mihai eminescu nebun

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mandru ca sunt roman: Eminescu, un meteor din alte lumi

Mandru ca sunt roman: Eminescu, un meteor din alte lumi

Nota undeva Nicolae Manolescu: "Cine vrea sa scrie un singur rand temeinic despre Eminescu trebuie sa treaca prin Calinescu", pentru ca semnatarul lucrarii "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent", comparativ cu altii, ce au pus doar "o caramida", "a reconstruit intreaga temelie", reusind sa dea "exegezei eminesciene un sens nou".

Stim cu totii ce insemnatate prezinta opera si convingerile politice, apartinand marelului poet roman Mihai Eminescu, si, cum bine zicea Mircea Eliade, "ar fi zadarnic s-o amintim inca o data".

Caci, continua ganditorul, "tot ce s-a creat despre el, de la Nicolae Iorga si Tudor Arghezi pana la Vasile Parvan, Nae Ionescu si Lucian Blaga, poarta povestea geniului sau macar a limbii eminesciene".

Desigur, Creanga, Alecsandri, Odobescu, Caragiale nu pot fi uitati, dar Eminescu, spunea tot Eliade, aflat la Paris in 1949, este "pentru fiecare dintre noi altceva. El ne-a relevat alte zari si ne-a facut sa cunoastem altfel de lacrimi".

Si, parca voind a-l completa, Tudor Arghezi, poetul ce l-a intalnit personal pe Eminescu (pe Calea Victoriei), pe cand avea doar sapte ani, cugeta mai tarziu:
"A vorbi de poet e ca si cum ai striga intr-o pestera vasta. Nu poate sa ajunga vorba pana la el, fara sa-l supere tacerea. Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene, din departare, delicata lui singurate ca slava".

Tudor Vianu vedea in Eminescu "un calator al drumurilor lungi", purtand pe sandale "praful... mai mult


Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 10:48

38 comentarii
Dan Diaconescu vrea sa-l exhumeze pe Eminescu pe 28 iunie

Dan Diaconescu vrea sa-l exhumeze pe Eminescu pe 28 iunie

Dan Diaconescu are de gand sa il exhumeze pe Mihai Eminescu si ulterior, dupa o ancheta temeinica privind cauzele mortii poetului nostru national, sa il inmormanteze cu onoruri nationale.

Evenimentul ar urma sa aiba loc pe 28 iunie, iar pentru realizarea acestui obiectiv Dan Diaconescu cere ajutorul tuturor simpatizantilor "Partidului Poporului-Dan Diaconescu", al carui candidat la presedintie este.

In acest sens, Dan Diaconescu a initiat la OTV o serie de dezbateri in legatura cu misterioasa moarte a lui Mihai Eminescu despre care tot mai multi oameni avizati spun ca ar fi fost... asasinat, scrie Ziarul Ring.

Intrebat de ce vrea sa initieze, pe 28 iunie, exhumarea lui Eminescu, Dan Diaconescu a explicat: "Pentru ca trupul poetului a fost inmormantat in conditii groaznice, intr-o mocirla si in bataie de joc, fara o ceremonie religioasa si fara onorurile pe care le merita poetul national al Romaniei. Si pentru ca dorim sa se deschida o ancheta adevarata - e adevarat ca aici avem nevoie de sprijinul domnului procuror Marius Iacob, seful criminalistilor pe tara, si de sprijinul doamnei Laura Codruta Kovesi, procurorul general la Romaniei: sa se analizeze, cu mijloace criminalistice moderne daca Eminescu era intoxicat cu mercur si daca a fost lovit la cap sau nu, dar si sa se stabileasca toate conditiile in care, pe 28 iunie 1883, poetul national a fost internat... la nebuni. Atunci, la 33 de ani, el a fost declarat nebun. Asta a fost momentul-cheie, pe 28 iunie, cand... mai mult


Marti, 24 Mai 2011, ora 22:50

17 comentarii
Funar, acuzat de antisemitism dupa ce a spus ca evreii l-au omorat pe Eminescu

Funar, acuzat de antisemitism dupa ce a spus ca evreii l-au omorat pe Eminescu

Liderul PRM Gheorghe Funar a sustinut, luni, ca poetul Mihai Eminescu "a fost asasinat" de evrei, "deranjati de scrierile politice si de poeziile" sale, adevarul in legatura cu moartea sa fiind "falsificat" timp de 121 de ani, si ca acte medicale ale acestuia au disparut din Biblioteca Academiei.

Funar a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Eminescu ar fi fost otravit cu mercur, administrat sub forma de injectii de catre un medic evreu, Francisc Isack, informeaza Mediafax.

"Adevarul a fost falsificat. Eminescu nu a murit de moarte buna, a fost asasinat de niste alogeni. Erau evrei, insi din poporul ales, cei care au pus la cale asasinarea poetului, deranjati de scrierile politice si poeziile lui Eminescu. A fost otravit cu injectii cu mercur facute de Francisc Isack, un medic evreu", a afirmat Funar.

Potrivit acestuia, mai multe acte medicale primare referitoare la starea de sanatate a lui Eminescu ar fi disparut din Biblioteca Academiei Romane.

Liderul PRM a mai sustinut ca din documentele vremii reiese ca, pentru a-l lichida pe poet, "i-a fost inscenata nebunia si s-a pedalat pe eticheta de nebun, l-au discreditat, dupa care l-au internat abuziv in diverse sanatorii de boli psihice, unde l-au supus la proceduri diabolice de distrugere biologica, prin administrarea de substante chimice nocive, inclusiv injectii cu mercur, in doze foarte mari, de patru grame de mercur pe zi".

"Intoxicatia cu mercur a grabit sfarsitul lui Mihai Eminescu. Moartea lui... mai mult


Luni, 14 Iunie 2010, ora 17:07

8 comentarii
Dezbatere Ziare.com: Eminescu, ucis cand canta "Desteapta-te, romane"?

Dezbatere Ziare.com: Eminescu, ucis cand canta "Desteapta-te, romane"?

In 13 ianuarie 1889, guvernul roman s-a cutremurat in urma unui articol din ziarul Romania Libera, care a dus in cele din urma la ruperea coalitiei fragile formata intre liberali si conservatori.

Articolul l-a facut pe George Duna Vernescu sa isi dea demisia pentru scurt timp din functia de ministru al Justitiei pentru ca "era tratat intr-un mod prea adevarat pentru un organ ministerial", dupa cum a comentat presa din acea perioada. S-a linistit imediat, insa, cand ministrii junimisti l-au informat ca articolul e scris de "bietul Eminescu" si ca vor cere rectificari.

Mihai Eminescu reusise sa isi pastreze verva si puterea pe care o tinea in penita in ciuda "tratamentelor" la care fusese supus, cu doze mari de mercur si supradozajul de medicamente care ii provocasera schimbarile de comportament, depresiile, insomniile si halucinatiile de dupa 1887.

Stim deja din episodul precedent al dezbaterii Ziare.com Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod? ca Mihai Eminescu a primit diagnosticul "sifilis congenital matern cu paralizie generala progresiva", desi nu prezenta simptomele bolii, iar un alt medic psihiatru l-a catalogat ca fiind psihopat ereditar doar citind cateva scrisori.

Cei pe care i-a incomodat au incercat sa scape de el inca din 1883, dar de data asta, dupa articolul din Romania Libera, sfarsitul era stabilit.

Ecourile articolului s-au vazut in celelalte ziare in zilele urmatoare. "Lupta" scria pe prima pagina in 15 ianuarie urmatoarele:... mai mult


Vineri, 05 Februarie 2010, ora 08:03

81 comentarii
Dezbatere Ziare.com: Eminescu, cine si de ce l-a declarat nebun? (4)

Dezbatere Ziare.com: Eminescu, cine si de ce l-a declarat nebun? (4)

Exact in ziua in care Mihai Eminescu a fost declarat nebun de autoritatile de la Bucuresti, Austro-Ungaria rupea relatiile diplomatice cu statul roman timp de 48 de ore, iar Otto von Bismark ii trimitea o telegrama lui Carol I in care il ameninta cu razboiul.

In aceeasi zi de 28 iunie 1883, cand Mihai Eminescu a fost arestat si internat la ospiciu, Romania trebuia sa semneze un tratat secret de alianta cu Austro-Ungaria, Germania si Italia. Documentul insemna, de fapt, aservirea Romaniei Austro-Ungariei, excludea revendicarea Ardealului si interzicea orice fel proteste in acest sens.

Eminescu, aflat in centrul oricarei manifestari pentru eliberarea Ardealului, trebuia sa fie redus la tacere si scos din peisaj. Este de fapt abia inceputul procesului de defaimare si de eliminare a ziaristului Mihai Eminescu.

Am vazut in episodul anterior al dezbaterii Ziare.com - Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod? ca Mihai Eminescu era in continuare periculos pentru puterile externe din jurul Romaniei chiar si dupa indepartea de la conducerea ziarului Timpul. Daca in prima etapa jurnalistul Eminescu a fost redus la tacere, de data asta s-a decis ca trebuie scos din scena.

Despre "boala" lui se afla abia pe la 1 iulie 1883, cand ziarul "Romanul", aflat intr-o polemica acerba cu Eminescu, dadea primul semnal al scoaterii lui din viata publica: "Aflam cu sincera parere de rau ca dl. Mihai Eminescu, redactor la ziarul "Timpul", tinar plin de talent si inzestrat... mai mult


Joi, 04 Februarie 2010, ora 08:01

60 comentarii
Dezbatere Ziare.com: Mai potoliti-l pe Eminescu! (3)

Dezbatere Ziare.com: Mai potoliti-l pe Eminescu! (3)

Prezenta lui Mihai Eminescu in contextul politic al anilor 1880 ii incomoda ingrozitor pe politicienii romani aflati sub presiunea unor cercuri externe interesate de compromiterea unitatii si integritatii statului roman.

Jurnalistul Mihai Eminescu deranja atat de mult incat chiar liderul conservator P.P. Carp i-a scris lui Titu Maiorescu, de la Viena, o sentinta care a ramas celebra: "si mai potoliti-l pe Eminescu!". Eliminarea lui era, asadar, o necesitate iminenta pentru succesul tratatelor pe care Romania le semna cu marii vecini.

In episoadele precedente al serialului-dezbatere Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod? am vazut care erau preocuparile ziaristului Mihai Eminescu si cum ataca partidele politice romanesti sau puterile externe din jurul Romaniei. De acum inainte urmeaza sa vedem cum s-au intors campaniile de presa impotriva lui.

Primul pas a fost schimbarea lui din functia pe care o avea la ziarul Timpul, asa ca, in noiembrie 1881, Eminescu este inlocuit de la conducere, retrogradat si atacat de noul redactor-sef chiar in paginile ziarului pe care il condusese.

Chiar daca nu mai avea libertatea deplina la Timpul, Eminescu a gasit o alta solutie pentru a lupta impotriva intereselor straine. In 24 ianuarie 1882, el a participat la fondarea unei organizatii cu caracter secret si conspirativ numita Societatea Carpatii. Potrivit statutului oficial, aceasta isi propunea sa sprijine orice "intreprindere romaneasca", dar avea in vedere in... mai mult


Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 08:32

74 comentarii
Dezbatere Ziare.com: Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod?

Dezbatere Ziare.com: Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod?

Fiecare dintre noi a fost invatat la scoala ca Mihai Eminescu este cel mai mare poet pe care l-a avut tara noastra si ca nu mai e nimeni ca el. Printre epitelele si comparatiile absolute prin care este descris, am invatat pe de rost zeci de poezii si am retinut ca nimeni nu a mai folosit limba romana ca el.

Cu doua minute inainte de pauza, profesorii apropiati de elevi mai spuneau si cate o picanterie. Am aflat astfel de relatia cu Veronica Micle, de sifilis si ca nu era in toate mintile atunci cand a murit.

Satui de poezii si de obligatia de a invata zeci de pagini de comentarii, unii au ramas doar cu ce li s-a spus atunci. Ca Eminescu era sifilitic si nebun si ca a trait in fantezie si melancolie, obsedat de temele care se regasesc in poeziile lui.

Si de ce ar fi asta o problema? A fost un poet, un artist. Asa sunt artistii. Da, numai ca aceasta varianta, raspandita inca de cand era in viata, nu e tocmai adevarata.

De obicei, intr-un chenar din manualele de Limba romana mai erau cateva cuvinte despre societatea Junimea si alte patru cuvinte care spun cat se poate de sec ce l-a preocupat pe Mihai Eminescu in ultimii 13 din cei 39 de ani de viata: "redactor la ziarul Timpul". In aceste patru cuvinte sunt ingropati, insa, 13 ani de lupta impotriva politicienilor lacomi si corupti si un nationalism care a deranjat atat de mult marile puteri incat i-a adus moartea.

Cu toate acestea, Eminescu este prezentat in continuare ca un tanar boem si visator si nu ca... mai mult


Luni, 01 Februarie 2010, ora 08:36

74 comentarii
160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Poet national, scriitor total al literaturii romanesti, poetul nepereche, geniul tutelar al culturii neamului, fauritorul limbii literare si Luceafarul culturii romanesti. Sunt doar cele mai cunoscute supranume ale lui Mihai Eminescu, nascut cu exact 160 de ani in urma.

Data de nastere a lui Mihai Eminescu a starnit, de-a lungul timpului, o serie de discutii si controverse. Una dintre surse, un registru al membrilor Junimii in care chiar poetul a completat, mentioneaza ziua de 20 decembrie 1849.

Alte documente, gasite la gimnaziul din Cernauti unde a studiat acesta, arata ziua de 14 decembrie 1849 ca fiind data nasterii.

Cercetarile facute de N. D. Giurescu si preluate apoi de Titu Maiorescu in lucrarea "Eminescu si poeziile lui" spun, insa, ca poetul s-ar fi nascut pe 15 ianuarie 1850, la Botosani. Teoria este sustinuta de arhivele bisericii Uspenia din Botosani, in care este trecuta data "15 ghenarie 1850", si confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care spune totusi ca locul nasterii trebuie considerat satul Ipotesti.

Mihai Eminescu este al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici si Raluca, din familia Iurascu, care plecase din Transilvania spre Bucovina din cauza exploatarii iobagesti, obligatiilor militare si a persecutiilor religioase.

"O aparitie aproape inexplicabila"

A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat sa studieze la Viena. Activitatea literara a lui Eminescu se intinde pe ceva... mai mult


Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 07:30

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae