modele al doilea razboi mondial

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum au bombardat SUA din greseala un oras, in Al Doilea Razboi Mondial (Video)

Cum au bombardat SUA din greseala un oras, in Al Doilea Razboi Mondial (Video)

In urma cu 70 de ani, pe 1 aprilie 1944 fortele aeriene ale Statelor Unite au bombardat in mod accidental un oras, confundandu-l cu o tinta germana. Aviatia americana a lansat aproximativ 400 de bombe, omorand 40 de persoane si distrugand o mare parte din oras.

Este vorba despre orasul elvetian Schaffhausen, care a fost tinta unui atac aerian violent in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, aproximativ 15 avioane B24 lansand bombe asupra sa Swiss Info.

Obiectivul initial al misiunii era Ludwigshafen am Rhein, de langa Mannheim, aflat la circa 235 de kilometri nord de Schaffhausen.

Vremea rea a dus la scindarea escadrilei de avioane americane care venea din Franta. De asemenea, sistemele radar nu au functionat.

Cum Schaffhausen este in partea de nord a raului Rin, acesta a fost considerat orasul german planificat pentru bombardament.

Elvetia a fost neutra in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar riscul de a fi bombardata a fost extrem de mare.

Presedintele Statelor Unite Franklin Roosevelt a trimis o scrisoare personala de scuze primarului din Schaffhausen, iar in octombrie 1944, americanii au platit suma de 4 milioane de dolari drept despagubire.

Dupa bombardament, elvetienii au inceput sa vopseasca pe acoperisurile caselor o cruce alba, ce reprezenta simbolul steagului national.

mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 18:30

4 comentarii
Un om cat o armata: Vulturul Frontului de Est (II)

Un om cat o armata: Vulturul Frontului de Est (II)

Infamul Rudel petrece in Romania o buna parte a anului 1944, potolindu-si intrucatva din resentimentele pe care le purta romanilor. Considera ca din cauza lasitatii lor Stalingradul a fost pierdut.

Un om cat o armata: Vulturul Frontului de Est (I)

El isi aminteste ca "[...] pe Don, linia este detinuta de unitatile romane [...]. Intr-o dimineata, dupa primirea unui raport de urgenta, aripa noastra decoleaza spre capul de pod de la Kletskaya [...] Ce trupe sunt acelea care vin spre noi? Nu am parcurs nici jumatate din drum[...] sunt rusi? Nu. Romani. Unii dintre ei chiar isi arunca pustile ca sa fuga mai repede, o priveliste socanta, ne pregatim pentru ce era mai rau.

Zburam intreaga lungime a coloanei indreptandu-ne spre nord, acum am ajuns la pozitiile de artilerie ale aliatilor nostri. Tunurile sunt abandonate, nu distruse. Munitia lor sta langa ele. La ceva distanta de ele zarim si primele trupe sovietice. Ei gasesc pozitiile romanesti parasite. Noi atacam cu bombe si mitraliere, dar la ce folos cand nu exista nicio rezistenta la sol? [...] La intoarcere ii observam iarasi pe romanii care fugeau, e bine pentru ei ca am ramas fara munitii pentru a opri aceasta lasa fuga."

Chiar si asa, cat timp s-a aflat la noi in tara a fost imbunat de ospitalitatea romaneasca, pentru care a avut numai cuvinte de lauda. Ramanea insa vesnica problema a numarului mare de caini, care "hoinareau peste tot [...] la fiecare colt si in fiecare piata."

Zile de cumpana pentru Rudel... mai mult


Luni, 16 Decembrie 2013, ora 23:00

21 comentarii
Enigmele istoriei: Geniul diabolic al spionajului militar nazist

Enigmele istoriei: Geniul diabolic al spionajului militar nazist

Hitler si armata germana s-au bazat foarte mult pe el si pe prognozele sale. Pana cand a dat gres. Istoricii spun ca Reinhardt Gehlen si-a indeplinit misiunea cu succes. Esecurile, dar si succesele sale reprezinta acum tema principala a unei carti recent aparute pe piata.

Cand, pe 22 iunie 1941, Germania a atacat Uniunea Sovietica, Wehrmacht-ul stia foarte clar unde se afla dusmanul si armele sale, odata ce depaseau granitele URSS. Subestimat a fost, insa, numarul soldatilor rezervisti si numarul tancurilor si avioanelor Armatei Rosii. Nu se stia nimic nici despre modelele moderne de arme la care lucrau expertii miltari rusi. Greseala nemtilor a fost si faptul ca, in alcatuirea tabloului general al ofensivei, nu a fost ceruta parerea ofiterilor germani, care pana in 1933 au lucrat alaturi de Armata Rosie, scrie Deutsche Welle

Spionajul estic al Wehrmacht-ului

Datorita succeselor initiale, scaparile germane in studierea adversarului nu au fost luate in serios de la bun inceput. In unitatea operationalo-tactica de la Statul Major General, cel care raspundea de evaluarile trupelor inamice pe frontul de Est, s-a exclus de la inceput varianta unei contraofensive a sovieticilor, care are loc in decembrie 1941.

Dupa acest esec, seful departamentului este destituit, iar in locul lui este numit colonelul Reinhard Gehlen. Sub comanda lui, incepe o cercetare intensa si activa a inamicului. Aceasta actiune este descrisa pe larg in noua carte a lui Magnus Pal, despre... mai mult


Vineri, 30 August 2013, ora 11:05

4 comentarii
Nenumaratele declaratii de razboi ale lunii august - Documentar

Nenumaratele declaratii de razboi ale lunii august - Documentar

In curand se va implini un secol de la declansarea Primului Razboi Mondial, la care au participat popoare din toate continentele si al carui rezultat a fost nu numai redesenarea hartilor de pe planeta, dar si schimbari profunde in structura sociala a lumii.

Cei care au asistat la evenimente nu mai exista, iar pentru noi, cei care suntem acum, multe detalii au intrat in uitare si poate ni s-ar parea bizar, daca am observa ca aproape toate declaratiile de razboi au avut loc in luna august, cu putine exceptii.

Marea majoritate a acestor declaratii de razboi s-au produs in august 1914 si numai una intr-un august din alt an: Romania, in august 1916.

Exceptie fac numai Turcia, Italia, SUA si atacul initial asupra Serbiei. Evenimentele s-au succedat uluitor de rapid, iar frecventa lor da o imagine despre ce inseamna exacerbarea furiei, atunci cand toti sunt hotarati sa-si rezolve interesele prin forta si nimeni prin tratative.

Modul cum s-a dezlantuit dezastrul este aproape incredibil si merita rememorata agenda uneia dintre cele mai sangeroase tragedii ale omenirii.

Primele evenimente

* 28 iunie 1914 - atentatul de la Sarajevo, pretextul invocat pentru tot ce va urma.
* 28 iulie 1914 - Imperiul Austro-Ungar ataca Serbia, dupa ce anuntase un ultimatum, dar fara o declaratie de razboi propriu-zisa.
* 30 iulie 1914 - Rusia, sustinand Serbia, decreteaza mobilizarea generala.

August 1914

* 1 august 1914 - Prima declaratie de razboi: Germania declara razboi... mai mult


Joi, 09 August 2012, ora 12:39

4 comentarii
Sarutul din Times Square - aniversare de 65 de ani (Video)

Sarutul din Times Square - aniversare de 65 de ani (Video)

Sute de cupluri si-au pus berete de marinari si bonete de asistente medicale si s-au sarutat in Times Square din New York, sambata, pentru a celebra cea de a 65-a aniversare a sfarsitului celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Cuplurile de new-yorkezi au adus astfel un omagiu celebrului sarut aparut intr-o fotografie de pe coperta revistei Life Magazine, din 1945, in care un marinar saruta pasional o asistenta, la sfarsitul razboiului, scrie AP.

Organizatorii campaniei "Keep the Spirit of '45 Alive!" au organizat mai multe evenimente in intreaga tara pentru a marca implinirea a 65 de ani de la finalul celui de Al doilea Razboi Mondial.

In Times Square a aparut si o reprezentare gigantica, de opt metri, a celebrei fotografii, iar veteranii celui de Al doilea Razboi Mondial prezenti la eveniment au declarat ca doresc ca generatia de azi sa-si aduca aminte de cei care au luptat in cea mai mare conflagratie mondiala."Vreau sa tin acea zi in viata", a declarat Rocco Moretto, de 86 de ani, un fost sergent de infanterie care traieste in Queens, protagonistul din celebra fotografie. Moretto, care a participat la debarcarea din Normandia in Ziua Z si a sosit in Times Square in uniforma sa, a sarutat-o pe prietena lui, care a servit intr-o unitate de femei a armatei.Edith Shain, asistenta medicala din fotografia din 1945, a murit in 23 iunie acest an.

La 14 august 1945, imparatul Hirohito a anuntat capitularea Japoniei. La 2 septembrie, prin semnarea actului... mai mult


Duminica, 15 August 2010, ora 22:45

3 comentarii
Sa ne amintim: Ce-am avut si ce-am pierdut

Sa ne amintim: Ce-am avut si ce-am pierdut

In ziua de azi e foarte greu sa privesti in jurul tau si sa gasesti un model, o persoana cu asa prestanta morala care sa imprime alaturi de altii ca el societatii un pol de orientare catre o comunitate civilizata si prin urmare educata.

