mcv romania 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele

Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) nu se va incheia decat atunci cand vom indeplini toate conditionalitatile impuse la aderarea in UE si nu trebuie sa asteptam ca procurorii sa rezolve toate problemele clasei politice, inclusiv pe cele care tin de proasta guvernare, subliniaza Laura Stefan, expert anticoruptie al Expert Forum (EFOR).

Comisia de buget a Parlamentului European a organizat in aceasta saptamana o audiere publica pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare, la care reprezentanti ai institutiilor publice din Romania si Bulgaria, dar si ai societatii civile si experti independenti au fost invitati sa explice daca acest instrument a fost util si in ce masura el trebuie mentinut in continuare.

Capii justitiei din Romania au dat raportul la Bruxelles: Pro si contra MCV

"O concluzie pe care eu am tras-o este ca MCV-ul functioneaza atunci cand exista in interiorul tarii forte care doresc schimbarea. Asta au spus si bulgarii, care, cu jumatate de gura au recunoscut ca la ei nu se poate constata o imbunatatire a situatiei la 8 ani dupa introducerea MCV. Pana la urma, daca nu exista vointa politica in nicio directie pentru reforma, reforma nu se va produce doar pentru ca exista acest mecanism.

Insa, acolo unde, cum este cazul Romaniei, exista institutii care au inceput sa functioneze si a caror stabilitate institutionala a fost asigurata prin acest mecanism, rezultatele se vad si sunt impresionante", a declarat expertul anticoruptie Laura Stefan... mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 18:06

18 comentarii
Reactii politice, dupa publicarea MCV: Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea, Zgonea nu e de acord cu raportul

Reactii politice, dupa publicarea MCV: Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea, Zgonea nu e de acord cu raportul

Raportul MCV pentru Romania, publicat miercuri, nu a ramas fara ecou pe scena politica romanesca.

In documentul oficialilor europeni sa lauda progresele inregistrate de Romania, dar sunt criticati Avocatul Poporului, care nu a contestat mai multe ordonante de urgenta la CCR, si Parlamentul, care nu a votat pentru ridicarea imunitatii in cazul unor politicieni care au probleme cu legea.Iohannis: Un raport pozitiv

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, miercuri, dupa ce Comisia Europeana a publicat Raportul privind progresele realizate de Romania, in cursul anului 2014, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) vizand consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

"Klaus Iohannis saluta faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arata ca progresele identificate de Comisia Europeana in raportul precent s-au consolidat semnificativ", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea

Deputatul Raluca Turcan cere demisia lui Victor Ciorba din functia de Avocat al Poporului, apreciind ca acesta a fost "un instrument" al premierului Victor Ponta.

"Raportul MCV critica modul in care Avocatul Poporului a inteles sa-si faca datoria. Victor Ciorbea a fost in ultimii doi ani doar un instrument al premierului Victor Ponta in promovarea Ordonantelor de Urgenta abuzive. Prin lipsa sa de... mai mult


Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 15:40

7 comentarii
Romania si lupta impotriva coruptiei: Cand va fi publicat raportul MCV si cine e "oaia neagra"

Romania si lupta impotriva coruptiei: Cand va fi publicat raportul MCV si cine e "oaia neagra"

Rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria vor fi discutate, miercuri, in Colegiul comisarilor, si vor fi publicate in aceeasi zi, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva.

"Comisarii vor discuta maine (miercuri - n.red.) ultimele evolutii si progrese in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei din Bulgaria si Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva.

Raportul va fi publicat dupa incheierea reuniunii Colegiului comisarilor, la ora 12:00 (13:00, ora Romaniei). Surse europene au precizat recent ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat precedentul, cel din ianuarie 2014.

Ponta, despre raportul MCV: Romania a facut progrese substantiale, lucrurile vor fi speculate politic (Video)

"Oaia neagra" va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunitatii unor parlamentari cu probleme in justitie.

Aceleasi surse au sustinut ca raportul pentru Romania va fi mai bun decat cel pentru Bulgaria.

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare s-a aflat si pe agenda discutiilor pe care le-a avut, pe 19 si 20 ianuarie, la Bruxelles, ministrul roman al Justitiei, Robert Cazanciuc, cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, cel care se ocupa de raport, si cu comisarul pentru Justitie, Vera Jourova.

Raportul MCV va fi publicat in curand. Ministrul Justitiei e convins... mai mult


Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 15:17

3 comentarii
FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

FAZ: Inca exista deficiente ale statului de drept in Romania

Reputatul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analizeaza la sange raportul MCV privind Romania si Bulgaria.

"La sapte ani de la aderarea la UE, Romania si Bulgaria tot nu indeplinesc standardele europene in domeniul justitiei. Asta reiese din ultimul raport al Comisiei Europene privind starea statului de drept din cele doua tari. Independenta justitiei este in continuare pusa in pericol, iar deficientele privind combatarea coruptiei sunt inca prezente.

Raportul este mai critic fata de Bulgaria, decat fata de Romania. Recomandarea facuta este ca ambele tari sa ramana sub supraveghere. Daca peste un an va mai exista un raport privind cele doua tari, ramane la latitudinea noii Comisii, care se va intruni dupa alegerile europarlamentare din mai", noteaza FAZ.

"Bulgaria si Romania au fost primite in 2007 in UE, in ciuda deficientelor statului de drept. Comisia a fost imputernicita sa intocmeasca rapoarte anuale sau semestriale privind starea justitiei din cele doua tari. Pe parcursul anilor tonul acestor rapoarte nu s-a schimbat. De data aceasta raportul lauda progresele in reforma justitiei din Romania. Prin exprimarea sa, Comisia da insa de inteles ca nu este convinsa ca reforma din Romania este durabila si ireversibila", remarca jurnalistii germani.

"Tonul acestor rapoarte este deosebit de important in perspective aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Chiar daca cele doua tari indeplinesc conditiile tehnice, Germania si Franta se... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 21:42

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Publicarea raportului MCV, miercuri, privitor la progresele realizate de Romania si Bulgaria in domeniul justitiei, precum si criticile aduse celor doua tari in perspectiva aderarii la spatiul Schengen au generat reactii diferite ale politicienilor Puterii si Opozitiei.

"Raportul MCV recunoaste progresele in domeniul Justitiei. Sa nu lasam exagerarile sa primeze si sa spunem adevarul!", afirma europarlamentarul PSD Catalin Ivan, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Puratorul de cuvant al PSD sustine ca "se constata ca am facut importanti pasi inainte fata de precedentele evaluari ale Comisiei, ca institutiile menite sa combata coruptia au mentinut un puternic trend pozitiv in privinta rezultatelor".

"Se apreciaza si abordarea Guvernului pe subiectul modificarii Constitutiei, precum si colaborarea dintre Ministerul Justitiei si institutiile sistemului judiciar. In ansamblu, atitudinea Comisiei Europene din acest raport fata de de Guvern este pozitiva. Trebuie sa spunem adevarul si sa nu lasam exagerarile din unele zone media sau ale politicului sa primeze", mai spune liderul eurodeputatilor social-democrati.

Corina Cretu: Raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat

La randul sau, colega sa de partid din Parlamentul European, Corina Cretu, a spus ca "raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat, toate recomandarile... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:50

16 comentarii
Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Schimbarea vine din interiorul Romaniei si Bulgariei si depinde de guvernele celor doua tari, Comisia Europeana oferind deplina sustinere, se arata in ultimul raport MCV, mecanism care nu va fi inchis pana cand aceste state nu isi vor respecta angajamentele luate la aderare, in 2007.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a raspuns intrebarilor jurnalistilor.

Cu acest prilej, el a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar sunt si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.

Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la Spatiul Schengen.

"Etaloanele UE nu se vor revizui. Ele sunt cele fixate in momentul aderarii, erau foarte clare. CE nu face doar verificari in ultimii 7 ani, ci a si investit semnificativ in cooperarea cu cele doua guverne pentru a se indeplini aceste etaloane. Avem datoria, fata de celelalte stat membre si fata de cetatenii celor doua tari, de a ne asigura ca procesul de reforma... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 11:09

28 comentarii
Alte articole despre: raport MCV Romania 2014
Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Intr-un an dominat de alegerile europarlamentare si de cele prezidentiale, Romania va avea o agenda provocatoare pe plan extern, dominata pe plan european de dubla monitorizare pe coruptie si de eternul obiectiv Schengen, iar, la est, de relatiile cu R. Moldova si cele, mai complicate, cu Rusia.

In ianuarie, publicarea MCV

Anul 2014 incepe in forta pentru Romania care asteapta, in ianuarie, publicarea de catre Comisia Europeana a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Dupa modificarile la Codul Penal, criticate deja de mai multi diplomati acreditati la Bucuresti si de ambasadorul american la OSCE, cel mai probabil raportul va fi negativ pe partea de activitate parlamentara.

Camera Deputatilor a aprobat, in 10 decembrie, mai multe modificari la Codul Penal. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. In aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

In aceste conditii, anul viitor nu pare propice pentru readucerea in discutie a eliminarii MCV.

In aprilie, primul raport anticoruptie

In plus, pe langa MCV, Romania va mai fi supusa unui raport, instituit pentru toate statele membre UE. In luna aprilie, Comisia Europeana va publica primul raport anticoruptie la nivelul tuturor... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 21:17

8 comentarii
Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Romania, tot mai departe de Schengen: Olanda asteapta raportul MCV

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, marti, ca Haga va lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen dupa publicarea raportului MCV din 2014. Pe de alta parte, aderarea Romaniei ar trebui sa fie dezbatuta la Consiliul JAI din decembrie 2013.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014

Aceasta subliniaza ca este important ca Romania sa continue sa ia "masuri ireversibile si de durata in vederea introducerii si implementarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei, asa cum s-a stabilit intre Romania si Uniunea Europeana".

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013. mai mult


Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 07:48

6 comentarii
Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Purtatorul de cuvant al CE: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul lui 2014 (Video)

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.

Intrebat de sesizarea ActiveWatch si a Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei privind situatia de la DNA, oficialul european a precizat ca urmatorul raport MCV va aborda si acest subiect.

"Nu sunt la curent cu aceasta scrisoare. Dar stiu ca CE a primit o serie sesizari de la organizatiile non-guvernamentale privind situatia DNA din Romania din ultimele zile, provocata de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeana va aborda, cu siguranta, situatia de la DNA in urmatorul raport, care va fi publicat la inceputul anului viitor", a spus purtatorul de cuvant.

Totodata, Mark Gray a reamintit importanta DNA in indeplinirea obiectivelor trasate Romaniei in cadrul MCV.

"In toate rapoartele sale, Comisia Europeana a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente institutii care au permis Romaniei sa progreseze in indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic in ceea ce priveste independenta si obiectivitatea", a mai spus Gray.

Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:27

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba