza sa fie evacuate nu depasesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie

- debitorul este singurul intretinator al unei familii cu doi sau mai multi copii, el face dovada lipsei unui loc de munca sau a unor afectiuni incadrabile in categoriile gradelor de handicap, asa cum sunt definite de lege, sau nu are in posesie alte bunuri sau conturi bancare a caror valoare ar putea acoperi datoria.

Persoanele fizice, amanate cu doi ani

Proiectul mai prevede ca la incheierea... mai mult


Marti, 05 Februarie 2013, ora 20:48

2 comentarii
Noi reglementari pentru reabilitarea termica a locuintelor (Video)

Noi reglementari pentru reabilitarea termica a locuintelor (Video)

Guvernul a aprobat, marti, proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru modificarea Ordonantei de Guvern nr. 18/2009, prin care sunt prevazute reglementarile care permit extinderea surselor de finantare pentru reabilitaterea termica a blocurilor de locuinte.

"Avem de astazi (marti - n.red), odata cu trecerea prin Guvern a ordonantei elaborate de noi, reglementari ce permit ca reabilitarea sa se poata face cu contributie financiara europeana, completata de o cota ce le revine primariilor, precum si de o contributie minima a proprietarilor. Practic, extinzand sursele de finantare, asiguram imbunatatirea accesului la program a potentialilor beneficiari", a declarat ministrul Eduard Hellvig, la finalul sedintei de Guvern, potrivit unui comunicat MDRT remis Ziare.com.

Schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea: 60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat; 40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor, astfel: contributia proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socio - economice, in limita a maximum 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor, care se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului... mai mult


Marti, 30 Octombrie 2012, ora 21:58

Persoanele cu handicap nu mai au dreptul la o locuinta de la stat, daca au avut una

Persoanele cu handicap nu mai au dreptul la o locuinta de la stat, daca au avut una

Senatorii au respins luni propunerea legislativa care prevedea includerea persoanelor cu handicap in cadrul categoriilor de persoane care pot solicita o locuinta sociala de la stat chiar daca au detinut una si au instrainat-o inainte de declararea unui handicap.

Propunerea de lege a fost initiata de senatorul UDMR Cseke Atilla si presupunea modificarea articolului 20 al Legii nr- 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Initiativa fost respinsa de plenul Senatului cu 21 de voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva".

In propunerea de lege, initiatorul sustine faptul ca se doreste crearea unui cadrul legal necesar pentru asigurarea unei locuinte sociale persoanelor cu handicap fizic, "aflate intr-o situatie speciala", iar acestea "sa fie sprijinite in sporirea nivelului de independenta de zi cu zi si in executarea drepturilor lor".

"In prezent, in vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la obtinerea unei locuinte, autoritatile publice au obligatia sa ia masuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru inchirierea, la nivelurile inferioare, a locuintelor care apartin domeniului public ori unitatilor administrativ-teritoriale. (...) Solutia legislativa propusa are drept scop reglementarea situatiilor de exceptie. Exista cazuri in care o persoana, inainte de a interveni starea de handicap, sa fi detinut o locuinta proprietate personala, pe care ulterior sa o fi instrainat, neputand prevedea cauza si... mai mult


Luni, 24 Septembrie 2012, ora 20:10

3 comentarii
Persoanele cu handicap au dreptul la locuinta sociala

Persoanele cu handicap au dreptul la locuinta sociala

Comisia de administratie publica din Senat a adoptat, marti, propunerea senatorului UDMR Cseke Attila ca persoanele cu handicap sa aiba dreptul de a inchiria o locuinta sociala, chiar daca au instrainat casa inainte de instalarea handicapului.

Proiectul de lege isi propune sa reglementeze situatiile de exceptie din legea 448/2006, relateaza Realitatea TV.

Prin legea 448/2006, autoritatile publice au obligatia de a lua masuri de favorizare a persoanelor cu handicap, astfel incat acestea sa poata inchiria, la nivelurile inferioare, locuinte care apartin statului ori unitatilor administrativ-teritoriale.

Aceeasi lege prevede ca persoanele cu handicap au dreptul la acordarea unei camere de locuit, suplimentar fata de normele minimale de locuit prevazute de lege.

Mai mult, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata chiriei pentru locuintele de stat aflate in folosinta lor. mai mult


Marti, 22 Mai 2012, ora 19:45

4 comentarii
Totul despre creditele speciale pentru batrani, emigranti sau handicapati

Totul despre creditele speciale pentru batrani, emigranti sau handicapati

In lupta pentru a atrage cat mai multi clienti, bancile ies cu tot felul de credite de nisa oferite persoanelor fizice. Daca unele dintre acestea se axeaza pe segmentul batranilor, altele sunt destinate persoanelor cu handicap sau doar romanilor care lucreaza in strainatate.

Insa oricata nevoie ar fi de asemenea imprumuturi, doar cateva banci au astfel de oferte, printre acestea numarandu-se CEC Bank, BRD si OTP Bank.

De exemplu, cei de la CEC Bank le dau imprumuturi celor care au un handicap, pentru a-si cumpara aparatura necesara sa le faca viata mai usoara.

"La persoanele cu handicap grav sau accentuat, care contracteaza un credit in scopul adaptarii locuintei conform nevoilor individuale de acces sau achizitionarii unui autovehicul adaptat special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, dobanda se suporta din bugetul de stat", au declarat oficialii CEC Bank, pentru Ziare.com.

Creditele de nevoi personale pe care le pot accesa peroanele cu handicap contin o asigurare de viata si somaj si au o dobanda de 11,02% (Robor 3M + 4,9 p.p), dar exista si credite de nevoi personale extra: 10,62% (Robor 3M + 4,50 p.p.). Pentru a putea beneficia de credite a caror dobanda se suporta de la bugetul de stat este obligatorie plata fara intarzirere a ratelor astfel incat sa rezulte calitatea de bun platnic.

Pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, suma maxima a creditului de la CEC Bank nu... mai mult


Joi, 21 Aprilie 2011, ora 12:25

5 comentarii
Locuinte protejate pentru persoane cu handicap, construite la Giurgiu

Locuinte protejate pentru persoane cu handicap, construite la Giurgiu

CJ Giurgiu a semnat, marti, un contract de asociere cu Consiliul Local Gaiseni si cu Fundatia De WesterCirkel din Olanda, care vrea sa construiasca zece locuinte de tip protejat pentru persoanele cu handicap din Centrul de Ingrijire de la Carpenisu.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean, Primaria Gaiseni a oferit olandezilor un teren de circa 4.000 metri patrati, transmite corespondentul NewsIn.

Fundatia De WesterCirkel va realiza construirea efectiva a caselor, iar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului(DGASPC) Giurgiu va asigura tot ceea ce tine de ingrijirea persoanelor.

Presedintele Fundatiei De WesterCirkel din Olanda, Nico Kramer, a declarat marti, ca asemenea locuinte de tip protejat au fost amenajate si in judetul Olt.

"In Romania, noi lucram cu persoane cu handicap inca din 1990. Am realizat asemenea proiecte si in judetul Olt. Ne-am indreptat acum atentia catre un centru din judetul Giurgiu care avea cea mai mare nevoie de ajutor", a spus Kramer.

Contractul de asociere intre Consiliul Judetean Giurgiu, Consiliul Local Gaiseni si Fundatia De WesterCirkel, are o durata de 35 de ani. mai mult


Marti, 30 Iunie 2009, ora 19:36

1 comentariu
CE ar putea acorda fonduri pentru persoanele cu handicap din UE

CE ar putea acorda fonduri pentru persoanele cu handicap din UE

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca ia in calcul noi modalitati de finantare europeana pentru masurile de imbunatatire a vietii persoanelor cu dizabilitati din statele membre.

Peste 50 milioane de cetateni (mai mult de 10% din populatia Uniunii Europene) sufera de un handicap.

In cadrul conferintei "Sa actionam local pentru o societate pentru toti" ("Acting locally for a society for all"), reprezentantii de la Bruxelles au evidentiat ca, desi persoanele cu handicap beneficiaza, in prezent, de mai mult sprijin decat in trecut, acestea se confrunta in continuare cu obstacole in ce priveste accesul la un loc de munca, la educatie si la o locuinta.

Potrivit CE, se poate vorbi, in unele cazuri, chiar de discriminare in randul acestei categorii de persoane.

Comisia a aratat ca administratia locala poate juca un rol important in cadrul programului global de integrare a persoanelor cu handicap, prin asigurarea unor conditii speciale pentru cei cu dizabilitati, printre care bordurile mai joase, rampele pentru accesul scaunelor cu rotile si intrari largi pentru in locul usilor magazinelor.

In Romania, potrivit Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, actualizata si republicata, persoanele cu dizabilitati au dreptul la acces neingradit in locurile publice, transport public gratuit, facilitati fiscale, conditii rezonabile la locul de munca pentru a-si putea desfasura activitatea, precum si un buget complementar in anumite... mai mult


Marti, 02 Decembrie 2008, ora 19:09

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)