mitropolitul bartolomeu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
IPS Bartolomeu a lasat o avere de 300.000 de euro

IPS Bartolomeu a lasat o avere de 300.000 de euro

Fostul Mitropolit al Clujului, inalt-preasfintitul Bartolomeu Anania, a lasat in urma sa o avere de 1,3 milioane de lei, echivalentul a peste 300.000 de euro.

Atat economiile, cat si majoritatea bunurilor sale au fost lasate prin testament fundatiei care-i poarta numele. Fundatia acorda lunar burse de studiu pentru mai multi elevi, studenti, masteranzi si doctoranzi, informeaza Adevarul.

"Inalpreasfintitul Bartolomeu isi vira toate veniturile in contul fundatiei pe care a infiintat-o, atat drepturile literare, cat si salariul integral", a explicat Bogdan Ivanov, puratorul de cuvant al Mitropoliei Clujului.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte din suma depusa in contul fundatiei reprezinta veniturile proprii ale mitropolitului, restul banilor fiind obtinuti prin sponsozirari.

Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu" ofera in anul scolar si universitar 2010 - 2011 un numar de 52 de burse, in valoare totala de 136.700 de lei, suma acoperita integral din dobanzile obtinute de pe urma depozitului bancar. mai mult


Luni, 07 Februarie 2011, ora 20:26

5 comentarii
Mostenirea Mitropolitului Bartolomeu Anania - De la cititori

Mostenirea Mitropolitului Bartolomeu Anania - De la cititori

Am lasat sa treaca mai multe zile peste tristetea care m-a cuprins la moartea mitropolitului Anania. Mi-am pastrat puterile pentru rugaciune. Scriu acum cateva randuri intelegand ca plecarea la Dumnezeu a parintelui nostru Anania reprezinta sfarsitul unei epoci.

Istoria primeste in paginile sale faptele celui mai important ierarh ortodox marturisitor al jertfei preotimii ortodoxe romane in inchisorile comuniste, iar in Sfantul Sinod al Bisericii noastre nu se va mai ridica pentru multa vreme un glas atat de ferm si de curajos intru apararea ortodoxiei in manifestarea ei curata, neatinsa de "modernizare" sau "talibanism".

Mitropolitul Bartolomeu Anania nu a fost un om al extremelor. Nu a iubit extremismul nationalist-ortodox, desi multi s-au grabit sa-l transforme intr-un stindard al acestei rataciri, ridicandu-i osanale pentru apartenenta, in tinerete, la Fratiile de Cruce sau acuzandu-l de "neolegionarism".

Nu a iubit nici ecumenismul relaxat, interesat si smintitor practicat de unii colegi sinodali, in dorinta acestora de a poza in "europeni" si "reformatori". Desi nu a acceptat compromisuri cu vreuna din ratacirile care bantuie Biserica, vladica Anania a fost totusi recunoscut ca fiind liderul duhovnicesc al acelor crestini ortodocsi care au inteles ca Biserica este chemata sa transforme chipul acestei lumi si nu sa se transforme dupa chipul lumii.

La alegerile pentru functia de patriarh, dupa plecarea la Dumnezeu a Patriarhului Teoctist, vladica Anania a... mai mult


Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:10

6 comentarii
Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania a lasat un testament emotionant scris in "deplina luciditate", inainte de moarte.

Testamentul a fost desfacut si citit in Cadrul sedintei Permanentei Consiliul
Eparhial al Arhiepiscopiei, din seara zile de 31 ianuarie 2011, la o ora de la moartea Mitropolitului.

"Subsemnatul ANANIA VALERIU, pe numele de calugar BARTOLOMEU, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului, domiciliat in Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu nr. 18, in varsta de 88 de ani, aflandu-ma in deplinatatea facultatilor mintale, nesilit de nimeni, din vointa mea libera si neviciata, dar cu sanatatea trupului din ce in ce mai subreda si cu sentimentul ca nu mai e mult pana cand Domnul ma va chema acolo unde va crede El de cuviinta, pentru cazul incetarii mele din viata, insemnez aici cateva ganduri testamentare
continuare mai mult


Vineri, 04 Februarie 2011, ora 10:26

4 comentarii
Alte articole despre: testament, bartolomeu, Anania
Cine ii va tine locul mitropolitului Bartolomeu, internat la Viena

Cine ii va tine locul mitropolitului Bartolomeu, internat la Viena

Episcopul vicar Irineu Bistriteanul a preluat prerogativele mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, aflat in prezent internat in spitalul AKH, din Viena.

Irineu Bistriteanul va gestiona activitatea curenta a institutiei, fara a avea drept sa decida asupra schimbarii sau mutarii personalului clerical, potrivit Adevarul.

In cazul in care aceasta sedere se va prelungi foarte mult, se va intruni Consiliul Eparhial, alcatuit din 11 membri, pentru a decide anumite masuri, au declarat reprezentantii Mitripolieii Clujului, potrivit sursei citate.

Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi supus unei interventii minim invazive

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, va fi supus unei interventii chirurgicale minim invazive, constand in montarea unei valve aortice, la spitalul Allgemeines Krankenhaus din Viena.

Interventia complexa se va face cu aparatura ultramoderna, de care nu dispun, in prezent, clinicile de specialitate din Romania, potrivit medicilor de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca.

Mitropolitul Bartolomeu Anania, in aceeasi clinica din Viena cu Teo Trandafir

IPS Bartolomeu Anania, in varsta de 89 de ani, a fost transportat, vineri, la Viena, cu un avion sanitar, in cele mai bune conditii. In clinica in care acesta a fost internat se afla si fosta realizatoare TV, Teo Trandafir. mai mult


Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 11:43

1 comentariu
Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi supus unei interventii minim invazive

Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi supus unei interventii minim invazive

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, va fi supus unei interventii chirurgicale minim invazive, constand in montarea unei valve aortice, la spitalul Allgemeines Krankenhaus din Viena.

Interventia complexa se va face cu aparatura ultramoderna, de care nu dispun, in prezent, clinicile de specialitate din Romania, potrivit medicilor de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, unde inaltul ierarh a urmat un tratament, incepand cu ultima parte a lunii decembrie.

Mitropolitul Bartolomeu Anania, in aceeasi clinica din Viena cu Teo Trandafir

Medicii afirma, totodata, ca avand in vedere varsta inaltului ierarh, nu era indicata o procedura clasica de interventie pe cord deschis.

Prof. univ. dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, a declarat, duminica, pentru Agerpres ca a discutat cu seful sectiei de cardiologie de la AKH, prof. dr. Gerald Maurer, care i-a relatat ca au inceput investigatiile si dupa finalizarea lor se va lua o hotarare.

"Mitropolitul Bartolomeu Anania are mai multe afectiuni cardio-respiratorii, leziuni coronariene si valvulare care au impus o atitudine de urgenta", a subliniat prof. dr. Mihai Lucan.

Potrivit reputatului medic clujean, puseurile de edem pulmonar care afecteaza de mai multa vreme starea sanatatii mitropolitului au aparut ca urmare a unei stenoze de valva aortica, accentuate odata cu trecerea timpului.

IPS Bartolomeu Anania,... mai mult


Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 16:08

6 comentarii
Mitropolitul Bartolomeu Anania, operat pe inima

Mitropolitul Bartolomeu Anania, operat pe inima

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, in varsta de aproape 90 de ani, ar putea fi supus unei operatii moderne pe inima, la clinica AKH din Viena.

Medicii clujeni care au investigat starea de sanatate a mitropolitului sustin ca acesta sufera de stenoza de valva aortica, iar la Viena, unde a fost internat, prelatul ar putea fi supus unor interventii chirurgicale moderne care nu se pot face in Romania, noteaza Evenimentul Zilei.

"De vreo doi-trei ani, in marile centre de cardiologie din lume se practica o metoda moderna de montare a valvelor in zona inimii prin metoda cunoscuta sub numele de percutanata.

Cu alte cuvinte, se intra ori pe artera femurala, ori pe cea humerala, se ajunge in zona inimii si se monteza valva aortica. O alta metoda este cea clasica, dar varsta inaintata este un impediment pentru efectuarea unei astfel de operatii", explica un medic clujean, specializat in chirurgie cardiaca.

Sursa citata mai precizeaza ca o valva de care are nevoie mitropolitul Clujului costa in jur de 1.000 de euro si se poate monta prin metoda percutanata doar pentru persoanele care nu suporta interventiile chirurgicale.

"In general, aceasta metoda este una de urgenta si se face pentru a mai prelungi viata pacientului...La Cluj, implantarea unei valve aortice prin artera femurala sau humerala este un lucru imposibil", a mai spus medicul clujean.

Mitropolitul Bartolomeu Anania, in aceeasi clinica din Viena cu Teo Trandafir

IPS Bartolomeu Anania a fost... mai mult


Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 15:09

9 comentarii
Mitropolitul Bartolomeu Anania, in aceeasi clinica din Viena cu Teo Trandafir

Mitropolitul Bartolomeu Anania, in aceeasi clinica din Viena cu Teo Trandafir

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, se afla internat in acelasi spital austriac ca si deputata PD-L Teo Trandafir. O singura zi de spitalizare in aceasta clinica costa 1.000 de euro, iar nota de plata va fi achitata de Mitropolia Clujului.

IPS a fost transportat vineri seara la clinica AKH din Viena pentru un control cardiologic. Potrivit Antena3, mitropolitul Clujului sufera de stenoza aortica.

Mitropolitul Clujului, transportat in stare grava la un spital din Viena

Mitropolitul a fost dus cu o ambulanta la aeroportul din Cluj Napoca, unde astepta un avion medical care l-a transportat la Viena. Bartolomeu Anania este insotit in Austria de secretarul sau de cabinet.

Mitropolitul Clujului a fost internat la Cluj de Craciun din cauza unei raceli agravate si supus mai multor investigatii la inima si plamani.

IPS Bartolomeu, internat in spital din cauza unei raceli

Insa starea de sanatate a mitropolitului s-a deteriorat pe zi ce trecea, asa incat medicii de la Cluj au hotarat ca i-ar fi mai bine sa mearga la Viena, ei neavand aparatura medicala necesara sa-l ajute.

IPS Bartolomeu va implini 90 de ani in data de 18 martie. mai mult


Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 11:25

12 comentarii
Mitropolitul Bartolomeu, membru de onoare al Academiei Romane

Mitropolitul Bartolomeu, membru de onoare al Academiei Romane

Adunarea generala a Academiei Romane l-a ales prin vot secret pe mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, ca membru de onoare al forului, a informat miercuri Biroul de presa al Mitropoliei Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului.
Potrivit aceleiasi surse, plenul a votat aceasta propunere dupa prezentarea facuta

"Aceasta onoare i-a fost facuta Mitropolitului Bartolomeu, in calitate de ierarh si om de cultura, ca o apreciere pentru opera sa de o viata, care numara nu mai putin de 30 de volume din toate genurile literare si teologice. Academia Romana a fost prima institutie de cultura din tara care a organizat si patronat o sesiune solemna dedicata Bibliei - editia jubiliara a Sfantului Sinod, la diortosirea (aducerea la zi din punct de vedere al vocabularului si limbajului bisericesc - n.r.) careia Mitropolitul Bartolomeu a lucrat peste 11 ani", se spune in comunicatul Mitropoliei.

Academia Romana are stabilit, prin lege, un numar de 181 de membri titulari si corespondenti, la care se adauga 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din tara, alesi dintre reprezentantii cei mai ilustri ai vietii stiintifice, culturale, artistice, ecleziastice, politice si militare.

In prezent, Academia Romana are 165 de membri - 83 titulari si 82 corespondenti - si 129 membri de onoare, dintre care 28 din tara si 101 din strainatate. mai mult


Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 20:06

3 comentarii
Mitropolitul Bartolomeu, numit Doctor Honoris Causa de UMF Iasi

Mitropolitul Bartolomeu, numit Doctor Honoris Causa de UMF Iasi

Inalt Preasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu va primi, miercuri, din partea Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, titlul de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia va incepe miercuri la ora 10.00 si va avea loc in Aula "Emil Palade" din cadrul Facultatii de Farmacie, iar titlul va fi acordat, in numele Senatului, de prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii, informeaza Mitropolia Clujului.

IPS Bartolomeu va rosti, in incheiere, prelegerea inaugurala cu titlul "Puterea cuvantului", o sinteza teologica despre multiplele ipostaze ale cuvantului, in teologie, in arta si literatura. mai mult


Marti, 12 Mai 2009, ora 13:31

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba