marire salariu minim

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Din aceasta luna, romanii platiti cu salariul minim pe economie vor primi 35 de lei in plus. Pentru angajatori, majorarea presupune cheltuieli suplimentare, precum si noi obligatii birocratice a caror nerespectare poate atrage amenzi de cateva mii de lei.

Mirela Serban, managing partner al R&M Audit Contabilitate, a explicat pentru Ziare.com care sunt obligatiile angajatorilor in urma cresterii salariului minim brut.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 de lei lunar, incepand cu data de 01.01.2014 si, respectiv, la 900 de lei lunar incepand cu data de 01.07.2014, pentru un program complet de lucru de 168 ore in medie pe luna in anul 2014, dupa cum rezulta din HG nr. 871/2013.

Pentru unitatile care detin un contract colectiv de munca, salariul minim brut pe unitate este cel stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, dar nivelul salariului minim brut pe unitate nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin lege.

Pentru angajatii unitatilor din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza brut, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului de baza minim brut pe tara, la fel si in cazul functionarilor publici.

In concluzie, orice angajator are obligatia de a se conforma salariului minim brut.

Este necesara incheierea unui act aditional la contractul de munca?

De regula, pentru orice modificari survenite timpul executarii contractului individual de munca este necesara incheierea unui act aditional la... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:02

6 comentarii
Petre Iancu: PSD are tot interesul ca un segment important sa fie dependent de stat - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Petre Iancu: PSD are tot interesul ca un segment important sa fie dependent de stat - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Guvernul lui Victor Ponta incepe sa-si plateasca promisiunile electorale si ajuta o categorie sociala tinuta foarte mult timp in dependenta fata de stat, prin marirea venitului minim garantat, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca un stat asistential este periculos atat pentru economie cat si pentru natura sociala a tarii, intrucat asistatii au tendinta sa se ataseze de anumite partide ce au programe special adresate lor, mentinandu-i intr-o dependenta fata de stat.

Vezi aici inregistrarea emisiunii cu Petre Iancu

"E un spatiu de manevra de care Guvernul Ponta poate profita pentru a-si achita unele promisiuni electorale si a ajuta o categorie tinuta foarte mult timp in dependenta fata de stat. Este o adevarata problema a segmentelor sociale asistate: un stat asistential in care mai mult se suge de la stat decat se produce in mod eficient, care este extrem de pernicios pentru ansamblul economiei si societatii care se obisnuieste sa sustina anumite partide, precum cele de stanga, care au programe foarte etatiste si fac mult prea putin pentru economia de piata", a afirmat jurnalistul.

Acesta considera ca "foarte multi oameni au abuzat in trecut de formele de extragere de bani de la stat prin diverse mijloace (...) si orice marire de venit trebuie sa se lege de o marire corespunzatoare a productivitatii, intrucat datoriile se adauga datoriilor existente, se... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 14:44

6 comentarii
Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, indexarea pensiilor cu 4%, precum si cresterea salariului minim in doua trepte.

Astfel, punctul de pensie va fi majorat in 2013 la 762,1 lei, reprezentand o crestere de 4%, masura fiind prevazuta in proiectul de Lege a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2013.

Proiectul de act normativ prevede ca bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 50.703,8 milioane lei, aceeasi suma fiind prevazuta si la cheltuieli.

Totodata, salariul minim va creste de la 1 februarie la 750 de lei si de la 1 iunie la 800 de lei.

Astfel, salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013, iar de la 1 iulie va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat si celelalte masuri fiscale convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Uniunii Europe si ai Bancii Mondiale.

Astfel, Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

De asemenea, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan... mai mult


Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:41

8 comentarii
Ponta confirma pe Facebook cresterea salariului minim si indexarea pensiilor

Ponta confirma pe Facebook cresterea salariului minim si indexarea pensiilor

Premierul Victor Ponta a confirmat cresterea salariului minim in doua trepte si indexarea pensiilor cu 4%, intr-o postare pe Facebook.

"Salariul minim va creste de la 1 februarie la 750 de lei si de la 1 iunie la 800 de lei. Iar maine adoptam OUG si indexam cu 4% pensiile", a anuntat Ponta.

Asftel, salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013, iar de la 1 iulie va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei.

De asemenea, pensiile vor fi indexate cu 4%, asa cum prevede Legea pensiilor.

Potrivit Inspectiei Muncii, numarul salariatilor care au salariu minim este de 536.839, dintr-un total de peste cinci milioane. mai mult


Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 23:36

10 comentarii
Cum va taia USL salariile, din prima zi: crescandu-le Opinii

Cum va taia USL salariile, din prima zi: crescandu-le Opinii

USL nici n-a apucat sa se instaleze la guvernare si e pe cale sa faca, fara exagerare, o mare prostie. Vrea sa creasca salariul minim la 850 de lei.

In criza, o masura mai stangista si mai proasta pentru mediul de afaceri nici nu puteai gasi. E o adevarata taiere de salariu pentru cei care lucreaza in mediul privat. Pentru mediul privat in sine.

Ponta: USL va mari salariul minim din prima zi

Nu e o exagerare. Hai s-o luam metodic, simplu. Daca ai 5 angajati pe care-i platesti cu salariul minim - cum se intampla in cazul celor mai multe afaceri mici si foarte des si in cazul unor afaceri mari - o crestere a salariilor la 8 milioane jumatate, chiar 8, poate fi o lovitura dura.

"Pai daca esti patron si ai profit, nu-ti permiti sa-i dai atat?", ar putea spune cineva. Pai nu. Ca majoritatea micilor patroni din Romania au profituri foarte mici. Sunt multi, multi carora, dupa ce platesc tot, le raman 30 de milioane. Nu e o gluma.

Pentru multi dintre smecherii care au primit functii caldute la stat, din prima, pare de necrezut ca micii afaceristi romani cu asta se aleg. Dar asa e. In Romanie reala, mai ales in provincie, mai ales in localitatile mici.

Sunt sute de mii de mici patroni care raman cu doar cateva zeci de milioane de lei vechi profit, pe luna. Hai sa zicem 100, in cazurile foarte fericite. Acum sa adunam cele cateva milioane in plus pe care angajatorul le da fiecarui angajat la contributiile sporite pe care trebuie sa le plateasca la stat in contul... mai mult


Marti, 01 Mai 2012, ora 08:35

42 comentarii
Este posibila majorarea salariului minim la 700 de lei in 2012?

Este posibila majorarea salariului minim la 700 de lei in 2012?

Guvernul intentioneaza sa mareasca, in 2012, salariul minim pe economie de la 670 lei la 700 lei, potrivit unui proiect de lege, fapt ce ar aduce numeroase beneficii populatiei.

Insa acest lucru, desi este realizabil, nu va fi pus in practica de actualul Guvern, considera politicienii din Comisia pentru munca a Camerei Depuatilor. Majorarea cu 4,5% a salariului minim ar avea efecte benefice pentru populatie si ar putea incuraja consumul.

"Aceasta crestere are doua componente vitale. In primul rand, activeaza consumul, una din cele doua parghii ale cresterii economice, iar, in al doilea rand, se obtin contributii majorate la bugetul de asigurari sociale, pentru ca, in lant, vor trebui crescute si alte salarii, mai ales in mediul privat, deci nu are un alt efect decat stimularea cresterii economice", a declarat, pentru Ziare.com, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

"In acelasi timp, nu poti sa ceri unei persoane care castiga 600 de lei sa aiba si productivitate sau sa accepte un loc de munca la o distanta mare de casa. Sunt atatea beneficii care o recomanda, iar, daca Guvernul s-a trezit in al 12-lea ceas, atunci este un lucru bun", a adugat Campeanu.

Aceasta decizie a fost adusa in discutie si in trecut, insa nu a fost aprobata pana acum. Din acest motiv, deputatul PSD Nicolae Banicioiu, membru in Comisia de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, considera ca proiectul normativ nu va fi aprobat.

"Eu nu cred ca acest lucru se va intampla.... mai mult


Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:53

1 comentariu
Bulgaria majoreaza salariul minim

Bulgaria majoreaza salariul minim

Salariul minim in Bulgaria va creste, de la 240 de leva la 270 de leva (1 euro = aproximativ 2 leva), a anuntat premierul Boiko Borisov.

Anul trecut, sindicatele au cerut acest lucru, dar Guvernul de la Sofia a precizat ca nu poate lua aceasta masura din cauza crizei economice.

Ministrul de Finante, Simeon Djankov, a precizat ca programul de austeritate adoptat de Parlament permite acum marirea salariului minim.

"Am facut calculele si, incepand de miercuri, Cabinetul va incepe procedurile legale pentru cresterea salariului minim", a explicat premierul, citat de Novinite.

"Asa cum am repetat in ultimii ani, odata ce economia Bulgariei va incepe sa-si revina din criza economica, vom creste salariul minim. Bulgaria nu mai este in pericol de a intra in faliment, asa cum s-a intamplat cu statele vecine (Grecia N.R.). Va dura cateva saptamani, pana cand bulgarii vor lua salariile marite", a mai precizat seful Guvernului.

In ce priveste cresterea pensiilor, Borisov a spus ca o decizie va fi luata in urmatoarele 10 zile. "Cresterea pensiilor nu va fi facuta dintr-odata pentru ca nu vrem sa fim acuzati de populism, inainte de alegeri", a mai spus seful Guvernului de la Sofia.

In alta ordine de idei, Borisov a mai anuntat ca intentioneaza sa reduca gradual prezenta politistilor in trafic si sa-i inlocuiasca cu camere de supravecgere. mai mult


Luni, 06 Iunie 2011, ora 15:00

2 comentarii
Tv Ziare.com: Daca lumea sta acasa si doarme, maine nu va mai avea ce sa manance

Tv Ziare.com: Daca lumea sta acasa si doarme, maine nu va mai avea ce sa manance

"Cel mai probabil miercuri se vor strange in Piata Victoriei peste 60.000 de oameni din toata tara pentru ca este nevoie de ei ca sa schimbam ceva in tara asta, sa spunem ce ne doare, ca vrem sa fim condusi ca intr-o tara europeana, nu ca intr-una bananiera si o sa cerem sa creasca salariul minim pe economie", a declarat marti la televiziunea Ziare.com vicepresdeintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.

"Va fi unul dintre cele mai mari mitinguri de pana acum si vor veni toate cele cinci confederatii sindicale. Doar de la CNS Cartel Alfa vor fi cel putin 15.000 de oameni. Acest miting este un punct al strategiei si putem ajunge si la greva generala in sectoarele care pot determina schimbarea. Vom protesta pana cand vom ajunge sa obtinem o situatie de normalitate in Romania", a mai spus acesta.

Urmareste AICI ce au de gand sa faca miercuri sindicalistii

Apostoiu sustine ca, daca toata lumea sta acasa si doarme, maine nu va mai avea ce sa manance.

"Daca nu am reusit intr-un an si jumatate prin dialog normal sa obtinem ceva, vom merge si vom iesi in strada. Vom iesi indiferent ce se intampla pentru ca asa nu se mai poate. Am fost oameni de buna credinta si am asteptat un an si jumatate luarea unor decizii anticriza, dar asta nu s-a intamplat. Am asteptat, am discutat, asa este normal, dar a venit si momentul in care nu mai avem incredere in Guvern", a mentionat liderul sindical.

Exista doua categorii de bugetari

Liviu Apostoiu spune ca exista doua categorii de... mai mult


Marti, 18 Mai 2010, ora 16:52

23 comentarii
Marian Sarbu: Niciun salariu aflat astazi in sistemul bugetar nu va fi redus

Marian Sarbu: Niciun salariu aflat astazi in sistemul bugetar nu va fi redus

Marian Sarbu a dat asigurari ca noua grila de salarizare nu va reduce niciun salariu din sistemul bugetar.

"In definitivarea textului de lege al noului sistem de salarizare avem in vedere o oarecare inghetare a salariilor mari pe viitor, dar in nici un caz nu s-a pus problema micsorarii salariilor", a declara Marian Sarbu, la Antena3.

Marian Sarbu a anuntat ca FMI vrea un salariu de referinta pentru noul sistem de salarizare, dar a preciza ca nu trebuie sa fie neaparat cel minim.

"FMI considera ca trebuie sa avem in noul sistem de salarizare un salariu de referinta, dar acesta nu trebuie sa fie neaparat salariul minim", a anuntat Marian Sarbu.

Marian Sarbu considera ca este nevoie de marirea salariului minim pe economie pentru a se reduce evaziunea fiscala.

"Este nevoie de marirea salariului minim pentru ca astfel patronii nu vor mai fi tentati sa comita evaziune fiscala, asa cum se intampla astazi cand multi angajatori trec pe cartea de munca a salariatilor salariul minim pe economie, restul banilor oferindu-l la negru", a afirmat Sarbu. mai mult


Vineri, 21 August 2009, ora 23:09

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Campusul Microsoft, pazit de roboti inteligenti
  2. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  3. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  4. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  5. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare
  6. Un atac nuclear a distrus civilizatia de pe Marte - teorie stiintifica
  7. Barbati pusi sa treaca prin chinurile nasterii - cum au rezistat
  8. Ai merge cu un autobuz alimentat cu excremente?
  9. Moarta in bratele sotului, din cauza detectorului de metale din aeroport
  10. Noua Barbie are vergeturi si acnee (Foto)