manuscrise marea moarta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

Un arheolog din Israel a anuntat o descoperire extraordinara, a unor texte vechi provenite din pesterile de la Qumran, unde s-au gasit Manuscrisele de la Marea Moarta. Cele noua manuscrise, care dateaza de acum 2.000 de ani, contin un text biblic.

Yonatan Adler de la Universitatea Ariel din Israel a facut anuntul in cadrul Seminarului international "Istoria pesterilor de la Qumran", care s-a desfasurat la Lugano, Elvetia, potrivit Ancient Origins.

Manuscrisele au fost gasite ascunse in interiorul a trei traiste din piele, lucruri traditionale pe care le purtau iudeii in acea vreme.

Acestea au fost scoase din pesterile de la Qumran in anii '50, dar nu au fost niciodata examinate sau analizate pana cand arheologul Yonatan Adler a gasit traistele. Folosind cele mai noi tehnologii, acum este posibil sa se vada textele de pe vechile manuscrise.

"Sunt foarte mandru ca in laboratorul nostru, folosind cele mai avansate tehnologii, putem reconstitui istoria de-acum doua mii de ani", a declarat Pnina Shor, seful laboratorului de conservare din cadrul Autoritatii pentru Antichitati din Israel.

Qumran a fost un oras locuit de catre o comunitate eseniana de pe malul vestic al Marii Moarte, in apropiere de Ierihon. Orasul a devenit celebru in anul 1947, cand un beduin a descoperit peste 900 de texte, care au ajuns sa fie cunoscute in intreaga lume drept Manuscrisele de la Marea Moarta.

Dintre acestea, 750 sunt in ebraica, 150 in aramaica si un numar mai mic in limba... mai mult


Miercuri, 05 Martie 2014, ora 21:58

5 comentarii
Manuscrisele de la Marea Moarta: Secretele unei istorii controversate

Manuscrisele de la Marea Moarta: Secretele unei istorii controversate

Pe langa valoarea lor biblica, manuscrisele de la Marea Moarta au si o valoare ce poate fi masurata in bani. Acestea au fost vandute de-a lungul anilor catre colectionari, desi Israelul considera aceasta activitate ilegala.

Practica vanzarii acestor ramasite foarte valoroase pentru istoria crestinismului este acum in atentia organismelor internationale. Pretul aproximativ al acestor manuscrise este de 35 de milioane de euro, scrie MSNBC.

"Acestea sunt fragmente mici, insa ele sunt importante pentru ca un colectionar poate sa nu aiba doua sau trei randuri care nu au fost gasite nicaieri", explica specialistul Jerry Pattengale.

Unul dintre cei care au detinut fragmente din aceste manuscrise timp de multi ani este palestinianul William Kando. Tatal lui a detinut un magazin de antichitati, el cumparand unele dintre aceste manuscrise de la ciobanii beduini, in anul 1946.

Locurile secrete ale manuscriselor

In razboiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a confiscat mii de asemenea manuscrise care erau pastrate in estul orasului Ierusalim. Sub presiune, Kando a fost nevoit sa vanda Israelului un manuscris lung de 8,15 metri, pe care il tinea ascuns sub parchetul din camera sa. Totusi, el mai avea si alte fragmente dosite, transferandu-le apoi in Elvetia, dupa cum a spus fiul lui. Dupa ce palestinianul a murit, in anul 1993, fiul lui a inceput sa vanda colectia.

In cele din urma, dupa o serie de tranzactii, acestea au ajuns in SUA. Urmasul lui William Kando... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 20:53

1 comentariu
Misterul unui text religios gasit la Marea Moarta: O profetie nestiuta?

Misterul unui text religios gasit la Marea Moarta: O profetie nestiuta?

La un muzeu din Ierusalim este expusa o tablita care a fost denumita "Piatra lui Gabriel". Ea a fost gasita langa Marea Moarta si a dat nastere multor teorii referitoare la profetia pe care o face.

Tablita are o inaltime de un metru, ea fiind gasita langa Marea Moarta acum 13 ani, scrie Fox News. Tablita are inscriptionate pe ea 87 de randuri care ar data din secolul I inaintea lui Hristos.

Specialistii cred ca textul contine idei religioase care existau in zona respectiva in jurul perioadei in care s-a nascut Iisus Hristos. Tablita este unica, textul fiind scris pe piatra si nu inscriptionat. O asemenea tehnica de scriere nu a mai fost descoperita in regiune. Ea se afla la un muzeu din Ierusalim, expertii sustinand ca aceasta tablita este cea mai importanta descoperire facuta dupa gasirea manuscriselor de la Marea Moarta.

O teorie revolutionara

Specialistul Israel Knohl a spus in anul 2008 ca tablita poate revolutiona intelegerea inceputului crestinismului. El sustinea atunci ca textul ar include si conceptul de inviere mesianica ce preceda invierea lui Iisus Hristos. Un rand din acest text ar mentiona si afirmatia "In trei zile vei trai". Teoria lui a provocat o adevarata furtuna in lumea specialistilor in domeniu.

Chiar si celebrul post National Geographic a realizat un documentar in care a expus teoria lui. Din pacate, scrisul nu poate fi citit in intregime pe aceasta tablita, desi expertii au incercat sa il vizualizeze cu ajutorul tehnologiei avansate.... mai mult


Miercuri, 01 Mai 2013, ora 20:44

1 comentariu
Israelul publica online mai multe fragmente din manuscrisele de la Marea Moarta

Israelul publica online mai multe fragmente din manuscrisele de la Marea Moarta

La mai bine de sase decenii de la descoperirea manuscriselor de la Marea Moarta, care dateaza de peste 2.000 de ani, Israelul a dispus postarea online a 5.000 dintre aceste documente, printr-un parteneriat cu cei de la Google.

In biblioteca digitala pot fi citite carti precum Deuteronomul, Decalogul dupa Deuteronomist si fragmente din primul capitol al Genezei, care dateaza din primul secol de dinainte de Cristos, scrie York Daily Record.

Oficialii israelieni au spus ca publicarea acestor fragmente face parte dintr-un proiect care urmareste familiarizarea publicului larg cu textele manuscriselor. Anul trecut, Google a mai facut un parteneriat cu Muzeul din Israel pentru a publica cinci dintre papirusuri.

Reprezentantii Google au spus ca dezvoltarea bibliotecii online a durat doi ani si ca a scanarea manuscriselor a fost posibila gratiei unei tehnologii implementate de NASA.

Aceste manuscrise sunt considerata a fi cele mai importante descoperiri ale secolului al XX-lea si ar fi fost scrise sau redactate de o secta de evrei din Ierusalim, care le-ar fi transportat in desert, in apropiere de Marea Moarta. mai mult


Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 23:24

5 comentarii
Roman suspectat de trafic cu fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moarta

Roman suspectat de trafic cu fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moarta

Un roman a fost retinut in Elvetia, fiind suspectat ca a intrat in posesia unor fragmente ale Manuscriselor de la Qumran, de la Marea Moarta.

Barbatul a fost oprit pe o autostrada, in apropierea granitei dintre Elvetia si Italia, in masina acestuia gasindu-se ceea ce se crede a fi un manuscris antic, relateaza Ticino.ch.

Fragmentele de manuscris aflate asupra romanului sunt suspectate de autoritatile elvetiene ca ar fi cunoscutele manuscrise de la Qumran, descoperite in grotele de la Marea Moarta, in 1947.

Daca bucatile de manuscrise se vor dovedi a fi autentice, acestea ar putea valora peste 40 de milioane de franci elvetieni, potrivit documentelor gasite asupra cetateanului roman.

Barbatul a fost retinut la punctul de trecere Brogeda, de la granita Italiei si Elvetiei. mai mult


Vineri, 01 Iunie 2012, ora 22:40

2 comentarii
Profetiile din Manuscrisele de la Marea Moarta, confirmate de telescopul Hubble?

Profetiile din Manuscrisele de la Marea Moarta, confirmate de telescopul Hubble?

Unele profetii ale lui Isaia, care sunt continute in Manuscrisele de la Marea Moarta, descoperite intre 1947 si 1956 la Qumran, ar fi fost confirmate de catre descoperirile facute de telescopul spatial Hubble, sustine scriitorul american J. Paul Hutchins, intr-o viitoare carte, ce va aparea la New York.

Manuscrisele de la Marea Moarta au fost mult timp considerate sursa unei minuni si a unei revelatii pentru credinciosi, iar acum J.Paul Hutchins, autorul cartii intitulate "Hubble dezvaluie creatia", sustine ca telescopul Hubble confirma vechile referiri despre Univers, gasite in pergamente, potrivit The Christian Post.

Telescopul Hubble observa Universul cu ajutorul instrumentelor cu raze ultraviolete si in infrarosu, fiind lansat pe o orbita in jurul Pamantului in 1990, oferind imagini ale stelelor, constelatiilor si galaxiilor indepartate.

Manuscrisele de la Marea Moarta, pe de alta parte, au fost gasite intre 1947 si 1956 si reprezinta peste 800 de suluri separate scrise, in cea mai mare parte, pe piele de animale.

Ele sunt scrise in ebraica, aramaica si greaca si sunt impartite in doua categorii: biblice si non-biblice. Acestea contin si niste profetii ale lui Ezechiel, Ieremia si Daniel, care nu se regasesc in Biblie.

Printre scrierile non-biblice sunt o serie de comentarii referitoare la Vechiul Testament, texte care extind Tora, carti ce cuprind legi ale comunitatii, psalmi de multumire, compozitii himnice, benedictine, texte liturgice si scrieri... mai mult


Vineri, 24 Februarie 2012, ora 09:41

15 comentarii
Manuscriele de la Marea Moarta au aparut online

Manuscriele de la Marea Moarta au aparut online

Ceea ce ni se promisese anul trecut a fost acum concretizat. Dupa cateva zeci de ani de cand au fost gasite in pestera, manuscrisele vechi de 2.000 de ani de la Marea Moarta pot fi citite acum pe Internet.

Acest lucru este posibil datorita parteneriatului dintre compania Google si muzeul national din Israel, scrie Fox News.

Acestea erau disponibile pana acum doar pentru vizitatorii muzeului aflat la Ierusalim. Cei dornici sa le studieze pot sa citeasca online cinci manuscrise. Tehnologia le va permite acestora sa caute anumite pasaje in ele.

De asemenea, va fi posibil ca pasajele alese sa fie traduse in limba engleza cu ajutorul Internetului. Manuscrisele au fost cumparate de cercetatorii israelieni intre anii 1947 si 1967. Manuscrisele pot fi consultate la adresa www.dss.collections.imj.org.il . mai mult


Luni, 26 Septembrie 2011, ora 21:24

3 comentarii
Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile pe Internet

Manuscrisele de la Marea Moarta, disponibile pe Internet

Manuscrisele de la Marea Moarta vor putea fi studiate de acum intr-o arhiva online, in urma unei initiative anuntate marti de Autoritatea pentru Antichitati din Israel si de Google.

Proiectul va oferi acces gratuit la nivel global la textele vechi de aproape 2.000 de ani, una din cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului trecut.

Manuscrisele vor fi prezentate online in imagini de inalta rezolutie, care sunt copii exacte ale originalului, iar primele fotografii vor fi urcate pe Internet in cateva luni, informeaza MSNBC.

Textele sunt prezentate in limbile originale: ebraica, aramaica si greaca, dar va fi oferita si o traducere in limba engleza. Ulterior, vor fi adaugate si traduceri in alte limbi, fiind incorporata si functia de traducere a Google, urmand ca utilizatorul sa poata cauta si anumite expresii sau cuvinte in texte.

Proiectul ar urma sa asigure conservarea celor 30.000 de fragmente care compun manuscrisele, in timp ce textele vor fi puse la dispozitia publicului larg. Manuscrisele, care contin texte din biblia ebraica si tratate privind traiul in comunitati si razboiul apocaliptic, au adus importante detalii cu privire la originile crestinismului.

Expertii s-au plans insa multa veme ca la texte au acces doar un numar mic de pesoane. Manuscrisele sunt tinute in intuneric, la o temperatura controlata, la Muzeul din Ierusalim, unde doar patru specialisti sunt autorizati sa atinga pergamentele. mai mult


Marti, 19 Octombrie 2010, ora 21:21

3 comentarii
Misterul manuscriselor de la Marea Moarta, elucidat?

Misterul manuscriselor de la Marea Moarta, elucidat?

Misterul manuscriselor de la Marea Moarta ar putea fi elucidat dupa recenta decodare a unui text de pe un pocal, descoperirea unor tunele din Ierusalim, dar si alte descoperiri arheologice.

Noile indicii arata ca manuscrisele de la Marea Moarta, unele din cele mai vechi documente biblice, ar fi fost scrise de mai multe grupuri de evrei si ascunse in timpul razboiului, putand fi chiar "comoara Ierusalimului", relateaza National Geographic.

Manuscrisele au fost descoperite in urma cu peste 60 de ani in pesterile de langa Qumran. Specialistii cred ca niste evrei din secta essena care au ocupat regiunea in primele secole inainte si dupa Hristos au fost autorii textelor.

"Evreii au scris textele, dar s-ar putea sa nu fi fost doar un singur grup. Ar fi putut fi diverse grupuri de evrei", sustine Robert Cargill, arheolog. Lawrence Schiffman, profesor de studii iudaice la Universitatea din New York, sustine ca problema va fi amplu dezbatuta in societatea academica.

Initiat, arheologii au presupus ca textele au fost scrise de evreii din regiune, insa ulterior s-a constatat ca scenele de convietuire descrise in documente nu corespundeau vestigiilor arheologice descoperite in Qumran, sustine Cargill, de la Universitatea din California.

Un alt specialist, Yuval Peleg, sustine ca artefactele descoperite acolo arata ca zona Qumran a servit ca producatoare de ceramica, iar asa-zisele bai gasite acolo erau zone de unde se extragea lutul.

Pe muntele Sion, arheologii au... mai mult


Luni, 02 August 2010, ora 11:50

16 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Campionatul mondial de carat neveste
  2. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  3. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  4. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  5. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  6. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  7. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  8. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  9. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  10. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)