modificare lege

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Procurorul general acuza Parlamentul ca a blocat doua anchete penale: Trebuie modificata legea

Procurorul general acuza Parlamentul ca a blocat doua anchete penale: Trebuie modificata legea

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, solicita modificarea celor doua legi in baza carora parlamentarii si ministrii beneficiaza de imunitate, subliniind faptul ca numai in acest an doua anchete penale au fost blocate prin vot dat de senatori sau deputati.

Astfel, intr-un comunicat remis, joi, presei, procurorul general precizeaza ca, in opinia sa, "este necesara modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala".

In comunicat se reaminteste faptul ca Ministerul Public a formulat deja propuneri de modificare a legislatiei, mai exact in septembrie 2014, cand s-a adresat Guvernului Romaniei, si in martie 2015 Camerei Deputatilor.

Tiberiu Nitu solicita ca procedurile de ridicare a imunitatii sa fie derulate rapid, iar parlamentarii sa nu se substituie judecatorilor.

"Propunerile Ministerului Public au in vedere asigurarea celeritatii acelor proceduri parlamentare care influenteaza cursul procedurilor judiciare, precum si stricta delimitare a intinderii atributiilor autoritatii legislative in cadrul acelorasi proceduri, in sensul ca evaluarea probelor si a oricaror aspecte privind oportunitatea masurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare.

Conducerea Ministerului Public apreciaza ca modificarile solicitate se impun in conditiile in care, in cursul acestui an, doua anchete penale au fost impiedicate prin respingerea solicitarilor procurorilor privind... mai mult


Joi, 12 Martie 2015, ora 13:22

5 comentarii
Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere

Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere

Modificarea Legii Educatiei reprezinta un abuz de putere extrem de nociv din partea Guvernului, care nu doar "macelareste" actul normativ prin ordonante de urgenta, dar le si foloseste in interes personal, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania condamna decizia Guvernului de a folosi mecanismele legale de care dispune in interese personale si critica din nou lipsa de consultare a Ministerului Educatiei cu reprezentantii studentilor in ceea ce priveste emiterea unei noi ordonante de urgenta care modifica Legea Educatiei.

"Studentii sunt consternati de modul total nedemocratic si lipsit de responsabilitate in care Guvernul alege sa trateze sistemul educational din Romania, in contextul in care trecem prin al treilea an consecutiv in care este emisa o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale (dupa OUG 92/2012 - in vigoare de la 19 decembrie 2012 si 117/2013 - in vigoare de la 30 decembrie 2013) la final de an, in timpul vacantei de iarna, fara o consultare prealabila cu actorii din sistem.

Amintim ca aceeasi problema a fost semnalata de studenti si in aceasta vara, odata cu celebra OUG 49/2014 care a introdus, printre altele, doctoratul la frecventa redusa sau posibilitate infiintarii de universitati private de persoane fizice", se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR transmis, marti.

Studentii, nemultumiti ca nimeni nu se ocupa... mai mult


Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:51

10 comentarii
Funeriu: Modificarea Legii educatiei, un viol la adresa invatamantului

Funeriu: Modificarea Legii educatiei, un viol la adresa invatamantului

Modificarile aduse Legii educatiei sunt "un viol la adresa invatamantului din Romania", spune fostul ministru Daniel Funeriu. El se teme ca, in urma acestor modificari, "sistemul de educatie din Romania devine o amenintare la adresa copiilor si studentilor".

"As vrea sa pot sa spun altceva, dar nu pot: este un viol la adresa educatiei din Romania. In urma acestor modificari, sistemul de educatie din Romania devine o amenintare la adresa copiilor si nicidecum un sprijin la adresa lor. Copiilor si studentilor, evident", spune Funeriu, la RFI Romania.

Ponta: Modificarile la Legea educatiei sunt bune, scoala nu este o jungla

Acesta considera ca s-ar impune sesizarea Curtii Constitutionale.

"Obligatoriu, pentru ca o serie de masuri din aceasta ordonanta de urgenta au fost deja declarate neconstitutionale de Curte. Deci practic Curtea Constitutionala de-a lungul timpului a declarat neconstitutionale o serie de lucruri in educatie. Ei bine, exact aceste lucruri declarate in trecut neconstitutionale au fost acum introduse prin ordonanta de urgenta in corpul legii", considera fostul ministru al Educatiei.

Avocatul Poporului, sesizat de Basescu cu privire la modificarea Legii Educatiei

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca face apel la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru ca acesta sa faca intampinare la Curtea Constitutionala cat mai curand, privind modificarea Legii educatiei.

Modificarile la Legea educatiei sunt bune si pot fi corectate in... mai mult


Joi, 10 Iulie 2014, ora 11:24

4 comentarii
Guvernul a modificat legea electorala: Ce se schimba odata cu alegerile pentru PE

Guvernul a modificat legea electorala: Ce se schimba odata cu alegerile pentru PE

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral si modificarea Legii 33/2007 referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru luna mai a acestui an.

Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot in Registrul electoral se realizeaza de catre persoane autorizate de primari, prevede OUG adoptata miercuri de Guvern, care mai stabileste ca delimitarea sectiilor de votare se comunica anual, pana la 1 martie.

Documentul prevede ca listele electorale permanente se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral. Listele se intocmesc intr-un exemplar oficial, se semneaza de primar si de secretarul unitatii administrativ-teritoriale si se pastreaza intr-un registru special cu file detasabile de secretarul unitatii administrativ-teritoriale.

In termen de 10 zile de la tiparirea listelor electorale permanente, primarul este obligat sa puna la dispozitia competitorilor electorali, la cererea si pe cheltuiala acestora, copii ale listelor electorale permanente. Primarul este obligat sa comunice Autoritatii Electorale Permanente orice modificare in listele electorale.

Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si... mai mult


Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 18:24

3 comentarii
Constantin, surprins de faptul ca Basescu cere abia acum modificarea legii terenurilor

Constantin, surprins de faptul ca Basescu cere abia acum modificarea legii terenurilor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aratat surprins de faptul ca presedintele Traian Basescu nu a cerut mai devreme modificarea legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoane fizice, amintind ca aceasta a fost in dezbatere publica inca din 3 septembrie.

"Legea a fost in dezbatere publica inca din 3 septembrie 2013, am primit observatii scrise de la consilierul prezidential, deci presedintele si consilierii sai au avut acces la acest proiect de lege, dar unele observatii vad ca le face abia acum", a declarat liderul PC, Daniel Constantin, pentru Mediafax.

Totodata, ministrul Agriculturii a mai declarat si ca, in viziunea sa, legea trebuia promulgata, iar micile imperfectiuni puteau fi modificate ulterior, adaugand ca aceasta lege ii favoriza pe romani, in special pe fermieri si pe cei din comunitatile lor.

Constantin: Fara legea intoarsa de Basescu, strainii pot cumpara teren fara restrictii

"In acest sens, Ministerul Agriculturii a venit cu actul normativ prin care dam posibilitatea romanilor, celor din comunitatile locale, sa aiba drept de preemptiune la terenul dat spre vanzare. Insa, presedintele introduce azi o noua teza prin care ar trebui sa spunem in lege o chestiune imposibila din punct de vedere legislativ. Asta ar insemna sa transpunem in legislatia romaneasca procedurile celorlalte 27 de stat ale UE", a mai spus ministrul Daniel Constantin.

De asemenea, el a spus ca nu este niciun fel de problema si ca legea va fi modificata... mai mult


Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 22:37

2 comentarii
Chiuariu - in comisia de revizuire a Constitutiei, Ghise - la modificarea legii electorale

Chiuariu - in comisia de revizuire a Constitutiei, Ghise - la modificarea legii electorale

Tudor Chiuariu, Petre Roman si Crin Antonescu vor face parte din comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei din partea PNL, in timp ce Ioan Ghise si Mihai Voicu vor participa la modificarea legii electorale, a anuntat miercuri liderul liberal.

Acesta a mai precizat ca din comisia pentru revizuirea Constitutiei va mai face parte si deputatii Dan Motreanu, George Scutaru si Alina Gorghiu, in timp ce senatorul Puiu Hasotti va fi in comisia de modificare a legii electorale.

Una dintre primele actiuni ale comisiei de revizuire a Constitutiei va fi convocarea unui forum constitutional din care vor face parte toate organizatiile societatii civile care doresc sa se implice in modificarea legii fundamentale.

"E cadrul legal in care sa se asigure o dezbatere publica cat mai larga, va preceda lucrarile finale in sensul optiunilor de vot ale comisiei. Va fi prima actiune, se va constitui cat mai repede", a declarat Crin Antonescu.

Surse parlamentare au declarat pentru Mediafax ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, va fi si presedintele Comisiei parlamentare de Cod Electoral, potrivit negocierilor desfasurate intre membrii conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor, miercuri, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, va prezida Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei.

Comisia de Cod Electoral va avea 15 membri, in timp ce Comisia pentru revizuirea Constitutiei va avea 23 de membri, au mai declarat sursele citate.

Birourile permanente... mai mult


Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 10:48

13 comentarii
Liviu Voinea: Este nevoie de modificarea Legii pensiilor

Liviu Voinea: Este nevoie de modificarea Legii pensiilor

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a explicat miercuri ca pentru a putea fi marite pensiile este nevoie de modificarea Legii pensiilor in Parlament si ca acest lucru s-ar putea intampla saptamana viitoare.

"Legea pensiilor este plina de greseli. Una este ca face referire la indexarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din castigul real realizat care se comunica de catre Institutul National de Statistica in luna septembrie a anului viitor.

Indexarea cu castigul real si cu inflatia nu se poate face decat pe date preliminate, care sunt altceva decat cele prognozate. Datele finale nu le stiu decat in septembrie. Daca eu cresc pe baza preliminatului cu 4%, poate sa vina cineva sa ma intrebe de ce nu am crescut cu 3,98% sau cu 4,05%, cat poate fi anuntat in septembrie", a explicat Liviu Voinea, arata Romania TV.

Acesta a precizat ca prima modificare se refera la inlocuirea expresiei "indexarea cu nivelul inflatiei si jumatate din castigul real realizat" cu "indexarea cu nivelul inflatiei si jumatate din castigul real preliminat".

"Prin eliminarea obligativitatii de a introduce in Legea bugetului valoarea punctului de pensie, nu mai exista act normativ care sa spuna cat este punctul de pensie. Inainte de a baga bugetul in Parlament, trebuie sa modificam Legea pensiilor in care sa spunem cat este punctul de pensie", a continuat ministrul delegat pentru Buget. mai mult


Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 07:41

6 comentarii
Modificarea Legii audiovizualului: Cinci membri ai CNA au trimis o scrisoare CE

Modificarea Legii audiovizualului: Cinci membri ai CNA au trimis o scrisoare CE

Cinci dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au trimis, vineri, Comisiei Europene, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea cu privire la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.

Documentul, remis vineri MEDIAFAX, este adresat membrilor CE Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si Androulla Vassilliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism, tineret si sport, si este semnat de Ioan Onisei (vicepresedinte CNA) si membrii Consiliului Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deaca si Valentin Jucan.

Semnatarii scrisorii au trimis documentul Comisiei Europene inaintea anuntului public de vineri al presedintelui CNA, Rasvan Popescu, potrivit caruia proiectul de OUG a fost transmis de catre Ministerul Comunicatiilor, spre analiza si emiterea unui punct de vedere, Consiliului.

"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei si ne ridica ingrijorari majore cu privire la functionalitatea statului de drept in Romania, avand in vedere ca emiterea Ordonantei s-a facut fara consultarea Consiliului National al Audiovizualului si a Consiliului Concurentei si fara a fi supusa dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenta prevazute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenta decizionala in administratia publica. Au fost incalcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si Legea... mai mult


Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 22:05

21 comentarii
AmCham despre modificarea Legii audiovizualului: Democratia din Romania, sub semnul intrebarii

AmCham despre modificarea Legii audiovizualului: Democratia din Romania, sub semnul intrebarii

Camera de Comert Americana din Romania (American Chamber of Commerce in Romania, AmCharm - n. red.) si-a exprimat ingrijorarea in privinta ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii audiovizualului, apreciind ca astfel este pusa sub semnul intrebarii democratia din Romania.

"Camera de Comert Americana din Romania isi exprima profundele ingrijorari cu privire la adoptarea ordonantei de urgenta a Guvernului care modifica Legea 504/2002, pe data de 27 noiembrie, ordonanta care provoaca un mare prejudiciu industriei si pune sub semnul intrebarii adevarata natura a democratiei in Romania", se arata pe site-ul AmCham.

Industria audiovizuala din Romania, "un simplu spectator al procesului legislativ"

Adoptarea ordonantei reprezinta o incalcare reala a criteriilor de transparenta prevazute in Legea nr. 52/2003, intrucat niciuna dintre partile implicate nu a fost consultata, iar proiectul legislativ nu a fost publicat pe site-ul Guvernului Romaniei, transformand astfel industria intr-un simplu spectator al procesului legislativ, mai transmite Camera de Comert Americana din Romania.

Totodata, se mai arata ca nu a fost consultat Consiliul Concurentei, in aceasta privinta, in timp ce Ministrul Justitiei sau Ministrul Finantelor nu au fost invitati sa comenteze pe marginea documentului, asa cum este prevazut de catre legislatia din Romania.

"Abordarea abuziva si netransparenta a procesului legislativ este dezaprobata in comunitatea de afaceri si etichetata drept... mai mult


Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 16:09

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba