magistrati pensie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul va reintroduce pensiile speciale pentru politisti, militari si angajati ai SRI.

Executivul a elaborat un proiect de act normativ care modifica legislatia privind sistemul de pensii, informeaza Realitatea TV.

Documentul prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.

Proiectul arata ca aceste indemnizatii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat pentru aceste institutii.

De asemenea, sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv. Astfel, angajatorul nu e obligat sa plateasca contributia aferenta acestora, in schimb angajatul va plati lunar o contributie egala cu cea individula de asigurari sociale, pentru care baza de calcul va fi solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Sursa citata arata ca vor exista pensii de serviciu, de invadilitate si de urmas.

Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta, cea anticipata si cea anticipata partial.

Pe de alta parte, pensiile militare ar putea fi recalculate.

"Remuneratiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta", se arata in proiect.

In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:44

37 comentarii
Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Peste 2.700 de bistriteni primesc pensii si din strainatate, directorul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, dand exemplul unui angajat care, dupa opt ani lucrati in Spania, primeste 500 de euro pensie, in timp ce in Romania pensia este de 800 de lei dupa 30 de ani de munca.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a declarat, marti, in cadrul Colegiului prefectural, ca peste 2.700 de persoane din judet primesc pensii si din strainatate, cuantumul acestora fiind diferit in functie de perioada lucrata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din informatiile mele, pentru 30 de ani lucrati in tara o persoana primeste, in medie, o pensie de 700 sau 800 de lei, in timp ce pentru opt ani lucrati in Spania ajunge sa ia 400-500 de euro", a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a spus ca in evidentele institutiei pe care o conduce sunt 2.739 de dosare ale unor cetateni care au lucrat in Uniunea Europeana si care primesc pensii atat in tara, cat si in strainatate. Numai in 2013 au fost intocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru aceasta categorie.

"Cei care lucreaza si in Romania, si in state europene, isi pot primi drepturile de pensionari in oricare stat european in care doresc sau isi stabilesc domiciliul. Pentru aceasta se face transport de drept lucrat dintr-o tara in alta. Celor care vin la noi le trimitem documentatia unde spun ei, in Germania, in Spania, in masura in care... mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:23

13 comentarii
Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Guvernul discuta, in sedinta de marti, proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justitiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat saptamana trecuta, cu observatii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv.

Proiectul privind taierea pensiilor magistratilor condamnati, in dezbatere publica

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justitiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru ca noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbatut.

In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de Ministerul Justitiei si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare al legii", a declarat atunci ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la iesirea de la sedinta Plenului CSM in care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca legea se va aplica si magistratilor deja condamnati definitiv. mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 20:28

4 comentarii
Kovesi, despre magistratii condamnati la inchisoare, dar cu pensii de lux

Kovesi, despre magistratii condamnati la inchisoare, dar cu pensii de lux

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a vorbit, joi seara, despre cazurile magistratilor cercetati sau condamnati pentru fapte de coruptie, dar care inca primesc pensii de lux.

"Eu cred ca magistratii trebuie sa aiba pensie de serviciu pentru o cariera pe care o desfasoara 25-30 de ani, insa cred ca aceasta pensie trebuie acordata doar magistratilor care isi indeplinesc treaba corect. In momentul in care ai fost dovedit ca ai comis o fapta penala de coruptie, in momentul in care ai fost condamnat, cred ca nu mai trebuie sa existe aceasta pensie. Pentru a putea fi posibil acest lucru este necesar ca legislatia sa fie modificata", a declarat Kovesi la TVR 1.

Un procuror condamnat la inchisoare va primi o pensie de 9.200 de lei

Procurorul general a mentionant ca singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme ar fi modificarea legii.

"CSM si Ministerul Public au facut observatii in acest sens. Stiu ca si Ministerul Justitiei a facut un demers, insa nu legea nu a fost modificata", a continuat aceasta.

Kovesi a precizat ca se bucura ca joi a fost prima data cand Consiliul Superior al Magistraturii a amanat luarea unei decizii privind aprobarea sau nu a pensionarii unui magistrat care este condammat pentru fapte de coruptie.

"Decizia de astazi de a amana luarea unei decizii si de a impiedica pensionarea efectiva este un pas bun", a subliniat procurorul general al Romaniei.

Ea a pus accent pe ideea ca, daca un magistrat este condamant, sa... mai mult


Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:58

12 comentarii
Opozitia discuta o noua suspendare a lui Basescu

Opozitia discuta o noua suspendare a lui Basescu

Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, anunta ca pregatesc o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, in urma declaratiilor acestuia privind neindexarea pensiilor.

Astfel, cei trei au cerut juristilor USL sa pregateasca pentru luni un raport care va evalua posibilitatea de a demara procedurile de suspendare a sefului statului.

"Am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei (...)

Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei.

Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a Presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", potrivit unui comunicat de presa semnat de presedintii PNL, PSD si PC remis, miercuri, Ziare.com.

"Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si... mai mult


Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 17:23

91 comentarii
Grebla (PSD) nu vrea pensii pentru magistratii corupti - vezi cum se pot suspenda

Grebla (PSD) nu vrea pensii pentru magistratii corupti - vezi cum se pot suspenda

Presedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, Toni Grebla de la PSD, a declarat ca e de acord ca magistratii condamnati pentru acte de coruptie sa-si piarda pensiile speciale si crede ca legea va gasi un larg sprijin in Parlament.

"Daca vedem pensiile magistratilor ca o rasplata a statului pentru o cinste protejata, pare firesc ca un magistrat care are un bun salariu, care are o pensie ca urmare a unei activitati si sunt condamnati pentru coruptie, e normal sa piarda prevederile speciale. Drept urmare, dupa ce a fost condamnat, magistratul trebuie sa treaca la pensia de drept comun. Aceasta propunere va gasi un larg sprijin in Parlament si sper ca aceasta sa fie transformata in lege si sa fie obligatorie", a spus Grebla la TVR Info.

"Am aparat pensiile, dar nu pensiile judecatorilor necinstiti", a mai adaugat senatorul PSD de Gorj.

El spune ca plata pensiilor speciale poate fi suspendata dinainte de condamnare, cand magistratii suspectati de coruptie sunt trimisi in judecata.

"Sigur ca legea nu retroactiveaza, dar poate fi gasita o solutie prin care, daca sunt trimisi in judecata, plata pensiei ocupationale e suspendata, ramanand cu pensia de drept comun. E posibila si o forma din asta tranzitorie", a mai spus Grebla.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat propunerea presedintelui sau, Horatius Dumbrava, ca magistratii condamnati pentru fapte de coruptie sa-si piarda pensia de serviciu, dar sa ramana cu pensia normala. Plenul CMS a respins insa... mai mult


Marti, 25 Octombrie 2011, ora 23:20

3 comentarii
Magistratii condamnati pentru fapte de coruptie vor pierde pensiile de serviciu

Magistratii condamnati pentru fapte de coruptie vor pierde pensiile de serviciu

Magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi vor pierde pensiile de serviciu, in urma unei decizii luate marti de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

CSM a adoptat, marti, proiectul presedintelui Horatiu Dumbrava, care prevede retragerea pensiilor de serviciu pentru magistratii care "ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie".

Plenul CSM a mai decis ca este necesara o clarificare legislativa a regimului pensiilor de serviciu si stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justitiei care beneficiaza de pensie de serviciu.

Alte sanctiuni prevazute de raport pentru magistratii care au savarsit abateri disciplinare nu au trecut de votul consiliului, astfel ca magistratii care au fost exclusi pentru abateri grave se vor bucura in continuare de pensiile de serviciu. Masura va fi inaintata Ministerului Justitiei.

Pensia speciala a magistratilor este de aproximativ 6.000 de lei, iar multi magistrati apeleaza la posibilitatea de a se pensiona imediat, daca CSM incepe cercetarea disciplinara sau sunt umrariti penal.

Presedintele CSM cere demisia de onoare a judecatoarei Birsan

Ultimul scandl in care a fost implicat un magistrat a fost cel al Gabrielei Barsan,... mai mult


Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:36

1 comentariu
Magistratii nu vor sa fie solidari: Consiliul Legislativ contesta reducerea pensiilor

Magistratii nu vor sa fie solidari: Consiliul Legislativ contesta reducerea pensiilor

Magistratii nu sunt de acord sa li se reduca pensiile, pe motiv ca masura nu este constitutionala. Consiliul Legislativ va contesta masurile Guvernului, care i-ar afecta pe magistrati.

Consiliul Legislativ sustine ca diminuarea pensiilor militarilor si a magistratilor cu 15% nu este constitutionala, deoarece pensia se considera a fi un drept, care nu poate fi restrictionat.

Fostul ministru a Muncii, Alexandru Atanasiu, a semnalat la randul sau, la jumatatea lunii mai, ca masura de reducere a pensiilor este neconstitutionala: "Reducerea
punctului de pensie nu e constitutionala pentru ca este retroactiva", a declarat Alexandru Atanasiu, in cadrul unei emisiuni televizate.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii mai, ca Guvernul va fi nevoit sa reduca salariile bugetarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Desi

Initial, reprezentantii Guvernului au anuntat ca reducerile vor fi aplicate de la 1 iunie pentru toata lumea, fara sa se tina cont de categorii speciale, insa ultimele informatii arata ca vor exista privilegiati. In plus, daca legea privind masurile de austeritate nu va intra in vigoare in trei saptamani, pensiile vor fi platite in iunie integral.

Angajatii din companiile de stat nu vor avea salarii scazute, urmand ca povara sa cada pe medici si pe profesori. Profesorii care au renuntat la grevele anuntate de sindicalisti pe 31 mai si 1 iunie si au participat la Bacalaureat, acuzand ca au fost amenintati de inspectorii scolari si de... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 11:15

4 comentarii
O noua serie de magistrati controversati pleaca din Justitie

O noua serie de magistrati controversati pleaca din Justitie

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri seara, decretele de pensionare sau demisie pentru mai multi magistrati ale caror nume au fost implicate, de-a lungul timpului, in scandaluri de presa.

Unul dintre magistratii pentru care presedintele a semnat decret de pensionare este Mihai Sorin Stanescu, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inspector in cadrul Serviciului de Inspectie Judiciara pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

In legislatura 1996-2000, Stanescu a fost deputat din partea Partidului National Liberal, iar in perioada 1996-1997, a ocupat functia de ministru al Tineretului si Sporturilor.

Ca procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a instrumentat dosarul in care fostul presedinte al CNSAS Corneliu Turianu a fost cercetat pentru abuz in serviciu, dupa ce a declarat intr-o emisiune tv din 4 aprilie 2006 ca premierul Tariceanu ar fi fost informator al Securitatii. In timpul anchetei, Corneliu Turianu a facut o plangere impotriva lui Stanescu, pe care l-a acuzat de cercetare abuziva si hartuire. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea lui Turianu.

In iunie 2008, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit secretar de stat in Ministerul Justitiei. S-a aflat in atentia CSM pentru ca si-a depus cu intarziere declaratiile de avere si de interese.

In calitate de membru in Consiliul director al Asociatiei Procurorilor din Romania, a semnat,... mai mult


Joi, 29 Octombrie 2009, ora 09:03

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba