mcv romania 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Expertii Comisiei Europene (CE) aflati in misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati in cadrul intalnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

Expertii CE au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Oficialii europeni au discutat in prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele inregistrate de la ultimul Raport MCV.

Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice - controlul ex ante.

Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea in executare a deciziilor instantelor definitive in cazurile de incompatibilitate - Mircea Diaconu -, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest... mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 22:48

1 comentariu
FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

Reputatul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizeaza la sange raportul MCV privind Romania si Bulgaria.

"La sapte ani de la aderarea la UE, Romania si Bulgaria tot nu indeplinesc standardele europene in domeniul justitiei. Asta reiese din ultimul raport al Comisiei Europene privind starea statului de drept din cele doua tari. Independenta justitiei este in continuare pusa in pericol, iar deficientele privind combatarea coruptiei sunt inca prezente.

Raportul este mai critic fata de Bulgaria, decat fata de Romania. Recomandarea facuta este ca ambele tari sa ramana sub supraveghere. Daca peste un an va mai exista un raport privind cele doua tari, ramane la latitudinea noii Comisii, care se va intruni dupa alegerile europarlamentare din mai", noteaza FAZ.

"Bulgaria si Romania au fost primite in 2007 in UE, in ciuda deficientelor statului de drept. Comisia a fost imputernicita sa intocmeasca rapoarte anuale sau semestriale privind starea justitiei din cele doua tari. Pe parcursul anilor tonul acestor rapoarte nu s-a schimbat. De data aceasta raportul lauda progresele in reforma justitiei din Romania. Prin exprimarea sa, Comisia da insa de inteles ca nu este convinsa ca reforma din Romania este durabila si ireversibila", remarca jurnalistii germani.

"Tonul acestor rapoarte este deosebit de important in perspective aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Chiar daca cele doua tari indeplinesc conditiile tehnice, Germania si Franta se... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 21:42

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Publicarea raportului MCV, miercuri, privitor la progresele realizate de Romania si Bulgaria in domeniul justitiei, precum si criticile aduse celor doua tari in perspectiva aderarii la spatiul Schengen au generat reactii diferite ale politicienilor Puterii si Opozitiei.

"Raportul MCV recunoaste progresele in domeniul Justitiei. Sa nu lasam exagerarile sa primeze si sa spunem adevarul!", afirma europarlamentarul PSD Catalin Ivan, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Puratorul de cuvant al PSD sustine ca "se constata ca am facut importanti pasi inainte fata de precedentele evaluari ale Comisiei, ca institutiile menite sa combata coruptia au mentinut un puternic trend pozitiv in privinta rezultatelor".

"Se apreciaza si abordarea Guvernului pe subiectul modificarii Constitutiei, precum si colaborarea dintre Ministerul Justitiei si institutiile sistemului judiciar. In ansamblu, atitudinea Comisiei Europene din acest raport fata de de Guvern este pozitiva. Trebuie sa spunem adevarul si sa nu lasam exagerarile din unele zone media sau ale politicului sa primeze", mai spune liderul eurodeputatilor social-democrati.

Corina Cretu: Raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat

La randul sau, colega sa de partid din Parlamentul European, Corina Cretu, a spus ca "raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat, toate recomandarile... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:50

16 comentarii
Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Schimbarea vine din interiorul Romaniei si Bulgariei si depinde de guvernele celor doua tari, Comisia Europeana oferind deplina sustinere, se arata in ultimul raport MCV, mecanism care nu va fi inchis pana cand aceste state nu isi vor respecta angajamentele luate la aderare, in 2007.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a raspuns intrebarilor jurnalistilor.

Cu acest prilej, el a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar sunt si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.

Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la Spatiul Schengen.

"Etaloanele UE nu se vor revizui. Ele sunt cele fixate in momentul aderarii, erau foarte clare. CE nu face doar verificari in ultimii 7 ani, ci a si investit semnificativ in cooperarea cu cele doua guverne pentru a se indeplini aceste etaloane. Avem datoria, fata de celelalte stat membre si fata de cetatenii celor doua tari, de a ne asigura ca procesul de reforma... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 11:09

28 comentarii
Alte articole despre: raport MCV Romania 2014
Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Intr-un an dominat de alegerile europarlamentare si de cele prezidentiale, Romania va avea o agenda provocatoare pe plan extern, dominata pe plan european de dubla monitorizare pe coruptie si de eternul obiectiv Schengen, iar, la est, de relatiile cu R. Moldova si cele, mai complicate, cu Rusia.

In ianuarie, publicarea MCV

Anul 2014 incepe in forta pentru Romania care asteapta, in ianuarie, publicarea de catre Comisia Europeana a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Dupa modificarile la Codul Penal, criticate deja de mai multi diplomati acreditati la Bucuresti si de ambasadorul american la OSCE, cel mai probabil raportul va fi negativ pe partea de activitate parlamentara.

Camera Deputatilor a aprobat, in 10 decembrie, mai multe modificari la Codul Penal. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. In aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

In aceste conditii, anul viitor nu pare propice pentru readucerea in discutie a eliminarii MCV.

In aprilie, primul raport anticoruptie

In plus, pe langa MCV, Romania va mai fi supusa unui raport, instituit pentru toate statele membre UE. In luna aprilie, Comisia Europeana va publica primul raport anticoruptie la nivelul tuturor... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 21:17

8 comentarii
Aderarea Romaniei la Schengen, discutata in Consiliul JAI: Pozitia Olandei a ramas neschimbata

Aderarea Romaniei la Schengen, discutata in Consiliul JAI: Pozitia Olandei a ramas neschimbata

Romania si Bulgaria intra in discutiile ministrilor de Interne din Europa care se vor aduna in cadrul reuniunii Justitie si Afaceri Europene pentru a analiza oportunitatea aderararii celor doua state la spatiul Schengen. Olanda isi mentine obiectiile.

COREPER II (Comitetul Reprezentantilor Permanenti) a decis ca ministrii de interne sa discute despre "situatia la zi" a dosarului, formula ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor doua tari, in conditiile in care exista state care se opun, scrie Mediafax.

"Oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut", a declarat marti purtatorul de cuvant al presedintiei lituaniene a UE, Vykintas Pugaciauskas.

Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp.

Ponta, in Guvern: "Stroe a plecat la JAI". Dupa 10 minute, Stroe a intrat in sala

"Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen".

Raportul MCV urmeaza sa fie publicat in ianuarie 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la sedinta de guvern, ca Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen, dar va lasa statele europene sa decida si nu va... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:33

2 comentarii
Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, marti, ca Haga va lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen dupa publicarea raportului MCV din 2014. Pe de alta parte, aderarea Romaniei ar trebui sa fie dezbatuta la Consiliul JAI din decembrie 2013.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014

Aceasta subliniaza ca este important ca Romania sa continue sa ia "masuri ireversibile si de durata in vederea introducerii si implementarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei, asa cum s-a stabilit intre Romania si Uniunea Europeana".

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013. mai mult


Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 07:48

6 comentarii
Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.

Intrebat de sesizarea ActiveWatch si a Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei privind situatia de la DNA, oficialul european a precizat ca urmatorul raport MCV va aborda si acest subiect.

"Nu sunt la curent cu aceasta scrisoare. Dar stiu ca CE a primit o serie sesizari de la organizatiile non-guvernamentale privind situatia DNA din Romania din ultimele zile, provocata de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeana va aborda, cu siguranta, situatia de la DNA in urmatorul raport, care va fi publicat la inceputul anului viitor", a spus purtatorul de cuvant.

Totodata, Mark Gray a reamintit importanta DNA in indeplinirea obiectivelor trasate Romaniei in cadrul MCV.

"In toate rapoartele sale, Comisia Europeana a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente institutii care au permis Romaniei sa progreseze in indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic in ceea ce priveste independenta si obiectivitatea", a mai spus Gray.

Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:27

5 comentarii
Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV

Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a avut marti convorbiri oficiale cu omologul olandez, Frans Timmermans, in cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Regatul Tarilor de Jos. Timmermans i-a transmis lui Corlatean ca noul Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Vizita ministrului de Externe roman a avut loc la invitatia sefului diplomatiei olandeze. Aceasta este prima vizita bilaterala a sefului diplomatiei romane de la preluarea noului sau mandat, se arata intr-un comunicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Discutiile au abordat teme de actualitate si interes comun pentru relatiile bilaterale romano-olandeze si pentru cooperarea in cadrul Uniunii Europene.

Seful diplomatiei romane a solicitat sprijinul partii olandeze in favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, si a subliniat ca autoritatile romane isi indeplinesc cu responsabilitate rolul pe care il detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana.

Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, ca a transmis... mai mult


Marti, 12 Februarie 2013, ora 21:07

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani