microintreprinderi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele

Noul Cod Fiscal si microintreprinderile: Ramane de vazut daca Guvernul isi va indeplini tintele

Proiectul noului Cod Fiscal, elaborat de Guvern, cuprinde niste modificari interesante in legatura cu impozitul pe veniturile microintrepreinderilor, sustine Andra Casu, senior manager la divizia de asistenta fiscala si juridica a firmei de consultanta EY Romania.

In primul rand, e vorba de introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati).

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Guvernul doreste ca aceasta masura sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, "ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive", a explicat specialistul EY Romania.

"De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale. Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la... mai mult


Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:46

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit chiar daca nu au angajati, se arata in proiectul noului Cod Fiscal.

Acestea reprezinta 78,3% din totalul societatilor comerciale active, realizand o cifra de afaceri de numai 2,4%, din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale din Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

Forta de munca angajata in microintreprinderi reprezinta 14% din totalul salariatilor din societatile comerciale care depun bilanturi contabile, iar 47,2% din microintreprinderi inregistrau pierdere neta la 31.12.2013.

Astfel, Guvernul a propus noi masuri in proiectul noului Cod Fiscal, astfel ca microintreprinderile - aproape in totalitate cu capital autohton - "vor fi mult mai interesate pentru corectitudine in afaceri si reducerea economiei ascunse".


Sursa: Guvern

Ce modificari vrea sa faca Guvernul

1. Stabilirea unei cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;3% pentru microintreprinderile care au un salariat;3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 16:49

3 comentarii
Ministerul de Finante: Nu se schimba plafonul de impozitare la microintreprinderi

Ministerul de Finante: Nu se schimba plafonul de impozitare la microintreprinderi

Ministerul de Finante a anuntat, sambata, ca plafonul pentru microintreprinderi ramane neschimbat.

Astfel, "informatia vehiculata in ultimele zile in mass-media, potrivit careia exista un proiect de lege prin care pragul de 65.000 euro de la care o societate devine platitoare de impozit pe profit se modifica la 50.000 euro" se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Vineri, in presa a aparut informatia potrivit careia, Guvernul a pregatit un proiect de lege prin care se schimba plafonul de impozitare pentru impozitul de 3% pe venit aplicat microintreprinderilor.

Lovitura pentru firmele mici: Statul a schimbat impozitul pe venit - Cine va fi afectat

Firmele care ar fi fost afectate erau cele mici, de obicei afaceri de familie. mai mult


Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 16:35

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Guvernul ar putea reduce la 1,5% impozitul pe venitul microintreprinderilor

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.

Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.

Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.

"Consider ca trebuie facuta o analiza ce... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 17:13

1 comentariu
Coface: 85% din companiile in insolventa sunt microintreprinderi

Coface: 85% din companiile in insolventa sunt microintreprinderi

Dupa patru ani de criza, companiile din Romania sunt sensibile la socuri, se afla la pragul de sustenabilitate si in pofida indicatorilor pozitivi, numarul insolventelor este mai mare, a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Microintreprinderile reprezinta 85% din totalul companiilor care intra in insolventa, cifra de afaceri medie a acestora fiind de 1,5 milioane de lei, iar valoarea medie a datoriilor fiind de 2,3 milioane de lei, nivel comparabil cu cel din ultimii doi ani.

Pe primul loc in topul sectoarelor de activitate care inregistreaza cele mai multe insolvente se afla comertul cu ridicata, cu amanuntul, constructiile, sectorul hotelier si industria restaurantelor.

Numarul insolventelor inregistrate in 2012 a ajuns la 24.000, o crestere de 14% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. "Companiile romanesti intra mult mai repede in insolventa", constata Coman.

Citeste mai multe despre Coface: 85% din companiile in insolventa sunt microintreprinderi pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:56

Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?

Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?

Impozitul minim a fost eliminat, Guvernul a renuntat la cel forfetar si, se pare, urmeaza varianta numarul trei: impozit de 3 la suta pe veniturile microintreprinderilor.

Aceasta varianta, luata in calcul in prezent de guvernanti, ar fi exact ceea ce si-au dorit reprezentantii mediului de afaceri din Romania, care au fost profund nemultumiti de obligatia de a plati impozite chiar daca inregistrau pierderi.

Totusi, unii sunt de parere ca introducerea acestei modalitati de impozitare vine prea tarziu pentru firmele care deja au fost fortate sa-si inchida portile, in 2009 si 2010.

"Ar fi fost mai corect daca - si asa bilanturile pentru 2010 se depun in primul trimestru din 2011 - ar fi lasat sa se regleze la depunerea bilantului tot anul 2010 la un impozit de 16 la suta la intreprinderile mari si de 3 la suta la microintreprinderi", a explicat, pentru Ziare.com, Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, unul din principalii jucatori pe piata industriei textile din Romania.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, impozitul pe venitul microintreprinderilor a existat intr-o perioada care a coincis cu dezvoltarea economica, fiind un regim agreat de companiile care au decis, pana in prezent, sa investeasca in Romania.

"Trebuie sa existe o legatura intre acest regim fiscal si progresul pe care l-a inregistrat economia romaneasca in momentul respectiv. Stiu ca prin aplicarea acestui regim de impozitare se sustrage de la impozitul de 16 la suta pe profit o parte... mai mult


Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 12:47

4 comentarii
Impozitul de 3% pe venit pentru microintreprinderi, reintrodus

Impozitul de 3% pe venit pentru microintreprinderi, reintrodus

Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a aprobat, luni, reintroducerea impozitului pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi.

Termenele pentru plata penalitatilor obligatiilor fiscale de catre microintreprinderi au fost extinse de la 30 de zile, la 90 de zile, pentru plata penalitatilor de 5 la suta, iar de la 90 de zile la 180 de zile pentru penalitatile de 15 la suta, potrivit propunerii legislative pentru aprobarea unor masuri de reducere a taxelor, impozitelor si contributiilor sociale in vederea crearii de noi locuri de munca si realizarii cresterii economice, aprobate de Comisie.

De asemenea, Comisia a aprobat abrogarea impozitului minim platit de microintreprinderi. mai mult


Luni, 16 August 2010, ora 20:50

1 comentariu
TVA de 5% pentru microintreprinderile care ofera produse din gospodarie

TVA de 5% pentru microintreprinderile care ofera produse din gospodarie

Pensiunile turistice, cabanele si restaurantele familiale care ofera spre consum exclusiv produse agroalimentare si bauturi obtinute prin mijloace proprii vor beneficia de o cota redusa de TVA de 5%, masura legislativa adoptata miercuri de senatori.

Aceasta intitiativa legislativa, initiata de parlamentarii PD-L, are ca scop stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor ce ofera spre consum produse obtinute exclusiv prin mijloace proprii, informeaza Mediafax.

Desi era prevazuta scutirea integrala de TVA pentru aceste categorii de microintreprinderi, forma finala prevede o cota de 5%.

Vor beneficia de prevederile acestei legi microintreprinderile care ofera spre consum produse culinare ce provin din prelucrarea carnii ungulate sau pasari crescute exclusiv prin mijloace proprii, care provin din legume sau fructe crescute exclusiv prin mijloace proprii de productie, respectiv bauturi spirtoase sau vinuri traditionale romanesti provenite exclusiv din productie proprie.

In aceeasi categorie vor intra si microintreprinderile al caror venit provine exclusiv din asigurarea de servicii turistice si de alimentatie publica, pe baza produselor obtinute din productie proprie. mai mult


Miercuri, 26 Mai 2010, ora 15:49

1 comentariu
Microintreprinderile care nu-si schimba statutul in 3 zile risca amenzi de la Fisc

Microintreprinderile care nu-si schimba statutul in 3 zile risca amenzi de la Fisc

Detinatorii de microintreprinderi nu stiu daca sa declare sau nu ca trec la impozitarea exclusiv a profitului, dupa renuntarea la regimul privilegiat de taxare cu 3% pe venit.

Doua dintre administratiile fiscale locale contactate de Ziarul Financiar spun ca nu au primit nimic oficial si ca tine de alegerea fiecarui proprietar de microintreprindere daca sa opteze pentru 3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit, informeaza Antena3.

Lucrurile nu sunt clare nici macar la nivelul aceleiasi institutii.

"Termenul-limita de depunere este 31 ianuarie, dar o sa mai primim si luni declaratii, pentru ca 31 este zi nelucratoare. Daca nu se depune documentul, se aplica o contraventie in cuantum de 1.000 de lei, platibila in 48 de ore la jumatate, din valoare", spune Carmen Pop, sef serviciu asistenta contribuabili in sectorul 4.

"Microintreprinderile trebuie sa depuna la autoritatea fiscala competenta pana la 30 ianuarie 2010 Declaratia 010 - pentru inregistrarea fiscala a persoanelor juridice. Nerespectarea termenului prevazut anterior pentru depunerea declaratiei fiscale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei", spune Simona Chirica, senior associate in cadrul unei firmei austriece de avocatura.

Renuntarea la regimul privilegiat de impozitare ar putea face ca microintreprinderile sa nu mai fie rentabile. Se stie ca exista companii care platesc o parte din salariile executivilor de top pe contracte de munca si restul banilor... mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 18:20

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae