mae ucraina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
NATO: Usa ramane deschisa pentru Ucraina, cum am stabilit la Bucuresti

NATO: Usa ramane deschisa pentru Ucraina, cum am stabilit la Bucuresti

Alianta Nord Atlantica aplica in continuare politica usilor deschise in ceea ce priveste varianta ca Ucraina sa devina membru al organizatiei, insa administratia de la Kiev nu a aplicat inca pentru a obtine statulul de membru, a explicat luni secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Usa ramane deschisa. In timpul summit-ului de la Bucuresti am decis ca Ucraina va fi membru (al NATO). Aceasta decizie este valabila in continuare daca Ucraina indeplineste criteriile de aderare", a declarat Jens Stoltenberg, in cadrul reuniunii Adunarii Parlamentare, informeaza Sputniknews.

Oficialul NATO a explicat ca in ultimii ani acest subiect nu a mai fost pe agenda de discutii avand in vedere ca Ucraina a optat pentru o politica de neafiliere la nici un bloc politico-militar.

Reactia vine dupa ce zilele trecute ministrul de Externe al Germaniei Frank Walter-Steinmeier a declarat ca Ucraina nu va putea obtine statutul de membru NATO in viitorul apropiat.

"Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuala, nu are sens sa se faca speculatii in legatura cu aderarea (Ucrainei) la UE", a declarat Steinmeier, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Seful diplomatiei germane nu vrea Ucraina in UE si NATO

Vinerea trecuta, cinci partide din Ucraina au semnat o intelegere prin care se angajeaza ca aderarea la Alianta Nord-Atlantica sa fie una din prioritatile noii guvernari.

Regulile Aliantei nu permit statelor care se afla in dispute teritoriale sa obtina... mai mult


Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 17:01

1 comentariu
Tiraspolul acuza Ucraina ca a blocat zeci de camioane cu destinatia Transnistria

Tiraspolul acuza Ucraina ca a blocat zeci de camioane cu destinatia Transnistria

Autoritatile din auto-proclamata republica Transnistria acuza granicerii ucraineni ca au blocat un convoi de 40 de camioane care se deplasa in directia republicii separatiste moldovene.

"Peste 40 de camioane care se deplasau spre Transnistria cu incarcatura la bord au fost retinute la granitele exterioare ale Ucrainei (la punctele de control cu tarile europene adiacente, Rusia si Republica Belarus). Se fac cereri nefondate transportatorilor: sa prezinte documente suplimentare si informatii cu privire la incarcatura si destinatarii acesteia", arata serviciul de presa al vamilor transnistrene, citat de Itar Tass.

In martie 2014, Tiraspolul a acuzat Ucraina ca a impus o blocada Republicii Transnistria, dupa ce granita dintre Ucraina si Transnistria a fost inchisa cetatenilor care aveau cetatenia rusa.

Anterior acuzatiilor de miercuri, Ministerul rus al Afacerilor Externe a raportat ca exista incercari de a impune o blocada economica si de transport Transnistriei. S-ar fi creat obstacole sub pretextul situatiei instabile din Ucraina, a acuzat MAE rus.

"Asemenea actiuni contrazic litera si spiritul Tratatului de Prietenie si Cooperare dintre Rusia si Moldova", aratat ministerul.

"Moldova si Ucraina si-au coordonat actiunile pentru a impune o blocada economica si de transporturi impotriva Transnistriei, cu scopul de a o forta sa faca concesii la negocieri si sa renunte la prioritatile sale de politica externa. Aceste incercari pot creste tensiunile regionale", a... mai mult


Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 21:12

MAE roman nu recunoaste alegerile din Donetk si Lugansk

MAE roman nu recunoaste alegerile din Donetk si Lugansk

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu recunoaste asa-zisele alegeri organizate la 2 noiembrie 2014 de catre reprezentantii fortelor separatiste in regiunile sepratiste din Ucraina Donetk si Lugansk.

MAE a adoptat aceasta pozitie intrucat "alegerile" incalca prevederile Constitutiei Ucrainei, pachetul de documente de pace de la Minsk adoptat in cursul lunii septembrie 2014, precum si Legea privind regimul special de autoguvernare locala in unele raioane din regiunile Lugansk si Donetk, adoptata de legislativul de la Kiev in vederea aplicarii documentelor de la Minsk, se arata intr-un comunit MAE, remis Ziare.com.

Astfel ca rezultatele obtinute in cadrul acestor alegeri vor fi considerate drept nule.

Alegeri in Ucraina: Liderii separatistilor castiga zdrobitor. Ce spun UE si Moscova

"Orice rezultate ale asa-ziselor 'alegeri' din 2 noiembrie 2014 in regiunile Donetk si Lugansk sunt nule de drept si reprezinta actiuni provocatoare suplimentare menite sa confere o asa-zisa legitimare democratica unor incalcari grave ale suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", scrie in comunicat.

De asemenea, MAE isi exprima ingrijorarea cu privire la "procesul de pace si de normalizare a situatiei de ansamblu prividn Ucraina", considerand ca actualele evolutii pot afecta stabilitatea si securitatea regionala.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat inca o data atasamentul Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei,... mai mult


Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 20:40

3 comentarii
Rusia considera o provocare serioasa baza NATO din Romania: Cum raspunde MAE

Rusia considera o provocare serioasa baza NATO din Romania: Cum raspunde MAE

Deciziile de la summitul NATO privind asigurarea unei prezente a Aliantei in statele din flancul estic, inclusiv Romania, sunt masuri de aparare in raspuns la actiunile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei, precizeaza MAE.

"Deciziile summit-ului NATO privind consolidarea apararii colective si asigurarea unei prezente NATO in statele Aliate situate in flancul estic, inclusiv Romania, reprezinta masuri de aparare in raspuns la actiunile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei, respectiv anexarea ilegala a peninsulei Crimeea si actiunile militare din estul Ucrainei", precizeaza MAE, dupa ce ambasadorul rus la Alianta, Aleksandr Grusko, a declarat ca amplasarea unei baze militare a Aliantei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o "provocare grava" pentru securitatea Rusiei.

Potrivit MAE, "obiectivul principal al asigurarii unei prezente NATO pe baze rotationale pe teritoriul Aliatilor estici il reprezinta sporirea securitatii acestora si descurajarea oricaror actiuni agresive, in conditiile in care Federatia Rusa a aratat ca dispune de capacitatile necesare, manifesta vointa politica si chiar actioneaza prin incalcarea acordurilor, principiilor si a altor norme de drept international, inclusiv a principiilor din Actul Fondator NATO-Rusia, modificand prin forta frontierele recunoscute international".

Reprezentant rus la NATO: Baza din Romania, provocare serioasa pentru Rusia

In ceea ce priveste contextul de securitate regional, prin anexarea ilegala a peninsulei... mai mult


Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 23:37

4 comentarii
Corlatean: Poate Basescu si-ar dori o intalnire cu Putin, nu Ponta

Corlatean: Poate Basescu si-ar dori o intalnire cu Putin, nu Ponta

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca la nivel inalt contactele bilaterale cu liderii de la Moscova tin de modul in care se decide in UE.

"Atmosfera de astazi este foarte tensionata, este foarte complicata. Am stabilit o linie de conduita foarte clara la nivel european in ceea ce priveste inghetarea contactelor la nivel inalt intre liderii europeni din statele membre si liderii de la Moscova in speranta ca totusi Moscova va intelege si a dat un semnal zilele trecute de detensionare, sper sa se concretizeze, pentru a reintra intr-o logica a normalitatii. Suntem departe de aceasta logica, astfel ca la nivel inalt contactele bilaterale tin de pozitia si modul in care noi decidem in UE", a afirmat sambata Corlatean la Parlament.

Intrebat despre ipoteza avansata de presedintele Traian Basescu, potrivit careia premierul Victor Ponta si-ar dori o intalnire la nivel inalt cu presedintele rus Vladimir Putin, Corlatean a spus: "Poate ca domnul Basescu ar trebui sa va spuna ca si domnia sa si-ar dori o intalnire la nivel inalt cu presedintele Putin, ceea ce in esenta nu e un lucru rau".

El a precizat ca Romania are responsabilitati inclusiv in modul in care relationeaza cu Moscova.

"Este un lucru bun, pentru ca noi ca stat european si euroatlantic avem identitatea noastra consolidata, dar avem si responsabilitati - suntem frontiera estica a Aliantei nord-atlantice si a Uniunii Europene - inclusiv in modul in care relationam cu spatiul estic, inclusiv de... mai mult


Sambata, 10 Mai 2014, ora 18:55

8 comentarii
MAE, cu ochii pe romanii din Ucraina: Dialogul, unica solutie pentru criza

MAE, cu ochii pe romanii din Ucraina: Dialogul, unica solutie pentru criza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a declarat ingrijorat de situatia comunitatilor de romani din Ucraina, care este in pragul unui razboi civil, adaugand ca urmareste cu atentie evenimentele din aceasta tara.

De asemenea, MAE a precizat ca se implica activ in dezbaterile pe aceasta tema ce au loc in cadrul institutiilor europene si euro-atlantice, contribuind astfel la conturarea unor linii de actiune, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Kievul, in prag de razboi civil: Cine conduce acum Guvernul din Ucraina

"MAE se pronunta pentru utilizarea dialogului ca unica modalitate de solutionare a actualei crize si subliniaza necesitatea abtinerii de la utilizarea fortei si a oricaror masuri sau actiuni cu potential agravant", se mentioneaza in document.

Presedintele CE condamna folosirea fortei si brutalitatea politiei din Ucraina

Ministerul monitorizeaza si situatia romanilor din Ucraina, primind informatii de la Consulatele generale din Cernauti si Odessa si de la Ambasada din Kiev. Asadar, in acest moment nu sunt semnalate situatii de risc din cauza crizei din tara vecina.

In plus, ministrul de Externe Titus Corlatean a discutat despre acest subiect si cu sefii misiunilor doplomatice din Olanda si Italia.

D.T. mai mult


Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 12:27

1 comentariu
MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

Autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

"Ministerul de Externe reitereaza, in acest context, pozitia constanta a partii romane, potrivit careia, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe considera ca procedurile urmate de partea ucraineana pentru autorizarea lucrarilor nu corespund normelor si standardelor internationale si in special prevederilor Conventiei Espoo privind evaluarea impactului de mediu in context transfrontiera.

MAE: Proiectul Bistroe este in continuare in afara dreptului international

Aceasta apreciere a fost confirmata si de Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo, care a decis sa recomande statelor parti la Conventie ca, in cursul urmatoarei reuniuni (din mai 2011), sa reactiveze avertismentul pentru Ucraina (neactivat in octombrie 2008, in lipsa unor informatii complete) referitor la nerespectarea obligatiilor care ii revin in temeiul prevederilor Conventiei sau sa adopte un nou avertisment referitor la nerespectarea obligatiilor mentionate",... mai mult


Marti, 25 Mai 2010, ora 23:47

1 comentariu
MAE solicita clarificari de la Ucraina privind "piedicile" puse de Romania

MAE solicita clarificari de la Ucraina privind "piedicile" puse de Romania

MAE a solicitat clarificari oficiale de la Ucraina si a informat reprezentantii organizatiilor internationale relevante cu privire la declaratiile guvernatorului din Odesa in legatura cu constructia canalului Dunare - Marea Neagra.

Guvernatorul regiunii Odesa, Nicolai Serdiuk, a declarat marti la sedinta Colegiului administratiei regionale de stat ca in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata.

Guvernatorul s-a aratat foarte multumit de faptul ca practic a fost finalizata constructia canalului Dunarea-Marea Neagra.

Potrivit lui Serdiuk, in pofida piedicilor puse de Romania, canalul functioneaza totusi si aduce venit Ucrainei si in special regiunii Odesa.

Oficialul si-a exprimat convingerea ca in urmatorii cinci ani volumul schimbului de marfuri pe Dunare va creste de 30 de ori, motiv pentru care canalul Dunarea- Marea Neagra va fi foarte solicitat, iar consecinta va fi ca va aduce venituri mai mari.

Ministerul roman de Externe informeaza ca a transmis deja partii ucrainene o solicitare de clarificari oficiale cu privire la declaratiile respective, care demonstreaza ca Ucraina continua sa actioneze intr-o maniera unilaterala in ceea ce priveste chestiunea Bastroe.

Partea romana a reamintit Ucrainei ca orice lucrari intreprinse in cadrul proiectului Bastroe (indiferent daca acestea sunt intreprinse in cadrul fazei I sau a II-a, impartirea fiind una artificiala si confuza, fapt subliniat chiar de... mai mult


Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:06

3 comentarii
MAE ucrainean, ingrijorat de situatia din Republica Moldova

MAE ucrainean, ingrijorat de situatia din Republica Moldova

Ministerul de Externe al Ucrainei este ingrijorat de situatia creata in Moldova si face apel catre toate fortele politice ale acestei tari sa se abtina de la actiuni violente, a declarat pentru Interfax purtatorul de cuvant al ministerului, Vasili Kirilici.

"Ucraina, ca stat vecin, este ingrijorata de o astfel de dezvoltare a evenimentelor din Moldova si face apel catre parti la incetarea neintarziata a actiunilor violente", a declarat purtatorul de cuvant.

Kirilici si-a exprimat speranta ca toate contradictiile legate de rezultatele algerilor parlamentare vor fi solutionate conform statului de drept si pe calea unui dialog constructiv, fara aplicarea fortei. mai mult


Marti, 07 Aprilie 2009, ora 22:15

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O creatura infricosatoare
  2. Scandal in aer: Bataie intre pasagerii unui avion, din cauza unui... bebelus
  3. Gest de aur facut de un om al strazii pentru o tanara disperata
  4. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  5. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  6. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  7. Opt religii sub un singur acoperis
  8. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  9. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  10. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)