medicamente decontare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Descinderi la medici si farmacisti din 5 judete: Spalau bani cu ajutorul medicamentelor

Descinderi la medici si farmacisti din 5 judete: Spalau bani cu ajutorul medicamentelor

Politistii si procurorii DIICOT au efectuat, luni, 29 de perchizitii in judetele Mures, Maramures, Bihor, Cluj si Ilfov, la 14 persoane suspectate ca eliberau retete false pentru medicamente folosite de bolnavii de cancer.

Cele 14 persoane, medici, farmacisti si distribuitori de medicamente, faceau parte dintr-o grupare specializata in infractiuni de inselaciune si evaziune fiscala si sunt acuzate ca ar fi facut numeroase tranzactii fictive cu medicamente decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, transmite Inspectoratului General al Politiei Romane, intr-un comunicat.

Medici si asistente, in arest pentru frauda cu retete compensate

Astfel, acestia isi livrau reciproc medicamente, prin intermediul unor firme fantoma, cu sediul in Bucuresti si Bihor, pentru a spala banii si a se pierde urma provenientei lor. Ulterior, medicamentele erau reintroduse in circuitul comercial.

Cei 14 suspecti au fost ridicati cu mandat de aducere emis de procurorii DIICOT si au fost dusi la audieri. mai mult


Luni, 31 Martie 2014, ora 14:33

2 comentarii
Se normalizeaza Romania? Spitalele care pun pacientii sa-si cumpere singuri medicamente, amendate

Se normalizeaza Romania? Spitalele care pun pacientii sa-si cumpere singuri medicamente, amendate

Spitalele care vor trimite bolnavii sa-si cumpere medicamente si totodata vor solicita caselor de asigurari de sanatate decontarea tratamentelor, desi nu au fost administrate, vor fi sanctionate din 2014, a anuntat, luni, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi.

"In 2014 vom fi mult mai stricti in ceea ce priveste achizitia de medicamente si materiale sanitare si vom institui sanctiuni pentru cei care trimit pacientii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare, desi aceste produse sunt decontate de catre casele de asigurari de sanatate. Dar, mai intai, voi avea o discutie cu managerii spitalelor", a spus Busoi.

Presedintele CNAS a precizat ca vor fi exceptate de la sanctiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei sa fie trimisi pacientii sa-si cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare.

"Stim ca exista cazuri accidentale, dar si unele spitale unde acest fapt constituie regula, pentru anumite sectii, pentru anumite servicii. Atentionam ca, pentru 2014, unul din obiectivele majore este acela ca niciun asigurat, din contributia caruia functionam si noi, sa nu fie pus sa procure medicamente", a adaugat Busoi.

Potrivit presedintelui CNAS, cele mai mari cheltuieli in cazul unui spital sunt cele de personal.

"Cele mai frecvente in spital sunt cele legate de numarul mare de personal, mai ales in sistemul administrativ, cheltuielile foarte mari cu serviciile externalizate si cele... mai mult


Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:56

2 comentarii
Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Medicamentele greu de procurat se vor gasi la spitale

Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa accelereze procedurile de achizitii si decontare a peste o suta de medicamente dificil de procurat, a anuntat miercuri secretarul de stat Alexandru Rafila, la dezbaterea publica privind ordinul MS care reglementeaza aceasta situatie.

"Vrem sa dam posibilitatea managerilor de spitale sa faca achizitii si sa deconteze cu prioritate medicamentele dificil de procurat", a mai spus secretarul de stat.

El a explicat, de asemenea, ca este vorba despre peste o suta de medicamente pentru diverse afectiuni care nu se mai gasesc pe piata, intrucat au un pret mic. El a mai spus ca preturile din Romania sunt oricum cele mai mici din Uniunea Europeana, si din cauza comertului paralel.

"Cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, si anume aceea de a disparea de pe piata medicamentele ieftine, dar foarte solicitate in anumite terapii, sunt pretul scazut al acestora, in conditiile in care oricum Romania are deja cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, dar si din cauza exporturilor paralele.

In acest context, MS, prin comisiile de specialitate ale institutiei, si Agentia Nationala a Medicamentului au identificat mai intai medicamentele deficitare, dupa care verifica daca acestea au autorizatie de punere pe piata in Romania, iar daca nu s-a apelat la autorizatie pentru nevoi speciale", a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect de ordine al MS, supus miercuri dezbaterii publice, spitalele fac achizitii... mai mult


Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 20:05

150 de medicamente noi, pe lista de gratuite sau compensate

150 de medicamente noi, pe lista de gratuite sau compensate

Aproximativ 150 de medicamente noi asteapta sa fie introduse pe lista celor gratuite sau compensate, a afirmat joi secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Alexandru Rafila.

"Aceste medicamente asteapta practic din 2008 sa fie introduse pe lista de gratuite sau compensate. Introducerea lor necesita o evaluare din punct de vedere profesional si transparent pentru ca trebuie sa raspunda unor criterii de eficacitate, dar trebuie sa tinem seama si de posibilitatile de finantare.

Cu siguranta, pacientii au dreptul sa beneficieze de medicamente noi. Acest lucru se va intampla progresiv pentru ca depinde de posibilitatile de finantare", a aratat secretarul de stat in cadrul conferintei Pharma Forum Bucuresti.

In prezent, aceste criterii se afla pe site-ul Ministerului Sanatatii si se refera la eficienta comparativ cu alte produse similare, a mai spus Alexandru Rafila. El a apreciat ca pana la sfarsitul anului anumite medicamente vor fi introduse pe lista.

In legatura cu rectificarea bugetara, secretarul de stat a aratat ca va fi facuta de Ministerul Finantelor. Rafila a spus ca in cursul zilei de miercuri au avut loc discutii la Ministerul de Finante si s-au identificat solutii pentru finantarea spitalelor si pentru programele de sanatate.

Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca, odata cu inceputul noului an bugetar, sanatatea sa beneficieze de fonduri mai consistente si in cativa ani sa se ajunga la un procent de 6% din PIB.

El a mai spus ca... mai mult


Joi, 04 Octombrie 2012, ora 13:38

Pretul unei cutii de medicamente s-a dublat in ultimii 7 ani

Pretul unei cutii de medicamente s-a dublat in ultimii 7 ani

Pretul mediu al unei cutii de pastile s-a dublat din 2005 pana in prezent. Astfel, in 2011 o cutie de pastile costa 22,1 lei, cu 130% mai mult decat in urma cu sapte ani, in 2005, cand aceeasi cutie de medicamente costa 9,54 lei.

Concluzia a fost trasa in urma unei analize realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

Cresterea puternica a pretului mediu, calculat ca raport intre consumul total de medicamente si numarul de cutii comercializate, este un paradox in industria de sanatate, in conditiile in care pastilele care se elibereaza pe baza de prescriptie au pretul stabilit la cel mai mic nivel din Europa, iar politicile implementate in ultima perioada sunt de incurajare a utilizarii de medicamente ieftine.

In afara industriei de medicamente este putin cunoscut faptul ca statul, prin intermediul Ministerului Sanatatii, stabilese pretul produselor ce se elibereaza fara prescriptie medicala (RX-urile).

Pentru prima data apare astfel explicatia ca desi Romania cheltuieste anual cu 15-25% mai mult pe medicamente, rezultatele sistemului sanitar nemultumesc pe toata lumea. In 2011, statul a decontat pentru medicamente de peste 1,5 miliarde de euro, comparativ cu peste 800 de milioane de euro in 2005.

Alte explicatii pentru cresterea pretului mediu la medicamente ar fi devalorizarea leului si dificultatile din piata care determina companiile sa pastreze numai o parte dintre produse, spun alti oameni din... mai mult


Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:29

1 comentariu
Ce medicamente compenseaza inutil statul si cate milioane de euro se pierd

Ce medicamente compenseaza inutil statul si cate milioane de euro se pierd

Ministerul Sanatatii cheltuieste inutil zeci de milioane de euro pentru compensarea unor medicamente care n-ar avea ce cauta pe lista celor decontate de stat, potrivit unei raport al expertilor britanici de la Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE).

Spre exemplu, statul cheltuieste anual circa 16,3 milioane de euro pentru decontarea medicamentelor pe baza de ginko biloba, desi beneficiile acestora nu sunt clare, informeaza Evenimentul Zilei.

Potrivit specialistilor britanici, o buna parte din cele 50 de medicamente care au generat in 2011 cele mai mari cheltuieli sunt fie compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate, fie n-au beneficii clar dovedite, fie nu sunt rentabile.

Medicamente compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate sunt Epoetin alfa si Epoetin beta - ambele prescrise pentru bolnavii cu hepatita C si dupa transplantul de organe, desi niciunul din acestea nu are indicatie autorizata pentru acest uz, nici in Romania, nici in alte parti ale lumii.

De asemenea, Bevacizumab (Avastin) este prescris in cancerul mamar, in ciuda faptului ca utilizarea bevacizumab in cancerul mamar nu mai reprezinta o indicatie aprobata.

Pe lista medicamentelor care nu sunt rentabile se numara cele cu agenti de stimulare a Eritropoiezei, inlocuitorii insulinei (insulina glargine), Somatropina, Fenspirida, Sorafenib sau Cetuximab.

Britanicii au identificat si cateva medicamente care n-ar... mai mult


Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:56

8 comentarii
Ministerul Sanatatii vrea mai putine medicamente compensate si zile de spitalizare

Ministerul Sanatatii vrea mai putine medicamente compensate si zile de spitalizare

Ministerul Sanatatii a venit cu doua proiecte, unul pentru limitarea prescrierii unor medicamente compensate si altul pentru revederea duratelor de spitalizare, in vederea revizuirii pachetului bazal de servicii.

"Primele masuri pe care le adoptam pentru regandirea pachetului de servicii de baza se refera la 2 aspecte importante, si anume limitarea prescrierii in sistemul de asigurari a unor medicamente aflate in listele de medicamente compensate si gratuite, precum si revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferitele grupe diagnostic", declara ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, intr-un comunicat remis Mediafax.

"Revizuirea listei de medicamente va insemna o rationalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau taiere. Este, mai degraba, o eliminare a anomaliilor existente in sistemul de decontare, anomalii care au fost sesizate si de catre specialistii britanici", a mai spus ministrul Ritli.

Un al proiect, unul de ordin de ministru, vizeaza modificarea duratei zilelor de spitalizare pentru toate afectiunile astfel incat acestea sa nu depaseasca duratele medii raportate in cursul anului trecut ca fiind realizate. mai mult


Vineri, 16 Martie 2012, ora 23:35

2 comentarii
Senatul a limitat la 10% valoarea taxei claw-back impusa producatorilor de medicamente

Senatul a limitat la 10% valoarea taxei claw-back impusa producatorilor de medicamente

Plenul Senatului a adoptat proiectul de aprobare a OUG 77/2011 privind instituirea noii taxe claw-back asupra producatorilor de medicamente, cu un amendament prin care valoarea contributiei trimestriale nu poate depasi 10% din contravaloarea medicamentelor consumate.

Limitarea a fost propusa printr-un amendament al senatorului PNL Dan Radu Rusanu.

"Dat fiind faptul ca atat bugetul alocat, cat si consumul sunt variabile necontrolabile pentru platitorii acestei contributii, valoarea care trebuie platita nu poate fi nelimitata. Propunerea este ca aceasta limitare sa fie la maxim 10% din valoarea decontata fiecarui platitor de contributie, astfel incat sa existe o predictibilitate si o certitudine a impunerii care sa permite cunoasterea sarcinii fiscale ce revine fiecaruia", a motivat Rusanu amendamentul propus.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 87 de voturi pentru, sase contra si noua abtineri. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in aceasta chestiune.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Prin varianta revizuita a taxei claw-back, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.

"Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere... mai mult


Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 10:09

Medicamente gratuite se vor acorda in continuare pentru unii bolnavi

Medicamente gratuite se vor acorda in continuare pentru unii bolnavi

Medicamentele gratuite se vor acorda in continuare, prin programele nationale ale Ministerului Sanatatii, bolnavilor de diabet, tubercoloza, HIV/SIDA, celor cu afectiuni oncologice, boli mintale si celor care au suferit un transplant.

Proiectul de Ordin pentru anul 2010, privind stabilirea preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor, a fost aprobat miercuri de ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Ordinul ministrului Sanatatii 426/2009, care stabileste ca pretul de decontare al medicamentelor este cel din Catalogul National al Medicamentelor de uz uman, va fi abrogat, potrivit Mediafax.

Ministerul Sanatatii se va intalni, incepand cu saptamana viitoare, cu reprezentantii farmacistilor si cei ai distribuitorilor, pentru a discuta propuneri si observatii la actualul proiect de ordin.

O alta precizare a ministerului este ca pretul de decontare al medicamentelor, potrivit proiectului de Ordin, nu trebuie sa depaseasca pretul din Catalogul National al Medicamentelor de uz uman - Canamed minus 12%.

Decontarea va fi posibila in continuare deoarece noul sistem de calcul al pretului pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%.

Peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice sunt incluse in Lista C2. mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 20:06

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Au furat 60 de hamburgeri in fundul gol si au lasat o dara de ardei rosu in urma
  2. Un copac cat o padure (Galerie foto)
  3. O boala "record mondial": Medicii au scos 232 de dinti din gura unui adolescent
  4. Faza zilei: Dansul nebunesc al unui batran simpatic (Video)
  5. Nunta care a uimit o lume intreaga: Un baiat de 9 ani si o femeie de 62
  6. Fenomen spectaculos la Mamaia, deasupra lacului Siutghiol (Foto)
  7. Aparatul care-ti calca singur hainele in doar 10 minute
  8. Modul bizar prin care un barbat vrea sa devina o celebritate mondiala (Video)
  9. Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)
  10. Pomul lui Matusalem a renascut, dupa doua milenii