magistrati romani pensie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Senatul a adoptat legea care prevede ca magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie nu vor mai beneficia de pensii speciale.

Proiectul de lege fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizionala pentru acesta, transmite Realitatea TV.

Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Prevederile legii nu se vor aplica retroactiv, ci pentru situatiile constatate dupa momentul intrarii in vigoare a acesteia.

Senatorii au decis: Judecatorii condamnati definitiv raman fara pensii speciale

Dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor, in octombrie 2013, proiectul de lege a ajuns la Senat, cand s-a transmis spre raport la comisia juridica, fiind amanat in mai multe randuri.

La inceputul lunii iunie, senatorii juristi au formulat un raport de admitere a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie.

Astfel, acestia au decis ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si de indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor, care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, fie si dupa eliberarea din functie, sau pentru o fapta asimilata infractiunilor de coruptie, inainte de eliberarea din functie.

Anularea pensiilor speciale ale magistratilor corupti - Pana unde se poate merge?

Proiectul de lege a fost admis cu 6 voturi pentru si unul... mai mult


Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:05

17 comentarii
Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Magistratii care comit fapte de coruptie inca mai beneficiaza de pensii speciale uriase, cu toate ca premierul Ponta a cerut in mod ferm eliminarea lor inca din vara trecuta. Proiectul de lege care prevede eliminarea acestor pensii a fost trimis de cateva luni de Guvern la Parlament, dar este blocat la Senat.

Subiectul a fost redeschis in mass-media dupa ce, zilele acestea, judecatorul Stan Mustata, protagonistul unui scandalos caz de coruptie, a cerut din spatele gratiilor, unde se afla in stare de arest preventiv, sa iasa la pensie anticipat, urmand sa beneficieze de o pensie de circa 10.000 de lei lunar.

Pentru ca legea nu a fost modificata, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate decat sa ii aprobe solicitarea, neavand baza legala sa o respinga.

Pensie uriasa pentru Stan Mustata, judecatorul arestat pentru coruptie? Ce a decis CSM

Tot in urma unui scandal de coruptie declansat de arestarea preventiva a unor magistrati care au luat mita in schimbul unor sentinte favorabile, in august 2013 premierul Victor Ponta a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc: "Domnu' ministru, legea cu magistratii care au fost condamnati pentru fapte de serviciu sa-si piarda pensia speciala, va rog s-o puneti pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutati si cu CSM".

Ministrul a facut ce i s-a cerut, iar CSM a dezbatut si avizat cu anumite observatii Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor initiat de... mai mult


Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:43

22 comentarii
Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Dupa 8 ani lucrati in Spania, pensie de 500 de euro. Dupa 30 de ani in Romania, 800 de lei

Peste 2.700 de bistriteni primesc pensii si din strainatate, directorul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, dand exemplul unui angajat care, dupa opt ani lucrati in Spania, primeste 500 de euro pensie, in timp ce in Romania pensia este de 800 de lei dupa 30 de ani de munca.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a declarat, marti, in cadrul Colegiului prefectural, ca peste 2.700 de persoane din judet primesc pensii si din strainatate, cuantumul acestora fiind diferit in functie de perioada lucrata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din informatiile mele, pentru 30 de ani lucrati in tara o persoana primeste, in medie, o pensie de 700 sau 800 de lei, in timp ce pentru opt ani lucrati in Spania ajunge sa ia 400-500 de euro", a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistrita-Nasaud, Ioan Fechete, a spus ca in evidentele institutiei pe care o conduce sunt 2.739 de dosare ale unor cetateni care au lucrat in Uniunea Europeana si care primesc pensii atat in tara, cat si in strainatate. Numai in 2013 au fost intocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru aceasta categorie.

"Cei care lucreaza si in Romania, si in state europene, isi pot primi drepturile de pensionari in oricare stat european in care doresc sau isi stabilesc domiciliul. Pentru aceasta se face transport de drept lucrat dintr-o tara in alta. Celor care vin la noi le trimitem documentatia unde spun ei, in Germania, in Spania, in masura in care... mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:23

13 comentarii
CSM: Magistratii corupti raman fara pensii speciale

CSM: Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Judecatorii si procurorii cercetati penal nu vor mai putea iesi la pensie in timp ce sunt judecati. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni ca pensionarile speciale sa fie amanate pana cand instantele iau decizii definitive. Pana acum, magistratii puteau iesi oricand la pensie, cu venituri exorbitante.

"Cel care este suspectat sau cel care a comis o fapta de coruptie nu trebuie sa primeasca o astfel de pensie. Nu vad care este problema daca noi amanam si suspendam acest lucru", a spus Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei.

Aceasta decizie il afecteaza pe procurorul Guli Sterian. Condamnat in prima faza la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea unui concurs de promovare, magistratul si-a depus dosarul de pensionare si urma sa aiba un venit lunar de peste 9.200 de lei.

"Plenul CSM a decis amanarea cererii de pensionare pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. Urmeaza sa adoptam si o hotarare de principiu in privinta unor astfel de cereri", a anuntat presedintele CSM, Alina Ghica, conform Romania TV.

Practic, Consiliul amana pe un termen nedefinit luarea unei decizii. Pana acum, plenul CSM lua doar act de toate deciziile de pensionare si le trimitea presedintelui care trebuia sa le semneze.

De astfel de decizii au beneficiat mai multi magistrati anchetati sau chiar arestati, printre care Florin Costiniu, judecator la Curtea Suprema, arestat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, precum si Gabriela... mai mult


Marti, 08 Mai 2012, ora 00:43

4 comentarii
Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice

Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice

Pensiile speciale ale militarilor sau magistratilor nu reprezinta singura mare problema din acest sector. Conform datelor statistice, in Romania, 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza.

Astfel, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive, scrie Ziarul Financiar.

Daca in 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani: in prezent exista 5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de salariati.

Bugetul asigurarilor sociale nu se mai poate sustine singur din incasarile din contributiile obligatorii la sistemul de pensii ca urmare a majorarii pensiilor cu 50% in 2007. In plus, cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor, iar situatia nu mai poate continua ca in prezent.

Conform jurnalistilor de la Ziarul Financiar, problemele Romaniei sunt duble. O data ca are o rata de ocupare scazuta si, a doua oara, cei care au o ocupatie nu sunt prinsi in "sistem", deci nu contribuie la buget cu taxe si impozite.

Potrivit datelor statistice, in Romania numarul persoanelor ocupate este de circa 9,3 milioane. In total, din intreaga populatie ocupata de la varsta de 15 ani si pana dupa varsta de 65 de ani, 5,1 milioane lucreaza in mediul urban si 4,3... mai mult


Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 21:06

26 comentarii
Guvernul va taia de doua ori din pensiile parlamentarilor si magistratilor

Guvernul va taia de doua ori din pensiile parlamentarilor si magistratilor

Parlamentarii, magistratii si diplomatii vor suporta doua reduceri ale pensiei, prima de la pana la 80%, ca urmare a miscorarii pensiilor speciale, iar a doua, de 15%, din cauza raportarii la noua valoare a punctului de pensie.

"Toti romanii iesiti la pensie sau care vor iesi la pensie de la 1 iulie vor primi pensii mai mici cu 15% fata de nivelul contributiilor, iar de masurile de austeritate nu vor scapa nici magistratii si parlamentarii. Lor li se va recalcula noua pensie in functie de nivelul contributiilor, iar daca punctul de pensie scade pentru toata lumea cu 15%, vor fi si ei afectati", au precizat surse din Ministerul Muncii.

Doar pensiile aflate in plata vor fi diminuate cu 15%

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, anunta in februarie ca recalcularea pensiilor speciale va duce la o diminuare a cuantumului acestora de pana la 80%.

Seitan: 100% pensiile scad cu 15%

Ministerul Muncii a anuntat marti ca atat pensionarii care primesc deja pensie, cat si angajatii care vor iesi din campul muncii dupa 1 iulie, vor primi mai putin cu 15% la pensie, raportat la nivelul contributiilor, in conditiile in care punctul de pensie va fi calculat la 622,9 lei, fata de 732,8 lei in prezent.

Vladescu a transmis Camerei Deputatilor un amendament la Legea pensiilor

Masura de reducere a punctului de pensie cu 15% se aplica in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010. mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 20:10

4 comentarii
20% din magistratii romani vor sa iasa la pensie

20% din magistratii romani vor sa iasa la pensie

20% din magistratii din Romania vor sa iasa la pensie pentru a nu intra sub incidenta viitoarei legi a pensiilor.

Proiectul legii pensiilor este unul foarte controversat, iar ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, s-a aratat nemultumit de prevederile care ii privesc pe militari, anunta Realitatea Tv.

Senatorii au reluat, in cadrul plenului de miercuri, dezbaterile pe marginea Legii unitare a pensiilor, in prezenta ministrului Muncii, dupa ce sedinta a inceput cu peste o jumatate de ora intarziere fata de programul initial si dupa o sesiune de declaratii politice, ramasa restanta de luni.

In cadrul dezbaterilor de saptamana trecuta, dupa incheierea dezbaterilor generale pe tema Legii pensiilor, senatorii au inceput sa discute amendamentele articol cu articol, ajungand in sedinta de martea trecuta doar pana la articolul 6, din 201, dezbatand si respingand trei amendamente.

Pe 20 aprilie, Emil Boc a reiterat, in fata senatorilor prezenti la dezbaterea pe tema legii pensiilor, ideea ca actualul sistem este nesustenabil, precizand ca "asa cum functioneaza el astazi, pensiile in Romania nu vor putea fi platite pe termen mediu si lung daca nu facem corectiile necesare". mai mult


Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:00

19 comentarii
Cea mai mare pensie din Romania - 9.000 de euro

Cea mai mare pensie din Romania - 9.000 de euro

Cea mai mare pensie platita de statul roman este 37.000 de lei, achivalentul a 9.000 de euro si este de peste 105 ori mai mare decat cea mai mica pensie, aceasta fiind de 350 de lei.

Un oficial din Casa Nationala de Pensii a precizat, pentru Gandul, ca cele mai mari pensii, de peste 200 de milioane de lei vechi (20.000 de lei noi) apartin unor fosti piloti sau angajati din aviatia civila.

Acestia sunt urmati de magistrati, cu pensii intre 10 si 20 de mii de lei noi. Pensiile incasate de angajatii din domeniul privat, cum ar fi fosti bancheri, sunt mai mici, fiind calculate in functie de castigurile realizate in toata cariera si nu in functie de ultimul salariu, cum au fost calculate pensiile speciale. mai mult


Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 10:50

17 comentarii
CSM: Mai putin de 30 de magistrati cumuleaza pensia cu salariul

CSM: Mai putin de 30 de magistrati cumuleaza pensia cu salariul

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca 29 de magistrati cumuleaza pensia cu indemnizatia de magistrat, precizeaza CSM.

Tot CSM arata arata ca 0,44% din totalul magistratilor intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/2008, informeaza NewsIn. Din cei 29 de magistrati care cumuleaza pensia cu indemnizatia de magistrat, 13 sunt judecatori, 10 sunt procurori si 6 magistrati asistenti, anunta un comunicat al CSM remis Ziare.com.

CSM precizeaza ca la inceputul anului 2009 functionau efectiv in sistemul judiciar romanesc 4142 judecatori si 2310 procurori. Potrivit comunicatului remis luni, Consiliul Superior al Magistraturii a informat sistemul judiciar despre obligatia magistratilor care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, cumuleaza pensia cu indemnizatia cuvenita pentru exercitarea functiei de magistrat, de a opta intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Consiliul mai arata ca, din data de 26 iunie 2007, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor care au obtinut decizii de pensionare, au procedat la punerea in plata a acestora, dar si-au continuat activitatea. In cazurile concrete in care a fost sesizat, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererilor de continuare a activitatii dupa pensionare, formulate de unii... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 16:45

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba