mae ucraina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministerul roman de Externe, mesaj pentru Ucraina: Protejati minoritatile!

Ministerul roman de Externe, mesaj pentru Ucraina: Protejati minoritatile!

Ministerul roman al Afacerilor Externe atrage atentia Ucrainei ca trebuie sa mentina protectia minoritatilor de pe teritoriul sau, pentru a continua calea europeana pe care s-a angajat. Etnicii de origine romana reprezinta a treia minoritate ca pondere din Ucraina, insa este divizata artificial intre romani si "moldoveni".

Potrivit unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com, MAE urmareste deciziile noilor autoritati de la Kiev, in mod deosebit redefinirea cadrului normativ, in special abrogarea, duminica, de catre Parlamentul Ucrainei a Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic.

Diplomatia romana isi exprima profunda preocupare fata de o "posibila deteriorare a sistemului de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale".

"Pentru a ramane ancorata in parcursul sau european, Ucraina trebuie sa mentina nivelul de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, inclusiv a drepturilor lingvistice dobandite ca efect al legii adoptate in 2012 si revocate ieri, 23 februarie 2014, de autoritatile de la Kiev. Mai mult decat atat, este necesar ca acest sistem sa fie consolidat prin masuri de implementare sistematica si eficienta, lucru care nu s-a intamplat in trecut", se arata in comunicat.

MAE reaminteste faptul ca, la momentul adoptarii sale, Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic a facut obiectul unor serii de observatii si sugestii de... mai mult


Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:54

4 comentarii
MAE: Romania va continua sa se implice in solutionarea crizei din Ucraina

MAE: Romania va continua sa se implice in solutionarea crizei din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta semnarea Acordului pentru solutionarea crizei politice de la Kiev si anunta ca tara noastra va continua sa se implice in solutionarea crizei din Ucraina.

"Semnarea Acordului dintre reprezentantii Puterii si Opozitiei, urmare medierii troicii ministeriale europene, reprezentand pe Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de vecinatate Catherine Ashton, este un succes datorat implicarii active a Uniunii Europene si a statelor membre pentru ajungerea la un compromis (...).

Daca "explodeaza" Ucraina. 5 scenarii geopolitice pentru Romania

Romania, in calitate de stat membru al UE, va continua sa se implice activ in procesul de facilitare a solutionarii depline a crizei", se precizeaza intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Ucraina: UE ingheata conturile si blocheaza vizele celor vinovati de conflicte

De asemenea, MAE considera ca Acordul privind solutionarea crizei din Ucraina prevede etape bine definite, care vor asigura solutii pe termen lung si vor relansa Ucraina pe calea democratiei si consolidarii statului de drept.

Redresarea economiei ucrainene va trebui sa fie, de asemenea, una din prioritatile Uniunii Europene, ale SUA, alaturi de institutiile financiare internationale, se mai arata in comunicatul citat.

"MAE exprima convingerea ca implementarea durabila si consecventa a acestuia va asigura stabilitate si prosperitate poporului ucrainean.

Lupte sangeroase in Ucraina - O parte din opozitie,... mai mult


Vineri, 21 Februarie 2014, ora 20:20

2 comentarii
Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

Zeci de morti si sute de raniti - acesta este bilantul violentelor deosebit de sangeroase care au izbucnit marti in Ucraina.

UE a convenit joi sa blocheze vizele si sa le inghete conturile acelora care au mainile "patate de sange" in Ucraina, a anuntat joi sefa diplomatiei italiene, Emma Bonino, dupa o reuniune de criza.

Presedintele tarii, Viktor Ianukovici, a anuntat ca accepta formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile si organizarea de alegeri anticipate in anul 2014.

In ciuda acestui anunt, liderii Opozitiei din Ucraina au declarat ca momentan nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici.

Ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia sositi in Ucraina pentru negocieri cu presedintele au decis sa-si prelungeasca sederea in Kiev pana vineri.

Ziare.com a transmis minut cu minut confruntarile de la Kiev:

02:56 - Nataliya Gumenyuk, jurnalist din Ucraina, a scris pe Twitter ca varsta medie a celor decedati este de 23 de ani.

02:47 - Protestatarii din Piata Independentei au permis trupelor de ordine capturate sa paraseasca tabara.

02:30 - Vicepresedintele american Joe Biden l-a avertizat pe Viktor Ianukovici ca Washingtonul este gata sa impuna sanctiuni impotriva oficialilor ucraineni care au comandat trupelor de ordine sa traga in protestatari.

02:15 - Jucatorii de la Dinamo Kiev au tinut un moment de reculegere inaintea meciului din Europa League in memoria celor care au murit in protestele din Ucraina.... mai mult


Vineri, 21 Februarie 2014, ora 03:03

95 comentarii
Ucraina, in prag de razboi: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici anunta un armistitiu cu Opozitia

Ucraina, in prag de razboi: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici anunta un armistitiu cu Opozitia

Zeci de persoane au murit si sute au fost ranite la Kiev, in ceea ce pare a fi inceputul unei revolutii.

Strazile Kievului sunt de doua zile scenele unor violente fara precedent. De marti seara, protestatarii Opozitiei se lupta cu fortele de ordine. Printre cei ucisi se afla si un jurnalist.

Presedintele Ucrainei a anuntat insa miercuri seara un armistitiu si noi negocieri, dupa o reuniune cu trei lideri din cadrul opozitiei.

Dupa aproape 4 luni de conflicte intre manifestantii Opozitiei si fortele de ordine, actele de violenta s-au accentuat in contextul in care presedintele Viktor Ianukovici a blocat proiectele cu privire la numirea unui nou guvern de coalitie si reducerea atributiilor sale, prin revenirea la o constitutie mai veche.

Opozitia a incercat sa depuna in Parlament o propunere privind schimbarea Constitutiei cu una asemanatoare celei din 2004, prin care presedintele si-ar pierde o parte dintre atributii, inclusiv pe aceea de a numi premierul tarii. Aliatii presedintelui din Parlament au blocat aceasta propunere.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor:

23:40 - Presedintele Ucrainei a anuntat un armistitiu cu Opozitia, dupa ciocnirile violente care au dus la moartea a cel putin 26 de persoane.

"Cele doua parti au anuntat un armistitiu si inceperea unui proces de negocieri pentru a pune capat varsarii de sange si stabilizarea situatiei din tara", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul Presedintiei,... mai mult


Joi, 20 Februarie 2014, ora 00:15

84 comentarii
MAE, cu ochii pe romanii din Ucraina: Dialogul, unica solutie pentru criza

MAE, cu ochii pe romanii din Ucraina: Dialogul, unica solutie pentru criza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a declarat ingrijorat de situatia comunitatilor de romani din Ucraina, care este in pragul unui razboi civil, adaugand ca urmareste cu atentie evenimentele din aceasta tara.

De asemenea, MAE a precizat ca se implica activ in dezbaterile pe aceasta tema ce au loc in cadrul institutiilor europene si euro-atlantice, contribuind astfel la conturarea unor linii de actiune, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Kievul, in prag de razboi civil: Cine conduce acum Guvernul din Ucraina

"MAE se pronunta pentru utilizarea dialogului ca unica modalitate de solutionare a actualei crize si subliniaza necesitatea abtinerii de la utilizarea fortei si a oricaror masuri sau actiuni cu potential agravant", se mentioneaza in document.

Presedintele CE condamna folosirea fortei si brutalitatea politiei din Ucraina

Ministerul monitorizeaza si situatia romanilor din Ucraina, primind informatii de la Consulatele generale din Cernauti si Odessa si de la Ambasada din Kiev. Asadar, in acest moment nu sunt semnalate situatii de risc din cauza crizei din tara vecina.

In plus, ministrul de Externe Titus Corlatean a discutat despre acest subiect si cu sefii misiunilor doplomatice din Olanda si Italia.

D.T. mai mult


Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 12:27

1 comentariu
MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

MAE: Ucraina nu are dreptul sa efectueze lucrari la canalul Bistroe

Autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

"Ministerul de Externe reitereaza, in acest context, pozitia constanta a partii romane, potrivit careia, pana la respectarea tuturor normelor internationale de protectie a mediului aplicabile in Delta Dunarii, autoritatile ucrainene nu sunt indreptatite sa efectueze lucrari in cadrul proiectului canalului de navigatie de mare adancime", se arata intr-un comunicat al MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe considera ca procedurile urmate de partea ucraineana pentru autorizarea lucrarilor nu corespund normelor si standardelor internationale si in special prevederilor Conventiei Espoo privind evaluarea impactului de mediu in context transfrontiera.

MAE: Proiectul Bistroe este in continuare in afara dreptului international

Aceasta apreciere a fost confirmata si de Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo, care a decis sa recomande statelor parti la Conventie ca, in cursul urmatoarei reuniuni (din mai 2011), sa reactiveze avertismentul pentru Ucraina (neactivat in octombrie 2008, in lipsa unor informatii complete) referitor la nerespectarea obligatiilor care ii revin in temeiul prevederilor Conventiei sau sa adopte un nou avertisment referitor la nerespectarea obligatiilor mentionate",... mai mult


Marti, 25 Mai 2010, ora 23:47

1 comentariu
MAE solicita clarificari de la Ucraina privind "piedicile" puse de Romania

MAE solicita clarificari de la Ucraina privind "piedicile" puse de Romania

MAE a solicitat clarificari oficiale de la Ucraina si a informat reprezentantii organizatiilor internationale relevante cu privire la declaratiile guvernatorului din Odesa in legatura cu constructia canalului Dunare - Marea Neagra.

Guvernatorul regiunii Odesa, Nicolai Serdiuk, a declarat marti la sedinta Colegiului administratiei regionale de stat ca in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata.

Guvernatorul s-a aratat foarte multumit de faptul ca practic a fost finalizata constructia canalului Dunarea-Marea Neagra.

Potrivit lui Serdiuk, in pofida piedicilor puse de Romania, canalul functioneaza totusi si aduce venit Ucrainei si in special regiunii Odesa.

Oficialul si-a exprimat convingerea ca in urmatorii cinci ani volumul schimbului de marfuri pe Dunare va creste de 30 de ori, motiv pentru care canalul Dunarea- Marea Neagra va fi foarte solicitat, iar consecinta va fi ca va aduce venituri mai mari.

Ministerul roman de Externe informeaza ca a transmis deja partii ucrainene o solicitare de clarificari oficiale cu privire la declaratiile respective, care demonstreaza ca Ucraina continua sa actioneze intr-o maniera unilaterala in ceea ce priveste chestiunea Bastroe.

Partea romana a reamintit Ucrainei ca orice lucrari intreprinse in cadrul proiectului Bastroe (indiferent daca acestea sunt intreprinse in cadrul fazei I sau a II-a, impartirea fiind una artificiala si confuza, fapt subliniat chiar de... mai mult


Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:06

3 comentarii
MAE ucrainean, ingrijorat de situatia din Republica Moldova

MAE ucrainean, ingrijorat de situatia din Republica Moldova

Ministerul de Externe al Ucrainei este ingrijorat de situatia creata in Moldova si face apel catre toate fortele politice ale acestei tari sa se abtina de la actiuni violente, a declarat pentru Interfax purtatorul de cuvant al ministerului, Vasili Kirilici.

"Ucraina, ca stat vecin, este ingrijorata de o astfel de dezvoltare a evenimentelor din Moldova si face apel catre parti la incetarea neintarziata a actiunilor violente", a declarat purtatorul de cuvant.

Kirilici si-a exprimat speranta ca toate contradictiile legate de rezultatele algerilor parlamentare vor fi solutionate conform statului de drept si pe calea unui dialog constructiv, fara aplicarea fortei. mai mult


Marti, 07 Aprilie 2009, ora 22:15

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati