mcv romania 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Oficial CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015

Oficial CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizand ca raportul va fi lansat o data pe an.

"Urmatorul raport MCV va fi la inceputul lui 2015, inca nu a fost stabilita o data", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva, raspunzand unei intrebari.

Oficialul european a mai precizat ca situatia va fi ca in ultimii ani, raportul urmand sa fie publicat o data pe an.

Uniunea Europeana ar putea intensifica monitorizarea Romaniei si Bulgariei intrucat Mecanismul de Cooperare si Verificare nu a adus efectele asteptate, a afirmat, saptamana trecuta, ambasadorul Frantei la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes, citat de site-ul Novinite.com.

In cursul unui seminar pe tema situatiei din Balcani desfasurat la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes a declarat ca nu exista semnale privind incetarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Dimpotriva, masurile de monitorizare a Romaniei si Bulgariei ar putea fi intensificate", a spus ambasadorul Frantei, explicand ca principiile statului de drept nu erau aplicate suficient in cele doua tari in momentul admiterii acestora in UE, in 2007.

Experti ai Comisiei Europene au efectuat, in perioada 22-26 septembrie, o noua misiune de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si... mai mult


Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 16:36

Topul celor mai vandute masini din Romania: O singura marca domina clasamentul

Topul celor mai vandute masini din Romania: O singura marca domina clasamentul

Dacia Logan isi mentine si in 2014 pozitia de cel mai vandut automobil pe piata romaneasca, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In cazul modelului constructorului autohton, livrarile pe primele noua luni ale acestui an au insumat 9.006 unitati, in crestere cu 20,3% fata de perioada similara a anului trecut.

Pe locul doi se situeaza Dacia Duster, cu vanzari de 3.874 unitati in primele trei trimestre din 2014, in crestere cu 29,2%, iar pe locul trei se afla Dacia Sandero - 3.676 unitati, in crestere cu 4,2% comparativ cu ianuarie-septembrie 2013.

Dacia, succes nebun in Europa: Crestere cu aproape 30% a vanzarilor in primele 9 luni

Aceleasi trei modele din gama Dacia au ocupat primele trei pozitii in randul celor mai populare automobile pe piata romaneasca si in primele noua luni din 2013, singura diferenta fiind ca Duster a reusit sa devanseze Sandero si sa ocupe locul secund, ca vanzari.

In clasamentul din 2014 al celor mai vandute 10 modele de automobile in Romania urmeaza Skoda Octavia - 2.587 unitati, in crestere cu 34,3%, Volkswagen Golf - 2.207 unitati, plus 12,2%, Dacia Logan MCV - 2.083 unitati, Ford Fiesta - 2.002 unitati, in crestere cu 136,1%, Skoda Rapid - 1.907 unitati, in crestere cu 132,8%, Renault Clio - 1.487 unitati, plus 5,2%, si Renault Captur - 1.420 unitati, in crestere cu 270,8%.

Topul in functie de carburant

La automobilele echipate cu motoare diesel, liderul vanzarilor este... mai mult


Marti, 21 Octombrie 2014, ora 14:59

Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Expertii CE, misiune in Romania - vor sa vada cum se aplica deciziile instantelor

Expertii Comisiei Europene (CE) aflati in misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati in cadrul intalnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

Expertii CE au inceput marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Oficialii europeni au discutat in prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele inregistrate de la ultimul Raport MCV.

Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plangeri, practica instantelor si punerea in executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese in achizitiile publice - controlul ex ante.

Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea in executare a deciziilor instantelor definitive in cazurile de incompatibilitate - Mircea Diaconu -, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia in mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative in acest... mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 22:48

1 comentariu
FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

Reputatul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizeaza la sange raportul MCV privind Romania si Bulgaria.

"La sapte ani de la aderarea la UE, Romania si Bulgaria tot nu indeplinesc standardele europene in domeniul justitiei. Asta reiese din ultimul raport al Comisiei Europene privind starea statului de drept din cele doua tari. Independenta justitiei este in continuare pusa in pericol, iar deficientele privind combatarea coruptiei sunt inca prezente.

Raportul este mai critic fata de Bulgaria, decat fata de Romania. Recomandarea facuta este ca ambele tari sa ramana sub supraveghere. Daca peste un an va mai exista un raport privind cele doua tari, ramane la latitudinea noii Comisii, care se va intruni dupa alegerile europarlamentare din mai", noteaza FAZ.

"Bulgaria si Romania au fost primite in 2007 in UE, in ciuda deficientelor statului de drept. Comisia a fost imputernicita sa intocmeasca rapoarte anuale sau semestriale privind starea justitiei din cele doua tari. Pe parcursul anilor tonul acestor rapoarte nu s-a schimbat. De data aceasta raportul lauda progresele in reforma justitiei din Romania. Prin exprimarea sa, Comisia da insa de inteles ca nu este convinsa ca reforma din Romania este durabila si ireversibila", remarca jurnalistii germani.

"Tonul acestor rapoarte este deosebit de important in perspective aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Chiar daca cele doua tari indeplinesc conditiile tehnice, Germania si Franta se... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 21:42

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Publicarea raportului MCV, miercuri, privitor la progresele realizate de Romania si Bulgaria in domeniul justitiei, precum si criticile aduse celor doua tari in perspectiva aderarii la spatiul Schengen au generat reactii diferite ale politicienilor Puterii si Opozitiei.

"Raportul MCV recunoaste progresele in domeniul Justitiei. Sa nu lasam exagerarile sa primeze si sa spunem adevarul!", afirma europarlamentarul PSD Catalin Ivan, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Puratorul de cuvant al PSD sustine ca "se constata ca am facut importanti pasi inainte fata de precedentele evaluari ale Comisiei, ca institutiile menite sa combata coruptia au mentinut un puternic trend pozitiv in privinta rezultatelor".

"Se apreciaza si abordarea Guvernului pe subiectul modificarii Constitutiei, precum si colaborarea dintre Ministerul Justitiei si institutiile sistemului judiciar. In ansamblu, atitudinea Comisiei Europene din acest raport fata de de Guvern este pozitiva. Trebuie sa spunem adevarul si sa nu lasam exagerarile din unele zone media sau ale politicului sa primeze", mai spune liderul eurodeputatilor social-democrati.

Corina Cretu: Raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat

La randul sau, colega sa de partid din Parlamentul European, Corina Cretu, a spus ca "raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat, toate recomandarile... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:50

16 comentarii
Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Schimbarea vine din interiorul Romaniei si Bulgariei si depinde de guvernele celor doua tari, Comisia Europeana oferind deplina sustinere, se arata in ultimul raport MCV, mecanism care nu va fi inchis pana cand aceste state nu isi vor respecta angajamentele luate la aderare, in 2007.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a raspuns intrebarilor jurnalistilor.

Cu acest prilej, el a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar sunt si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.

Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la Spatiul Schengen.

"Etaloanele UE nu se vor revizui. Ele sunt cele fixate in momentul aderarii, erau foarte clare. CE nu face doar verificari in ultimii 7 ani, ci a si investit semnificativ in cooperarea cu cele doua guverne pentru a se indeplini aceste etaloane. Avem datoria, fata de celelalte stat membre si fata de cetatenii celor doua tari, de a ne asigura ca procesul de reforma... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 11:09

28 comentarii
Alte articole despre: raport MCV Romania 2014
Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Intr-un an dominat de alegerile europarlamentare si de cele prezidentiale, Romania va avea o agenda provocatoare pe plan extern, dominata pe plan european de dubla monitorizare pe coruptie si de eternul obiectiv Schengen, iar, la est, de relatiile cu R. Moldova si cele, mai complicate, cu Rusia.

In ianuarie, publicarea MCV

Anul 2014 incepe in forta pentru Romania care asteapta, in ianuarie, publicarea de catre Comisia Europeana a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Dupa modificarile la Codul Penal, criticate deja de mai multi diplomati acreditati la Bucuresti si de ambasadorul american la OSCE, cel mai probabil raportul va fi negativ pe partea de activitate parlamentara.

Camera Deputatilor a aprobat, in 10 decembrie, mai multe modificari la Codul Penal. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. In aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

In aceste conditii, anul viitor nu pare propice pentru readucerea in discutie a eliminarii MCV.

In aprilie, primul raport anticoruptie

In plus, pe langa MCV, Romania va mai fi supusa unui raport, instituit pentru toate statele membre UE. In luna aprilie, Comisia Europeana va publica primul raport anticoruptie la nivelul tuturor... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 21:17

8 comentarii
Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, marti, ca Haga va lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen dupa publicarea raportului MCV din 2014. Pe de alta parte, aderarea Romaniei ar trebui sa fie dezbatuta la Consiliul JAI din decembrie 2013.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014

Aceasta subliniaza ca este important ca Romania sa continue sa ia "masuri ireversibile si de durata in vederea introducerii si implementarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei, asa cum s-a stabilit intre Romania si Uniunea Europeana".

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013. mai mult


Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 07:48

6 comentarii
Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.

Intrebat de sesizarea ActiveWatch si a Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei privind situatia de la DNA, oficialul european a precizat ca urmatorul raport MCV va aborda si acest subiect.

"Nu sunt la curent cu aceasta scrisoare. Dar stiu ca CE a primit o serie sesizari de la organizatiile non-guvernamentale privind situatia DNA din Romania din ultimele zile, provocata de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeana va aborda, cu siguranta, situatia de la DNA in urmatorul raport, care va fi publicat la inceputul anului viitor", a spus purtatorul de cuvant.

Totodata, Mark Gray a reamintit importanta DNA in indeplinirea obiectivelor trasate Romaniei in cadrul MCV.

"In toate rapoartele sale, Comisia Europeana a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente institutii care au permis Romaniei sa progreseze in indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic in ceea ce priveste independenta si obiectivitatea", a mai spus Gray.

Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:27

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O creatura infricosatoare
  2. Scandal in aer: Bataie intre pasagerii unui avion, din cauza unui... bebelus
  3. Gest de aur facut de un om al strazii pentru o tanara disperata
  4. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  5. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  6. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  7. Opt religii sub un singur acoperis
  8. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  9. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  10. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)