masina fara rca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum alegem o asigurare RCA in 2015

Cum alegem o asigurare RCA in 2015

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract de asigurare incheiat intre un proprietar al unui vehicul si o companie de asigurari autorizata. Deoarece toate accidentele sunt neasteptate si ne pot surprinde neplacut din punct de vedere financiar, aceasta polita ne va acoperi toate pagubele provocate altor vehicule sau persoane.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat ghidul RCA, un ghid ce cuprinde toate informatiile necesare cu privire la incheierea unei polite RCA cat si modalitati de contestare si depunere reclamatii de catre asiguratii nemultumiti. Acest ghid se poate regasi gratuit, integral pe site-ul ASF.

Trebuie stiut ca asigurarea RCA este diferita de asigurarea CASCO. RCA-ul este o asigurare obligatorie prin lege si acopera eventualele daune pe care le putem provoca terilor participanti la trafic in schimb ce asigurarea CASCO este optionala si are ca obiect asigurarea autovehicului nostru.

Cu toate acestea, autoritatile declara ca un sfert din masinile din Romania nu au o polita RCA, desi ea este obligatorie si pentru vehiculele care nu circula sau stau in garaje. In acest sens, in perioada urmatoare proprietarii vor fi instiintati ca pot primi o amenda de pana la 2000 ron daca nu vor incheia o polita auto obligatorie RCA.

Majoritatea proprietarilor tintesc de regula catre un RCA IEFTIN in momentul in care incheie o polita de asigurare rca, insa trebuiesc luate in calcul mai multe aspecte, printre care si:

daca... mai mult


Luni, 18 Mai 2015, ora 12:19

Ponta: Preturile RCA pentru tineri sunt excesive. O masina nu trebuie sa fie considerata un lux

Ponta: Preturile RCA pentru tineri sunt excesive. O masina nu trebuie sa fie considerata un lux

Premierul Victor Ponta a anuntat ca sprijina solicitarea transmisa de ministrul de Finante, Darius Valcov, conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) pentru a reanaliza sistemul de asigurari RCA pentru tinerii sub 25 de ani.

Potrivit lui Ponta actualele preturi la RCA sunt excesive, el afirmand ca o masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita.

"Sprijin initiativa ministrului Darius Valcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor!

Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Ministrul Finantelor cere modificarea RCA pentru tineri: E mai scumpa ca masina!

Ministrul Finantelor Publice, Darius Bogdan Valcov, a cerut conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul RCA (asigurarea de raspundere civila auto - n.red.) in privinta tinerilor sub 25 de ani, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

"Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA, care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc.

Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora... mai mult


Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 11:52

24 comentarii
Ministrul Finantelor cere modificarea RCA pentru tineri: E mai scumpa ca masina!

Ministrul Finantelor cere modificarea RCA pentru tineri: E mai scumpa ca masina!

Ministrul Finantelor Publice, Darius Bogdan Valcov, solicita conducerii Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul RCA (asigurarea de raspundere civila auto - n.r.) in privinta tinerilor sub 25 de ani, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

"Consider ca actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA, care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc.

Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei.

Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor", a subliniat ministrul Finantelor.

Oficialul MFP a mai spus ca filosofia guvernarii Ponta este aceea de a oferi sanse tuturor categoriilor, fara discriminari de niciun fel.

Pe 10 decembrie, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat ca va face o analiza a asigurarilor RCA si va solicita recalcularea preturilor la politele RCA pentru tineri.

"Una dintre concluziile la care am ajuns in urma discutiilor cu parlamentarii este ca trebuie sa ne aplecam mai mult asupra consumatorului, cetateanului si in special eu m-am angajat sa fac un plan de analiza a situatiei RCA si a primelor de asigurare pentru tineret.

Noi avem in vedere sa intram intr-o analiza... mai mult


Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 21:00

11 comentarii
Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA

Scandalul pe tarifele RCA: Scrisoare catre presedintie, Parlament si DNA

Scandalul majorarii RCA ajunge la DNA. COTAR, o federatie de transportatori, a trimis o scrisoare deschisa catre presedintie, Parlament si DNA.

In documentul citat de B1 Tv se semnaleaza neregulile grave generate atat de (Autoritatea de Supraveghere Financiara) ASF, cat si de unele societati de asigurari din Romania.

Transportatorii acuza cresterea "aberanta" a preturilor RCA, dau exemple in care acestea au crescut cu 600% si ameninta cu un protest general in cazul in care nu se iau masuri concrete pana in data de 31 ianuarie 2015.

Cu cat ar putea creste RCA la anul - Seful ASF arata care sunt calculele

COTAR mentioneaza ca "polita de asigurari RCA are caracter obligatoriu si trebuie tratata strict din perspectiva sociala de protejare a soferului roman, nicidecum sa devina motorul prin care asiguratorii isi asigura profituri consistente. Acest produs de asigurari cu caracter obligatoriu are rolul de a completa si sustine alte clase de asigurari mai profitabile".

De asemenea, COTAR a facut o analiza pentru a identifica sursele folosite ca motivatie pentru cresterea RCA de catre societatile de asigurar. Elementele analizate, se arata in comunicat, au condus la identificarea unor nereguli grave in modul de functionare a pietei de asigurari si a arbitrului acestei piete.

Astfel, potrivit Confederatiei, "datele oficiale publicate de ASF confirma faptul ca exista o diferenta importanta intre sumele incasate de catre societatile de asigurari pentru produsul... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:07

Valoarea asigurarii RCA in Romania fata de alte tari din Europa

Valoarea asigurarii RCA in Romania fata de alte tari din Europa

Asigurarea tip RCA este obligatorie atat in Romania, cat si in celelalte tari din Europa, diferentele dintre asigurarile obligatorii auto de la o tara la alta constand in tariful platit si pagubele pe care acestea le acopera.

In tari precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina sau Belarus, tariful RCA-urlui este standard si nu acopera pagubele produse in afara granitelor acestor tari. Cetatenii acestor state care vor sa circule in afara granitelor trebuie sa incheie o polita de asigurare suplimentara numita Carte Verde, asa cum era si cazul cetatenilor romani cu nu foarte multi ani in urma, arata un studiu realizat de portalul specializat www.1asig.ro, ale carui date le puteti consulta mai jos.

Asigurarile RCA din Romania sunt valabile si in afara granitelor odata cu implementarea cerintelor Uniunii Europene, indiferent ca in tari ca Romania, Ungaria sau Bulgaria asigurarile RCA sunt mai ieftine comparativ cu tari ca Germania sau Slovenia.

Polita RCA reprezinta asigurarea auto care acopera pagubele tertilor in urma unui accident de circulatie, dar si cheltuielile compensatorii pentru vatamari corporale sau deces, in anumite limite, specificate clar in fiecare polita.

Avand in vedere toate aceste aspecte, la inceputul anului s-a facut o statistica a tarifelor la politele de asigurare auto obligatorie ce include mai multe tari din Europa, enumerate in ordine crescatoare, incepand de la un RCA ieftin si ajungand la cel mai mare tarif practicat in Europa.

La... mai mult


Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 07:30

Avantajele incheierii politelor de asigurare RCA online

Avantajele incheierii politelor de asigurare RCA online

Orice proprietar de autovehicul este obligat sa detina asigurare RCA pentru a putea circula pe drumurile publice fara a incalca legislatia in vigoare.

Avand in vedere faptul ca asigurarea obligatorie RCA nu acopera pagubele autovehiculului pentru care a fost incheiata, ci numai pagubele celorlalte autovehicule in cazul unui eventual accident si asta numai atunci cand soferul autovehiculului pentru care s-a incheiat polita se face vinovat, cautarea politelor RCA cat mai ieftine a devenit rapid o prioritate pentru majoritatea proprietarilor de masini.

In momentul actual, cele mai ieftine asigurari RCA pot fi incheiate rapid si simplu folosind softul cunoscut sub denumirea de calculator RCA ce se poate gasi pe site-urile dedicate incheierii politelor de asigurare RCA online.

Ce avantaje ofera varianta de incheiere a asigurarilor RCA online

Comparativ cu posibilitatea incheierii politelor de asigurare la diversi brockeri cu sedii fixe, varianta de incheiere a asigurarilor online prin intermediul site-urilor de genul www.RomAsig.ro ofera numeroase avantaje:

1. Posibilitatea de comparare a tarifelor diverselor companii asiguratoare - site-urile de profil colaboreaza cu toate firmele asiguratoare din Romania si pot oferi clientilor informatii despre tarifele practicate de catre aceste companii. Pentru a putea accesa aceste informatii este nevoie de un calculator RCA, ce se poate gasi numai pe site-urile dedicate asigurarilor online, precum si de datele din talonul... mai mult


Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 08:00

Afla cum iti poti repara masina gratuit, daca te-a lovit un autoturism fara RCA

Afla cum iti poti repara masina gratuit, daca te-a lovit un autoturism fara RCA

Soferii implicati in accidente cauzate de automobile care nu au RCA isi pot repara masina cu banii de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

In primele opt luni, FPVS a platit despagubiri de 4,55 mil lei, iar fondul dispune de 25 milioane de euro, informeaza Gandul .

Daunele sub 100 de euro vor fi platite de pagubit, pentru ca fondul nu despagubeste partea care reprezinta fransiza.

In prezent, parcul auto national este de 5,31 milioane de vehicule. "Toate aceste masini figureaza ca fiind inmatriculate, dar nu exista o statistica cu cate mai sunt practic in circulatie", au declarat reprezentanti ai Directiei Permise de Conducere.

Deoarece, in prezent, gradul de acoperire cu RCA este de 85-90%, rezulta ca posibilitatea de a fi implicat intr-un accident cu soferul unei masini fara RCA este destul de mare, fiind vorba despre peste jumatate de milion de astfel de autovehicule.

Pentru a obtine banii, cererea de despagubire trebuie depusa la sediul FPVS sau la orice sucursala ori agentie a firmelor de asigurare care au dreptul sa vanda RCA. Cererea trebuie insotita de documente din care sa rezulte ca vehiculul vinovat a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA.In 90 de zile de la depunerea cererii de despagubire, Fondul achita despagubirea sau ofera un raspuns motivat pentru care a respins plata despagubirilor.

O persoana pagubita poate sa apeleze la FPVS in termenul general de prescriptie, de trei ani de la data accidentului. Suma medie platita... mai mult


Joi, 23 Septembrie 2010, ora 10:28

Alte articole despre: masini RCA, despagubire FPVS
1,5 milioane de masini fara RCA in Romania?

1,5 milioane de masini fara RCA in Romania?

Autoritatile nu cunosc exact care este numarul soferilor care circula fara asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA). In prezent, circa 3,8 milioane autovehicule figureaza in statisticile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ca avand o polita RCA.

"Daca facem comparatia celor 3,8 milioane masini care au RCA cu cele 3,7 milioane masini care au efectuata inspectia tehnica periodica (ITP - n.red.) stam bine din punct de vedere al gradului de acoperire cu RCA.

Daca insa ne raportam la numarul de autovehicule inmatriculate din Romania, parc auto care are 5,3 milioane masini, atunci situatia nu mai este asa de buna", au declarat reprezentanti din CSA.

Potrivit acestora, problema este undeva la radierea masinilor. "Este o situatie bizara in ceea ce priveste radierea automobilelor", considera reprezentantii asiguratorilor.

Daca se face diferenta fata de cifrele ce indica parcul auto inmatriculat reies 1,5 milioane automobile care figureaza ca neavand o polita RCA. Este posibil ca aceste masini de fapt sa nu circule, pentru ca nici in urma accidentelor auto si nici din controalele politiei in trafic nu a reiesit ca ar exista un numar atat de mare de automobile fara asigurare obligatorie auto.

La sfarsitul lunii martie, parcul auto national era de peste 5,3 milioane de autovehicule, cu 27.279 mai putine fata de inceputul aceleiasi luni, potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Politiei Romane.... mai mult


Marti, 18 Mai 2010, ora 15:47

1 comentariu
Ce faci daca te loveste o masina fara RCA?

Ce faci daca te loveste o masina fara RCA?

Accidentele rutiere sunt o obisnuinta pe soselele din Romania, mai ales cele in care sunt implicate masini care nu au incheiate nici macar polita obligatorie.

Potrivit legii, daunele rezultate in urma unui accident rutier ar trebui suportate de catre compania de asigurari unde a fost incheiata polita automobilului implicat in accident, scrie Cotidianul.

Dar ce te faci atunci cand soferul vinovat nu si-a incheiat nici macar RCA-ul? In aceasta situatie exista doua posibilitati. Poti chema in judecata soferul pentru plata daunelor sau poti recurge la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

Acesta din urma protejeaza victimele accidentelor provocate de vehicule, care au obligatia sa incheie RCA, dar sunt neasigurate.

Spre deosebire de prima varianta care este extreme de birocratica si care poate dura ai de zile, recuperarea daunele de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este mult mai rapida.

"Potrivit datelor statistice, in perioada iunie-octombrie 2008, au fost avizate 213 cazuri, mai multe decat pe parcursul intregului an 2007, cand la fond au apelat in total 145 de persoane", sustine Sorin Greceanu, directorul executiv al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

Pentru a putea beneficia de despagubirile acordate de fond, pagubitul trebuie in primul rand sa pastreze toate documentele accidentului: procesul-verbal de la Politia Rutiera prin care s-a stabilit cine a fost vinovat si ce pagube s-au produs; chitantele legate de... mai mult


Sambata, 13 Decembrie 2008, ora 10:04

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  2. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  3. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  4. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  5. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  6. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  7. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  8. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  9. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  10. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"