Suntem o natiune cu eroi tacuti, cu exemple de demnitate ce nu ies in atentia mass media, care este mai ocupata cu difuzarea interviurilor si minciunilor politicienilor corupti si promoveaza non-valorile pentru audienta unei populatii deja saturate.

Istoria noastra contine personalitati istorice pe care orice roman le cunoaste inca de mic de la scoala, din familie sau pur si simplu din media, dar care pana si ele pica din ce in ce mai mult in desuet de parca ar fi niste vestigii ale epocilor apuse.

Continua ignoranta reuseste incet, incet sa despice din amintirea colectiva generatiile de oamenii care cu fiecare fibra a firii lor au trait pentru tara noastra. Sunt oameni a caror dedicatie a ramas consemnata in amintirea contemporanilor, dar aceasta a fost redusa la tacere in timp, deoarece nu servea anumitor interese ideologice. Nu reprezentau un model la acea vreme din motive evidente, dar ar trebui sa ii amintim acum.

Alexandru Serbanescu, aviator

Un exemplu este cel al capitanului aviator Alexandru Serbanescu, as al aviatiei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial, avand de-a lungul carierei sale militare 47 de victorii aeriene, al doilea ca numar dupa Constantin Cantacuzino.

Printre ispravile sale se numara lupte pe... mai mult


Sambata, 26 Iunie 2010, ora 20:59

28 comentarii
70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

Deoarece istoria este scrisa de eroi si de invingatori, tuturor ne este mai usor sa retinem zilele in care dusmanul incepe in sfarsit sa se retraga, in care ridica mainile si se preda si in care semneaza o pace rusinoasa.

Reflectoarele istoriei fiind orientate intotdeauna spre victoria marilor puteri si a marilor diplomati nobili care incheie o pace, inceputul unui razboi se afla intotdeauna in ceata.

Nimeni nu poate spune cu certitudine cand porneste un razboi pentru ca, in general, cei care culeg laurii la finalul lui nu sunt in preajma sau stau cu spatele.

E nevoie de acorduri intre istorici pentru stabilirea unui eveniment care declanseaza totul. Totusi, chiar si asa, totul depinde de originea istoricului.

Cea mai vehiculata data pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial este 1 septembrie 1939, ziua in care Germania nazista a invadat Polonia. Doua zile mai tarziu, Marea Britanie impreuna cu tarile supuse din Commonwealth si Franta luau apararea aliatului polonez si declarau razboi Germaniei.

In realitate, cele doua super-puteri nu s-au implicat in lupta si au lasat armata poloneza, depasita numeric, tehnic si moral, sa fie zdrobita de masina de razboi a nemtilor care atacau din trei parti.O singura actiune militara a marilor-puteri Anglia si Franta in sprijinul Poloniei, urmata de o retragere, a ramas cunoscuta in istorie sub numele de "razboiul ciudat".

Cateva zile mai tarziu, pe 17 septembrie, URSS isi lua in primire rolul asumat... mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 07:45

25 comentarii
Bush compara rolul SUA in Irak cu cel al Germaniei dupa al 2-lea Razboi Mondial

Bush compara rolul SUA in Irak cu cel al Germaniei dupa al 2-lea Razboi Mondial

Presedintele american George W. Bush a justificat din nou miercuri rolul SUA in Irak si Afganistan, comparandu-l cu cel pe care l-au avut in reconstructia Germaniei si Japoniei dupa al Doilea Razboi Mondial.

Bush, iritat de modul in care este descris de un fost purtator de cuvant intr-o carte ce va fi publicata saptamana viitoare, a justificat din nou actiunea administratiei sale, la baza aeriana din Colorado Springs.

"Dupa al Doilea Razboi Mondial, am ajutat Germania si Japonia sa construiasca societati libere si economii puternice. Aceste eforturi au necesitat timp si rabdare si au permis Germaniei si Japoniei sa se dezvolte in ibertate si prosperitate. Germania si Japonia au fost inamicii nostri si acum sunt aliati ai Statelor Unite", a reamintit el, conform AFP.

Comparand rolul noilor recruti ai fortelor aeriene de atunci si din prezent, el a explicat ca acum SUA "trebuie sa faca acelasi lucru in Afganistan si in Irak".

"Ajutand tinerele democratii sa creasca in libertate si prosperitate, punem fundatiile pacii pentru viitoarele generatii", a subliniat Bush. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 22:22

6 comentarii
Alte articole despre: Bush, SUA, Irak, Germania, Razboi Mondial

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Inundatii la Valcea: Dorel asfalteaza o canalizare. Il ajuta si localnicii, cu o bancheta
  2. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...
  3. Capre cu trei, patru si cinci coarne in Mehedinti
  4. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  5. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  6. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  7. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  8. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  9. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  10. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface