minoritati nationale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rezultate alegeri parlamentare: Vezi care sunt alesii din partea minoritatilor nationale

Rezultate alegeri parlamentare: Vezi care sunt alesii din partea minoritatilor nationale

Toti cei 18 candidati din partea organizatiilor minoritatilor nationale au castigat un mandat de deputat in urma alegerilor parlamentare de duminica, potrivit anuntului facut, marti, de purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Acesti candidati au obtinut in alegeri cel putin 10% din coeficientul electoral national.

- Ovidiu Gant (Forumul Democrat al Germanilor din Romania) - 39.175 voturi
- Nicolae Paun (Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa") - 22.124 voturi
- Ionel Stancu (Asociatia Macedonenilor din Romania) - 12.212 voturi
- Varujan Pambuccian (Uniunea Armenilor din Romania) - 10.761 voturi
- Niculae Mircovici (Uniunea Bulgara din Banat - Romania) - 10.155 voturi

- Aurel Vainer (Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania) - 10.019 voturi
- Oana Manolescu (Asociatia Liga Albanezilor din Romania) - 10.010 voturi
- Dragos Zisopol (Uniunea Elena din Romania) - 9.863 voturi
- Amet Varol (Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania) - 9.291 voturi
- Adrian-Miroslav Merka (Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania) - 8.677 voturi

- Miron Ignat (Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania) - 8.324 voturi
- Slavomir Gvozdenovici (Uniunea Sarbilor din Romania) - 8.207 voturi
- Longer Ghervazen (Uniunea Polonezilor din Romania "Dom Polski") - 8.023 voturi
- Mircea Grosaru (Asociatia Italienilor din Romania - RO.AS.IT) - 7.943 voturi
- Ion Marocico (Uniunea Ucrainenilor din Romania) - 7.353 voturi

- Iusein Ibram (Uniunea... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 16:46

Fara autonomie culturala, Legea minoritatilor nu valoreaza doi bani!

Fara autonomie culturala, Legea minoritatilor nu valoreaza doi bani!

Legea statutului minoritatilor nationale va fi adoptata cel mai probabil dupa alegerile parlamentare, chiar daca sunt unele voci care o dau gata saptamana viitoare. Iar revendicarile prioritare difera, in functie de minoritati.

Astfel, daca grupul minoritatilor nationale din Parlament doreste infiintarea unei autoritati a minoritatilor, dar si statut juridic clar pentru acestea, reprezentantii UDMR au ca scop principal autonomia culturala pentru maghiari.Ce vor minoritatile: O Autoritate si statut juridic clar

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambuccian, nu stie cand se va adopta Legea statutului minoritatilor nationale, insa precizeaza ca doreste ca aceasta sa fie transformata in altceva.

"Noi dorim sa o transformam in altceva, pentru ca daca o tinem pe statut va dura foarte mult si lucrurile care ne intereseaza pe noi sunt legate de infiintarea Autoritatii (pentru Relatii Interetnice - n. red.). Si cred ca o sa facem din ea o lege de infiintare si mai vedem cu statutul - infiintare si functionare a Autoritatii", a declarat Pambuccian, pentru Ziare.com.

Pambuccian, despre Guvernul Ponta, uninominal si legea minoritatilor - Interviu Ziare.com

Acesta a precizat ca sunt neintelegeri cu toate grupurile parlamentare, pentru ca fiecare vrea altceva, evocand totodata cele doua scopuri principale ale grupului minoritatilor din Parlament.

"Noi ne dorim un singur lucru - infiintarea acelei autoritati si un statut juridic clar pentru... mai mult


Joi, 20 Septembrie 2012, ora 07:38

22 comentarii
Legea privind statutul minoritatilor nationale, retrimisa la comisie, in Senat

Legea privind statutul minoritatilor nationale, retrimisa la comisie, in Senat

Secretarul Camerei Deputatilor, Georgian Pop, a precizat, marti, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca legea privind statutul minoritatilor nationale va fi retrimisa la Comisia pentru drepturile omului pentru un nou raport.

"Despre statutul minoritatilor nationale, va pot spune, ca in aceasta sedinta, am decis ca acest proiect sa fie trecut pe ordinea de zi cu propunerea din partea reprezentantilor minoritatilor nationale ca raportul sa se reintoarca la comisie sau practic proiectul sa se reintoarca la comisie pentru un nou raport.

Probabil, un raport este perfectibil si e cazul si acestui proiect. Legea privind statutul minoritatilor nationale se va reintoarce la comisie in urma votului din plenul Camerei Deputatilor pentru un raport. Este o chestiune cu care am fost toti de acord", a sustinut acesta. mai mult


Marti, 18 Septembrie 2012, ora 23:38

Statutul minoritatilor nationale reintra in discutie

Statutul minoritatilor nationale reintra in discutie

Deputatii din comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale, vor relua miercuri discutia pe marginea proiectului legii statutului minoritatilor nationale, a anuntat, marti, presedintele comisiei Nicolae Paun.

Discutiile vor incepe de la ora 10.00, iar referenti vor fi consilierii parlamentari Onesia Babes si Marcela Monica Stoica si expertul parlamentar Valentin Laurenti Gheorghiu, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

PDL si UDMR nu se inteleg pe statutul minoritatilor

Discutiile din coalitia de guvernare pe tema statutului minoritatilor au esuat, luni, dupa ce PDL si UDMR nu au reusit sa ajunga la un acord, pe doua dintre prevederi.

Uniunea este nemultumita de faptul ca membrii comisiei pentru Drepturile Omului de la Camera Deputatilor au modificat, joi, cu sprijinul PDL, un articol din statutul minoritatilor care interzicea practic statului sa reorganizeze teritorial-administrativ o zona locuita de minoritatile nationale.

A doua se refera la crearea consiliului consultativ care ar avea putere de decizie in ceea ce priveste autonomia culturala. mai mult


Marti, 21 Iunie 2011, ora 23:56

Deputat PNL: Se discuta despre scoaterea minoritatilor din Parlament

Deputat PNL: Se discuta despre scoaterea minoritatilor din Parlament

Ciprian Dobre, deputat PNL, a declarat intr-o conferinta de presa ca in partid "se discuta serios" despre scoaterea din Constitutie a reprezentarii minoritatilor nationale in Parlamentul Romaniei.

"Este o discutie foarte serioasa acum, cu usile inchise, sa spun asa, in interiorul grupurilor parlamentare, legata de faptul ca, poate acum mai accentuat ca altadata, minoritatile inclina balanta. Pe cale de consecinta, putem spune ca minoritatile practic realizeaza in mod hotarator sau influenteaza actul de guvernare", a spus Dobre, citat de Mediafax.

Reprezentantul PNL a considerat ca actuala formula, face ca minoritatile sa devina un simplu instrument in mana Puterii.

"Ei trebuie sa participe, in colegii, la alegeri. Trebuie sa infiintezi, daca vrei, un partid politic, nu sa aiba de drept o reprezentare prin care sa se rezolve, de fapt, majoritatea politica in Parlament.

Credeti-ma ca stiu care au fost ratiunile care au stat la baza, dar stiu la fel de bine care sunt ratiunile de astazi si cum se conduce Romania astazi, folosindu-se de ei (deputatii minoritatilor - n.r.) ca de o scula. Ai nevoie de un vot la Legea educatiei, intrebuintezi scula - minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, UNPR, independenti s.a.m.d. Deci ca o metoda pentru un scop", a spus Dobre.

Constitutia Romaniei prevede ca reprezentantii minoritatilor nationale sa poata fi alesi in Parlamentul Romaniei daca obtin macar 5% din voturile necesare alegerii unui deputat. De asemenea,... mai mult


Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 18:56

10 comentarii
Marko: Statutul minoritatilor va fi adoptat in actuala sesiune parlamentara

Marko: Statutul minoritatilor va fi adoptat in actuala sesiune parlamentara

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marti, ca in coalitia de guvernamant s-a convenit ca Legea privind Statutul minoritatilor nationale sa fie adoptata in Parlament in aceasta sesiune.

"Am convenit ca in sesiunea aceasta ar trebui sa treaca legea. Daca se ia in considerare ca ani de zile am discutat aceasta lege, ani de zile a stat dupa aceea e foarte firesc sa incercam sa finalizam legea sesiunea aceasta", a afirmat liderul UDMR, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Liderul UDMR a mai afirmat ca legea nu este stufoasa, nu are "sute si sute de articole", prin urmare nu este nevoie decat de vointa politica.

"In principiu, ne-am inteles sa luam proiectul existent in Parlament, care a fost rezultatul unui compromis, sa luam in considerare opinia Comisiei de la Venetia, care, la vremea respectiva, a facut o analiza, un raport asupra acestui proiect", a mai spus presedintele UDMR.

Informatia este sustinuta si de premierul Emil Boc, care a solicitat in discursul tinut marti in plenul Camerei Deputatilor finalizarea procedurilor legislative la Statutul minoritatilor nationale, blocat in dezbatere parlamentara de aproape trei ani. mai mult


Marti, 02 Februarie 2010, ora 17:38

2 comentarii
Programul de guvernare prevede adoptarea Statutului minoritatilor nationale

Programul de guvernare prevede adoptarea Statutului minoritatilor nationale

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede extinderea utilizarii limbii materne in administratie, adoptarea Statutului minoritatilor nationale, dar si sprijinirea financiara a Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale.

Forma finala a programului de guvernare, transmis duminica Parlamentului de catre premierul desemnat Emil Boc, prevede la capitolul destinat politicilor in domeniul relatiilor interetnice, ca principiul de baza in relatiile interetnice "trebuie sa fie egalitatea deplina de drepturi si sanse egale de afirmare a identitatii".

Potrivit documentului, viitorul Guvern se angajeaza sa creeze cadrul legal privind extinderea utilizarii limbii materne in administratie, sa ia masurile guvernamentale - inclusiv acte normative - pentru punerea in aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, dar si sa sprijine "in continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania".

De asemenea, documentul stipuleaza ca "Guvernul va sprijini (financiar) in mod corespunzator Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale si se va adapta cadrul legislativ in vederea facilitarii absorbtiei fondurilor europene de catre Institutie".

Directiile de actiune cuprinse in programul de guvernare vizeaza: "largirea cadrului existent al invatamantului in limba materna pe specialitati si niveluri de instruire - primar, profesional, gimnazial,... mai mult


Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 22:01

8 comentarii
Casatoriile ar putea fi oficiate si in limba minoritatilor nationale

Casatoriile ar putea fi oficiate si in limba minoritatilor nationale

Persoanele care apartin minoritatilor pot solicita oficierea casatoriei lor in limba materna, daca ofiterul starii civile cunoaste aceasta limba, potrivit unui amendament al parlamentarilor la Codul Civil.

Amendamentul la Codul Civil si Codul de Procedura Civila apartine deputatului UDMR Mate Andras si consta in introducerea unui nou alineat la articolul 303 din Codul Civil, care reglementeaza oficierea casatoriei.

Presedintele subcomisiei, deputatul Daniel Buda (PD-L), a ridicat chestiunea daca oficierea ar trebui facuta, in acest caz, si in limba romana sau doar in limba minoritatii respective.

Membrii comisiei s-au decis in favoarea celei de-a doua variante, limba romana nefiind necesara in conditiile in care cei care se casatoresc cat si ofiterul starii civile stapanesc limba minoritatii respective.

Mate Andras a sustinut amendamentul argumentand prin faptul ca exista precedente in care un maghiar a si-a dat consimtamantul la casatorie atat prin romanescul "da", cat si prin maghiarul "igen", iar ofiterul starii civile a refuzat sa continue oficierea casatoriei.

"Au fost doua cazuri in care chiar eu am oferit consultanta juridica. Unul dintre ele este cel al fostului deputat UDMR Matis Eugen. In al doilea caz, al lui Heredi Zsolt, s-a ajuns chiar in instanta, unde a acesta a castigat, iar primaria Cluj a trebuit sa plateasca daune", a declarat Mate. mai mult


Joi, 26 Martie 2009, ora 13:51

3 comentarii
BEC a publicat lista finala a candidatilor din partea minoritatilor nationale

BEC a publicat lista finala a candidatilor din partea minoritatilor nationale

Biroul Electoral Central (BEC) reunit pentru alegerile parlamentare a publicat, miercuri, lista candidatilor minoritatilor nationale ale caror candidaturi au fost declarate definitive.

Printre acestia se numara deputatii Nicolae Paun, Aurel Vainer si Varujan Pambuccian, care incearca sa obtina pe 30 noiembrie un nou mandat, informeaza Agerpres.

Lista celor 18 candidaturi definitive este deschisa de primul candidat acceptat de BEC, Mircea Grosaru din partea Asociatiei Italienilor din Romania (RO.AS.IT), urmat de Dragos-Gabriel Zisopol - Uniunea Elena din Romania, Niculae Mircovici - Uniunea Bulgara din Banat Romania , Ovidiu-Victor Gant - Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Gheorghe Firczak - Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania, Stefan Buciuta - Uniunea Ucrainenilor din Romania, Dusan Popov - Uniunea Sarbilor din Romania, Iusein Ibram - Uniunea Democrata Turca din Romania, Adrian-Miroslav Merka - Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania, Ghervazen Longher - Uniunea Polonezilor din Romania, Miron Ignat - Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, Mihai Radan - Uniunea Croatilor din Romania, Oana Manolescu - Asociatia Liga Albanezilor din Romania, Liana Dumitrescu - Asociatia Macedonenilor din Romania si Aledin Amet - Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania.

La scrutinul din noiembrie, Aurel Vainer va candida din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Varujan Pambuccian din partea Uniunii Armenilor din... mai mult


Joi, 30 Octombrie 2008, ora 11:00

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  2. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  3. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  4. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  5. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  6. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  7. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  8. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  9. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  10. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)