magistrati romani pensie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Peste 2.700 de bistriteni primesc pensii si din strainatate, directorul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, dand exemplul unui angajat care, dupa opt ani lucrati in Spania, primeste 500 de euro pensie, in timp ce in Romania pensia este de 800 de lei dupa 30 de ani de munca.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a declarat, marti, in cadrul Colegiului prefectural, ca peste 2.700 de persoane din judet primesc pensii si din strainatate, cuantumul acestora fiind diferit in functie de perioada lucrata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din informatiile mele, pentru 30 de ani lucrati in tara o persoana primeste, in medie, o pensie de 700 sau 800 de lei, in timp ce pentru opt ani lucrati in Spania ajunge sa ia 400-500 de euro", a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a spus ca in evidentele institutiei pe care o conduce sunt 2.739 de dosare ale unor cetateni care au lucrat in Uniunea Europeana si care primesc pensii atat in tara, cat si in strainatate. Numai in 2013 au fost intocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru aceasta categorie.

"Cei care lucreaza si in Romania, si in state europene, isi pot primi drepturile de pensionari in oricare stat european in care doresc sau isi stabilesc domiciliul. Pentru aceasta se face transport de drept lucrat dintr-o tara in alta. Celor care vin la noi le trimitem documentatia unde spun ei, in Germania, in Spania, in masura in care... mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:23

13 comentarii
CSM: Magistratii corupti raman fara pensii speciale

CSM: Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Judecatorii si procurorii cercetati penal nu vor mai putea iesi la pensie in timp ce sunt judecati. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni ca pensionarile speciale sa fie amanate pana cand instantele iau decizii definitive. Pana acum, magistratii puteau iesi oricand la pensie, cu venituri exorbitante.

"Cel care este suspectat sau cel care a comis o fapta de coruptie nu trebuie sa primeasca o astfel de pensie. Nu vad care este problema daca noi amanam si suspendam acest lucru", a spus Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei.

Aceasta decizie il afecteaza pe procurorul Guli Sterian. Condamnat in prima faza la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea unui concurs de promovare, magistratul si-a depus dosarul de pensionare si urma sa aiba un venit lunar de peste 9.200 de lei.

"Plenul CSM a decis amanarea cererii de pensionare pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. Urmeaza sa adoptam si o hotarare de principiu in privinta unor astfel de cereri", a anuntat presedintele CSM, Alina Ghica, conform Romania TV.

Practic, Consiliul amana pe un termen nedefinit luarea unei decizii. Pana acum, plenul CSM lua doar act de toate deciziile de pensionare si le trimitea presedintelui care trebuia sa le semneze.

De astfel de decizii au beneficiat mai multi magistrati anchetati sau chiar arestati, printre care Florin Costiniu, judecator la Curtea Suprema, arestat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, precum si Gabriela... mai mult


Marti, 08 Mai 2012, ora 00:43

4 comentarii
Kovesi, despre magistratii condamnati la inchisoare, dar cu pensii de lux

Kovesi, despre magistratii condamnati la inchisoare, dar cu pensii de lux

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a vorbit, joi seara, despre cazurile magistratilor cercetati sau condamnati pentru fapte de coruptie, dar care inca primesc pensii de lux.

"Eu cred ca magistratii trebuie sa aiba pensie de serviciu pentru o cariera pe care o desfasoara 25-30 de ani, insa cred ca aceasta pensie trebuie acordata doar magistratilor care isi indeplinesc treaba corect. In momentul in care ai fost dovedit ca ai comis o fapta penala de coruptie, in momentul in care ai fost condamnat, cred ca nu mai trebuie sa existe aceasta pensie. Pentru a putea fi posibil acest lucru este necesar ca legislatia sa fie modificata", a declarat Kovesi la TVR 1.

Un procuror condamnat la inchisoare va primi o pensie de 9.200 de lei

Procurorul general a mentionant ca singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme ar fi modificarea legii.

"CSM si Ministerul Public au facut observatii in acest sens. Stiu ca si Ministerul Justitiei a facut un demers, insa nu legea nu a fost modificata", a continuat aceasta.

Kovesi a precizat ca se bucura ca joi a fost prima data cand Consiliul Superior al Magistraturii a amanat luarea unei decizii privind aprobarea sau nu a pensionarii unui magistrat care este condammat pentru fapte de coruptie.

"Decizia de astazi de a amana luarea unei decizii si de a impiedica pensionarea efectiva este un pas bun", a subliniat procurorul general al Romaniei.

Ea a pus accent pe ideea ca, daca un magistrat este condamant, sa... mai mult


Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:58

12 comentarii
Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice

Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice

Pensiile speciale ale militarilor sau magistratilor nu reprezinta singura mare problema din acest sector. Conform datelor statistice, in Romania, 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza.

Astfel, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive, scrie Ziarul Financiar.

Daca in 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani: in prezent exista 5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de salariati.

Bugetul asigurarilor sociale nu se mai poate sustine singur din incasarile din contributiile obligatorii la sistemul de pensii ca urmare a majorarii pensiilor cu 50% in 2007. In plus, cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor, iar situatia nu mai poate continua ca in prezent.

Conform jurnalistilor de la Ziarul Financiar, problemele Romaniei sunt duble. O data ca are o rata de ocupare scazuta si, a doua oara, cei care au o ocupatie nu sunt prinsi in "sistem", deci nu contribuie la buget cu taxe si impozite.

Potrivit datelor statistice, in Romania numarul persoanelor ocupate este de circa 9,3 milioane. In total, din intreaga populatie ocupata de la varsta de 15 ani si pana dupa varsta de 65 de ani, 5,1 milioane lucreaza in mediul urban si 4,3... mai mult


Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 21:06

26 comentarii
Editorial: Loaze in roba

Editorial: Loaze in roba

Admiterea in Institutul National al Magistraturii a aliniat la start 3120 de candidati, dar numai 72 au trecut de testul teoretic. Nu-i bai, o comisie a INM va analiza, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, care sunt cauzele, si probabil proba va fi reluata, iar baremul - redus.

Ca nu cumva sa se rupa traditia, iar membrii clanului Ghenosu sa intre la racoare din cauza unui judecator care a stat cam mult cu burta pe carte si a priceput ce inseamna pericol concret pentru ordinea publica.

Sunt pline site-urile cu tematica juridica de comentariile unor magistrati care constata ca examenul este tot mai greu, ca in ritmul acesta, penuria de cadre se va adanci.

Asa-i, nu se mai intra in magistratura ca pe vremuri, cand un dosar bun te abona la roba indiferent daca treceai in facultate drept urmasul lui Hammurabi sau erai nepoata unui fost ilegalist, trimisa la studiu de biroul organizatiei de baza direct de langa tarlaua cu gogosari.

Cei care au avut pe vremuri sansa unei legislatii mai putin pretentioase cu stiinta de carte impart insa acum tara in natangi si privilegiati. Pensiile magistratilor sunt singurele care nu se recalculeaza in jos, a decis Curtea Constitutionala, argumentand imbecil, pentru cineva care are o curiozitate minima si studiaza atat motivarea deciziei, cat si Legea fundamentala, ca exista o diferenta de statut intre administratorii justitiei si restul lumii.

Exista, intr-adevar, o diferenta: judecatorii au avut tupeul sa santajeze... mai mult


Marti, 07 Septembrie 2010, ora 09:08

19 comentarii
Alte articole despre: magistrati Romania, examen juristi CSM
Guvernul va taia de doua ori din pensiile parlamentarilor si magistratilor

Guvernul va taia de doua ori din pensiile parlamentarilor si magistratilor

Parlamentarii, magistratii si diplomatii vor suporta doua reduceri ale pensiei, prima de la pana la 80%, ca urmare a miscorarii pensiilor speciale, iar a doua, de 15%, din cauza raportarii la noua valoare a punctului de pensie.

"Toti romanii iesiti la pensie sau care vor iesi la pensie de la 1 iulie vor primi pensii mai mici cu 15% fata de nivelul contributiilor, iar de masurile de austeritate nu vor scapa nici magistratii si parlamentarii. Lor li se va recalcula noua pensie in functie de nivelul contributiilor, iar daca punctul de pensie scade pentru toata lumea cu 15%, vor fi si ei afectati", au precizat surse din Ministerul Muncii.

Doar pensiile aflate in plata vor fi diminuate cu 15%

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, anunta in februarie ca recalcularea pensiilor speciale va duce la o diminuare a cuantumului acestora de pana la 80%.

Seitan: 100% pensiile scad cu 15%

Ministerul Muncii a anuntat marti ca atat pensionarii care primesc deja pensie, cat si angajatii care vor iesi din campul muncii dupa 1 iulie, vor primi mai putin cu 15% la pensie, raportat la nivelul contributiilor, in conditiile in care punctul de pensie va fi calculat la 622,9 lei, fata de 732,8 lei in prezent.

Vladescu a transmis Camerei Deputatilor un amendament la Legea pensiilor

Masura de reducere a punctului de pensie cu 15% se aplica in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010. mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 20:10

4 comentarii
20% din magistratii romani vor sa iasa la pensie

20% din magistratii romani vor sa iasa la pensie

20% din magistratii din Romania vor sa iasa la pensie pentru a nu intra sub incidenta viitoarei legi a pensiilor.

Proiectul legii pensiilor este unul foarte controversat, iar ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, s-a aratat nemultumit de prevederile care ii privesc pe militari, anunta Realitatea Tv.

Senatorii au reluat, in cadrul plenului de miercuri, dezbaterile pe marginea Legii unitare a pensiilor, in prezenta ministrului Muncii, dupa ce sedinta a inceput cu peste o jumatate de ora intarziere fata de programul initial si dupa o sesiune de declaratii politice, ramasa restanta de luni.

In cadrul dezbaterilor de saptamana trecuta, dupa incheierea dezbaterilor generale pe tema Legii pensiilor, senatorii au inceput sa discute amendamentele articol cu articol, ajungand in sedinta de martea trecuta doar pana la articolul 6, din 201, dezbatand si respingand trei amendamente.

Pe 20 aprilie, Emil Boc a reiterat, in fata senatorilor prezenti la dezbaterea pe tema legii pensiilor, ideea ca actualul sistem este nesustenabil, precizand ca "asa cum functioneaza el astazi, pensiile in Romania nu vor putea fi platite pe termen mediu si lung daca nu facem corectiile necesare". mai mult


Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:00

19 comentarii
Cea mai mare pensie din Romania - 9.000 de euro

Cea mai mare pensie din Romania - 9.000 de euro

Cea mai mare pensie platita de statul roman este 37.000 de lei, achivalentul a 9.000 de euro si este de peste 105 ori mai mare decat cea mai mica pensie, aceasta fiind de 350 de lei.

Un oficial din Casa Nationala de Pensii a precizat, pentru Gandul, ca cele mai mari pensii, de peste 200 de milioane de lei vechi (20.000 de lei noi) apartin unor fosti piloti sau angajati din aviatia civila.

Acestia sunt urmati de magistrati, cu pensii intre 10 si 20 de mii de lei noi. Pensiile incasate de angajatii din domeniul privat, cum ar fi fosti bancheri, sunt mai mici, fiind calculate in functie de castigurile realizate in toata cariera si nu in functie de ultimul salariu, cum au fost calculate pensiile speciale. mai mult


Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 10:50

17 comentarii
CSM: Mai putin de 30 de magistrati cumuleaza pensia cu salariul

CSM: Mai putin de 30 de magistrati cumuleaza pensia cu salariul

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca 29 de magistrati cumuleaza pensia cu indemnizatia de magistrat, precizeaza CSM.

Tot CSM arata arata ca 0,44% din totalul magistratilor intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/2008, informeaza NewsIn. Din cei 29 de magistrati care cumuleaza pensia cu indemnizatia de magistrat, 13 sunt judecatori, 10 sunt procurori si 6 magistrati asistenti, anunta un comunicat al CSM remis Ziare.com.

CSM precizeaza ca la inceputul anului 2009 functionau efectiv in sistemul judiciar romanesc 4142 judecatori si 2310 procurori. Potrivit comunicatului remis luni, Consiliul Superior al Magistraturii a informat sistemul judiciar despre obligatia magistratilor care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, cumuleaza pensia cu indemnizatia cuvenita pentru exercitarea functiei de magistrat, de a opta intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Consiliul mai arata ca, din data de 26 iunie 2007, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor care au obtinut decizii de pensionare, au procedat la punerea in plata a acestora, dar si-au continuat activitatea. In cazurile concrete in care a fost sesizat, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererilor de continuare a activitatii dupa pensionare, formulate de unii... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 16:45

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati