miezul pamantului

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

La aproximativ 2.890 de kilometri sub suprafata Pamantului exista o zona impenetrabila a nucleului care ramane un mister pentru omenire. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ceva ascuns in miezul Pamantului, un gaz nobil numit xenon, care lipseste de pe Terra.

In mod misterios, cea mai mare parte a xenonului pe care cercetatorii se asteptau sa-l gaseasca in atmosfera Pamantului nu se regaseste in compozitia acesteia, potrivit Live Science.

Acum, cercetatorii sustin ca au gasit raspunsul la acest puzzle: gazul nobil care, de obicei, nu se combina cu alti atomi, poate reactiona cu fierul si nichelul, aflate in miezul Pamantului.

Ciudat, dar real, nivelurile atmosferice de xenon sunt cu mai mult de 90% mai mici decat au prevazut oamenii de stiinta, asemenea argonului sau kriptonului.

"Absenta xenonului este un paradox, fiind o chestiune de lunga durata", a declarat Yanming Ma, fizician si chimist la Universitatea Jilin din Changchun, China, si autorul studiului.

Desi unii cercetatori au sugerat ca aceasta "lipsa" a xenonului ar fi putut scapa in atmosfera din spatiu, majoritatea oamenilor de stiinta considera ca gazul nobil este ascuns in interiorul Pamantului.

In anul 1997, cercetatorii au anuntat ca experimentele efectuate au aratat ca xenonul nu va reactiona cu fierul.

"Printr-o analiza a acestor experimente, am constatat ca testul a fost facut doar pana la o presiune de 150 de gigapascali, o valoare mai mica decat cea estimata din miezul... mai mult


Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 10:56

Mistere ascunse in miezul Pamantului, elucidate

Mistere ascunse in miezul Pamantului, elucidate

Oamenii de stiinta au anuntat o noua teorie privind misterul formarii miezului solid din interiorul Pamantului. Cercetatorii de la Universitatea Stanford, care au folosit razele X si metalul topit, au ajuns la concluzia ca procesul s-a bazat pe faptul ca fierul lichid a trecut prin stratul de silicat al Terrei si s-a strans in centrul planetei.

Rezultatele studiului arata ca miezul Pamantului nu s-a format intr-o singura etapa, ci intr-un mod complicat, de-a lungul timpului, potrivit BBC.

Cercetatorii au utilizat probe de fier si silicat, pe care le-au pus intre doua diamante si le-au incalzit la temperaturi extreme, cu scopul de a reproduce conditiile existente in timpul formarii Pamantului.

Dupa racirea probelor, acestea au fost studiate cu ajutorul razelor X. Procesul a fost unul complex, cel desfasurat in miezul Pamantului durand mii de ani.

"Noi stim ca Pamantul de astazi are un miez si o manta care sunt diferentiate. Cu imbunatatirea tehnologiei, ne putem uita la diferitele mecanisme ale procesului din interiorul Pamantului", a spus Wendy Mao de la Universitatea Stanford, autoare a studiului.

"Aceste date noi arata ca nu putem presupune ca formarea miezului este simpla. Aceasta a fost un proces complex cu mai multe etape, care a avut o influenta importanta asupra a ceea ce a devenit Pamantul", a declarat Geoffrey Bromiley de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat in studiu.

"Modelul de filtrare a acestui proces arata ca formarea... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:58

1 comentariu
Noi mistere din miezul Pamantului, descoperite dupa sute de ani

Noi mistere din miezul Pamantului, descoperite dupa sute de ani

Miezul solid din interiorul Pamantului, format din fier, este de dimensiunea Lunii si este inconjurat de un nucleu extern lichid. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit faptul ca miezul se roteste in directia est, iar nucleul se invarte spre vest.

Misterul in ceea ce priveste sensul de rotatie al miezului Pamantului dainuia de peste 300 de ani, relateaza Science Daily.

Desi Edmund Halley, care a descoperit si cunoscuta cometa, a aratat in anul 1692 ca miscarea campului magnetic al Pamantului este spre vest, este pentru prima data cand oamenii de stiinta au fost capabili sa lege modul in care miezul interior se invarte si comportamentul nucleului exterior.

Planeta se comporta in acest fel ca o consecinta a campului geomagnetic al Pamantului. Rezultatele cercetarilor, publicate in revista Proceedings of the national Academy of Sciences, ajuta oamenii de stiinta sa interpreteze dinamica miezului Pamantului, care este sursa campului magnetic al planetei noastre.

"Campul magnetic impinge spre est miezul interior, facandu-l sa se roteasca mai repede decat Pamantul (in ansamblu - n. red.), dar impinge in directie opusa miezul lichid exterior, care creeaza o miscare spre vest", a spus dr. Philip Livermore de la Universitatea din Leeds.

Faptul ca schimbarile campului magnetic interior al Pamantului sunt lente, intr-un interval de timp de decenii, inseamna ca forta elctromagnetica responsabila pentru impingerea miezului... mai mult


Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 11:51

4 comentarii
Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

Enigmele din centrul Pamantului au fascinat de multa vreme oamenii de stiinta. Iata ca acum cercetatorii au scos la iveala in premiera caracteristici nebanuite ale sferei din miezul Pamantului. Aceasta se roteste cu o varietate de viteze fata de mantaua care o inconjoara.

Un alt rezultat interesant arata ca centrul Pamantului ar putea fi mai moale decat se credea pana acum, potrivit Live Science.

Unele secrete ale miezului interior al Terrei au fost dezvaluite de undele acustice care trec prin inima planetei noastre. Sub stratul exterior de metal lichid din centrul Pamantului se gaseste o minge solida din fier si aliaj de nichel, care are un diametru de aproximativ 1.220 de kilometri.

Oamenii de stiinta au descoperit recent ca miezul are o temperatura de 6.000 de grade Celsius, fiind la fel de fierbinte ca suprafata Soarelui.

Geologii cred ca interactiunile dintre miezul interior si cel exterior ar putea explica faptul ca planeta noastra are caracteristicile unui dinam.

"Miezul interior al Pamantului este partea aflata la cea mai mare distanta de suprafata si exista deci o multime de lucruri pe care nu le stim despre el, deoarece nu putem preleva mostre din acea zona", a declarat Arianna Gleason, geolog la Universitatea Stanford din California, Statele Unite.

O modalitate de a afla mai multe despre miezul interior a fost prin analiza undelor acustice generate de cutremure, deoarece ele strabat planeta.

"Aceasta este prima dovada ca miezul interior se... mai mult


Marti, 14 Mai 2013, ora 09:03

3 comentarii
Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Tehnologie California, Statele Unite, a descoperit ca punctul de topire al fierului, in miezul Pamantului, este mai mare decat se credea pana acum, repsctiv de 3025 grade Kelvin.

Experta Jennifer Jackson si echipa sa de la institutul american au comprimat esantioane de fier, elementul principal din nucleul Pamantului, potrivit Phys. Prin comprimarea acestor probe, care au reprodus presiunile extreme din miezul Pamantului, echipa de cercetatori a fost capabila sa estimeze mai exact punctul de topire al fierului din interiorul Terrei.

Nucleul Pamantului este o regiune interioara solida si este inconjurat de un invelis exterior lichid. Temperatura de topire a fierului la presiune inalta ne ofera un punct de referinta important asupra distributiei temperaturii din miezul Pamantului.

"Aceasta este prima data cand cineva a combinat spectroscopia Mossbauer si laserele de incalzire pentru a detecta topirea esantioanelor comprimate", a spus Jackson, principala autoare a studiului care a aparut in revista Earth and Planetary Science Letters.

"Ceea ce am descoperit este ca acest fier, comparativ cu studiile anterioare, se topeste la temperaturi mai mari decat s-a constatat in trecut", a declarat Jackson.

Cercetarile anterioare ale altor echipe, care au realizat comprimari similare - presiuni in jur de 80 gigapascali - au anuntat puncte de topire ale fierului, in aceste conditii, de 2.600 grade Kelvin (2326 grade Celsius... mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 18:55

2 comentarii
Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

Un nou mister descoperit in miezul Pamantului

2.890 de kilometri sub suprafata Pamantului, o zona impenetrabila a nucleului ramane pentru omenire un mister.

Cu toate acestea, cercetarile oamenilor de stiinta americani si chinezi au demonstrat ca miezul de foc al planetei noastre contine cel mai mare rezervor de carbon de pe Terra.

Studiul arata ca miezul Pamantului are in compozitie o cantitate de 0,1-0,8 % carbon, potrivit Live Science.

Chiar daca cea mai mare parte a miezului este din fier, oamenii de stiinta considera ca acesta trebuie sa contina si o cantitate mica de elemente usoare, precum oxigen si sulf.

Folosind mai multe simulari pe calculator, cercetatorii de la Universitatea California Davis si de la Academia de Stiinte din Beijing au ajuns la concluzia ca elementul cel mai comun de pe Pamant, carbonul, se gaseste ascuns in miez.

"Stiam densitatea miezului si faptul ca fierul si nichelul nu pot da aceasta densitate. Este nevoie de ceva mai usor", a spus Qing-Zhu Yin, profesor la Universitatea California.

In modelul realizat pe calculator, carbonul a fost unul dintre cele mai importante elemente lipsa dintre cele considerate usoare; altele incluse sunt siliciu, oxigen, fosfor, magneziu, hidrogen si azot.

O cunoastere exacta a influentei carbonului ar putea duce la identificarea momentului formarii miezului Pamantului.

"Este vorba despre descifrarea naturii Pamantului. Suntem capabili sa intelegem mai bine procesele fizice si chimice implicate in formarea Pamantului", a declarat Yin. mai mult


Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:29

1 comentariu
Noi mistere descoperite in miezul Pamantului

Noi mistere descoperite in miezul Pamantului

Oamenii de stiinta se confrunta cu noi mistere in adancurile Pamantului. Potrivit cercetarilor, miezul Terrei, care este o minge ce contine fier, pierde mai multa caldura spre straturile exterioare ale planetei decat se estimase pana acum.

Geologii cunosc de mult timp faptul ca miezul Pamantului, aflat la o adancime de 2.900 de kilometri, reprezinta o sfera de fier, de marimea planetei Marte, potrivit Sott.

Presiunile care apar la aceasta adancime pot ajunge pana la 3,5 milioane de atmosfere, iar temperatura atinge 5.538 grade Celsius, la fel de mare ca la suprafata Soarelui.

Caldura din centrul Pamantului anima placile tectonice de deasupra, facand posibila aparitia unor munti prin eruptiile vulcanice de la suprafata Terrei. In acelasi timp, miezul de fier genereaza campul magnetic al Pamantului, care blocheaza radiatiile cosmice periculoase.

Dar ultimele cercetari publicate in revista Nature, de catre Dario Alfe si de colegii sai de la Universitatea din Londra, releva faptul ca miezul de fier pierde caldura spre staturile exterioare de doua-trei ori mai mult decat se estimase anterior.

Oamenii de stiinta sustin ca miezul contine mai multe materiale radioactive, cum ar fi potasiu sau toriu. Reactiile chimice dintre aliajele de fier si silicatii din mantaua Pamantului sunt mult mai intense si mai energice decat se credea pana acum.

Cercetatorii au descoperit si o serie de anomalii. Ei au gasit indicii ca miezul se roteste mai repede decat restul planetei.... mai mult


Duminica, 10 Iunie 2012, ora 22:17

4 comentarii
Descoperire surprinzatoare privind miezul Pamantului

Descoperire surprinzatoare privind miezul Pamantului

Oamenii de stiinta de la Institutul Carnegie pentru Stiinta din Statele Unite au facut experimente cu oxidul de fier, expunandu-l unor conditii de temperatura si presiune asemanatoare celor din miezul Pamantului.

Rezultatele cercetarilor au scos in evidenta un lucru surprinzator si anume faptul ca, desi metalul isi schimba proprietatile, structura sa ramane nemodificata.

Oxidul de fier a fost supus unor conditii similare cu cele din adancurile Pamantului, unde se intalnesc doua straturi, informeaza BBC News.

La temperatura de 1.650 de grade C si la presiunea de 650.000 de ori mai mare decat presiunea atmosferica de la nivelul marii, metalul si-a schimbat gradul de conductibilitate electrica.

Dar structura metalului a fost surprinzator de neschimbata, conform echipei de cercetare. Descoperirea ar putea avea implicatii asupra intelegerii modului in care miezul Pamantului da nastere campului magnetic al planetei.

In timp ce multe tranzitii sunt cunoscute la materialele care sunt supuse la presiuni si temperaturi foarte mari, astfel de modificari ale proprietatilor fundamentale sunt insotite de schimbari si in structura.

Cercetatorii au supus materialul apoi la presiuni de pana la 1,4 milioane de ori mai mari decat presiunea atmosferica de la nivelul marii si la temperaturi de 2200 de grade C.

Ei au descoperit ca metalul isi schimba proprietatile sale electrice, fara nicio modificare de forma, putand fi un izolator sau un conductor, in functie de variatia... mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:26

2 comentarii
Inca un mister al miezului Pamantului a fost dezlegat

Inca un mister al miezului Pamantului a fost dezlegat

Noi cercetari realizate de catre oameni de stiinta de la Institutul Carnegie din Statele Unite si de la Universitatea Wuhan din China au scos la iveala faptul ca, desi oxigenul reprezinta elementul chimic care se gaseste in cele mai mari cantitati pe Terra, el are o prezenta redusa in miezul exterior al Pamantului.

Compozitia miezului Pamantului ramane in continuare un mister. Oamenii de stiinta stiu ca lichidul din exteriorul miezului este format in special din fier, dar se crede ca exista si alte elemente, in cantitati mici, potrivit Eurek Alert.

Oxigenul este elementul ce se gaseste in cea mai mare concentratie pe Pamant, asa ca nu ar fi o surpriza daca acesta nu ar fi unul dintre elementele dominante din miez.

Noile cercetari efectuate de o echipa de la Institutul Carnegie din Statele Unite, din care face parte si Yingwei Fei, au relevat faptul ca oxigenul nu reprezinta o prezenta majora in nucleul extern.

Acest lucru are implicatii majore pentru explicarea perioadei cand s-a format Pamantul, prin acumularea de praf si de materie.

In conformitate cu modelele actuale, lichidul din miezul exterior al Pamantului contine, in plus fata de fier, si cantitati mici de elemente usoare, posibil sulf, oxigen, siliciu, carbon sau hidrogen.

Cercetarile actuale, la care au participat Yingwei Fei si alti oameni de stiinta de la Universitatea Wuhan din China, au restrans elementele prezente in miezul exterior al planetei noastre. Astfel, in centrul Pamantului exista... mai mult


Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 09:55

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba